Τετάρτη 29 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Καταψηφίστηκε το ασυμβίβαστο των βουλευτών
  • Με ψήφους 25 κατά, 24 υπέρ και ένα λευκό η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή απέρριψε το σχετικό νομοσχέδιο
  • Επιμένει η κυβέρνηση να το φέρει για ψήφιση στην Ολομέλεια

Σε πολιτική ήττα για την κυβέρνηση εξελίχθηκε η υπόθεση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών, που μετατρέπει το Κοινοβούλιο σε «Βουλή εχόντων και κατεχόντων», αφού χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή καταψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το σχετικό νομοσχέδιο που εισηγήθηκε ο Κ. Σκανδαλίδης.

Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν 25 βουλευτές (24 της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ) και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Γιαννόπουλος, υπέρ 24 του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ. Παπαθεμελής ψήφισε «παρών». Υπενθυμίζεται ότι κάθε κοινοβουλευτική επιτροπή αποτελείται από 50 βουλευτές από τους οποίους οι 26 ανήκουν στη συμπολίτευση και οι 24 στην αντιπολίτευση.

Η καταψήφιση του νομοσχεδίου, του πρώτου κατά την κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στην κυβέρνηση και είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκανδαλίδης αμέσως μετά την ψηφοφορία δήλωνε σε βουλευτές ότι θα σκεφθεί πολύ εάν τελικά θα φέρει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής και εάν το φέρει αυτό θα προβλέπει το πλήρες ασυμβίβαστο χωρίς καμία εξαίρεση. Ομως λίγο αργότερο προφανώς μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό δήλωνε επισήμως ότι θα φέρει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια (έχει το δικαίωμα από τον κανονισμό) και δέχεται προτάσεις για την καθιέρωση όμως του πραγματικού ασυμβίβαστου, χωρίς εξαιρέσεις.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Η συνεδρίαση ήταν επεισοδιακή και χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη για να ολοκληρωθεί και αυτό γιατί ο πρόεδρος της επιτροπής Χ. Τσιόκας αρνούνταν να αναγνωρίσει την καταψήφιση του νομοσχεδίου. Οι ψηφοφορίες στις επιτροπές γίνονται «διά ανεγέρσεως» και εκμεταλλευόμενος αυτό ο πρόεδρος, παρά το οφθαλμοφανές της καταψήφισης, δήλωνε ότι το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε.

Στην ενέργεια αυτή αντέδρασαν έντονα οι βουλευτές της επιτροπής και χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι δεν τιμούν το Κοινοβούλιο τέτοιες απαράδεκτες μεθοδεύσεις και ζήτησε να γίνει καταμέτρηση των ψήφων. Με δεδομένη την καταψήφιση του νομοσχεδίου από τον Ε. Γιαννόπουλο (που λόγω προβλημάτων υγείας απουσίαζε το τελευταίο διάστημα και ήρθε μόνο για να καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο) ο προεδρεύων αναγκάστηκε να πει ότι υπάρχει ισοψηφία (25-25) αλλά αρνούνταν να προχωρήσει σε καταμέτρηση ψήφων.

Κάτω από τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των βουλευτών την προεδρία της επιτροπής ανέλαβε ο Απ. Κακλαμάνης και ρώτησε ποιοι από τους βουλευτές καταψηφίζουν το νομοσχέδιο. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ήταν όλοι κατά, ο Ε. Γιαννόπουλος επέμεινε στην άρνησή του, ο Στ. Παπαθεμελής δήλωσε «παρών» και έτσι ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο καταψηφίζεται επί της αρχής και πάει ως καταψηφισθέν στην Ολομέλεια του Σώματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην επιτροπή υπάρχουν και ορισμένοι που είναι υπέρ του ασυμβίβαστου, αλλά καταψήφισαν το νομοσχέδιο κατόπιν κομματικής εντολής για να δημιουργηθεί πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Από την αρχή της συνεδρίασης ο Κ. Σκανδαλίδης είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν κάνει αποδεκτή καμία πρόταση που θα «σπάει» το απόλυτο ασυμβίβαστο και δήλωσε απλώς ότι θα περιμένει τη γνώμη της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής προκειμένου να γίνει «ουσιαστική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σειρά αντιλαϊκών νομοσχεδίων με διαδικασίες «fast track»(2015-10-20 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο(2003-06-05 00:00:00.0)
Περιορίζεται η λαϊκή κυριαρχία(2001-03-15 00:00:00.0)
Εκβιαστική η κυβερνητική πολιτική(1997-05-28 00:00:00.0)
Νόμος στα μέτρα του δικομματισμού(1997-05-28 00:00:00.0)
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ(1995-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ