Παρασκευή 30 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΚΑΣΤΡΟ» ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
Εκδήλωση τιμής στους τρεις ΕΠΟΝίτες

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Σπύρος Μπότσης, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ
Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Σπύρος Μπότσης, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ
Τους τρεις ΕΠΟΝίτες ήρωες, τα γενναία παλικάρια Δημήτρη Αυγέρη, Θάνο Κιοκμενίδη και Κώστα Φολτόπουλο, που η θυσία τους θα μείνει άσβηστη στη λαϊκή μνήμη, τίμησαν προχτές το βράδυ στον Υμηττό σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, πλήθος νέων καθώς και αγωνιστές εκείνης της ηρωικής εποχής. Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού η ΚΟ Υμηττού του ΚΚΕ, η ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην κεντρική πλατεία, η οποία είχε στολιστεί με κόκκινες σημαίες, σημαίες της Εθνικής Αντίστασης, του ΔΣΕ, με ένα σύνθημα να δεσπόζει: «Το ΚΚΕ μπροστάρης στους αγώνες του χθες και του σήμερα. Για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό».

Πριν από 66 χρόνια, σε ένα μικρό σπιτάκι εκείνης της εποχής, σε μια γειτονιά της Αθήνας, στον Υμηττό, οι τρεις ΕΠΟΝίτες ήρωες έγραψαν μία ακόμα λαμπρή σελίδα στο έπος της Εθνικής Αντίστασης και των αγώνων του λαού. Ηταν Παρασκευή 28 Απρίλη του 1944, όταν καμιά διακοσαριά Γερμανοί και ένα τάγμα γερμανοτσολιάδες έκαναν έφοδο στη συνοικία του Υμηττού, με σκοπό να μπλοκάρουν το σπίτι που φύλαγε τα όπλα του ο ΕΛΑΣ, στην οδό Αγραίων, αριθμός 47. Μέσα βρίσκονταν τρεις ΕΠΟΝίτες: ο Δημήτρης Αυγέρης, ο Θάνος Κιοκμενίδης και ο Κώστας Φολτόπουλος, που έμελλε με την αυτοθυσία τους και τον ηρωισμό τους, να μετατρέψουν το φτωχό και ταπεινό εκείνο σπιτάκι σε απόρθητο «Κάστρο». Εφτά ολόκληρες ώρες πολέμησαν μέσα από το σπιτάκι αυτό, τον εχθρό, προκαλώντας του πολύ μεγάλες απώλειες αλλά και οργή, γιατί δεν μπορούσαν αυτοί, οι οπλισμένοι «σαν αστακοί» κατακτητές, να το αλώσουν. Ομως, μετά από μια σφοδρή επίθεση που οι Γερμανοί και ταγματασφαλίτες έκαναν πραγματικό «κόσκινο» το σπίτι - κάστρο κτυπώντας το με όλμους και μυδράλια, τότε τα πάντα ησύχασαν... Κάνουν έφοδο αμέσως οι πολιορκητές και βρίσκουν μέσα σ' αυτό, τους τρεις νεολαίους νεκρούς και κατατρυπημένους, όπως και το σπιτάκι, από τα πυρά τους. Και οι τρεις ηρωικοί ΕΠΟΝίτες, ο Δημήτρης, ο Θάνος, ο Κώστας, έγιναν θρύλος και τραγούδι. Το σπίτι ονομάστηκε «Κάστρο» και έγινε τόπος προσκυνήματος.

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την προχτεσινή εκδήλωση
Ο Σπύρος Μπότσης, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, τόνισε: «Στεκόμαστε σήμερα, 66 χρόνια μετά, με σεβασμό απέναντι στο Κάστρο του Υμηττού. Αντικρίζουμε με τη ματιά που περιέχει τη γνώση των ευθυνών μας για τα καθήκοντα του σήμερα, το σύνθημα που έγραψε ο ΕΠΟΝίτης στον τοίχο του σπιτιού το βράδυ της ίδιας μέρας, "Διαβάτη που περνάς από το σπίτι των τριών ηρώων του Υμηττού, γονάτισε, σφίξε τη γροθιά σου, και ορκίσου εκδίκηση". Μπροστά στο φόβο που καλλιεργεί η αστική τάξη να αντιτάξουμε αυτό που μας υπενθυμίζει το "Κάστρο": Οτι οι αγωνιστές, το κίνημα, κρινόμαστε για τη στάση μας απέναντι στις όποιες δυσκολίες».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν, η Στέλλα Κούβαρη, Γραμματέας της ΟΒ Υμηττού ΚΝΕ και ο Τάκης Ψημμένος, πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Υμηττού, ενώ η Αναστασία Ραβάνη απήγγειλε το ποίημα «Σαν θρύλος» της Σοφίας Μαυροειδή - Παπαδάκη. Αμέσως μετά την κεντρική ομιλία, ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών των αγωνιστών του Υμηττού. Η εκδήλωση στην πλατεία Υμηττού ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα στους τρεις ΕΠΟΝίτες του Κάστρου από τους Κώστα Εγγλέζο και Σύλβια Καπερνάρου.

Στη συνέχεια, το σύνθημα «9 δεκαετίες αγώνες και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» κυριαρχεί στην πορεία που ακολούθησε μέχρι το «Κάστρο». Φτάνοντας μπροστά από το σπίτι έγιναν καταθέσεις στεφάνων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ