ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Εκατοντάδες οι νεκροί από ισχυρότατο σεισμό και τσουνάμι

8,9 Ρίχτερ συγκλόνισαν ολόκληρη την περιοχή του Ειρηνικού

Το τεράστιο τσουνάμι (παλιρροϊκό κύμα) σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του
Το τεράστιο τσουνάμι (παλιρροϊκό κύμα) σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του
ΤΟΚΙΟ.-- Eκατοντάδες νεκρούς (αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά), αμέτρητους τραυματίες και σημαντικές εστίες πυρκαγιάς σε διυλιστήρια, εργοστάσια, πολυώροφα κτίρια και σπίτια, προκάλεσε χτες στη βορειοανατολική Ιαπωνία ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά της χώρας, μεγέθους 8,9 Ρίχτερ. Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 2.40 μ.μ. (τοπική ώρα) σε εστιακό βάθος 24 χλμ. και σε απόσταση 130 χλμ. ΝΑ του Ειρηνικού, κοντά στην πόλη Σεντάι, της χερσονήσου Οτζίκα, προκαλώντας στη συνέχεια ένα καταστροφικό τσουνάμι ύψους περίπου 10 μέτρων, το οποίο κατέπνιξε ό,τι συνάντησε στο διάβα του στην ανατολική περιοχή Μιγιάτσι: πλοία, σπίτια, αυτοκίνητα, δέντρα, ανθρώπους... Νωρίς το απόγευμα, μόνον οι αρχές της πόλης Σεντάι ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν 200 με 300 πτώματα ανθρώπων που παρασύρθηκαν στο φονικό πέρασμα του τσουνάμι.

Προειδοποιήσεις για τσουνάμι εκδόθηκαν αργότερα σε πολλές περιοχές του Ειρηνικού, από τη ΝΑ Ασία ως τη Νότια Αμερική, τον Καναδά και την Αλάσκα, καθώς το παλιρροϊκό κύμα «ταξίδευε» με ταχύτητα περίπου 800 χλμ. την ώρα μετά το πρώτο του σαρωτικό πέρασμα από τις ανατολικές ιαπωνικές ακτές!

Η ισχυρότατη δόνηση που έχει καταγραφεί από το 1880, οπότε άρχισε στην Ιαπωνία η τακτική τήρηση σεισμικών δεδομένων, προκάλεσε αυτόματα και το κλείσιμο 11 πυρηνικών αντιδραστήρων δίχως να επιβεβαιωθεί άμεσα διαρροή ραδιενέργειας. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά το σεισμό, στον πυρηνικό σταθμό της ΒΑ νομαρχίας Φουκουσίμα, Νταιίτσι, κηρύχθηκε αυξημένο επίπεδο συναγερμού, καθώς εντοπίστηκε πιθανότητα διαρροής και ως εκ τούτου διατάχθηκε η απομάκρυνση 2.000 κατοίκων πέριξ του σταθμού. Ακολούθως, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζήτησε πλήρη ενημέρωση για διάφορες πλευρές της λειτουργίας όλων των πυρηνικών σταθμών ενέργειας και των ερευνητικών αντιδραστήρων που βρίσκονται στην Ιαπωνία.

Ο σεισμός διάρκειας δύο λεπτών έγινε αισθητός μέχρι το Τόκιο, αναστατώνοντας εκατομμύρια Ιάπωνες και εγκλωβίζοντας σε δρόμους και γραφεία πολυπληθών αστικών περιοχών περίπου 10.000.000, τα οποία εξυπηρετούνται καθημερινά από το εκτενές σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Η ένταση του φαινομένου ήταν τέτοια που έγινε αισθητός στη Κίνα και σε πολλές χώρες της περιοχής. Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν συγκάλεσε άμεσα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, διέταξε δυνάμεις του στρατού να αναλάβουν και ρόλο σωστικών συνεργείων, έστειλε οκτώ πολεμικά πλοία κοντά στις σεισμόπληκτες περιοχές για να εκτιμήσουν την κατάσταση και διαβεβαίωσε τον ιαπωνικό λαό πως θα πάρει κάθε απαραίτητο μέτρο για την ανακούφιση των πληγέντων και την προστασία του πληθυσμού. Παράλληλα, οι τοπικές αρχές σεισμόπληκτων περιοχών κάλεσαν σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα να διαθέσουν δωρεάν τρόφιμα και νερό στους σεισμόπληκτους.

Ο προηγούμενος (σε μέγεθος έντασης και καταστροφών) ισχυρός σεισμός που έχει καταγραφεί στην Ιαπωνία σημειώθηκε το 1923 μεγέθους 7,9 Ρίχτερ προκαλώντας πάνω από 100.000 νεκρούς. Αυτή τη φορά, ο χτεσινός σεισμός, αν και ισχυρότερος, αναμένεται να έχει προκαλέσει λιγότερες καταστροφές και θύματα, επειδή η αντισεισμική θωράκιση στα περισσότερα κτίρια της χώρας θεωρείται από τις καλύτερες διεθνώς, ωστόσο το τεράστιο τσουνάμι αναμένεται να έχει τεράστιες επιπτώσεις σε πολλούς τομείς.

ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ
«Επί τάπητος» το ζήτημα και στην Ελλάδα

Ο καταστροφικός σεισμός των 8,9 Ρίχτερ που χτύπησε την Ιαπωνία θύμισε αντίστοιχα φονικά χτυπήματα του Εγκέλαδου και στην Ελλάδα (Αθήνα, Αίγιο κ.λπ.) και κυρίως θύμισε ότι η χώρα μας - η χώρα με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα στην Ευρώπη - παραμένει χωρίς ουσιαστική αντισεισμική θωράκιση, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Οπως επισημαίνει ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Σταύρος Τάσσος, «το κύριο δίδαγμα είναι ότι ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δεν μπορεί να γίνει καμιά παρέμβαση στα αίτια που τον γεννούν, ούτε να τον προβλέψουμε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα για να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειές του. Αυτό που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος είναι να περιορίσει και σε κάποιες περιπτώσεις να εξαλείψει τις επιπτώσεις του, κάνοντας σωστές κατασκευές και υποδομές, εφαρμόζοντας όλα εκείνα τα σχέδια ετοιμότητας και παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο. Για να γίνουν όμως όλα αυτά απαιτείται μια άλλη πολιτική που θα αντιμετωπίζει και την αντισεισμική θωράκιση ως κοινωνικό αγαθό. Ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, που στηρίζεται στην "ελεύθερη" αγορά, στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, στον επιχειρηματικό ανταγωνισμό δεν μπορεί αυτό να το προσφέρει. Για παράδειγμα και στην Ιαπωνία, όπως ακριβώς έγινε και στο σεισμό της Αθήνας το 1999, τα κινητά τηλέφωνα στην κρίσιμη στιγμή δε λειτούργησαν. Αυτό συμβαίνει γιατί οι επικοινωνίες λειτουργούν ως μέσο κερδοφορίας και όχι ως κοινωνική ανάγκη. Το συμπέρασμα, επομένως, για το λαό προκύπτει αβίαστα. Απαιτείται η πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους. Που θα οργανώνει την παραγωγή μέσα από έναν κεντρικό σχεδιασμό και θα υλοποιεί βασικά έργα υποδομής για την ασφάλεια του λαού, όπως αυτό της αντισεισμικής θωράκισης».

«Το ευτύχημα - αν μπορούμε να το πούμε έτσι - του χτεσινού σεισμού στην Ιαπωνία, επισημαίνει σε άλλο σημείο ο Στ. Τάσσος, είναι ότι το επίκεντρό του ήταν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μόνο δευτερογενείς επιπτώσεις, όπως αυτές που επέφερε το τσουνάμι. Αν ο ίδιος σεισμός είχε το επίκεντρό του στην ξηρά και κοντά σε κατοικημένες περιοχές οι καταστροφές και ο αριθμός των νεκρών θα ήταν πολύ μεγαλύτερος. Για παράδειγμα στο σεισμό των 7,2 Ρίχτερ του 1995 στο Κόμπε της Ιαπωνίας είχαμε 6.500 νεκρούς, ενώ στο σεισμό των 7,9 Ρίχτερ κοντά το Τόκιο, που έγινε το 1923, είχαμε 140.000 νεκρούς».

Τέλος, ο Στ. Τάσσος επισήμανε ότι από το χτεσινό σεισμό δεν είναι δυνατό να επηρεαστεί σεισμικά ο ελλαδικός χώρος.

ΗΠΑ - ΙΝΤΙΑΝΑ
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες ενάντια στην αντεργατική επίθεση

ΙΝΤΙΑΝΑΠΟΛΙΣ.--

Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες στην Ιντιανάπολις της πολιτείας της Ιντιάνα ενάντια στα μέτρα που προωθούν οι κυρίαρχες δυνάμεις για περιορισμό της πολιτικής και διαπραγματευτικής δύναμης των σωματείων, ιδίως αυτών που εκπροσωπούν δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και περικοπές στη δημόσια εκπαίδευση. Μάλιστα, στην Ιντιάνα, όπως και στο Μέιν και το Μισούρι, επιχειρείται να περάσει νόμος που θα απαγορεύει στα σωματεία να ζητούν εισφορές από τα μέλη τους. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και αντιπροσωπεία από το Γουισκόνσιν σαν ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα τους.

Οπως και στον Γουισκόνσιν, έτσι και στην Ιντιάνα, σχεδόν όλοι οι Δημοκρατικοί βουλευτές έχουν καταφύγει στο Ιλινόις εδώ και μέρες, ώστε να μην υπάρξει απαρτία για συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου. Πάντως, χτες το πρωί, ο κυβερνήτης του Γουισκόνσιν, Σκοτ Γουόκερ, ενέκρινε και επίσημα με την υπογραφή του το επίμαχο νομοσχέδιο - αφού πέρασε από τη Γερουσία και τη Βουλή - το οποίο προβλέπει περικοπές και αντεργατικές νομοθετικές ρυθμίσεις που καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επιβάλλουν στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα να συνεισφέρουν ακόμα περισσότερο στις συντάξεις και την υγειονομική περίθαλψη, με αποτέλεσμα μείωση του μισθού κατά 20%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ