Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυνηγητό, θάνατοι, απελάσεις

Στον αντίποδα των θέσεων του ΚΚΕ στέκει ακριβώς η αντιμεταναστευτική πολιτική και νομοθεσία της ΕΕ και των κυβερνήσεων με μια σειρά ζοφερές πτυχές:

Η διόγκωση της καταστολής. Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη τους πρώτους 10 μήνες του 2011 εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στην Ελλάδα 80.844 χιλιάδες «μη νόμιμοι» μετανάστες. Αιτήματα χορήγησης ασύλου γίνονται δεκτά με το σταγονόμετρο. Ενδεικτικά το πρώτο 9μηνο 2011 εξετάστηκαν «σε Α' βαθμό» 6.400 αιτήματα. Χορηγήθηκε άσυλο σε μόλις 43 περιπτώσεις (ποσοστό 0,67% του συνόλου των αιτημάτων).

Οι απελάσεις που έρχονται κατά κύματα μετά τις μαζικές απορρίψεις των αιτημάτων. Μόνο το πρώτο 10μηνο του 2011 απελάθηκαν χιλιάδες μετανάστες κατόπιν διοικητικών/ δικαστικών αποφάσεων απέλασης.

Ο FRONTEX, στρατιωτικός - αστυνομικός οργανισμός της ΕΕ που επιτηρεί τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της. Μετά από αίτημα των ελληνικών κυβερνήσεων, τα στελέχη του κατσικώθηκαν στην Ελλάδα και έστησαν το πρώτο περιφερειακό παράρτημά του στον Πειραιά, στην έδρα του Λιμενικού. Οργάνωσαν, συντόνισαν, επέβλεψαν επιχειρήσεις καταστολής, ανέκριναν συλληφθέντες μετανάστες.

Νέα εμπόδια που βάζει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου προχωρώντας ταχέως στην κατασκευή του διαβόητου φράκτη στο τμήμα των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία. Υποστηρικτικά, θα δημιουργηθούν φυλάκια κατά μήκος του φράκτη, θα αναπτυχθούν κάμερες ασφαλείας και θερμικές κάμερες για ευκολότερο εντοπισμό και σύλληψη όσων απελπισμένων ψάχνουν τρόπο να περάσουν. Αυτά τα πρόσθετα εμπόδια, τα ακόμα δυσκολότερα δρομολόγια αναμένεται να συμβάλουν σε νέους θανάτους προσφύγων.

Και άλλες πτυχές που δίνουν τον αντιμεταναστευτικό κι απάνθρωπο τόνο όπως η απαράδεκτη, διαποτισμένη με εθνικιστικό δηλητήριο απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ που ακυρώνει το Ν. 3838/2010 για την ιθαγένεια και τη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ορισμένων, πολύ λίγων μεταναστών, που δίνει δε το νομικό προκάλυμμα για τη συνέχιση και την ένταση των πολιτικών καταστολής του μεταναστευτικού ζητήματος.


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ