Σάββατο 28 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ακατάλυτες ταξικές δεσμεύσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Υπογραφή είναι η ψήφος μας», είναι η απάντηση που δίνουν τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ στην αξίωση των ξένων συμμάχων τους για «ενυπόγραφες δεσμεύσεις» των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση. «Εάν καταλήξουμε σε μία συμφωνία η οποία να οδηγεί σε ένα βιώσιμο χρέος, είναι υποχρέωση όλων μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ό,τι πρέπει και ό,τι χρειάζεται χωρίς να υψώνουμε τόνους...», δήλωσε ευθέως (στο «ράδιο 9») ο Ν. Δένδιας. Στο ίδιο μήκος, ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Δ. Σταμάτης: «Δεν υπάρχει καν θέμα υπογραφής. Η υπογραφή της ΝΔ, η συναίνεσή της θα αποτυπωθεί στην ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή. Εκεί γίνεται αυτό. Οταν ένα κόμμα στη Βουλή εκφράζεται διά του αρχηγού του υπέρ μίας συμφωνίας και στη συνέχεια αυτή η συμφωνία υπογράφεται, είναι επαρκής όρος», τόνισε. Ο ίδιος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι είναι αναγκαία και αναπόφευκτα τα άγρια μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «το μνημόνιο είναι η βάση πάνω στην οποία θα ακουμπήσει η νέα δανειακή σύμβαση». Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι η ηγεσία της ΝΔ έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι στυλοβάτης της εφαρμοζόμενης πολιτικής και θεματοφύλακας της συμμαχικής κυβέρνησης της πλουτοκρατίας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, λοιπόν, ότι θα υπερψηφίσει το σύνολο των βάρβαρων μέτρων, εκτός των άλλων γιατί είναι και δικές της προγραμματικές θέσεις. Αυτή είναι και η πιο ισχυρή δέσμευση και όχι η υπογραφή στα χαρτιά που ζητάνε οι εταίροι, κυρίως για να εξαναγκάσουν το λαό να σκύψει το κεφάλι.

Είναι αδίστακτοι

Υπήρχε η «γνωστή» μικρή Αννούλα που καθόταν κι έκλαιγε γιατί δεν την έπαιζαν οι φιλενάδες της. Επίσης, υπάρχουν και πολλά ανέκδοτα με πρωταγωνίστρια την «Αννούλα». Η «Αννούλα», στην οποία αναφέρεται το σχόλιό μας, έκλαψε γιατί δεν έφτασαν φέτος τα βιβλία στα σχολεία, στην ώρα τους. Υπάρχει, όμως, και μια... λεπτομέρεια για την πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας: Είναι και υπουργός Παιδείας!

Θαυμάστε, λοιπόν, τη δήλωση - «εξομολόγηση» της Αννας Διαμαντοπούλου, στα χτεσινά «Νέα»:

«Είκοσι χρόνια στην πολιτική, δεν έχω βάλει τα κλάματα. Μου συνέβη στο θέμα της καθυστέρησης των βιβλίων, όταν αισθάνθηκα ότι δεν μπορούσα να κάνω απολύτως τίποτα. Αυτό το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε και που επηρέασε τις οικογένειες, με έκανε να κλάψω».

Οι εξομολογήσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τις «προσωπικές» τους «αδύναμες» στιγμές αυξάνονται. Πρώτα ήταν ο Μιχάλης Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος δήλωσε μεγαλοπρεπώς ότι δε διάβασε το Μνημόνιο. Τώρα ήρθε η Αννα Διαμαντοπούλου να μας πει ότι έκλαψε, επειδή δεν έφτασαν τα βιβλία στα σχολεία. Θ' ακολουθήσουν κι άλλοι που θα προχωρήσουν σε «εξομολογήσεις». Εχουν βγει τα μαχαίρια για την επόμενη μέρα και πρέπει να δείξουν ένα «άλλο», πιο «ανθρώπινο» πρόσωπο!

Εμείς θα το πούμε απλά: Εχουν πρόβλημα. Απ' τη μία, είναι αδίστακτοι (κλαίνε και γελάνε όταν χρειάζεται), απ' την άλλη, όμως, είναι δύσκολα τα πράγματα στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού και οι παίκτες τους δεν αντιλαμβάνονται, καν, τον αυτο(εξευτελισμό) τους. Εμάς αυτό δε μας απασχολεί καθόλου, ίσα ίσα. Το θέμα, όμως, είναι ν' αναρωτηθούν οι εργαζόμενοι τι σχέση έχουν μ' αυτούς. Η απάντηση είναι μία: Καμία!

Αλλοι κερδίζουν κι άλλοι χάνουν

Τα στελέχη της εργοδοσίας στην πολυεθνική «Πράκτικερ» τις προηγούμενες μέρες «βγήκαν παγανιά» στα καταστήματα της επιχείρησης για να «ενημερώσουν» τους εργαζόμενους ότι η εταιρεία έχει πτώση τζίρου και κερδών. Καθόλου τυχαία αυτή η ενημέρωση. Η εργοδοσία της «Πράκτικερ» έχει αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν πώς αντιμετωπίζει τη μείωση του τζίρου και την πτώση κερδών: Τον περασμένο χρόνο απέλυσε σε πανελλαδικό επίπεδο 150 εργαζόμενους και προχώρησε σε μείωση στο ωράριο και τους μισθούς των εργαζομένων στα ταμεία. Δηλαδή, τους 8ωρίτες τους μετέτρεψε σε 6ωρίτες και τους 6ωρίτες σε 4ωρίτες, αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα με την γκρίνια για την πτώση του τζίρου και τη μείωση των κερδών, η εργοδοσία ανακοινώνει το άνοιγμα τριών καταστημάτων στην Αλεξανδρούπολη, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Επιβεβαιώνεται περίτρανα, λοιπόν, ότι και τα καταστήματα που φτιάχτηκαν και αυτά που φτιάχνονται τα έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι με τον πλούτο που παράγουν με τα δικά τους χέρια και την απλήρωτη δουλειά τους. Και τώρα καλούνται εκ νέου, όπως όλα δείχνουν, από την εργοδοσία να μειώσουν ακόμα περισσότερο την τιμή της δύναμής τους, προκειμένου η εργοδοσία όχι μόνο να μη χάσει από τα κέρδη της, αλλά και με προοπτική να τα αυξήσει κιόλας. Τέτοιες «περιοδείες» θα πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, οι οποίοι άμεσα θα πρέπει να δώσουν απάντηση στην εργοδοσία και στα όποια αντεργατικά σχέδια προτίθεται να βάλει σε εφαρμογή.

Βαρέλι χωρίς πάτο

Με τα μπούνια για τη συντεταγμένη πτώχευση, με το πιστόλι στον κρόταφο του λαού, το μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας αμπαλάρει και τα επόμενα φορολογικά πακέτα κι άλλα χαράτσια, την επόμενη από τις απανωτές δόσεις της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης. Το «εθνικό φορολογικό σύστημα», οι λεγόμενοι κοινωνικοί διάλογοι που στήνουν γύρω από αυτό και για τη σφαγή του λαού είναι κομμάτι ακριβώς της ίδιας διαδικασίας. Η συγκυβέρνηση και τα κόμματά της (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.) μαζί και οι ενώσεις συμφερόντων της πλουτοκρατίας (ΣΕΒ κ.λπ.), ολόκληρη η συμμαχία των προθύμων, κόβουν και ράβουν τις ρυθμίσεις του επικείμενου νομοσχεδίου στη «λογική» του «ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος», από το ένα χαράτσι στο άλλο. Δε διστάζουν να «διαπιστώνουν» μέχρι και «λάθος μείγμα πολιτικής», μόνο και μόνο για να το «διορθώσουν» με τα πολύ χειρότερα που ετοιμάζουν:

1) Η λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης» το ετήσιο χαράτσι που μπαίνει σε όλα τα λαϊκά εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, θα το εφαρμόζουν σε όλα τα εισοδήματα πάνω από το ύψος του σημερινού καρατομημένου αφορολόγητου ορίου, δηλαδή από τα 5.000 ευρώ!

2 )Με τις ανατιμήσεις 25% στις αντικειμενικές τιμές πάνω στη λαϊκή κατοικία έρχονται να απογειώσουν τα κάθε είδους χαράτσια που συνδέονται με αυτές, όπως αυτά που μαζεύουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

3) Καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου και εξισώνονται με τους «κανονικούς». Δρομολογούν και την κατάργηση «φοροελαφρύνσεων» που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.

4) Καταργούν πλήρως το αφορολόγητο όριο για τους μικροεπαγγελματίες, τους φορολογούν δηλαδή για «εισοδήματα» από το πρώτο ευρώ! Για την απογείωση της ληστείας βάζουν στα σκαριά την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή φορολόγησης, πιθανόν στο 20% (!) ταυτόχρονα με τα νέας σοδειάς από «αντικειμενικά κριτήρια», δρομολογούν δηλαδή όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για ακόμη περισσότερα λουκέτα, προκειμένου να αφήσουν ελεύθερο το πεδίο στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους κ.ά.

Το «εθνικό φορολογικό σύστημα» είναι η εξέλιξη, τμήμα του «μεσοπρόθεσμου στρατηγικού πλαισίου» της πλουτοκρατίας, στην ίδια διαδικασία για την συντεταγμένη πτώχευση, τη νέα δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο. Η ΝΔ βγαίνει μπροστά αξιώνοντας τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα επιχειρηματικά κέρδη κατά 5 επιπλέον μονάδες από το 20% στο 15%, με το οποίο συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου όταν ήταν πρωθυπουργός. Συμφωνεί απόλυτα με το ΠΑΣΟΚ και για την εξομοίωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, για την απογείωση των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών. Το «αίτημα» της ΝΔ για «μείωση» του ΦΠΑ στα προηγούμενα επίπεδα προαπαιτεί αντίστοιχο μέτρο «ισοδύναμου αποτελέσματος», δηλαδή άλλο αντίστοιχο χαράτσι.

Στην απελπιστική κατάσταση που δημιουργούν για τα λαϊκά νοικοκυριά, η αχτίδα του φωτός ξεπροβάλλει στο ταξικό εργατικό κίνημα, η λαϊκή συμμαχία, στην οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή και απειθαρχία απέναντι στις ορέξεις των καπιταλιστών, για να βάλει εμπόδια στα νέα άγρια μέτρα σήμερα, για τη συνολική πολιτική ρήξη, για την ανατροπή.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

«Σταθερότητα» για την εξαθλίωση του λαού...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ αμφιβολία γι' αυτό που είπε χτες ο Θόδωρος Πάγκαλος: Μόνο με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης θα εξασφαλιστεί η σταθερότητα στη χώρα.

Μόνο που δε διευκρίνισε για ποια ακριβώς σταθερότητα μιλάει, κι αυτό γιατί δεν τον συμφέρει να το πει. Οπως και κάθε άλλον υποστηρικτή αυτής της ιστορίας.

Οντως, λοιπόν, με τη δανειακή τους σύμβαση - και την πολιτική που προϋποθέτει, φυσικά - θα σταθεροποιηθούν μια και καλή τα κέρδη των τραπεζών (και όπως μαθαίνουμε και η ιδιοκτησία τους).

Θα σταθεροποιηθούν, επίσης, και τα συμφέροντα των πολυεθνικών που θα βάλουν φθηνά χέρι σε όποιον κερδοφόρο τομέα του Δημοσίου έχει απομείνει.

Θα σταθεροποιηθούν, επίσης, η φτώχεια και η εξαθλίωση. Οι μισθοί των 400 και 500 ευρώ, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η εκ περιτροπής απασχόληση, η μείωση των συντάξεων, οι ελεύθερες απολύσεις.

Σε τελική ανάλυση, τι πιο ...σταθερό από ένα πτώμα; Κι αυτό ακριβώς θέλουν, να δουν το πτώμα κάθε εργασιακού (και κατ' επέκταση δημοκρατικού και ανθρώπινου) δικαιώματος.

ΒΕΒΑΙΩΣ, ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ η τροπολογία για το ωράριο των φαρμακείων, πλην, όμως, θα την ξαναφέρει στη Βουλή την επόμενη βδομάδα ο Ανδρέας Λοβέρδος. Είναι που έχει σε ...μεγάλη εκτίμηση τις κοινοβουλευτικές τους διαδικασίες.

Βέβαια, για να κρατηθούν οι τύποι, θα έρθει ακριβώς η ίδια τροπολογία μόνο που θα αλλάξουν οι λέξεις στο κείμενο, αφού σύμφωνα με τους κανονισμούς δε γίνεται να επανέλθει διάταξη που προσφάτως καταψηφίστηκε.

Η αναφορά, απλά, για να καταλάβουμε πόσο μεγάλη σημασία δίνουν σε αυτούς που οι ίδιοι αποκαλούν «θεσμούς» και «θεμέλια της δημοκρατίας». Οταν πρόκειται να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών, όλες τους οι θεωρίες ...πάνε περίπατο.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Συκοφαντούν για να κρύψουν το συντηρητισμό τους

Γρηγοριάδης Κώστας

Για άλλη μια φορά, η «Αυγή» συνειδητά διαστρεβλώνει και συκοφαντεί το ΚΚΕ, διαβάζοντας επιλεκτικά και κρύβοντας συνειδητά τις θέσεις του για τα ναρκωτικά και τους χρήστες. Στο χτεσινό της φύλλο «αναρωτιέται»: Πότε θα πει κάτι το ΚΚΕ για τους χρήστες που σαπίζουν στις φυλακές...

Μήπως τάχα δεν έχουν ακούσει, δεν έχουν διαβάσει τόσα και τόσα χρόνια (αλλά και στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή για το επικίνδυνο ναρκω - νομοσχέδιο) τις θέσεις του ΚΚΕ, που φωνάζει να μην πηγαίνουν οι χρήστες φυλακή, να έχουν ειδική αντιμετώπιση από ειδικό σώμα δικαστών κ.λπ. και κυρίως το κράτος να φροντίσει για την πρόληψη και για δομές απεξάρτησης; Φυσικά και τα ξέρουν όλα αυτά. Τα κρύβουν όμως και συκοφαντούν, γιατί το ΚΚΕ φωνάζει οι χρήστες να μην πηγαίνουν στη φυλακή, αλλά να οδηγούνται στην απεξάρτηση, σε «στεγνά» προγράμματα και κοινωνική αποκατάσταση. Η δική τους θέση όμως, της «Αυγής» και του ΣΥΝ, είναι ότι ο χρήστης δε θεραπεύεται! Γι' αυτό τον θέλουν στην υποκατάσταση και στα κτίρια - γκέτο, που θέλει τώρα να φτιάξει η κυβέρνηση για να κρύψει τους χρήστες από τα πεζοδρόμια της Αθήνας. Συκοφαντούν για να κρύψουν τη βαθιά αντιδραστική δική τους θέση ότι ο χρήστης θα είναι κλεισμένος μια ζωή στη φυλακή των ναρκωτικών.

Κοινοί «προβληματισμοί»...

«Την ανάγκη για ενίσχυση της "περιφρούρησης του αγώνα" επειδή όσοι έρχονται εδώ δεν έρχονται όλοι για το καλό μας» τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου της Ελληνικής Χαλυβουργίας και στέλεχος του ΠΑΜΕ, στην τελευταία γενική συνέλευση». Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από δημοσίευμα στην «Κόντρα» (γνωστό έντυπο κάποιας ομάδας «αντιεξουσιαστών») αλλά - με ελάχιστες φραστικές διαφορές - το συναντά κανείς και σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της εφημερίδας της «Χρυσής Αυγής». Κι οι δύο επιλέγουν να αναφερθούν στην παραπάνω επισήμανση του σωματείου, για να επιτεθούν στους χαλυβουργούς.

Η μεν «Κόντρα» για να πει ότι η αλληλεγγύη που χρειάζεται είναι αυτή που θα βοηθήσει «ώστε να βγει η απεργία από το τέλμα», συκοφαντώντας και χτυπώντας έτσι τον αγώνα των χαλυβουργών που όχι μόνο σε τέλμα δεν έχει φτάσει αλλά δυναμώνει καθημερινά μέσα από το πλατύ άνοιγμα στον κλάδο, τη δράση που βοηθά για να δυναμώσει η αφύπνιση και οργάνωση των εργατών ενάντια στην πολιτική που στηρίζει κάθε Μάνεση. Η δε «Χρυσή Αυγή» για να ... θυμίσει ότι «η εργασία δεν είναι"δικαίωμα", αποτελεί καθήκον και υποχρέωση τόσο του κράτους απέναντι στον πολίτη, όσο και αντιστρόφως», καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τους απεργούς να δεχτούν όσα ζητά ο Μάνεσης και να γυρίσουν «φρόνιμα» στις δουλειές τους.

... από «Κόντρα» και «Χρυσή Αυγή»

Τα δημοσιεύματα «συναντιούνται» στη συνέχεια ξανά για να τα «βάλουν» με μια άλλη επισήμανση της εισήγησης (η οποία συνολικά εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη συνέλευση και ως απόφαση): «Τη μεγαλύτερη βοήθεια στον αγώνα μας, τη μεγαλύτερη πίεση σε εργοδοσία και κυβέρνηση μπορεί να την κάνει η εργατική τάξη, μέσα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις. Καλές οι ευχές, η συμπάθεια και τα μεγάλα λόγια, αλλά αν η εργοδοσία και η κυβέρνηση δε νιώσουν την ανάσα μας σε κάθε εργοστάσιο και επιχείρηση δεν πρόκειται να κάνουν πίσω».

Δηλαδή, «Κόντρα» και «Χρυσή Αυγή» μοιράζονται το εξής «πρόβλημα»: το ότι οι χαλυβουργοί οξύνουν το ταξικό τους κριτήριο και δηλώνουν αποφασισμένοι να κρατήσουν απομονωμένους όσους σπεύδουν το τελευταίο διάστημα να το παίξουν φίλοι τους αλλά τους συμβουλεύουν όσα ακριβώς τους «συμβουλεύει» ο Μάνεσης κι η κυβέρνηση. Κοινό επίσης «πρόβλημα» «Κόντρας» και «Χρυσής Αυγής» είναι το ότι - κάθε μέρα που περνά - οι χαλυβουργοί συνειδητοποιούν και αναδεικνύουν πως η παρεμπόδιση της αντεργατικής επίθεσης περνά πρώτα από την οργάνωση και την αντίσταση μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς, εκεί που οι δυο τάξεις αναμετριούνται καθημερινά. Αυτοί είναι οι κοινοί προβληματισμοί «Κόντρας» και «Χρυσής Αυγής». Καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η επίθεση στους εργάτες της Ζώνης

Μόλις οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης σήκωσαν ανάστημα και είπαν «όχι» στη μείωση του μεροκάματου και ότι είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν και να περιφρουρήσουν τα στοιχειώδη δικαιώματα που έχουν κατακτήσει και είναι «πληρωμένα» με βαρύ φόρο αίματος από τον κλάδο τους, εφοπλιστές, εργολάβοι και τα επιτελεία τους, κυβέρνηση και ΜΜΕ, εξαπέλυσαν στους εργάτες ενορχηστρωμένη επίθεση. Τμήμα της επίθεσης είναι και η γνωστή «πατέντα» της άθλιας προπαγάνδας με πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και χροντροκομμένα ψέματα ότι οι αγώνες τους και οι κατακτήσεις τους είναι η αιτία που η ναυπηγική βιομηχανία της χώρας βρίσκεται σε ρότα συρρίκνωσης, αν όχι και διάλυσης.

Οι Ελληνες εφοπλιστές μόνο το 2011, δηλαδή σε περίοδο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, παρήγγειλαν 137 πλοία αξίας 10 δισ. δολαρίων. Στα ναυπηγεία της Ελλάδας, όπως άλλωστε κάνουν εδώ και δεκαετίες, δεν κατασκευάζουν ούτε βάρκα. Δεν είναι μόνον ότι καθοδηγούνται από την οσμή του κέρδους και πάνε εκεί όπου η εργατική δύναμη είναι ισοπεδωμένη, αλλά, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών των μονοπωλιακών ομίλων της ναυπηγοεπισκευής, και των ανάλογων σχεδιασμών που προωθούνται από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης (βλέπε 7η κοινοτική οδηγία κ.λπ. για ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο των ελληνικών ναυπηγείων) και επιβάλλουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τώρα η συγκυβέρνησή τους, οι Ελληνες εφοπλιστές επιδοτούνται είτε έμμεσα είτε άμεσα για να κατασκευάζουν πλοία αλλού.

Είναι πασίγνωστο το κοινό ταμείο Ελλάδας - Κίνας που «στήθηκε» πέρσι, με 12 δισ. δολάρια επιδότηση των εφοπλιστών προκειμένου να κατασκευάσουν τα πλοία στα ναυπηγεία της Κίνας. Οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, οι οποίοι από το 2001 ως τώρα έχουν τσεπώσει κοντά 700 εκατ. ευρώ επιδότηση στο όνομα των άγονων γραμμών, τα πλοία που έχουν κατασκευάσει σε αυτό το διάστημα είναι κυρίως σε ναυπηγεία χωρών της Ευρώπης όπως της Νορβηγίας όπου τα μεροκάματα είναι τα διπλάσια από αυτά της Ζώνης. Με βάση αυτά, το βασικό επιχείρημα του μαύρου μπλοκ, ότι, τάχα, το ΠΑΜΕ και τα μεροκάματα στη Ζώνη διώχνουν τα πλοία, είναι τουλάχιστον πρόκληση. Ας εξηγήσουν άλλωστε, γιατί οι εφοπλιστές δεν προτιμούν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας όπου δε γίνονται απεργίες - ούτε τώρα που δουλεύουν απλήρωτοι - και τα μεροκάματα είναι πολύ χαμηλά.

Αλλού είναι το πρόβλημα. Ολα αυτά τα παράσιτα νομίζουν ότι επειδή καταδίκασαν με την πολιτική τους τους εργάτες της Ζώνης στην ανεργία και την εξαθλίωση, οι εργάτες θα γίνουν και εύκολα θύματα, για να τσακίσουν κατακτήσεις τους και να καθαριστεί «επιτέλους» το λιμάνι από εργασιακά δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις, για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων, π.χ. COSCO. Ομως, λάθος πόρτα χτύπησαν. Η απόφαση των εργατών της Ζώνης, όπως εκφράστηκε στις τελευταίες γενικές τους συνελεύσεις, είναι μία: «Εμείς είμαστε οι παραγωγοί του πλούτου. Οι καπιταλιστές κλέβουν το μόχθο μας και εμποδίζουν την ανάπτυξη των ναυπηγείων». Ηδη, έχει τεθεί στην ημερήσια διάταξη της πάλης τους το: «ούτε βήμα πίσω από τις κατακτήσεις μας για να μεγαλώνουν τα κέρδη μεγαλοεργολάβων και εφοπλιστών». Πάλη ενάντια στην ανεργία. Ενιαίος δημόσιος φορέας ναυπηγικής βιομηχανίας, δηλαδή κοινωνικοποίηση των ναυπηγείων για να ανήκουν στους εργαζόμενους, να απελευθερωθούν από την καπιταλιστική ιδιοκτησία, για να γίνει αυτός ο τομέας ένα εργαλείο για τη λαϊκή ευημερία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ