Τετάρτη 3 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τα ΜΜΕ φιμώνουν και παραπλανούν

Η επιστολή διαμαρτυρίας των επικεφαλής υποψήφιων του συνδυασμού της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», υπερνομάρχη Θανάση Παφίλη, νομάρχη Αθήνας Ηλία Νικολόπουλου και Πειραιά Ελπίδας Παντελάκη, προς τα ιδιωτικά και κρατικά κανάλια (ΜΕΓΚΑ, ΑΝΤΕΝΝΑ, ΑΛΦΑ, ΣΤΑΡ, ΑΛΤΕΡ, ΕΤ-1, ΝΕΤ και ΕΤ-3) για παντελή αποσιώπηση της πολιτικής-εκλογικής δραστηριότητας του συνδυασμού, σε αντίθεση μάλιστα με τους άλλους, επαναφέρει οξυμένο το μείζον ζήτημα της δημοκρατικής πληροφόρησης του λαού, ή, για την ακρίβεια, της κατευθυνόμενης ενημέρωσης από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Σε τρεις μόλις μήνες η χώρα οδεύει στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, μια κορυφαία εκλογική πολιτική μάχη. Βεβαίως, οι αγωνιστικοί συνδυασμοί αντιπαρατίθενται στις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης στην Αυτοδιοίκηση, που στηρίζουν και η ΝΔ αλλά και ο ΣΥΝ, και με την καθημερινή πολιτική δραστηριότητά τους πασχίζουν για την πραγματική ενημέρωση των εργαζομένων.

Αντίθετα, οι δυνάμεις του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) και τα στηρίγματα της πολιτικής τους και στους δήμους και στις νομαρχίες επιδιώκουν την αποσιώπηση της πραγματικότητας και την αντιστροφή της. Ετσι, αντί άλλων, οι εκπρόσωποί τους αναπτύσσουν θεατρινίστικες δραστηριότητες, π.χ., παρουσιάζοντας, συμπαθή κατά τα άλλα πρόσωπα, μανεκέν, ποδοσφαιριστές ή καλλιτέχνες, που προκρίνουν για την κατάρτιση των συνδυασμών τους. `Η προβάλλοντας διάφορα στιγμιότυπα και προσωπικές στιγμές των υποψηφίων τους, αντί πολιτικών θέσεων, απόψεων και προγράμματος για την αντιμετώπιση των μεγάλων λαϊκών προβλημάτων.

Κι όμως! Είναι αυτές οι δραστηριότητες των υποψηφίων των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που προβάλλονται αποκλειστικά από όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Το ...σουλάτσο, το παραπολιτικό κουτσομπολιό, τα ...βαφτίσια και οι αρραβώνες, όπου συμμετέχουν οι υποψήφιοί τους, προβάλλονται ανελλιπώς από τα κανάλια. Ταυτόχρονα, αποσιωπώνται η πολιτική δραστηριότητα και οι θέσεις και το πρόγραμμα των αγωνιστικών συνδυασμών, για να μπορούν να αποκρύβουν τη ζοφερή πραγματικότητα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κατευθυνόμενη - από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και την κυβέρνηση - επιχείρηση παραπλάνησης των εργαζομένων.

Ασφαλώς, μόνον αφελείς θα πίστευαν πως μπορεί να σεβαστούν τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων τα κανάλια των αφεντικών και της κυβέρνησης και να αλλάξουν χαβά. Να παρουσιάσουν, δηλαδή, ισότιμα, απέναντι στους υποψηφίους του δικομματισμού, τους αγωνιστικούς συνδυασμούς ώστε να ενημερωθεί πραγματικά ο λαός. Αυτό δεν έγινε, ακόμα και όταν το ίδιο το ΕΣΡ διαπίστωνε χονδροειδέστατες παραβιάσεις της νομοθεσίας σε βάρος του ΚΚΕ αλλά και άλλων κομμάτων. Φυσικά, αυτό δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες τους ούτε την κυβέρνηση ούτε την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι, ωστόσο, πέραν της αντιλαϊκής πολιτικής, κι αυτός ένας λόγος να μαυρίσουν οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους τους υποψήφιους του δικομματισμού και να στηρίξουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, όπως της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» σε Αθήνα-Πειραιά.


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ