Τετάρτη 29 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι διευκολύνσεις...

Γρηγοριάδης Κώστας

Δυο γιγαντιαία εμπορικά πλοία, τα οποία έχουν προορισμό τον Περσικό Κόλπο, βρίσκονται από προχτές στο λιμάνι της Σούδας. Τα πλοία έχουν εκμισθωθεί από την αμερικανική κυβέρνηση και η επίσημη αιτιολογία, που διατυπώθηκε προς τις ελληνικές αρχές για την προσέγγισή τους στο ναύσταθμο Κρήτης, είναι ο ανεφοδιασμός του 6ου Αμερικανικού Στόλου. Οι πάντες γνωρίζουν, όμως, και δε διστάζουν ανεπίσημα να ομολογήσουν ότι μεταφέρουν «κρίσιμο στρατιωτικό υλικό πρώτης γραμμής», το οποίο είναι απαραίτητο για την προετοιμασία των πολεμικών επιχειρήσεων ενάντια στο Ιράκ.

Γι' αυτά, όμως, όπως και για πολλά άλλα παρόμοια, την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Λαλιώτης δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί με τέτοιες ...λεπτομέρειες. Εχει αφοσιωθεί στην προετοιμασία της συμμετοχής του κόμματος στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις...

Κατ' εξοχήν πολιτικό πρόβλημα

Το πρόβλημα του περιβάλλοντος είναι κατ' εξοχήν πολιτικό και κοινωνικό και όχι τεχνικό, υπογράμμισε στη διάρκεια της προχτεσινής συνέντευξης Τύπου του ΤΕΕ η Ρ. Ξαρχάκου, μέλος της ΔΕ του Επιμελητηρίου. Και δε στάθηκε μόνο στη διαπίστωση. Ανέφερε και μια σειρά χαρακτηριστικών αποδείξεων. Από τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στα δημόσια έργα και άλλες δραστηριότητες, οι οποίες αποτελούν «νεκρό γράμμα», δεκατρία ολόκληρα χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή τους, ενώ δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη το Σώμα Ελεγκτών Περιβάλλοντος, μέχρι την πολιτική αλόγιστης χρήσης της γης και τους υποταγμένους στα μονοπωλιακά συμφέροντα σχεδιασμούς. Ακόμη και το έργο του Κηφισού - το οποίο με την ολοκλήρωσή του υποτίθεται πως θα προσφέρει λύση για τα πλημμυρικά φαινόμενα των παρακηφίσιων περιοχών - πιθανόν να αποδειχθεί ανεπαρκές, καθώς συνεχίζεται η επέκταση του Λεκανοπεδίου, η πολιτική τσιμεντοποίησης των πάντων καλά κρατεί, οι γύρω ορεινοί όγκοι αποψιλώνονται, κλπ., κλπ. Παράγοντες, οι οποίοι αυξάνουν διαρκώς το συντελεστή απορροής.

Τα παραπάνω αποτελούν μια μικρή γεύση απ' όσα ειπώθηκαν. Και δεν αποτελούν μόνο μια αποστομωτική απάντηση στη συνήθη κυβερνητική δικαιολογία των «ακραίων καιρικών φαινομένων», αλλά και σε όσους αρκούνται στη γενικόλογη και, τελικά, αποπροσανατολιστική άποψη, ότι η ευθύνη βρίσκεται στο «εγκληματικό χέρι του ανθρώπου».

Χαμαιλέων;

Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ, ονόματι Σπ. Παπασπύρος! Πέμπτη στις 23 Γενάρη ήταν ομοτράπεζος με υπουργούς, βιομηχάνους και λοιπούς «κοινωνικούς εταίρους» στα λουκούλλεια γεύματα του «Ναυπλία Παλλάς». Την άλλη μέρα, 24 Γενάρη, έκανε το ...λιοντάρι της ταξικής πάλης και ήταν ομιλητής στη συγκέντρωση του Φόρουμ του ΣΥΝ στο Ναύπλιο, εκτοξεύοντας, μάλιστα, κατηγορίες κατά του ΠΑΜΕ.

Και από αύριο «φοροεισπράκτορας» του χαρατσιού των 5 ευρώ, από κάθε δημόσιο υπάλληλο, για την ενίσχυση των ευρωρεφορμιστών. Λογαριάζει, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο...

ΥΓ: Αλήθεια, ποιος είναι ο προϋπολογισμός του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ; Αναρωτιόμαστε, γιατί αν υποθέσουμε πως θα παρακρατηθούν 5 ευρώ από κάθε δημόσιο υπάλληλο, τότε συγκεντρώνεται ένα ποσόν, που ξεπερνά τα 1.500.000 ευρώ ή τα 500.000.000 δραχμές...

Καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει

Την αντίδραση του υπουργείου Υγείας προκάλεσαν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών περί κρίσεων και αξιολογήσεων στελεχών της νέας διάρθρωσης στη διοίκηση των δημόσιων νοσοκομείων. Ετσι χτες το προαναφερόμενο υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει, ότι δεν επιθυμεί διάλογο μέσω του Τύπου με «πρόσωπα τα οποία επιχειρούν να ποδηγετήσουν την πολιτική υγείας», προσθέτοντας, ότι «αυθαίρετες κρίσεις και η... παροχή δήθεν πληροφοριών, αποσκοπούν στην πρόκληση τεχνητής αναστάτωσης με συγκεκριμένους στόχους και σκοπούς, που εξυπηρετούν μεμονωμένα άτομα και όχι το κοινωνικό σύνολο».

Βέβαια καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει, σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση. Και είναι γεγονός ότι κάτω απ' το βάρος των λαϊκών αναγκών, υπάρχει μια συζήτηση και μέσα στις γραμμές του κυβερνώντος κόμματος για την κατάσταση στον ευαίσθητο και πολύπαθο τομέα της Υγείας.

Μόνο που η συζήτηση αυτή γίνεται στα πλαίσια των επικοινωνιακών επιδιώξεων της κυβέρνησης και όχι για την ικανοποίηση των αναγκών του κόσμου. Από κει και πέρα βέβαια -και στα πλαίσια των κυβερνητικών επιδιώξεων - εκδηλώνονται και οι προτιμήσεις των «μεμονωμένων ατόμων», που φτάνουν μέχρι και στην «κατασκευή ειδήσεων»...

Δε γνωρίζει...

Ξέρετε τι αποφάσισαν οι υπουργοί Εργασιας της Ε.Ε., τις προάλλες στο Ναύπλιο; Την μείωση των ανέργών στη χώρα μας και, μάλιστα, με ρυθμό 35.000 ετησίως... Αυτό υποστηρίζει ο Ι. Κ. Πρετεντέρης στο χθεσινό «Βήμα» και, βέβαια, χύνει τη χολή του εναντια στις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις και, ακόμη περισσότερο, ενάντια στο ΚΚΕ.

Οχι, δεν γνωρίζει τίποτε, περί ευλύγισης και μερικής απασχόλησης ο κ. Πρετεντέρης. Διπλο-τριπλοθεσιτης είναι...

Επί δεξιά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΑΛΛΟΝ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ της πολιτικής ουσίας της πρόσφατης αναθεώρησης του Συντάγματος ήταν η χτεσινή δήλωση του Χρήστου Πρωτόπαππα για το ασυμβίβαστο των βουλευτών και την καταψήφιση του σχετικού νομοθετήματος. Εκανε έκκληση πειθαρχίας στους ...βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Προς τα δεξιά ήταν η αναθεώρηση του Συντάγματος, στη Νέα Δημοκρατία στηρίχτηκε το ΠΑΣΟΚ για να την κάνει και τώρα - λογικό είναι από την πλευρά τους - ζητάει βοήθεια. Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε και να μην υπερθεματίζουν διάφοροι για τη συνταγματική τους προσήλωση.

Τώρα, αν θα πιάσουν τόπο οι εκκλήσεις Πρωτόπαππα και γενικώς οι εκκλήσεις και επαφές της κυβέρνησης, αυτό θα το μάθουμε σύντομα και υποθέτουμε εξίσου εντυπωσιακά όπως χτες.

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ «ανεξάρτητη αρχή» γεννήθηκε και τοποθετήθηκε στο «πάνθεον» των ανάλογων οργανισμών που ξεφυτρώνουν με αποφάσεις της Βουλής τα τελευταία χρόνια: Αυτή του ελέγχου του απορρήτου των επικοινωνιών. Δυστυχώς, έχουμε κάθε λόγο να δυσπιστούμε για το αν δώσει τις οποιεσδήποτε λύσεις.

Οχι τίποτε άλλο μα στο συγκεκριμένο «πεδίο δραστηριοτήτων» εμπλέκονται από το ΕΣΕΛΟΝ και το ΝΑΤΟ μέχρι τα κάθε λογής στεγανά των εγχώριων «αθώων» υπηρεσιών μας. Λέτε, έτσι εύκολα να βγάζει κανείς άκρη. Αλλωστε, η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά καλά δείγματα μας έχει δώσει στο συγκεκριμένο τομέα.

ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ και ...τέταρτο «Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης», εκτιμά ο υφυπουργός Χρήστος Πάχτας, και πολλά ήταν τα «τρωκτικά» που ...ανατρίχιασαν στο άκουσμα και ακόνισαν τα δόντια και τα νύχια τους.

Οποιος, φυσικά, από τους υπόλοιπους ...κανονικούς πολίτες το άκουσε απλά μειδίασε γιατί γνωρίζει φυσικά τι σημαίνουν όλα αυτά τα «πακέτα». Και σίγουρα δε σημαίνουν απολύτως τίποτε για την καθημερινότητά του.


Γρηγοριάδης Κώστας

Προειδοποιούμε, όμως, και τα «τρωκτικά», να μην ακονίζουν και πολύ τα δόντια τους... Ακόμη κι αν υπάρξει τέταρτο πακέτο, θα αφορά στις 25 πλέον χώρες-μέλη της ΕΕ και πρωτίστως στις 10 καινούριες, αφού εκεί εστιάζεται πλέον το ενδιαφέρον των «επενδυτών»...

Η «ευαισθησία» των επεμβάσεων...

Η ιμπεριαλιστική φύση υπαγορεύει επεμβάσεις. Αυτό συμβαίνει πέρα από θελήσεις προσώπων, εκπροσώπων της κυρίαρχης μονοπωλιακής τάξης, χαρακτήρων, θεσμών, δικαίου και λογικής. Ομως, όταν έρχεται η ώρα εφαρμογής αυτού που υπαγορεύει, έτσι και αλλιώς, η φύση του συστήματος, τότε χρειάζονται τα άλλοθι. Χρειάζονται όχι για να ησυχάζουν τη συνείδησή τους οι εκτελεστές των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων, αλλά είναι απαραίτητα για τη διαμόρφωση συσχετισμών, άσκηση πιέσεων και εκβιασμών, αποενοχοποίηση των συνενόχων... Εκεί είναι που «αρχίζουν τα γλέντια», γιατί δε γίνεται, να χωρέσει λογική στο σύστημα του παράλογου.

Ετσι, για την υπόθεση της επέμβασης στο Ιράκ επιμένουν να βλέπουν όπλα εκεί, που δεν μπορούν να τα ξετρυπώσουν ούτε οι στημένοι επιθεωρητές του ΟΗΕ... «Απόδειξη ότι κρύβονται πολύ καλά...», ήταν η επίσημη απάντηση της αμερικανικής διοίκησης, θυμίζοντας το ανέκδοτο με τον «...Τούρκο κατάσκοπο». Ψελλίζουν και κάτι για τα άντρα της «Αλ Κάιντα», αλλά κανένας δεν μπορεί να τους πάρει στα σοβαρά. Τότε, ξεπερνώντας, πλέον, κάθε όριο λογικής, θυμούνται πως είναι ιμπεριαλιστές και «ό,τι θέλουν κάνουν» και μιλούν για το δικτατορικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν...

Πρώτα απ' όλα, αν ο Σ. Χουσεΐν είναι δικτάτορας οφείλει το στήσιμο, αλλά και τη διατήρησή του, στις ΗΠΑ. Τον στύλωσαν, τον εξόπλισαν και όταν ζήτησαν να τους δώσει ακόμα περισσότερα αποφάσισαν να τον ξηλώσουν. Ομως, ούτε εκεί είναι το πρόβλημα. Δε βρίσκεται ούτε καν στο γεγονός πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους όχι μόνο κάνουν τα «στραβά μάτια», αλλά στηρίζουν τα πιο σκληρά δικτατορικά καθεστώτα σε ολόκληρο τον κόσμο, αρκεί να τους «χορεύουν τον ιμπεριαλιστικό ρυθμό» που τους παίζουν. Το ζήτημα λογικής, που έχει καταργηθεί, είναι ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα, να στήνει, ή να ξεστήνει κυβερνήσεις άλλων χωρών. Δεν τους πέφτει λόγος για το πώς ο κυρίαρχος λαός μιας χώρας αποφασίζει, ή δεν αποφασίζει, να κυβερνιέται, ή να διαχειρίζεται τα εσωτερικά του. Δεν τους πέφτει λόγος, ούτε για τη μορφή ούτε και για το περιεχόμενο. Ούτε για την εγκατάσταση ούτε και για την ανατροπή καμιάς κυβέρνησης κυρίαρχης χώρας.

Κι όμως. Ενώ αυτά υπαγορεύει όχι μόνο το δίκαιο, αλλά και η πιο απλή ανθρώπινη λογική, ο ιμπεριαλισμός, για να ελευθερώσει τα χέρια του, ξεθάβει τόσο συχνά το παράλογο επιχείρημα, που θέλει πλέον να το αναγάγει και σε «καινούρια» αρχή διεθνούς δικαίου. Κρύβεται, για παράδειγμα, και αυτή η «λογική» στα περί «προληπτικού χτυπήματος» ή στα περί «προστασίας του αμερικανικού τρόπου...». Ουσιαστικά, πρόκειται για κωδικοποιημένες τις ίδιες εγκληματικές ανοησίες, που χρησιμοποίησαν, για να δολοφονήσουν τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας και του Αφγανιστάν πρόσφατα, ή να επιτεθούν στους λαούς της Κορέας και του Βιετνάμ λίγο παλιότερα...

Τώρα, νιώθουν ευνοϊκούς συσχετισμούς όχι μόνο να λειτουργήσουν σαν «παρταόλες», αλλά και να θεσμοποιήσουν, αν είναι δυνατόν, εφ' όλης της ύλης την αρπακτικότητά τους. Βοηθούν σ' αυτό το ιμπεριαλιστικό έργο και οι λογής απολογητές τους. Χωρίς αυτούς τους συνενόχους το ιμπεριαλιστικό σύστημα θα μείνει έκθετο με την άσχημη παράλογη φύση του. Οι λαοί οφείλουν να τους απομονώσουν και να αγωνιστούν μαζικά για την αποκάλυψη και την ανατροπή του.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Γιατί κόπτεται...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχει κάνει τις μέρες αυτές σημαία της η ΝΔ τις αυστηρές παρατηρήσεις και συστάσεις του τελευταίου συμβουλίου υπουργών της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ), προς την ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με την περισσότερο γοργή και αποφασιστική προώθηση των κάθε λογής διαρθρωτικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, στο Ασφαλιστικό και τον κοινωνικό τομέα γενικότερα, στην αγροτική οικονομία, κλπ., κλπ. Κι όχι, βέβαια, πως οι αντεργατικές και αντιλαϊκές αυτές αλλαγές δεν περιέχονται στο Σταθεροποιητικό Πρόγραμμα, που πρότεινε η κυβέρνηση και ενέκρινε το ΕΚΟΦΙΝ στην πρόσφατη συνεδρίασή του. Περιέχονται, αλλά η υλοποίησή τους παραπέμπεται στα δύο τελευταία χρόνια του προγράμματος. Ουσιαστικά, δηλαδή, μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, είτε αυτές διεξαχθούν κανονικά, την άνοιξη του 2004, είτε, πολύ περισσότερο, διεξαχθούν γρηγορότερα. Και, βέβαια, η ΝΔ σκέφτεται απ' την πλευρά της ότι, αφ' ενός, η κυβέρνηση το κάνει αυτό κινούμενη από εκλογικές σκοπιμότητες και, αφ' ετέρου, στο ενδεχόμενο εκλογικής επικράτησής της και ανάληψης της κυβερνητικής εξουσίας, θα κληθεί να εφαρμόσει το σύνολο των σκληρών και αντιλαϊκών μέτρων.

Κι έτσι ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους, για τα σκάνδαλα στα δημόσια έργα, την καθεστωτική και αλαζονική εξουσία, τις ανεπάρκειες και καθυστερήσεις, κλπ., κλπ. Και μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία πως θα ισχυρίζεται ότι παρέλαβε καμένη γη, σε περίπτωση ανάδειξής της στην κυβερνητική εξουσία, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα ...ξαναθυμηθεί τις κοινωνικές αναφορές του και το σοσιαλισμό...

... η ηγεσία της ΝΔ

Η ηγεσία της ΝΔ έχει, πάντως, κι άλλους λόγους να ανησυχεί. Πέρα από τα παραπάνω, γνωρίζει πολύ καλά - όπως γνωρίζει, άλλωστε και η κυβέρνηση - ότι στην ίδια περίπου χρονική περίοδο θα υπάρξουν κι άλλοι αρνητικοί παράγοντες. Στα τέλη του 2003 και αρχές του 2004 θα τελειώσουν τα Ολυμπιακά έργα, ενώ, αμέσως μετά τη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας της Αθήνας, θα πρέπει να γίνει «κλείσιμο ταμείου» και ο κρατικός προϋπολογισμός να καλύψει τα όποια «ανοίγματα». Την ίδια περίοδο ολοκληρώνεται η διαδικασία οριστικής ένταξης στην ΕΕ των δέκα νέων χωρών - μελών και όλοι προβλέπουν μια ενισχυμένη ροή ιδιωτικών κεφαλαίων προς τις χώρες αυτές, σε αναζήτηση ακόμη μεγαλύτερων κερδών και εκμετάλλευση των «ευκαιριών», που αυτές προσφέρουν (χαμηλά μεροκάματα, κλπ). Τέλος, το 2006 τελειώνει και το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ενώ, ακόμη κι αν υπάρξει τέταρτο, αυτό θα αφορά πλέον τις 25 χώρες - μέλη της ΕΕ και τα όποια κονδύλιά του θα είναι κατά πολύ μικρότερα από τα σημερινά.

Κι όλ' αυτά, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η σημερινή ύφεση στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία, εάν και πότε θα υπάρξει ανάκαμψη, αν θα δυναμώσουν ακόμη περισσότερο τα κρισιακά φαινόμενα, ποιες θα είναι οι συνέπειες του επαπειλούμενου πολέμου κλπ., κλπ.

Ιταλικές εμπειρίες

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας ενέκρινε πριν από λίγες μέρες αίτηση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, σχετικά με την καθολική ή όχι ισχύ του άρθρου 18 του εργατικού νόμου σε όλες τις ιταλικές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, στις επιχειρήσεις με προσωπικό 15 ατόμων και πάνω οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να εφεσιβάλλουν απόφαση απόλυσής τους σε ανεξάρτητη επιτροπή. Στην περίπτωση που η επιτροπή κρίνει ότι δεν υπήρχε σοβαρός λόγος για την απόλυσή τους τότε η εταιρία υποχρεώνεται να επαναπροσλάβει τους εργαζόμενους και να τους καταβάλει και οικονομική αποζημίωση. Οι εργαζόμενοι τώρα θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν υπέρ της επέκτασης της εφαρμογής του άρθρου 18 και στις εταιρίες με προσωπικό μικρότερο των 15 ατόμων.

Πέρσι την άνοιξη, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι αποπειράθηκε να καταργήσει το άρθρο 18, γεγονός που απέτρεψε η μαζική κινητοποίηση των Ιταλών εργαζομένων. Τώρα, η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της στην Ενωση Βιομηχάνων υπόσχονται να πολεμήσουν, με όλες τους τις δυνάμεις, το δημοψήφισμα! Αλλά και οι σοσιαλδημοκράτες των Δημοκρατικών της Αριστεράς δηλώνουν ότι το δημοψήφισμα είναι παράλογο... Μόνον η Κομμουνιστική Επανίδρυση στήριξε το επιχείρημα από την αρχή. Η ταξική πάλη στην Ιταλία αναμένεται ακόμη πιο θερμή τους επόμενους μήνες.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Περνάει ο Στρατός...

Η υπόθεση της ανάμειξης των Ενόπλων Δυνάμεων στα εσωτερικά πράγματα, όσο και αν ακούγεται ότι ανήκει στο παρελθόν - με τη μορφή τουλάχιστον των στρατιωτικών δικτατοριών - επανέρχεται σήμερα με άλλες μορφές, όπως αυτή της ενεργού ανάμειξής τους στην εσωτερική ασφάλεια, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και άλλων «ασύμμετρων απειλών». Είναι μια εξέλιξη, που προοπτικά μπορεί να αποτελέσει άμεση απειλή για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές κατακτήσεις, πολύ περισσότερο τώρα που ο στρατός «επαγγελματικοποιείται» με τη στρατολόγηση «επαγγελματιών» στρατιωτών, που σταδιακά θα αντικαταστήσουν τους στρατιώτες θητείας.

Αποκαλυπτική είναι μελέτη του ΓΕΣ, η οποία παρουσιάστηκε σε διεθνές φόρουμ στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων που έγινε το προηγούμενο δεκαήμερο στη Θεσσαλονίκη. Η μελέτη αυτή, η οποία είναι κατά παραγγελία και εκφράζει το πνεύμα των αλλαγών που προωθούν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, είναι ο προάγγελος των σχετικών ρυθμίσεων που θα ακολουθήσουν, στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας. Εδραιώνεται έτσι ο κατασταλτικός ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων της χώρας, σύμφωνα με τα σύγχρονα κελεύσματα του ιμπεριαλισμού. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εναρμονιστεί με αυτές τις επιταγές, δρομολογώντας, με σειρά αποφάσεων και πρωτοβουλιών της, την ανάμειξη των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας.

Η αρχή έχει ήδη γίνει με την αναθεώρηση του αμυντικού δόγματος, ώστε να καλύπτονται πιο αποτελεσματικά οι νέες επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. Η αναθεώρηση αυτή αφορά, τόσο το δόγμα, όσο και την οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Το μεν δόγμα απομακρύνεται από τις αρχές της υπεράσπισης των συνόρων και αντικαθίσταται από το νεοταξικό δόγμα περί προστασίας της «διεθνούς ασφάλειας» και «σταθερότητας» και η τρομοκρατία αναγορεύεται σε «εθνικό κίνδυνο». Η δε οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων υποτάσσεται σ' αυτό το δόγμα με τη δημιουργία ταχυκίνητων μονάδων με ανάλογο εξοπλισμό που στελεχώνεται από «επαγγελματίες» στρατιώτες, γιατί προφανώς ο νέος που υπηρετεί τη θητεία του δε χωράει σ' αυτό το «κοστούμι». Παράλληλα, η εκπαίδευση και ο σχεδιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων αλληθωρίζει πλέον προς το εσωτερικό, διαμορφώνοντας μηχανισμούς που αποτελούν εν δυνάμει απειλή για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της εν λόγω μελέτης του ΓΕΣ, προβλέπεται η συγκρότηση μηχανισμού, που θα υποστηρίζεται από αυτοδύναμο κέντρο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, ο οποίος μηχανισμός θα λαμβάνει αποφάσεις και θα δρα έξω από τις «συνήθεις γραφειοκρατικές δομές». Χαρακτηριστικό της λογικής αυτής είναι ότι προβλέπεται πως ο μηχανισμός αυτός θα μπορεί να αναλαμβάνει ακόμα και προληπτική δράση πριν την εκδήλωση των «απειλών». Υπενθυμίζεται ότι στα πλαίσια της συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 έχει ήδη συγκροτηθεί ειδικός κλάδος στο ΓΕΕΘΑ, με αποστολή την εσωτερική ασφάλεια, στη διάθεση του οποίου βρίσκονται 7.000 άνδρες κυρίως από τις Ειδικές Δυνάμεις. Και είναι μόνον η αρχή.

Ολα αυτά δείχνουν ότι δεν πρόκειται για υποθέσεις και σενάρια επί χάρτου, αλλά για μια σκοτεινή πραγματικότητα που μας απειλεί. Είναι μια πρόκληση, που θα την έχουμε μπροστά μας.

Απτόητος ο φονιάς

Κι αν τον άφησαν οι άλλοι

δε βαριέσαι,

δεν πειράζει,

πέρα μόνος θα τα βγάλει

πείρα έχει αυτός μεγάλη

και μονάχος του να σφάζει!

*

Κι αν τον άφησαν

οι «εταίροι»

δε βαριέσαι,

και τι τρέχει;

από χρόνια στο μαχαίρι,

ο καθείς αυτό το ξέρει,

ικανότητα πως έχει!

*

Κι αν απρόθυμοι

είναι οι άλλοι

γνώμη όχι δε θ' αλλάξει,

κάτω αυτός

δε θα το βάλει

και μονάχος θα επιβάλει

με σφαγές τη «νέα τάξη»!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ