Τετάρτη 29 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ιταλικές εμπειρίες

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας ενέκρινε πριν από λίγες μέρες αίτηση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, σχετικά με την καθολική ή όχι ισχύ του άρθρου 18 του εργατικού νόμου σε όλες τις ιταλικές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, στις επιχειρήσεις με προσωπικό 15 ατόμων και πάνω οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να εφεσιβάλλουν απόφαση απόλυσής τους σε ανεξάρτητη επιτροπή. Στην περίπτωση που η επιτροπή κρίνει ότι δεν υπήρχε σοβαρός λόγος για την απόλυσή τους τότε η εταιρία υποχρεώνεται να επαναπροσλάβει τους εργαζόμενους και να τους καταβάλει και οικονομική αποζημίωση. Οι εργαζόμενοι τώρα θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν υπέρ της επέκτασης της εφαρμογής του άρθρου 18 και στις εταιρίες με προσωπικό μικρότερο των 15 ατόμων.

Πέρσι την άνοιξη, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι αποπειράθηκε να καταργήσει το άρθρο 18, γεγονός που απέτρεψε η μαζική κινητοποίηση των Ιταλών εργαζομένων. Τώρα, η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της στην Ενωση Βιομηχάνων υπόσχονται να πολεμήσουν, με όλες τους τις δυνάμεις, το δημοψήφισμα! Αλλά και οι σοσιαλδημοκράτες των Δημοκρατικών της Αριστεράς δηλώνουν ότι το δημοψήφισμα είναι παράλογο... Μόνον η Κομμουνιστική Επανίδρυση στήριξε το επιχείρημα από την αρχή. Η ταξική πάλη στην Ιταλία αναμένεται ακόμη πιο θερμή τους επόμενους μήνες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ