ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΗΣ
Καθηλωμένος μακριά από το σπίτι του εξαιτίας των ελλείψεων

Ο 67χρονος, που ζει μόνιμα σε χωριό της Βόνιτσας, είναι αιμοκαθαιρόμενος, καρδιοπαθής και διαβητικός

Οι χρόνιες ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στα δημόσια νοσοκομεία, σε συνδυασμό με την απορρύθμιση που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, καθηλώνουν για μήνες μακριά απ' το σπίτι τους ασθενείς με σοβαρές παθήσεις.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του 67χρονου Χρήστου Γαζέτα, που είναι συνταξιούχος του Δημοσίου. Είναι αιμοκαθαιρόμενος, καρδιοπαθής και διαβητικός. Ζει στο χωριό Παλιάμπελα της Βόνιτσας και πριν 8 μήνες άρχισε να κάνει αιμοκάθαρση στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, όπου μεταβαίνει με ταξί. Τον Οκτώβρη του 2010 ήρθε στην Αθήνα για να κάνει κάποιες πρόσθετες εξετάσεις αλλά και «για να βγει ο χειμώνας κοντά στα παιδιά του και στα εγγόνια» στη Δραπετσώνα.

Πριν δύο μήνες ο Χρήστος Γαζέτας επικοινώνησε με το Νοσοκομείο της Πρέβεζας για να επιβεβαιώσει τη θέση του αλλά με έκπληξη άκουσε πως δε γίνεται δεκτός λόγω έλλειψης μηχανημάτων και προσωπικού.

«Ο διευθυντής της Νεφρολογικής Μονάδας υπερασπίζεται τη θέση μου και ζητά τη βοήθεια των αρμόδιων φορέων προκειμένου να δεχτεί όχι εμένα αλλά και οποιονδήποτε άνθρωπο βρίσκεται σε ανάγκη», είπε στον «Ρ» ο Χρ. Γαζέτας, και συνεχίζει με την περιπέτειά του: «Απευθύνθηκα στο Νοσοκομείο Λευκάδας και πήρα την απάντηση πως υπάρχουν μηχανήματα αλλά υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Το ίδιο αρνητική ήταν και η απάντηση απ' το Νοσοκομείο της Αρτας. Ιδιωτικά κέντρα αιμοκάθαρσης δεν υπάρχουν στην επαρχία. Ετσι μένω δέσμιος των ανεπαρκειών και των ελλείψεων του δημόσιου συστήματος Υγείας πάνω από τρεις μήνες».

Στη διάρκεια της παραμονής στην Αθήνα κάνει αιμοκάθαρση σε ιδιωτική κλινική που είναι συμβεβλημένη με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Τώρα υπάρχει μια υπόσχεση πως απ' τις 24 Μάρτη θα ξεκινήσει αιμοκάθαρση στο Νοσοκομείο της Αρτας. Δηλαδή, θα αρχίσει το «πέρα-δώθε» Βόνιτσα - Αρτα με ταξί.

Ακόμα, όμως, έχει να πληρωθεί απ' τον ΟΠΑΔ για τις μετακινήσεις με ταξί και τις ταινίες για τη μέτρηση του σακχάρου 5 μηνών. «Είναι περισσότερα από 1.500 ευρώ». Και η σύνταξή του είναι 1.280 ευρώ το μήνα μετά από 35 χρόνια δουλειάς στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (συνολικά 23 χρόνια), σε γυψάδικα και τα Λιπάσματα της Δραπετσώνας, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την «Κόκα-Κόλα»...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση στη Βουλή για το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό, με την οποία ζητά να μην κλείσει το μοναδικό δημόσιο κέντρο που λειτουργεί στη χώρα

ICON

Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα «Να μην κλείσει το μοναδικό Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της χώρας που λειτουργεί στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο "Αγία Σοφία"» κατέθεσε, χτες, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους προς τον υπουργό Υγείας, Διατροφής και Αθλησης.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση υπογραμμίζεται:

«Η κυβέρνηση ουσιαστικά καταργεί το μοναδικό δημόσιο Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων (ΕΚΑΣΚΑΠ) του Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία", το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας που αντιμετωπίζει, πρωτίστως, παιδιά με σοβαρές καρδιοπάθειες από όλη τη χώρα (160 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις το 2010).

Με την απόφασή της να συγχωνεύσει ή να συλλειτουργήσει το ΕΚΑΣΚΑΠ με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του "Αγία Σοφία", που έχει γενική αποστολή και όχι εξειδίκευση στα χειρουργημένα με συγγενείς καρδιοπάθειες περιστατικά, ουσιαστικά, προχωρά στη διάλυσή του. Γιατί το παιδοκαρδιοχειρουργικό περιστατικό θέλει το δικό του χώρο και εξειδικευμένη νοσηλευτική και ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια παραμονής του στη μονάδα.

Είναι γνωστό ότι πριν το ΕΚΑΣΚΑΠ - τη δεκαετία του 1980 - τα παιδιά με τις συγγενείς καρδιοπάθειες στέλνονταν στο εξωτερικό. Με τη λειτουργία του δεν μπόρεσε να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που υπήρχαν αφού πάντα ήταν υποστελεχωμένο σε προσωπικό. Παρ' όλα αυτά μπόρεσε και κάλυπτε ένα μεγάλο μέρος αυτών των αναγκών. Το τελευταίο διάστημα όμως έχει φτάσει στα όρια λειτουργίας του αφού έχουν μείνει από 5 παιδοκαρδιοχειρουργοί που ήταν το 2000 μόνο 2, που δεν μπορούν να κάνουν σοβαρές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, καθώς γι' αυτές χρειάζονται τουλάχιστον τρεις καρδιοχειρουργοί. Μέχρι πρόσφατα υπήρχαν άλλοι δύο επικουρικοί γιατροί που αποχώρησαν μετά τη λήξη της σύμβασής τους. Επιπλέον, μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ οι τρεις αναισθησιολόγοι γιατροί δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες. Ετσι έχουν ελαττωθεί τα χειρουργεία με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια λίστα 30 παιδιών που πρέπει να χειρουργηθούν στους επόμενους δύο μήνες.

Η κυβέρνηση, μέσω και των διορισμένων διοικήσεων, μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο Κέντρο. Παρότι γνώριζε την κατάσταση δεν προχώρησε στην πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες που φέρει η κυβέρνηση για τη συνειδητή, χρόνια υποβάθμιση του ΕΚΑΣΚΑΠ, που, τώρα, για να ολοκληρωθεί η διάλυσή του και να υπηρετηθούν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, οδηγεί το τμήμα στη συγχώνευσή του με άλλες μονάδες και στη διάλυσή του, αποτέλεσμα της πολιτικής δραστικών περικοπών στο δημόσιο τομέα Υγείας και της παραπέρα εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας. Είναι τραγική εξέλιξη για την υγεία των παιδιών, που οδηγούνται πλέον σε ιδιωτικά νοσοκομεία με δυσβάσταχτο κόστος για τις οικογένειές τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός αν θα ανακαλέσει άμεσα την απόφαση συγχώνευσης του ΕΚΑΣΚΑΠ και θα προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις όλου του αναγκαίου - μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης - ιατρικού, νοσηλευτικού κ.ά. προσωπικού για να εξασφαλιστεί η λειτουργία της μονάδας ώστε να καλύπτει όλες τις υπάρχουσες ανάγκες της χώρας».

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ROCHE»
«Εμπάργκο» στην παράδοση φαρμάκων σε νοσοκομεία

Η αντιμετώπιση του φαρμάκου ως εμπορεύματος, που θα αυξάνει την κερδοφορία του κεφαλαίου που δρα σε αυτό τον ευαίσθητο χώρο, έφερε και τις «παρενέργειες» του εμπάργκο φαρμάκων από την πολυεθνική εταιρεία «Roche», προς τα νοσοκομεία που δεν έχουν αποπληρώσει τα χρέη τους από την 1/9/2010.

Η «Roche Hellas» -θυγατρική της πολυεθνικής με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας- είχε προειδοποιήσει από τον Ιούνη του 2010 ότι σε περίπτωση που δεν θα πληρωθεί, για φάρμακα πέραν της προβλεπόμενης από την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία τρίμηνης πίστωσης, θα σταματήσει τις παραδόσεις φαρμάκων στα νοσοκομεία που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Ετσι, χτες, η εταιρεία ανακοίνωσε, επισήμως, ότι σταματά τον εφοδιασμό με φάρμακα των νοσοκομείων που δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους από 1/9/2010. Ανάμεσα σε αυτά τα φάρμακα είναι και σκευάσματα που παρασκευάζει και εισάγει στην Ελλάδα αποκλειστικά αυτή η πολυεθνική και που είναι αναγκαία για την καταπολέμηση και αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος (Herceptin, Avastin, Xeloda).

Μία εξέλιξη που αποκαλύπτει ξανά τι ακριβώς σημαίνει το φάρμακο να είναι εμπόρευμα στα χέρια των πολυεθνικών και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για την υγεία των εργατικών λαϊκών οικογενειών. Εξέλιξη που βάζει στο προσκήνιο την ανάγκη εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα μαζί με γιατρούς και φαρμακοποιούς να παλέψουν για να υπάρχει κρατικός φορέας παραγωγής, έρευνας, διακίνησης, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων σε όσους τα έχουν ανάγκη, στο πλαίσιο ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος Υγείας.

Με απολογητικό τρόπο αντέδρασε το υπουργείο Υγείας στην ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία αναφέρει ότι «φάρμακο δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε εμπόρευμα ούτε μέσο εκβιασμού» και στην ουσία παρακαλεί την εταιρεία να μην προχωρήσει σε μια ενέργεια «δυσανάλογη με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα». Το υπουργείο Υγείας θυμίζει ότι μόνο τα έτη 2007, 2008 και 2009 οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις ύψους 361,7 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν με ομόλογα του Δημοσίου και ότι μέχρι 31/12/2009 δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα.

Συναινετικές αβρότητες

Ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Θανάσης Γιαννόπουλος, κατέθεσε προχτές μηνυτήρια αναφορά «προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα τέλεσης του αδικήματος της έκθεσης και της πρόκλησης κινδύνου για την υγεία και τη ζωή ασθενών, μετά την αιφνίδια απόφαση των αρμοδίων οργάνων και εκπροσώπων της εταιρείας "Roche AE" να ανασταλεί η προμήθεια των Νοσοκομείων του ΕΣΥ». Το υπουργείο Υγείας στη χτεσινή ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «υπεύθυνη και προς τη σωστή κατεύθυνση τη στάση του Θανάση Γιαννόπουλου.

Απόπειρα παραπλάνησης

Απόπειρα παραπλάνησης με μαζικά sms επιχείρησε χτες το απόγευμα το λεγόμενο Πανιατρικό Μέτωπο, κάνοντας χρήση του ακρωνυμίου του ΠΑΜΕ («PA.ME.») σαν αποστολέα. Πρόκειται για το αυτοαποκαλούμενο μέτωπο που συγκροτήθηκε πρόσφατα από τους Ιατρικούς Συλλόγους κυρίως της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και στο οποίο συμμετέχουν η παράταξη της ΝΔ, αριστεριστές και η παράταξη του ΣΥΝ. Τα μηνύματα είχαν αποδέκτες γιατρούς που τους καλούσαν στη σημερινή ΓΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Αύριο η σύσκεψη της ΣΕΑΑΝ

Σύσκεψη των χρονίως πασχόντων και συγγενών τους, για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) αύριο, Κυριακή, στις 11.30 π.μ. (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ