Κυριακή 13 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανατροπή ή βαρβαρότητα

Γρηγοριάδης Κώστας

Μόνο οι ελάχιστοι μισθοί και συντάξεις δε θα θιγούν, εννοείται ευθέως, από το μνημόνιο διαρκείας. Ο,τι είναι πάνω από τα ελάχιστα αυτά όρια υπάρχει περιθώριο να περικοπούν και να συμπιεστούν προς αυτά τα ελάχιστα όρια. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει αβίαστα από το κείμενο της Κομισιόν που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα και αφορά «το κοινωνικό κόστος του προγράμματος προσαρμογής στην Ελλάδα». Στην έκθεση αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις θα πρέπει να μειωθούν, εννοείται περισσότερο απ' ό,τι μέχρι τώρα, ενώ επισημαίνεται ότι «οι αμειβόμενοι με το ελάχιστο έχουν προστατευθεί»(!). Σημειώνεται ακόμα ότι «οι ελάχιστες συντάξεις και τα εργαλεία οικογενειακής στήριξης δε θα περικοπούν». Με άλλα λόγια, μόνο οι μισθοί των 592 ευρώ και οι συντάξεις πείνας των 500 και των 350 ευρώ δεν κινδυνεύουν, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Αυτό είναι και το μόνο όριο προς τα κάτω που βάζει η Κομισιόν, στέλνοντας έμμεσα πλην σαφώς το μήνυμα για συνέχιση της άγριας σφαγής στους μισθούς και τις συντάξεις. Δε μένει όμως στις γενικόλογες κατευθύνσεις, αλλά ζητούν άμεση εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων χωρίς οποιεσδήποτε κρατικές παρεμβάσεις και ενθάρρυνση των ατομικών συμβάσεων, ενώ θέλουν και νέο ασφαλιστικό νόμο γιατί δεν πιστεύουν ότι τηρείται η δέσμευση για το 2,5% του ΑΕΠ στις δαπάνες για τις συντάξεις... Δε χωράνε πολλές σκέψεις. Αν δεν τους σαρώσει ο λαός, αν δεν γκρεμίσει την εξουσία του κεφαλαίου, θα το βουλιάξουν πολύ βαθιά στον καπιταλιστικό Μεσαίωνα.

Δεν αντέχουν τους αγώνες της αγροτιάς

Σε δικομματική κοκορομαχία επιχείρησε να μετατρέψει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το θέμα που προέκυψε με τους αγωνιζόμενους αγρότες των Σερρών. Η κυβέρνηση έφτασε στο απαράδεκτο σημείο να απαγορεύσει προκαταβολικά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και το «δικαίωμα του συναθροίζεσται» και Ο Γ. Πεταλωτής είχε το πολιτικό θράσος να υποστηρίξει ότι έτσι... προσπασπίζεται το εθνικό συμφέρον. Στο πλαίσιο αυτό, ο αστυνομικός διευθυντής Σερρών επικαλέστηκε και τη συνθήκη της Λισαβόνας για να επιβάλει την απαγόρευση στην κινητοποίηση και να σύρει στα δικαστήρια αγωνιστές αγρότες με την επίκληση ότι έτσι εμποδίζεται η «ελεύθερη και απρόσκοπτη διακίνηση ανθρώπων, αγαθών, κεφαλαίων και υπηρεσιών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ». Και έρχεται ο Γ. Πεταλωτής να προσθέσει πως «εμείς σε αυτή την περίοδο της κρίσης που βιώνει η χώρα μας, έτσι όπως είναι και οι διεθνείς ισορροπίες, δε θα επιτρέψουμε να κλείσουν σύνορα»... Ο αγώνας και τα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς συνθλίβονται στο όνομα της ΕΕ, της Λισαβόνας και του Μάαστριχτ. Και αυτό γιατί προέχουν πάντα τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, του κεφαλαίου, των μονοπωλίων. Ομως, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στηρίζουν απρόσκοπτα αυτή την πολιτική. Και όποιος από τους δύο είναι στην κυβέρνηση, στρέφεται πάντα ενάντια στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των αγροτών. Τώρα, για άλλη μια φορά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψευτοερίζουν και ανταλλάσσουν κατηγορίες περί «αντιδημοκρατικού κατήφορου»... Δυστυχώς, όμως, η όλη πολιτική τους είναι θλιβερή και το ίδιο θλιβερές είναι και οι «κατηγορίες» που ανταλλάσσουν όταν αντίστοιχα βρίσκονται στην κυβέρνηση ή την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν έναν ακόμα λόγο να τους γυρίσουν την πλάτη και να εντείνουν τον αγώνα σε κοινό μέτωπο πάλη με τους εργάτες και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.

Πικρή αλήθεια

Με μια λιτή ανακοίνωση, η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, κάνει μια απλή διαπίστωση, από εκείνες που πίσω τους κρύβουν πάρα πολλά: «Στα κοσμηματοπωλεία της πόλης μας, μετά από δεκαετίες, με έντονα αυξανόμενους ρυθμούς, εμφανίζονται συμπολίτες και συμπολίτισσές μας, που παρακαλούν όχι για να ανταλλάξουν αλλά για να εκποιήσουν βέρες, κοσμήματα και τιμαλφή, για βιοποριστικούς λόγους, για το φάρμακο, το φαΐ και τη δόση».

Η συγκεκριμένη καταγραφή είναι από αυτές που αναζητούν οι ιστορικοί, είναι μια αλήθεια νέτη σκέτη, το γεγονός όπως βιώνεται και όχι όπως ερμηνεύεται.

Είναι η αλήθεια του μνημονίου. Της συρρίκνωσης του εργατικού εισοδήματος. Της περικοπής των συντάξεων. Των σκληρών μέτρων που πλήττουν το λαό, στο όνομα του λαού και για το καλό του λαού. Από όλους εκείνους που ζουν σε βάρος του λαού, στο όνομα του λαού και για το κακό του λαού.

Είναι τελικά, ο λόγος που δεν μπορεί, δεν πρέπει, να αγνοήσεις άλλο αυτή την κατάσταση.

Αυτό το γεγονός, μαζί με πολλά ακόμη παρόμοια, που συναποτελούν τον μεγάλο καμβά της νέας αδικίας και εκμετάλλευσης που συντελείται σε βάρος των εργαζομένων, των οικογενειών τους, των λαϊκών στρωμάτων, είναι τελικά από μόνο του ένα αγωνιστικό κάλεσμα.

Συμμετοχής στις κινητοποιήσεις του λαϊκού μετώπου πάλης στις 23 του Φλεβάρη.

Αλλά και της συμμετοχής, πρωτοβουλιακά, αυθόρμητα μα και στοχευμένα, σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα, με κάθε τρόπο.

Γιατί είναι καιρός να πείσουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας. Αλλά και τους γύρω μας.

Γιατί η δική μας συμμετοχή πρέπει να είναι η αρχή και η αφορμή, για τη συμμετοχή του διπλανού μας.

Γιατί όλοι μαζί μπορούμε, να ανατρέψουμε το καθεστώς της εκμετάλλευσης, και να επιβάλλουμε το δίκιο του λαού.

Η τοκογλυφία είναι πάντα εδώ

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν «ταΐσει» τις τράπεζες με δεκάδες δισ. ευρώ, από χρήματα του ελληνικού λαού, υποτίθεται για να ενισχυθεί η ρευστότητα στην οικονομία... Να δίνουν δηλαδή οι τράπεζες δάνεια σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή και η καταναλωτική ζήτηση.

Ουδέν ψευδέστερον. Πρώτ' απ' όλα, οι τράπεζες δανείζουν τις μεγάλες επιχειρήσεις και διαπλέκονται μαζί τους, απ' αυτές βγάζουν τα μεγάλα και μακροπρόθεσμα κέρδη. Βεβαίως, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, μεταξύ Οκτώβρη 2010 και Δεκέμβρη 2010, μέσα σε δύο δηλαδή μήνες, τα επιτόκια με τα οποία οι τράπεζες χορηγούν δάνεια στις μικρές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, αυξήθηκαν έως και 6%, από 5,94% τον Οκτώβρη σε 6,32% το Δεκέμβρη. Και μπορεί η αύξηση αυτή να φαίνεται μικρή, ωστόσο στη σημερινή εποχή της κρίσης, που οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν η μία πίσω από την άλλη, μια αύξηση των εξόδων τους για εξυπηρέτηση δανείων κατά 6%, είναι απαγορευτική για την περαιτέρω λειτουργία τους. Η πραγματικότητα είναι, ότι οι τράπεζες, συνεχίζουν να μη χορηγούν δάνεια και σε μεγάλους και σε μικρούς, και για να τα κάνουν αποτρεπτικά αυξάνουν τα επιτόκια. Γιατί σε συνθήκες κρίσης η δανειοδότηση είναι επισφαλής όχι μόνο για τα κέρδη τους, αλλά και για το ίδιο το κεφάλαιό τους, δηλαδή κινδυνεύουν να χάσουν. Οσο για τα καταναλωτικά δάνεια, συνεχίζουν να τα χορηγούν με τοκογλυφικά επιτόκια της τάξης του 14,5%.

Κοντολογίς, ο πακτωλός των δεκάδων δισεκατομμυρίων δόθηκε στις τράπεζες για να σωθούν οι ίδιες ενισχύοντας τη ρευστότητά τους που επίσης κινδυνεύει από δάνεια σε επισφαλείς επιχειρήσεις, σε τοξικά ομόλογα και λόγω διαχείρισης κρατικών χρεών, αλλά και για να είναι έτοιμες να συμβάλλουν στη διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου, δανειοδοτώντας, αν και όταν εξέλθει από την κρίση ο καπιταλισμός. Αλλωστε, οι τράπεζες είναι η καρδιά του κεφαλαίου και χρειάζεται να τονώνονται στις συνθήκες κρίσης, αφού και γι' αυτές θα υπάρξει καταστροφή μέρους του κεφαλαίου, ακριβώς λόγω κινδύνων από «τοξικά» ή τα λεγόμενα πιγκς όπως τα λένε οι ίδιες.

Νέα Φρουρά

Και αυτό το βιβλίο ανήκει στις εκδόσεις της σοβιετικής λογοτεχνίας που η «Σύγχρονη Εποχή» προχώρησε στην επανέκδοσή τους. Τα έργα αυτά έχουν αναφορά στον εμφύλιο πόλεμο στη Σοβιετική Ρωσία μετά τη νίκη της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, στη γιγάντια προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού, στη δημιουργία και διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου που κατακτά τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική συνείδηση, στην τιτάνια πάλη εκατομμυρίων Σοβιετικών ανθρώπων στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο ενάντια στη ναζιστική εισβολή μέχρι την τελική ήττα του ναζισμού. Στα χρόνια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (1941-1945) ο Φαντέγιεφ γράφει χρονογραφήματα και άρθρα για τον ηρωικό αγώνα του λαού. Οι ηρωικές ρομαντικές νότες, που χαρακτηρίζουν το έργο του Φαντέγιεφ, ηχούν με ιδιαίτερη δύναμη στο μυθιστόρημα «Νέα φρουρά» που έχει σα θέμα τις πατριωτικές πράξεις της παράνομης κομσομόλικης οργάνωσης «Νέα φρουρά» του Κρασνοντόν. Το μυθιστόρημα εξυμνεί τον αγώνα του σοβιετικού λαού κατά των Γερμανοφασιστών κατακτητών. Στις μορφές του Ολέγκ Κοσεβόι, του Σεργκέι Τιουλένιν, της Λιούμπκα Σεφτόβα και άλλων μελών της οργάνωσης ενσαρκώθηκε το αγνό σοσιαλιστικό ιδανικό. Ο συγγραφέας απεικονίζει τους ήρωες σε ρομαντικό πνεύμα. Στο βιβλίο συνενώνονται αγωνιστικό πάθος και λυρισμός παράλληλα με τη βαθιά ψυχολογική διείσδυση. Αναπτύσσοντας τις καλύτερες παραδόσεις της ρωσικής λογοτεχνίας (Λ. Τολστόι, Μ. Γκόρκι) ο Φαντέγιεφ δημιούργησε έργα που έγιναν κλασικά υποδείγματα της λογοτεχνίας του σοσιαλιστικού ρεαλισμού.

Ομάρ αλ Μπασίρ

Από «μαύρο πρόβατο» της Δύσης σε «καλό παιδί» των ιμπεριαλιστών επιχειρεί να εμφανιστεί ο 67χρονος Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ Αλ Μπασίρ, καθώς το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση ζητώντας τώρα τα ρέστα, από την αποδοχή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στο νότο που ανοίγει το δρόμο για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Αλλωστε, ο πρέσβης της χώρας του στον ΟΗΕ το είπε στις αρχές της περασμένης βδομάδας καθαρά: Είναι ώρα, είπε, να αρθεί το διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μπασίρ και οι κατηγορίες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη διάπραξη γενοκτονίας στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν. Ωστόσο, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις φαίνονται διστακτικές και δεν του δίνουν ακόμη το «συγχωροχάρτι» εάν προηγουμένως δεν εξασφαλίσουν τη μερίδα του λέοντος στον πλούτο της σουδανικής γης παραμερίζοντας - εάν μπορέσουν - τις ασιατικές πετρελαϊκές εταιρείες που την τελευταία 15ετία δραστηριοποιούνται στην περιοχή... Τέτοια συμφέροντα οξύνουν τις εντάσεις στο σουδανικό νότο, όπου σημειώθηκαν προ ημερών συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατιώτες και πρώην αντάρτες με πάνω από 140 νεκρούς...

Φαίνεται όμως ότι ο Μπασίρ λογαριάζει δίχως τον πραγματικό «ξενοδόχο», που δεν είναι ασφαλώς οι ΗΠΑ, ούτε η ΕΕ, αλλά ο λαός του που στενάζει εδώ και δεκαετίες από την τυραννία του ισλαμικού - στρατιωτικού καθεστώτος. Και ο λαός, όσο και εάν υπομένει, αργά ή γρήγορα θα ξεσηκωθεί δίνοντάς του «πασαπόρτι» και όχι συγχωροχάρτι...


Δ.ΟΡΦ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ