Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Την απαγόρευση του γερμανικού φασιστικού κόμματος NPD (Εθνικό Κόμμα) ζητά από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο η Ανω Βουλή της Γερμανίας, με το επιχείρημα ότι πρόκειται ουσιαστικά για «συνέχεια του κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ και αποτελεί απειλή για την Δημοκρατία», κρύβοντας βέβαια ότι ο φασισμός είναι προϊόν του αστικού κράτους και του καπιταλισμού. Παλιότερη προσπάθεια απαγόρευσης, το 2003, είχε απορριφθεί γιατί στηρίχτηκε σε πολλές πληροφορίες και αποδείξεις που προέρχονταν από μέλη του κόμματος, τα οποία όμως ενεργούσαν ως επ' αμοιβή πράκτορες των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Αυτό είναι άλλη μια απόδειξη των διασυνδέσεων με το αστικό κράτος.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Αντιδράσεις σε πολίτες που είδαν το μέτρο ως νέο φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τεράστια κυκλοφοριακή κίνηση προκαλεί στο Γιοχάνεσμπουργκ και στην Πρετόρια της Ν. Αφρικής το νέο ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων, που τέθηκε χτες σε εφαρμογή γύρω από τις πόλεις.

ΜΟΣΧΑ.-- Τρεις πρώην χορευτές των Μπαλέτων Μπολσόι καταδικάστηκαν για την επίθεση με οξύ στο καλλιτεχνικό διευθυντή των Μπαλέτων, Σεργκέι Φιλίν, τον περασμένο Γενάρη. Πρόκειται για τον πρώτο χορευτή Πάβελ Ντμιτριτσένκο (6 χρόνια) και τους Γιουρί Ζάρουτσκι (10 χρόνια), Αντρέι Λιπατόφ (4 χρόνια). Η υπόθεση αυτή έφερε στο προσκήνιο τα προβλήματα που υπάρχουν στο διάσημο συγκρότημα, άλλοτε «διαμάντι» αλλά σε διαφορετικές συνθήκες, όσο υπήρχε η ΕΣΣΔ.

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- O 67χρονος Τσανγκ Σονγκ Τάεκ, που διατελούσε ως χτες αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας στη ΛΔ Κορέας, φέρεται πως αποπέμφθηκε από το αξίωμά του με την κατηγορία της «διαφθοράς», σύμφωνα με αξιωματούχους των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών. Παράλληλα, δύο στενοί συνεργάτες του Τσανγκ, που είναι θείος του νυν Προέδρου της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, φέρεται πως εκτελέστηκαν με παρόμοιες κατηγορίες στο τέλος του περασμένου μήνα.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Σλοβένικο δικαστήριο επέβαλε χτες στον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Αντον Ροπ πρόστιμο 10.000 ευρώ για αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών σε δημοσιογράφο, με τις οποίες είχε κατηγορήσει τον πρώην πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα ότι σχεδίασε συνοριακά επεισόδια.

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Το θάνατο 14 εργατών και τον τραυματισμό άλλων 13 από την κατάρρευση στοάς σε χρυσωρυχείο της δυτικής Μπουρκίνα Φάσο επιβεβαίωσαν χτες οι αρχές. Το δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής στην επαρχία Μπάλε αλλά δημοσιοποιήθηκε χτες.

KINΣΑΣΑ.-- Τα πέντε πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που θα χρησιμοποιήσει η αποστολή του ΟΗΕ στη ΛΔ Κονγκό για τη συλλογή πληροφοριών που σχετίζονται με τις μυριάδες ένοπλες ομάδες και οργανώσεις που δρουν στο ανατολικό τμήμα της χώρας και στη μεθόριό της με τη Ρουάντα, παρουσίασαν χτες σε επίσημη τελετή αξιωματούχοι του ΟΗΕ και ο Κογκολέζος υπουργός Αμυνας, Λούμπα Τάμπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ