Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απαντούν με 24ωρη απεργία

Από την προηγούμενη κινητοποίηση των τραπεζοϋπαλλήλων
Από την προηγούμενη κινητοποίηση των τραπεζοϋπαλλήλων
Την αντίθεσή τους στις αντιασφαλιστικές μεθοδεύσεις τραπεζιτών και κυβέρνησης θα διατρανώσουν τη Δευτέρα 14 του Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, πραγματοποιώντας 24ωρη πανελλαδική απεργία. Η ανάγκη επιτυχίας της απεργίας γίνεται ακόμα πιο επιτακτική ύστερα από τη γνωστοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ, που αποσκοπούν στην εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα, βάζοντας βόμβα στα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων. Χτες η κυβέρνηση προσπάθησε να «τα μαζέψει», ισχυριζόμενη ότι το εν λόγω σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας αποτελεί μια απλή καταγραφή των όσων έχουν συζητηθεί. Ομως, η μείωση των συντάξεων, η αύξηση του ορίου ηλικίας, η απαλλαγή των τραπεζιτών από τις υποχρεώσεις τους στα Ταμεία και η ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης παραμένουν «βασικές αρχές» για τον τρόπο που η κυβέρνηση επιδιώκει να λύσει το ζήτημα.

Ετσι, το κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων, της ΕΣΑΚ Τραπεζών, προβάλλει ακόμα πιο αναγκαίο: Η μεθαυριανή απεργία να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων με προοπτική την κλιμάκωση των αγώνων για την υπεράσπιση και διεκδίκηση νέων δικαιωμάτων.

Σε δελτίο Τύπου της ΕΣΑΚ Τραπεζών σημειώνεται ότι οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους «να πάρουν πρωτοβουλίες σε κάθε χώρο εργασίας για αγώνα κόντρα στο ρεύμα υποταγής και συμβιβασμού της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΟΤΟΕ, που παζαρεύει τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Κανένας διάλογος με την κυβέρνηση της ΝΔ και τους τραπεζίτες για το πότε θα εφαρμοστεί ο αντιασφαλιστικός νόμος 3029 του ΠΑΣΟΚ». Η παράταξη σημειώνει ότι «η κυβερνητική επίθεση στο Ασφαλιστικό μας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στις τράπεζες αλλά το σύνολο των εργαζομένων της χώρας». Αναδεικνύει την ανάγκη «οι τραπεζοϋπάλληλοι να συντονίσουν τη δράση τους μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τη διεκδίκηση ενός δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (Ενιαίο Ταμείο όλων των μισθωτών) που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες». Στην προοπτική αυτή, η ΕΣΑΚ προτείνει «σήμερα να μην ενταχθούν τα ειδικά ταμεία στο ΙΚΑ και σαν γραμμή αντίστασης και συσπείρωσης ενάντια στην αντιασφαλιστική μεθόδευση τραπεζιτών και κυβέρνησης τη διεκδίκηση ενιαίου ταμείου κύριας ασφάλισης όλων των τραπεζοϋπαλλήλων και ένα ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης. Στα πλαίσια αυτά καλούμε τους εργαζόμενους στις τράπεζες να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία, τη Δευτέρα 14 του Φλεβάρη».

Επικοινωνιακά τρικ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ...

Ρόλο «επιτήδειου ουδέτερου» επιφυλάσσει η κυβέρνηση στον εαυτό της αλλά την ίδια στιγμή δεν αποσύρει ούτε αποδοκιμάζει το δήθεν «τεχνοκρατικό κείμενο» που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομίας για το Ασφαλιστικό των τραπεζών. Είναι ένα «αυστηρά τεχνικό κείμενο που αποτελεί τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή», υποστήριξε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, επεξηγώντας ότι «πρόκειται για ένα απάνθισμα, μια καταγραφή όσων έχουν συζητηθεί, όσων απόψεων έχουν κατατεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών». Παράλληλα, επιχείρησε να πείσει ότι τάχα η κυβέρνηση δεν έχει μέχρι τώρα ανάμειξη στο διάλογο(!): «Οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές συζητούν και όταν καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα, θα υποβάλουν το αποτέλεσμα του διαλόγου τους στην κυβέρνηση και τότε η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί»(!), υποστήριξε αφελώς. Σε ανάλογες δηλώσεις επιδόθηκε και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης.

Από την άλλη μόνο ως ειρωνεία μπορούν να εκληφθούν οι δηλώσεις του συντονιστή του Τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, Θανάση Τσούρα, ο οποίος καταγγέλλει τη ΝΔ ως «πολιτικά δέσμια των αντιασφαλιστικών διατάξεων του Ν. 2084/92», γνωστού ως νόμου Σιούφα. Βέβαια, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ξέχασε να πει ότι το κόμμα του αν και είχε την ευκαιρία δεν κατάργησε το νόμο αυτό και ότι το σχέδιο της ΝΔ δεν είναι τίποτα άλλο παρά πιστή εφαρμογή του νόμου Ρέππα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ