Τετάρτη 29 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΖΑΝΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μαζικό ΟΧΙ στο βρώμικο πόλεμο

Σημαντική πρωτοβουλία ενάντια στο σχεδιαζόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ και για την ενημέρωση και τη συμμετοχή του κόσμου του Πειραιά στη μεγάλη αντιπολεμική εκδήλωση στις 15 Φλεβάρη 2003, πήραν οι εργαζόμενοι του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά, οι οποίοι πραγματοποίησαν χτες δίωρη στάση εργασίας και αντιπολεμική εκδήλωση στο προαύλιο του νοσοκομείου.

Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας (11 π.μ. - 1 μ.μ.), οι εργαζόμενοι προχώρησαν στο συμβολικό κλείσιμο της πύλης του νοσοκομείου, που είχε καλυφθεί με το πανό: «ΟΧΙ στον πόλεμο» και μοίρασαν σχετικά φυλλάδια στους ασθενείς και επισκέπτες του νοσοκομείου.

Στην εκδήλωση που ακολούθησε, ο πρόεδρος των εργαζομένων Μ. Στελάτος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Η Αμερική ευθύνεται για σειρά εγκληματικών πράξεων κατά της ανθρωπότητας, στις οποίες έχει προβεί με διάφορες μεθόδους, στο όνομα, άλλοτε της παγκόσμιας ειρήνης, άλλοτε της ασφάλειας και άλλοτε της διεθνούς νομιμότητας». «Πράξεις, συνέχισε, που μπροστά τους ωχριούν αυτές που αποδίδονται στον Σαντάμ Χουσεΐν, στον Μιλόσεβιτς ή στον Καντάφι παλιότερα. Ομως, ο Μιλόσεβιτς δικάζεται σήμερα γι' αυτές τις πράξεις και το Ιράκ έχει ήδη καταδικαστεί σε διεθνή απομόνωση και απειλείται με έναν καταστροφικό πόλεμο. Ποιο δικαστήριο, όμως, είναι σε θέση να δικάσει την αμερικάνικη εξωτερική πολιτική, αυτούς που καθ' υπαγόρευση τη χαράσσουν και αυτούς που καλούνται να την υλοποιήσουν; Ποιο δικαστήριο μπορεί να δικάσει τον Μπους και τους επιτελείς του, τον Μπλερ και τον Κίσιγκερ και τόσους άλλους που πότισαν τη γη των χωρών, που γεύτηκαν το πέρασμά τους με το αίμα των λαών τους;».

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ο Κ. Γαβριήλ και της Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001 ο Γ. Σηφακάκης, ο οποίος τόνισε ότι την ίδια μέρα γίνονται 28 αντιπολεμικές συγκεντρώσεις και σε άλλους χώρους στην Ελλάδα και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην αντιπολεμική διαδήλωση στις 15 του Φλεβάρη.

Την εκδήλωση έκλεισε με το χαιρετισμό της η Ελένη Παπαδοπούλου, εκπρόσωπος της ΕΕΔΥΕ και νομαρχιακή σύμβουλος Πειραιά.

«Οταν επισκεφτήκαμε τη Γιουγκοσλαβία και την Παλαιστίνη, ανέφερε, είδαμε τον αγώνα των γιατρών να δώσουν βοήθεια στα παιδιά που είχαν ακρωτηριαστεί, στους νέους αγωνιστές που επίμονα ζητούσαν να ξαναγυρίσουν στη μάχη. Ο αγώνας αυτός συνδέεται με το δικό σας αγώνα για να ευαισθητοποιήσετε τους εργαζόμενους, ευρύτερα τους πολίτες ενάντια στο νέο βρώμικο πόλεμο».

«Πολλοί λένε, συνέχισε, ότι ο πόλεμος αυτός δε μας αφορά γιατί είναι μακριά. Ο πόλεμος, όμως, μας αφορά άμεσα, όπως μας αφορούσε και ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, γιατί η Ελλάδα πήρε μέρος σ' αυτόν, γιατί οι επιπτώσεις από τις βόμβες νετρονίου υπάρχουν και για τη χώρα μας. Γιατί σήμερα η ελληνική κυβέρνηση έχει εμπλακεί σ' αυτόν τον πόλεμο στο Ιράκ, υπογράφοντας στην Πράγα τη συμμετοχή της στον πόλεμο. Μας αφορά άμεσα, γιατί ελληνικό πλοίο βρίσκεται ήδη στον Κόλπο, γιατί η Σούδα χρησιμοποιείται ως προπύργιο για τον πόλεμο αυτό, δίνοντας μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση και ετεροδικία στους Αμερικανούς στρατιώτες».

«Η παγκοσμιοποίηση μπορεί να χτυπηθεί, όταν οι λαοί παλεύουν ενωμένοι. Οταν υπάρχει ενότητα στον αγώνα, μπορούμε να αποτρέψουμε τους πολέμους», επισήμανε και κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν και να απαιτήσουν η ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει βέτο για μη συμμετοχή όλων των χωρών της ΕΕ στον πόλεμο, να αποσύρει το ελληνικό πλοίο από τον Κόλπο, να κλείσει τη βάση της Σούδας.

«Ολοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε», τόνισε, τέλος, και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 15 του Φλεβάρη, στη συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στα Προπύλαια, στην κοινή πορεία από το Σύνταγμα στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ