ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απαντούν με 24ωρη απεργία

Από την προηγούμενη κινητοποίηση των τραπεζοϋπαλλήλων
Από την προηγούμενη κινητοποίηση των τραπεζοϋπαλλήλων
Την αντίθεσή τους στις αντιασφαλιστικές μεθοδεύσεις τραπεζιτών και κυβέρνησης θα διατρανώσουν τη Δευτέρα 14 του Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, πραγματοποιώντας 24ωρη πανελλαδική απεργία. Η ανάγκη επιτυχίας της απεργίας γίνεται ακόμα πιο επιτακτική ύστερα από τη γνωστοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ, που αποσκοπούν στην εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα, βάζοντας βόμβα στα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων. Χτες η κυβέρνηση προσπάθησε να «τα μαζέψει», ισχυριζόμενη ότι το εν λόγω σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας αποτελεί μια απλή καταγραφή των όσων έχουν συζητηθεί. Ομως, η μείωση των συντάξεων, η αύξηση του ορίου ηλικίας, η απαλλαγή των τραπεζιτών από τις υποχρεώσεις τους στα Ταμεία και η ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης παραμένουν «βασικές αρχές» για τον τρόπο που η κυβέρνηση επιδιώκει να λύσει το ζήτημα.

Ετσι, το κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων, της ΕΣΑΚ Τραπεζών, προβάλλει ακόμα πιο αναγκαίο: Η μεθαυριανή απεργία να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων με προοπτική την κλιμάκωση των αγώνων για την υπεράσπιση και διεκδίκηση νέων δικαιωμάτων.

Σε δελτίο Τύπου της ΕΣΑΚ Τραπεζών σημειώνεται ότι οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους «να πάρουν πρωτοβουλίες σε κάθε χώρο εργασίας για αγώνα κόντρα στο ρεύμα υποταγής και συμβιβασμού της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΟΤΟΕ, που παζαρεύει τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Κανένας διάλογος με την κυβέρνηση της ΝΔ και τους τραπεζίτες για το πότε θα εφαρμοστεί ο αντιασφαλιστικός νόμος 3029 του ΠΑΣΟΚ». Η παράταξη σημειώνει ότι «η κυβερνητική επίθεση στο Ασφαλιστικό μας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στις τράπεζες αλλά το σύνολο των εργαζομένων της χώρας». Αναδεικνύει την ανάγκη «οι τραπεζοϋπάλληλοι να συντονίσουν τη δράση τους μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τη διεκδίκηση ενός δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (Ενιαίο Ταμείο όλων των μισθωτών) που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες». Στην προοπτική αυτή, η ΕΣΑΚ προτείνει «σήμερα να μην ενταχθούν τα ειδικά ταμεία στο ΙΚΑ και σαν γραμμή αντίστασης και συσπείρωσης ενάντια στην αντιασφαλιστική μεθόδευση τραπεζιτών και κυβέρνησης τη διεκδίκηση ενιαίου ταμείου κύριας ασφάλισης όλων των τραπεζοϋπαλλήλων και ένα ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης. Στα πλαίσια αυτά καλούμε τους εργαζόμενους στις τράπεζες να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία, τη Δευτέρα 14 του Φλεβάρη».

Επικοινωνιακά τρικ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ...

Ρόλο «επιτήδειου ουδέτερου» επιφυλάσσει η κυβέρνηση στον εαυτό της αλλά την ίδια στιγμή δεν αποσύρει ούτε αποδοκιμάζει το δήθεν «τεχνοκρατικό κείμενο» που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομίας για το Ασφαλιστικό των τραπεζών. Είναι ένα «αυστηρά τεχνικό κείμενο που αποτελεί τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή», υποστήριξε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, επεξηγώντας ότι «πρόκειται για ένα απάνθισμα, μια καταγραφή όσων έχουν συζητηθεί, όσων απόψεων έχουν κατατεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών». Παράλληλα, επιχείρησε να πείσει ότι τάχα η κυβέρνηση δεν έχει μέχρι τώρα ανάμειξη στο διάλογο(!): «Οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές συζητούν και όταν καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα, θα υποβάλουν το αποτέλεσμα του διαλόγου τους στην κυβέρνηση και τότε η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί»(!), υποστήριξε αφελώς. Σε ανάλογες δηλώσεις επιδόθηκε και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης.

Από την άλλη μόνο ως ειρωνεία μπορούν να εκληφθούν οι δηλώσεις του συντονιστή του Τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, Θανάση Τσούρα, ο οποίος καταγγέλλει τη ΝΔ ως «πολιτικά δέσμια των αντιασφαλιστικών διατάξεων του Ν. 2084/92», γνωστού ως νόμου Σιούφα. Βέβαια, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ξέχασε να πει ότι το κόμμα του αν και είχε την ευκαιρία δεν κατάργησε το νόμο αυτό και ότι το σχέδιο της ΝΔ δεν είναι τίποτα άλλο παρά πιστή εφαρμογή του νόμου Ρέππα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΕ
ΟΧΙ στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων

Απεργία πραγματοποιούν, μεθαύριο Δευτέρα 14 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και στις θυγατρικές του, ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της διοίκησης και της κυβέρνησης, που επιδιώκουν την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων μέσω της κατάργησης της μονιμότητας και τη νέα δραματική συρρίκνωση του προσωπικού, κάτι που θα επιφέρει παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας. Σχέδια, που στόχο έχουν να διευκολύνουν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, την αύξηση των κερδοφορίας της και της ανταγωνιστικότητάς της. Στα πλαίσια της απεργίας, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η ΕΣΚ - ΟΤΕ, καλούν τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στο κτίριο του ΟΤΕ (ΝΥΜΑ), στη Γ` Σεπτεμβρίου 102 και ώρα 8.30 το πρωί.

Παρά τις αγωνιστικές κορόνες της, η συμβιβασμένη πλειοψηφία στην ηγεσία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΟΜΕ - ΟΤΕ) στήριξε και στηρίζει την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, αποδέχεται ως αναγκαιότητα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Γι' αυτό και τα αιτήματα που προσπαθεί να προβάλλει, ενόψει της απεργίας, κάθε άλλο παρά βάζουν φραγμούς στους αντεργατικούς σχεδιασμούς.

Η ΕΣΚ - ΟΤΕ, καταγγέλλοντας τη συναινετική τακτική της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ, επισημαίνει ότι αυτή έχει σήμερα ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στη δίνη μιας κατά μέτωπον επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Μια επίθεση, που εκφράζεται με σχεδιασμούς μεγάλης μείωσης των θέσεων εργασίας και του προσωπικού, κατάργησης της μονιμότητας και των όρων αμοιβής που προβλέπει ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, των ΣΣΕ για τους νέους εργαζόμενους. Στα πλαίσια αυτά, η ΕΣΚ - ΟΤΕ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν με τη συμμετοχή τους στην απεργία αποφασιστική αγωνιστική απάντηση σε εργοδοσία και κυβέρνηση και να απαιτήσουν: Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων. Κατάργηση όλων των θυγατρικών και ένταξη του έργου και του προσωπικού τους σε αντίστοιχες υπηρεσίες του ΟΤΕ. Ισχύ του ΓΚΠ, των θεσμικών και οικονομικών κατακτήσεων που εφαρμόζονται στον ΟΤΕ, για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ. Σταμάτημα των εργολαβιών και υλοποίηση όλου του έργου από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του ΟΤΕ. Κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ. 35ωρο, 5ήμερο, 7ωρο. Σύνταξη στα 30 χρόνια ασφάλισης, 80% του τελευταίου μισθού. Βελτίωση των παροχών υγείας - περίθαλψης από το ΤΑΠ - ΟΤΕ. Κάλυψη των ελλειμμάτων από τους εργοδότες και την κυβέρνηση.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Οι συχνές βλάβες προειδοποιούν

Οι απανωτές βλάβες στα ακτοπλοϊκά πλοία καλά κρατούν, προειδοποιώντας ότι η παλαιότητα του ακτοπλοϊκού στόλου, η έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων, το ασταμάτητο «πήγαινε - έλα» των πλοίων για να καλύψουν τα τεράστια κενά στις ακτοπλοϊκές γραμμές, αποτελούν καθαρή απειλή σε βάρος της ζωής ναυτεργατών και επιβατών και δημιουργούν προϋποθέσεις για τραγικά ναυάγια τύπου «ΣΑΜΙΝΑ». Χτες τα ξημερώματα, το 33χρονο οχηματαγωγό πλοίο «ΑΡΙΩΝ», του εφοπλιστή Καλογεράτου, παρουσίασε βλάβη στο πηδάλιο, καθώς εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη. Το ευτύχημα για τους 17 ναυτεργάτες του πληρώματος και τους 18 επιβάτες του, ήταν ότι το καράβι κόντευε να φτάσει στη Χίο και έτσι προσάραξε 25 μέτρα από την ακτή του ακρωτηρίου Κορακιά. Από την προσάραξη, προκλήθηκε εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο και το αντλιοστάσιο.

Τα προβλήματα στο πλοίο, όπως φαίνεται, είναι γνωστά από καιρό και όμως οι αρμόδιες αρχές του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (Λιμεναρχεία και Κλάδος Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων) του δίνουν άδειες απόπλου. Το ίδιο καράβι, στις 16 Γενάρη, εκτελώντας το τακτικό του δρομολόγιο, όταν έφτασε στο λιμάνι της Μυτιλήνης και ξεκίνησε τους χειρισμούς πρυμνοδέτησης, έπεσε με την πρύμνη του, πάνω στην πλώρη του αγκυροβολημένου πλοίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΗΜΝΙΩΤΙΣΣΑ». Ως αιτία για το ατύχημα, το ΥΕΝ είχε αναφέρει την ...κακοκαιρία!

Με χτεσινή τους ανακοίνωση, ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ τονίζουν ότι οι συχνές βλάβες στα πλοία όλων των τύπων «επιβεβαιώνουν τις τεκμηριωμένες καταγγελίες των σωματείων μας ότι όσο συνεχίζεται αυτή η αντιναυτεργατική πολιτική, που κριτήριο των επιλογών της έχει την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή την αύξηση των κερδών των εφοπλιστών, του μεγάλου κεφαλαίου, θα οξύνονται τα προβλήματα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, δημιουργώντας προϋποθέσεις για νέο ναυτικό έγκλημα». Τα σωματεία επισημαίνουν ότι είναι ανάγκη οι ναυτεργάτες, συνολικά οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι των νησιών, να δυναμώσουν την πάλη τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ριζικές αλλαγές. Στην κατεύθυνση αυτή, επιβάλλεται, σημειώνουν, «η ενίσχυση της συσπείρωσης που έχει επιτευχθεί» με την Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή, με νέους αγώνες «για να ανοίξει ο δρόμος, για μια άλλη πολιτική που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με εργατικό - κοινωνικό έλεγχο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ