ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Στρατιωτικές και διπλωματικές συγκρούσεις

Οι μάχες κυβερνητικών δυνάμεων και αντικαθεστωτικών μαίνονται με επίκεντρο την πόλη Ρας Λανούφ, κρίσιμο πετρελαϊκό κόμβο
Οι μάχες κυβερνητικών δυνάμεων και αντικαθεστωτικών μαίνονται με επίκεντρο την πόλη Ρας Λανούφ, κρίσιμο πετρελαϊκό κόμβο
TΡΙΠΟΛΗ.--

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις, τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, με τα δύο «στρατόπεδα» που έχουν διαμορφωθεί εντός Λιβύης να προσπαθούν να δημιουργήσουν δεδομένα τέτοια, που θα διασφαλίσουν τη θέση τους. Τόσο η ηγεσία Καντάφι όσο και το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών επιδιώκουν, με ολοένα εμφανέστερο τρόπο, να αξιοποιήσουν τις αντιθέσεις ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές δυνάμεις για να κερδίσουν πολιτική αλλά και στρατιωτική υποστήριξη.

Στο επίπεδο των μαχών, χτες, αναμφιβόλως ήταν η μέρα των δυνάμεων που πρόσκεινται στο συνταγματάρχη Καντάφι. Συνεργάτες του οδήγησαν ξένους δημοσιογράφους μέσα στην πόλη αλ Ζαουίγια, λίγα χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, προκειμένου να αποδείξουν ότι πραγματικά ελέγχουν την πόλη. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα σημάδια των εβδομαδιαίων μαχών ήταν εμφανή στην εγκαταλελειμμένη από κατοίκους πόλη, όπου σειρά κατεστραμμένων κτιρίων και διάτρητων από σφαίρες είχαν καλυφθεί με πράσινα και άσπρα υφάσματα. Το διυλιστήριο της πόλης άρχισε, εκ νέου, να λειτουργεί. Είχε σταματήσει για τρεις ημέρες λόγω των συγκρούσεων.

Την ίδια ώρα, σκληρές ολοήμερες μάχες μαίνονταν στο λιμάνι Ρας Λανούφ, όπου υπάρχει και ένας από τους δύο μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς πετρελαϊκών εξαγωγών της χώρας. Η «πρώτη γραμμή» των συγκρούσεων είχε μεταφερθεί σχεδόν στο κέντρο της πόλης όπου είχαν εισέλθει και τανκς. Σύμφωνα, πάντως, με τις τελευταίες πληροφορίες, οι καθεστωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το κέντρο της πόλης αργά το βράδυ.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου, που εκφράζει τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, απηύθυνε, χτες, από τη Βεγγάζη νέα έκκληση «προς τη διεθνή κοινότητα για αναγνώριση του Συμβουλίου ως μοναδικού νόμιμου εκπροσώπου του λιβυκού λαού» επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι «πιο χρήσιμες σε πρώτο επίπεδο θα είναι οι αναγνωρίσεις από Βρετανία, ΗΠΑ και Γερμανία», τονίζοντας ότι η ανάλογη αναγνώριση εκ μέρους της Γαλλίας, ένα 24ωρο νωρίτερα, «είναι εξαιρετικά σημαντικό βήμα». Ο Τζαλίλ επανέλαβε και το αίτημα των αντικαθεστωτικών δυνάμεων για «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», προσθέτοντας και τα αιτήματα της επιβολής ναυτικού εμπάργκο προς τις δυνάμεις του Καντάφι, της παροχής εξοπλισμού προς τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις αλλά και ιατροφαρμακευτικού υλικού προς όλη τη Λιβύη.

Αλλεπάλληλες επαφές

Το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο υποδέχτηκε με ικανοποίηση την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που το χαρακτηρίζει «νόμιμο συνομιλητή» και ζητά την αποχώρηση του Καντάφι, αλλά δεν έκρυψε ότι «περιμένει περισσότερα». Αντιπροσωπεία του, όπως έγινε γνωστό από την Ουάσιγκτον, θα έχει επαφές με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, τις επόμενες ημέρες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της σε Αίγυπτο και Τυνησία, επαφές που έχει, ήδη, κάνει σε πρώτο επίπεδο ο Αμερικανός πρέσβης στη Λιβύη, που έχει μεταβεί στο Κάιρο. Παρ' όλα αυτά, η αμερικανική διπλωματία εμφανιζόταν «προσεκτική και συγκρατημένη», με τον Αμερικανό πρόεδρο ν' αρκείται στην εκτίμηση ότι «ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι σφίγγει».

«Κερδισμένο», σε διπλωματικό επίπεδο, το Συμβούλιο είναι και από την ανακοίνωση των χωρών του Κόλπου, οι οποίες χαρακτηρίζουν «παράνομη» την ηγεσία Καντάφι και προαναγγέλλουν επαφές με το Συμβούλιο. Η Αφρικανική Ενωση ανακοίνωσε ότι στέλνει 5μελή αντιπροσωπεία ηγετών στην Τρίπολη με στόχο να σταματήσει η αιματοχυσία, και κατήγγειλε κάθε ενδεχόμενο ξένης επέμβασης. Η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, και η συμφωνία για διασφάλιση «ανθρωπιστικών οδών», θα είναι και το αντικείμενο του απεσταλμένου του ΟΗΕ, Ιορδανού αλ Κχατίμπ, που σπεύδει στην Τρίπολη. Σήμερα, τα βλέμματα όλων στρέφονται στον Αραβικό Σύνδεσμο, του οποίου αρκετά μέλη ήταν υπέρ της συμμετοχής στην επιβολή «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων».

Από την άλλη, ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, εξαπέλυε απειλές προς τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις και ο ίδιος ο συνταγματάρχης απειλούσε τις Βρυξέλλες ότι η λιβυκή ηγεσία «θα μπορούσε να επανεξετάσει την υποστήριξή της στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία και στον έλεγχο της μετανάστευσης προς την Ευρώπη, αν η ΕΕ συνεχίσει να αγνοεί τον ενεργό ρόλο της Τρίπολης και να μην την υποστηρίζει».

Το καθεστώς Καντάφι δε σχολίασε τις καταγγελίες της UNICEF, σύμφωνα με τις οποίες, πολλοί από τους μισθοφόρους που χρησιμοποιεί, κυρίως από τις αφρικανικές χώρες, είναι παιδιά.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Στρώνουν το έδαφος για επέμβαση στη Λιβύη

Με κοινό ψήφισμα, οι «27» αναγνωρίζουν ως «πολιτικό συνομιλητή» το Συμβούλιο που έχουν συστήσει οι αντικαθεστωτικοί

Το έδαφος για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη έστρωσαν χτες οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, με γνώμονα την εξασφάλιση των συμφερόντων, αλλά και των επενδύσεων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στην περιοχή.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι, με ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσαν μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την κρίση σε Μέση Ανατολή και Αφρική, κάλεσαν τον Καντάφι «να αποχωρήσει άμεσα από την εξουσία» και να «σταματήσει τη χρήση βίας», υπογραμμίζοντας ότι σε «διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες θα είναι μεγάλες».

Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές έσπευσαν να διαμορφώσουν και το κλίμα για το μέλλον, χαρακτηρίζοντας «πολιτικό συνομιλητή το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο που έχει εγκατασταθεί στη Βεγγάζη», αλλά απέφυγαν να αναγνωρίσουν πλήρως το καθεστώς της «αντιπολίτευσης», όπως ζητούσαν επίμονα η Γαλλία και η Βρετανία, αλλά απέρριψε η Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕ περιμένει την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου που συνεδριάζει σήμερα στο Κάιρο για «απαγόρευση των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη», προκειμένου να αναλάβουν δράση... Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι «προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία των πολιτών, η ΕΕ θα εξετάσει όλες τις αναγκαίες επιλογές».

Τους ιμπεριαλιστικούς τους σχεδιασμούς προσπάθησαν βέβαια να καλύψουν πίσω από την «καθαρή νομική στήριξη» που θα τους προσφέρει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και «οι χώρες της περιοχής».

Εντονος εσωτερικός ανταγωνισμός για ιδιαίτερα συμφέροντα

Ωστόσο, μέσα στους κόλπους του ευρωοικοδομήματος, υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα στην περιοχή και είναι ενδεικτικό ότι χτες - παρά την κοινή δήλωση - υπήρξαν διαφορετικές θέσεις για την αντιμετώπιση της «κατάστασης» στη Λιβύη.

Σύμφωνα με Ελληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Γάλλος Πρόεδρος Ν. Σαρκοζί πρότεινε το «βομβαρδισμό επιλεγμένων στόχων» και μάλιστα κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να «κινηθούν έξω από τα πλαίσια του ΝΑΤΟ και πέρα από τις αποφάσεις των ΗΠΑ». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αφρικανική χώρα δραστηριοποιείται η γαλλική πολυεθνική «Τotal».

Χωρίς να βρίσκεται στην ίδια σκληρή γραμμή, αλλά με προφανή στόχο να διαφυλάξει τα συμφέροντα των βρετανικών πετρελαϊκών κολοσσών (BP και SHELL) που έχουν εγκαταστάσεις στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντ. Κάμερον κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων στον πετρελαϊκό τομέα της Λιβύης», αναφέροντας ότι το καθεστώς Καντάφι «συνεχίζει να συγκεντρώνει τεράστια ποσά χρημάτων από το πετρέλαιο».

Στον αντίποδα η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ανέφερε ότι «δεν είναι ώρα για στρατιωτική δράση», ενώ υποστήριξε ότι η Γερμανία «είναι επιφυλακτική σχετικά με τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη».

Παράλληλα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «οι επαφές με τους εξεγερμένους δε συνιστούν πλήρη αναγνώριση».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά την ολοκλήρωση της Εκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τάχτηκαν υπέρ της απομάκρυνσης Καντάφι. Μάλιστα, ο Ρομπάι δεν απέκλεισε και την ανάληψη στρατιωτικής δράσης μεμονωμένα από κάποιο μέλος της ΕΕ, αρκεί, όπως είπε, να «υπάρχει έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη συνέχεια επιδόθηκαν σε ανθρωπιστικά λογύδρια, αναφέροντας ότι πρόθεση της ΕΕ είναι να διασφαλίσει την προστασία των προσφύγων «με κάθε μέσο».

Οι «27» δημιουργώντας έναν κλοιό γύρω από τη Λιβύη με στόχο να αποτρέψουν την είσοδο μεταναστών στην ΕΕ δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής FRONTEX.

Από την πλευρά του, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συμφωνήσει να επιβληθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη υπό κάποιους όρους.

Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισαν πως θα προχωρήσουν σε συνάντηση με τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Αφρικανική Ενωση για το ζήτημα της Λιβύης.

Υπέρ της κλιμάκωσης των μέτρων της διεθνούς κοινότητας με στόχο να εξαναγκαστεί ο Μ. Καντάφι να αποχωρήσει από την εξουσία στη Λιβύη, τάχτηκε σε συνεντεύξεις που έδωσε σε ξένα μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δ. Δρούτσας.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Der Standard», o Ελληνας υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «η στρατιωτική επέμβαση αποτελεί πάντα το έσχατο μέσο. Πρέπει, όμως, σε όλους να είναι σαφές - και αυτό αποτελεί μέσο άσκησης πίεσης - ότι, αν χρειαστεί, η διεθνής κοινότητα μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα».

Ασιατική Διάσκεψη του ΠΣΕ

Στο Κατμαντού του Νεπάλ διεξάγεται σήμερα και αύριο η Ασιατική Διάσκεψη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) με τη συμμετοχή αντιπροσώπων αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων από τις Νεπάλ, Ινδία, Μπανγκλαντές, Σρι Λάνκα, Βιρμανία, Πακιστάν, Κίνα, Βιετνάμ, Μογγολία, Λάος και ΛΔ Κορέας. Θέματα της Διάσκεψης είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός στην περιοχή και η διαδικασία προς ένα νέο σύνταγμα στην Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία του Νεπάλ. Η Διάσκεψη προετοιμάζει και την Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΣΕ που διεξάγεται τέλος Απρίλη στην Αβάνα. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης θα εκπροσωπήσει ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ