ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Γενάρη 2003
Σελ. /32
«Αγοραίοι» κράχτες του πολέμου

Ο πόλεμος άλλοθι για σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και ως χρήσιμο εργαλείο για την «ανάπτυξη» της καπιταλιστικής οικονομίας...

Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
«Ας γίνει, επιτέλους, ο πόλεμος να τελειώνουμε. Οι αγορές, η οικονομία δεν αντέχουν την αβεβαιότητα». Βάλθηκαν ορισμένοι να μας κάνουν να βλέπουμε μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς των γιάπηδων, των διαχειριστών κεφαλαίου, των κερδοσκοπούντων με τις συμφορές των λαών. Βολεμένοι στα αναπαυτικά πολυτελή γραφεία τους, μακριά από τα θέρετρα του πολέμου, εκπέμπουν την εικόνα ότι ο πόλεμος είναι μακριά, ένα εργαλείο στο γεωστρατηγικό παιχνίδι, κάτι σαν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι στο κομπιούτερ... Οπωσδήποτε αναγκαίος για την «ανάπτυξη» της οικονομίας, αλλά η φρίκη του δεν (πρέπει να) φτάνει στην «πολιτισμένη» Δύση, οι λαοί της οποίας πρέπει να «βλέπουν» έναν εικονικό... όμορφο πόλεμο...

«Ο πόλεμος θα πλήξει την οικονομία - Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για θυσίες για να μην οπισθοχωρήσει (...η οικονομία)». Παρεμφερής θεωρία, της οποίας οι διακινητές, ανάμεσά τους το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η ηγεσία του ΣΕΒ, επιχειρούν να επωφεληθούν από τον πόλεμο και να τον χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι για το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων. Μέτρα τα οποία ήδη έχουν δρομολογήσει, αλλά εκμεταλλεύονται τον «επικείμενο» πόλεμο, υπερπροβάλλοντας και κινδυνολογώντας για τις «επιπτώσεις», προκειμένου να δικαιολογήσουν την «αναγκαιότητα» της αντιλαϊκής επέλασης. Ταυτόχρονα, όμως, πρόθυμα και αγόγγυστα σηκώνουν τις δαπάνες του πολέμου και καταβάλλουν «μετρητοίς» και σε «είδος» το φόρο υποτέλειας στις ΗΠΑ.

Ενας ιμπεριαλιστικός πόλεμος ενάντια σε έναν συγκεκριμένο λαό, δεν είναι ένα «μεμονωμένο» γεγονός, περιορισμένης έκτασης και σημασίας. Είναι κήρυξη πολέμου ενάντια σε όλους τους λαούς. Μια ενιαία επιδρομή του πολυεθνικού κεφαλαίου, που αλλάζει μορφές και ένταση. Δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό ή «ηθικό» φραγμό. Ακόμα και πυρηνικά σχεδιάζουν να ρίξουν, προκαλώντας νέα ολοκαυτώματα... Οι αγοραίοι κράχτες δεν μπορούν να «εξωραΐσουν» τον πόλεμο, την απόλυτη φρίκη, τον ορισμό της θηριωδίας.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Ο «ΚΑΛΟΣ» ΠΟΛΕΜΟΣ

ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟΣ... «Ενας σύντομος και επιτυχής πόλεμος κατά του Ιράκ είναι προτιμότερος για την την αμερικανική οικονομία φέτος από το να μη γίνει καθόλου πόλεμος. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έκθεση του βρετανικού Institute of Directors (IOD), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα... Η μελέτη του IOD εξετάζει έξι σενάρια πολέμου. Το πιο πιθανό είναι ένας σύντομος και επιτυχής για τις ΗΠΑ πόλεμος που θα συνοδευτεί με αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ... Οι εξελίξεις αυτές θα συντελέσουν σε ανάπτυξη 2,9% για την αμερικανική οικονομία και ενίσχυση της χρηματιστηριακής αγοράς κατά 5%» (Μπάμπης Μιχάλης - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΕΝΤΟΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ... «Οι εκπρόσωποι από τον κόσμο των επιχειρήσεων εξέφρασαν από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ (σ.σ. του Νταβός) την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να παραταθεί ο πόλεμος πέρα από τα χρονοδιαγράμματα που έχει επεξεργαστεί το αμερικανικό Πεντάγωνο» (Αλ. Καψύλης - «ΒΗΜΑ»).

Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ... «Τις επιπτώσεις του πολέμου στον Κόλπο (όποτε και αν τον ξεκινήσουν οι Αμερικανοί) στην ελληνική οικονομία ανέλυσε ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη: η αναζωπύρωση του πληθωρισμού, η διεύρυνση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο, η πτώση της κατανάλωσης και ο φόβος νέκρωσης της αγοράς, η μείωση των ιδιωτικών καταθέσεων, η τουριστική τελμάτωση και η ματαίωση υλοποίησης των επενδυτικών προγραμμάτων θα έρθουν ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα της γεωπολιτικής αστάθειας που θα προκύψει στη Μέση Ανατολή από τον πόλεμο...» (Από το βασικό θέμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ»).

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ... «Στις συνθήκες αυτές εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν πολλές: Είτε η κυβέρνηση θα προχωρήσει με θάρρος σε ριζικές τομές στον δημόσιο τομέα, για να μειωθούν οι σπατάλες, να αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι και να ενισχυθούν οι παραγωγικές επενδύσεις, είτε σε λίγους μήνες από τώρα - και ενώ θα μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές, θα υποχρεωθεί να πάρει πρόσθετα διορθωτικά μέτρα με υψηλό ασφαλώς πολιτικό κόστος!» (Από το κύριο άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΧΡΗΣΜΟΣ ΜΠΛΙΞ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ...

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΝΕΚΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΒΟΜΒΕΣ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ.

ΑΥΓΗ: Ο ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣΚΡΟΥΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή ύφεση και Ειρήνη - ΣΤΙΣ 15 ΦΛΕΒΑΡΗ ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

ΤΑ ΝΕΑ: Μυστική κατάθεση Γιάννας στον ανακριτή - 2ος ΓΥΡΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ - ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ομολογία σοκ από τον υφυπουργό Αθλητισμού - ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ.

ΧΩΡΑ: ΤΑ ΚΑΥΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ στις σχέσεις κυβέρνησης και διαπλοκής.

ΑΥΡΙΑΝΗ: 500 ΔΙΣ. ΤΑ ΧΡΕΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΑΛΙΩΝ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΣΕΙ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ Ο... «ΕΚΒΙΑΣΤΗΣ» ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 2.567 ΗΜΕΡΕΣ - Μέχρι τις εκλογές απομένουν μόλις 467.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: 3.772 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΟΤΑ.

ΕΘΝΟΣ: 3.022 ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 2004.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ 21-39 ΕΤΩΝ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ευτελισμός... της φρίκης: «Για να εμφανιστούν στην τηλεόραση οι νεκροί του Ιράκ σε εκείνον τον Πόλεμο του Κόλπου (σ.σ. το 1991) έπρεπε να έχουν πεθάνει προσεκτικά, πέφτοντας ρομαντικά προς τα πίσω με το ένα χέρι επάνω από το βασανισμένο πρόσωπό τους. Σαν τους πίνακες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με τους Βρετανούς πεσόντες στον Σομ, οι Ιρακινοί θα έπρεπε να έχουν πεθάνει ήπια, χωρίς εμφανείς πληγές, χωρίς ίχνος εξαθλίωσης, βρωμιάς ή αίματος, αν ήθελαν να βγουν στα πρωινά δελτία ειδήσεων» (Ρόμπερτ Φισκ - ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ - ΒΗΜΑ).

Ποιος φοβήθηκε το Ναύπλιο; (1) «Η απόπειρα παρεμπόδισης ενός ευρωπαϊκού συμβουλίου έχει ακριβώς το ίδιο νόημα με μια απόπειρα παρεμπόδισης των εργασιών ενός δικού μας υπουργικού συμβουλίου ή των εργασιών της Βουλής. Σε τελευταία ανάλυση, μόνο τους αρνητές της Ευρώπης ευνοεί - και συνεπώς τη σημερινή αμερικανική ηγεσία» (Ριχάρδος Σωμερίτης - ΒΗΜΑ).

Ποιος φοβήθηκε το Ναύπλιο; (2) «Δεν την εκπροσωπεί όμως (σ.σ. την κοινή γνώμη), πέρα από τα γνωστά ποσοστά του, ο περιούσιος "λαός" του Περισσού, μήτε τα ελάχιστα ορφανά όλων των παρανοϊκών μικρομαρξισμών. Ο νόμος δεν είναι ποτέ το όποιο δίκιο πιστεύει καθένας ότι έχει...» (Ο ίδιος).

Ποιος φοβήθηκε το Ναύπλιο; (3) «Ολοι αντιλαμβανόμαστε ότι το ζήτημα δεν είναι ούτε η ανεργία ούτε η Αμερική ούτε ο νεοφιλελευθερισμός ούτε καν η παγκοσμιοποίηση. Το ζήτημα είναι ότι μια ορισμένη ακραία και αμφιλεγόμενη εκδοχή της Αριστεράς επιχειρεί να ανασυγκροτήσει τον εαυτό της μέσα από το κίνημα εναντίον της παγκοσμιοποίησης. Πασχίζει να ξαναβρεί λόγο ύπαρξης, να μαζέψει λίγο ακροατήριο, να αποδείξει ότι υπάρχει» (Ι. Κ. Πρετεντέρης - ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ