Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Γενικεύεται ο «τρομοπόλεμος»

Δυόμισι χρόνια από τα χτυπήματα, στις 11 Σεπτέμβρη 2001, στην καρδιά των ΗΠΑ, στους δίδυμους πύργους και το αμερικανικό Πεντάγωνο, ο παγκόσμιος «αντιτρομοκρατικός» πόλεμος που κήρυξε ο Μπους πέρασε και σπέρνει το θάνατο από το Αφγανιστάν στο Ιράκ. Τώρα όμως φαίνεται πως ο αντιτρομοκρατικός πόλεμος των ιμπεριαλιστών έρχεται για να εγκατασταθεί, με άλλη μορφή, σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η Μεσόγειος αλλά και το έδαφος της Ευρώπης εξελίσσονται σε πεδίο εφαρμογής αυτού του ιδιότυπου νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Την ίδια ώρα οι Αμερικανοί επιδιώκουν να επιβεβαιώνουν την «ανάγκη» της δικής τους επικυριαρχίας.

Οι προχτεσινές αποφάσεις του ΝΑΤΟ, μετά από απαίτηση των ΗΠΑ, για επέκταση σε ολόκληρη τη Μεσόγειο της ζώνης δράσης των δυνάμεών του στα πλαίσια του «αντιτρομοκρατικού» πολέμου, καθώς και της ΕΕ, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε την εφαρμογή της λεγόμενης «διακήρυξης αλληλεγγύης», δηλαδή της εφαρμογής του δόγματος περί «προληπτικού πολέμου» απ' όλα τα κράτη - μέλη, αποτελούν ουσιαστική κλιμάκωση και επιβολή του «αντιτρομοκρατικού» δόγματος των ΗΠΑ επί ευρωπαϊκού εδάφους. Από την άλλη οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, μετατρέπονται σε παρέλαση του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών, σε μια πανηγυρική επίδειξη δύναμης του ιμπεριαλισμού στους λαούς όλου του κόσμου.

Η απειλή πλέον για τους λαούς της Ευρώπης και για την ειρήνη στην περιοχή είναι παρούσα. Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μπαίνουν στο στόχαστρο οι δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των λαών της Ευρώπης, η ίδια η ειρήνη και η σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών και στρατιωτικοποίησης της πολιτικής ζωής στο όνομα της πρόληψης των όποιων υπαρκτών ή ανύπαρκτων τρομοκρατικών κινδύνων.

Με όλα αυτά γίνεται ακόμα πιο φανερό εκείνο που είχε πει το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή αμέσως μετά τα χτυπήματα της 11ης Σεπτέμβρη, ότι, δηλαδή, το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, για να γίνει ο εντοπισμός του ενόχου, είναι το «ποιος ωφελείται από αυτές τις ενέργειες;». Σήμερα λοιπόν βλέπουμε τους ιμπεριαλιστές, είτε με τα όπλα, είτε με τον τρόμο, είτε με την απειλή του τρόμου, να επιβάλλουν τα μέτρα καταστολής των λαϊκών κινημάτων σε όλο και πιο ευρύτερες περιοχές του πλανήτη.

Η τρομοκρατία αποτελεί το όχημα για περιστολή των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που αποτελεί μια παράλληλη στόχευση του ιμπεριαλισμού. Εξάλλου, τρομοκρατία σύμφωνα με το πλαίσιο δράσης για την αντιμετώπισή της που έχουν ορίσει οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι οτιδήποτε απειλεί το σημερινό καθεστώς πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας του κεφαλαίου, δηλαδή είναι οι λαοί και τα κινήματά τους. Στόχος τους να τους εκφοβίσουν και να θωρακίσουν το καθεστώς κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού.

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό γίνεται μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια για να υποταχτούν οι λαοί στην αναγκαιότητα αυτού του πολέμου. Για το σκοπό αυτό καλλιεργούνται ψευτοδιλήμματα, όπως «ασφάλεια ή ελευθερίες». Ωστόσο, υπάρχει απάντηση. Μπορούν να τη δώσουν οι λαοί και είναι γι' αυτούς μονόδρομος. Είναι η υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για αντεπίθεση με το δικό τους μέτωπο πάλης στον ιμπεριαλισμό, τη δύναμη που γεννάει όλα τα δεινά για την ανθρωπότητα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ