Τετάρτη 29 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Περνάει ο Στρατός...

Η υπόθεση της ανάμειξης των Ενόπλων Δυνάμεων στα εσωτερικά πράγματα, όσο και αν ακούγεται ότι ανήκει στο παρελθόν - με τη μορφή τουλάχιστον των στρατιωτικών δικτατοριών - επανέρχεται σήμερα με άλλες μορφές, όπως αυτή της ενεργού ανάμειξής τους στην εσωτερική ασφάλεια, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και άλλων «ασύμμετρων απειλών». Είναι μια εξέλιξη, που προοπτικά μπορεί να αποτελέσει άμεση απειλή για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές κατακτήσεις, πολύ περισσότερο τώρα που ο στρατός «επαγγελματικοποιείται» με τη στρατολόγηση «επαγγελματιών» στρατιωτών, που σταδιακά θα αντικαταστήσουν τους στρατιώτες θητείας.

Αποκαλυπτική είναι μελέτη του ΓΕΣ, η οποία παρουσιάστηκε σε διεθνές φόρουμ στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων που έγινε το προηγούμενο δεκαήμερο στη Θεσσαλονίκη. Η μελέτη αυτή, η οποία είναι κατά παραγγελία και εκφράζει το πνεύμα των αλλαγών που προωθούν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, είναι ο προάγγελος των σχετικών ρυθμίσεων που θα ακολουθήσουν, στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας. Εδραιώνεται έτσι ο κατασταλτικός ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων της χώρας, σύμφωνα με τα σύγχρονα κελεύσματα του ιμπεριαλισμού. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εναρμονιστεί με αυτές τις επιταγές, δρομολογώντας, με σειρά αποφάσεων και πρωτοβουλιών της, την ανάμειξη των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας.

Η αρχή έχει ήδη γίνει με την αναθεώρηση του αμυντικού δόγματος, ώστε να καλύπτονται πιο αποτελεσματικά οι νέες επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. Η αναθεώρηση αυτή αφορά, τόσο το δόγμα, όσο και την οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Το μεν δόγμα απομακρύνεται από τις αρχές της υπεράσπισης των συνόρων και αντικαθίσταται από το νεοταξικό δόγμα περί προστασίας της «διεθνούς ασφάλειας» και «σταθερότητας» και η τρομοκρατία αναγορεύεται σε «εθνικό κίνδυνο». Η δε οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων υποτάσσεται σ' αυτό το δόγμα με τη δημιουργία ταχυκίνητων μονάδων με ανάλογο εξοπλισμό που στελεχώνεται από «επαγγελματίες» στρατιώτες, γιατί προφανώς ο νέος που υπηρετεί τη θητεία του δε χωράει σ' αυτό το «κοστούμι». Παράλληλα, η εκπαίδευση και ο σχεδιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων αλληθωρίζει πλέον προς το εσωτερικό, διαμορφώνοντας μηχανισμούς που αποτελούν εν δυνάμει απειλή για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της εν λόγω μελέτης του ΓΕΣ, προβλέπεται η συγκρότηση μηχανισμού, που θα υποστηρίζεται από αυτοδύναμο κέντρο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, ο οποίος μηχανισμός θα λαμβάνει αποφάσεις και θα δρα έξω από τις «συνήθεις γραφειοκρατικές δομές». Χαρακτηριστικό της λογικής αυτής είναι ότι προβλέπεται πως ο μηχανισμός αυτός θα μπορεί να αναλαμβάνει ακόμα και προληπτική δράση πριν την εκδήλωση των «απειλών». Υπενθυμίζεται ότι στα πλαίσια της συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 έχει ήδη συγκροτηθεί ειδικός κλάδος στο ΓΕΕΘΑ, με αποστολή την εσωτερική ασφάλεια, στη διάθεση του οποίου βρίσκονται 7.000 άνδρες κυρίως από τις Ειδικές Δυνάμεις. Και είναι μόνον η αρχή.

Ολα αυτά δείχνουν ότι δεν πρόκειται για υποθέσεις και σενάρια επί χάρτου, αλλά για μια σκοτεινή πραγματικότητα που μας απειλεί. Είναι μια πρόκληση, που θα την έχουμε μπροστά μας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ