ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Αυταπάτες με τη σέσουλα για φιλολαϊκό καπιταλισμό

Συνέντευξη Τύπου χτες στο πλαίσιο της ΔΕΘ

Τη φενάκη μιας φιλολαϊκής διαχείρισης του καπιταλισμού παρουσίασε χτες ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, σαν εναλλακτική, δήθεν, πρόταση και λύση για το λαό.

Αποφάνθηκε ότι η κυβερνητική πολιτική έχει αποτύχει, όταν έχει πάρει σωρηδόν μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, ενώ κατηγόρησε τις ηγεσίες της ΕΕ σαν «πολύ κατώτερες των περιστάσεων». Προσπάθησε μ' αυτόν τον τρόπο να συσκοτίσει το γεγονός ότι η πολιτική τους ασκείται σύμφωνα με τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας και την υπερβαίνουν οι νομοτέλειες του καπιταλισμού σε συνθήκες οξυμένης κρίσης, γεγονός που επιβεβαιώνει τα ξεπερασμένα ιστορικά όρια του συστήματος και τα αδιέξοδά του.

Εκδηλο ήταν επίσης το άγχος του για τους κινδύνους διάλυσης που απειλούν την Ευρωζώνη. Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού» και, για να κρύψει ότι η διέξοδος βρίσκεται στην ανατροπή του, συμπλήρωσε ότι η κρίση «σηματοδοτεί το τέλος εποχής της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας». Είπε, δηλαδή, ότι λύση για το λαό μπορεί να δώσει μια άλλη διαχείριση του καπιταλισμού, θέση που αντικειμενικά εχθρεύεται τη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών συνειδήσεων και συντελεί στον εξωραϊσμό της αστικής εξουσίας.

Επιχειρώντας με τα εργαλεία των οπορτουνιστών να ερμηνεύσει τη σφοδρότητα της κρίσης στην Ελλάδα, την απέδωσε σε «στρεβλώσεις του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου», αλλά και στους «απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης», που οδήγησαν σε αυτή την «κακή εξέλιξη, κακή τύχη, κακή συγκυρία»! Ο ίδιος, για να εκμεταλλευτεί την ανυπομονησία λαϊκών στρωμάτων που τώρα μπαίνουν στους αγώνες και για να τους αποπροσανατολίσει, εκτίμησε ότι «αυτό το μοντέλο το βλέπουμε να καταρρέει».

Σ' αυτήν τη κατεύθυνση, ζήτησε συστράτευση όλων των δυνάμεων που αντιτίθενται στο μνημόνιο, με καταρχήν αίτημα την ανατροπή της «εθελόδουλης» κυβέρνησης. Δε δίστασε, μάλιστα, να βάλει στο ίδιο τσουβάλι πεπόνια και καρπούζια, επικαλούμενος την άθροιση των δημοσκοπικών ποσοστών της «αριστεράς», συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚΕ, για να αποδείξει τη ρεαλιστικότητα της πρότασης για σύμπηξη ενός «συνασπισμού εξουσίας».

Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του στο λαϊκό παράγοντα τον οποίο χαρακτήρισε «εγγύηση ομαλότητας και σταθερότητας για τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις», αλλά και στο μήνυμά του ότι «εμείς είμαστε εδώ πρωτίστως για να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα και τη δημοκρατία, να υπερασπιστούμε τη νομιμότητα». Βλέπει, δηλαδή, την παρέμβαση του λαού στην κατεύθυνση της σταθεροποίησης του αστικού συστήματος, που δέχεται ισχυρούς κραδασμούς και όχι της παραπέρα αποδυνάμωσής του, με στόχο την ανατροπή του.

Καραμπινάτη διαχείριση

Το γενικό περίγραμμα της αστικής διαχείρισης, που οραματίζεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ορίζεται από πέντε άξονες και συγκεκριμένα: Αρνηση εφαρμογής των μνημονίων και αντικατάστασή τους από ένα πρόγραμμα ριζικής αναδιανομής του πλούτου, πρωτογενή πλεονάσματα με φορολόγηση των πλουσίων. Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους για επιλεκτική διαγραφή μεγάλου μέρους του και εξασφάλιση ευνοϊκών όρων αποπληρωμής του υπολοίπου αναλόγως των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας.

Επίσης, κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, προφανώς όχι όλου, αφού έσπευσε να συμπληρώσει ότι «όσοι ιδιώτες μέτοχοι δεν δύνανται να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες τους, να παραδίδουν τα κλειδιά στο Δημόσιο». Ανάπτυξη με επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες, στοχευμένη χρηματοδότηση παραγωγικών κλάδων, εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής οικονομίας, κοινωνικοποίηση σημαντικών πλουτοπαραγωγικών πόρων. Τέλος, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και εγγυημένη πρόσβαση σε δημόσια αγαθά και βασικές υπηρεσίες, καταπολέμηση της ανεργίας με στοχευμένους πόρους για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Πρόκειται για έναν αχταρμά προτάσεων που εκμεταλλεύονται την αγωνία του λαού υποσχόμενες εύκολες και ανώδυνες λύσεις στα οξυμένα προβλήματά του. Είναι πασιφανές ότι πολλές απ' αυτές τις προτάσεις, αν όχι όλες, προσκρούουν στη διακηρυγμένη και αδιαπραγμάτευτη ευρωενωσιακή στρατηγική υπέρ των μονοπωλίων, την οποία ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ουδόλως αμφισβητεί, απεναντίας υπερασπίζεται με σθένος την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Αλλωστε και η γενική ιδέα μιας ανάπτυξης που θα υπηρετεί το λαό έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το γεγονός ότι όλοι οι μοχλοί ανάπτυξης βρίσκονται στα χέρια του κεφαλαίου.

Εξάλλου ο ίδιος δήλωσε ότι «αν μιλήσουμε θεωρητικά μια άλλη διακυβέρνηση (...) τις δημόσιες περιουσίες που θα έχουν εκποιηθεί (...) δεν είναι εύκολο να τις επαναφέρει» και απείλησε ξανά για «ειδικά δικαστήρια».

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ
Ολοκληρώνεται σήμερα η ακρόαση στη Χάγη

Δεν υφίσταται θέμα ετεροδικίας σε εγκλήματα πολέμου, είπαν χτες οι νομικοί της Ιταλίας

ΧΑΓΗ.--

Δεν υφίσταται τεκμηρίωση ετεροδικίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως στην περίπτωση της σφαγής αμάχων στο Δίστομο από τις ναζιστικές δυνάμεις γερμανικής κατοχής το 1944, υποστήριξαν χτες οι εκπρόσωποι της ιταλικής κυβέρνησης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο έχει προσφύγει η Γερμανία, επιδιώκοντας την καταδίκη της Ρώμης επειδή θεωρεί ότι τα ιταλικά δικαστήρια που δικαίωσαν τα θύματα του ναζισμού στην Ιταλία και στην Ελλάδα παραβίασαν την ετεροδικία.

Οι εκπρόσωποι της Ιταλίας σημείωσαν ότι η ετεροδικία υφίσταται μόνο για την επίλυση διαφορών μεταξύ φιλικών κρατών και ότι δεν ισχύει για εγκλήματα πολέμου, που δικάζονται από τα δικαστήρια και δε λύνονται μέσω των διεθνών συμβάσεων και ως τέτοια θεωρούνται τα εγκλήματα που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα. Σήμερα αναμένεται η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ελληνικής πλευράς, καθηγητή Στέλιου Περράκη, όχι με την ιδιότητα του διάδικου αλλά του παρατηρητή.

Οι εκπρόσωποι των θυμάτων, ζητάνε «να εκτελεστεί η απόφαση των ελληνικών και των ιταλικών δικαστηρίων» και διευκρινίζουν ότι «η ετεροδικία κάμπτεται όταν πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Με νόημα σημειώνουν από τη Χάγη ότι μέχρι χτες δεν είχαν καμιά ενημέρωση για το τι θα πει σήμερα ο εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους. Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς της Γερμανίας, επισημαίνουν ότι τα 55 παιδιά από τους 215 που εκτελέστηκαν στο Δίστομο δεν ήταν στρατιώτες, ότι κανένα από τα παιδιά δε φορούσε στολή και δεν κρατούσε όπλο για να μπορούν οι Γερμανοί διάδικοι να ισχυριστούν ότι η δολοφονία τους ήταν πολεμική πράξη.

Ποιος ωφελείται;

Οι «αποκρατικοποιήσεις, δεν αποτελούν απλώς έναν τρόπο να μειώσουμε το χρέος μας. Αποτελούν βασικό αναπτυξιακό εργαλείο. Εργαλείο δημιουργίας νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, οι οποίες δε θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα συμβάλλουν στη δημιουργία νέου πλούτου για τη χώρα». Αυτό ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και αν ναι, τι είδους θα είναι; Ποιο θα είναι το ύψος των μισθών και ποιο το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων; Στα συγκεκριμένα ερωτήματα, απάντηση δίνουν τα σχέδια της διοίκησης του ιδιωτικοποιημένου ΟΤΕ. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μαζί με τις συνδικαλιστικές τους πλειοψηφίες, ιδιωτικοποίησαν τον Οργανισμό, βγάζοντας εκτός παραγωγής χιλιάδες εργαζόμενους, με απολύσεις και δήθεν «εθελούσιες». Αρα, ιδιωτικοποίηση σημαίνει πρώτα και κύρια απολύσεις.

Σημαίνει όμως και ένταση της εργασιακής εκμετάλλευσης, όπως επιβεβαιώνει χτεσινό δημοσίευμα στον Τύπο, σύμφωνα με το οποίο: «Την άμεση περικοπή του μισθολογικού κόστους κατά 70 μέχρι 100 εκατομμύρια ευρώ θα προτείνει στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΤΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Μ. Τσαμάζ (...) Η σχεδιαζόμενη περικοπή κόστους από τη διοίκηση του ΟΤΕ θα γίνει μέσω της εφαρμογής της εκ περιτροπής εργασίας και συγκεκριμένα με την καθιέρωση της εβδομάδας τεσσάρων εργάσιμων ημερών. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται βάση από το νόμο 3840/2010 και σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤΕ η εφαρμογή της θα μειώσει κατά 20% το χρόνο εργασίας και 13,5% τις αποδοχές των εργαζομένων. Θα επιφέρει δε ετήσια μείωση του εργασιακού κόστους περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά 12 εκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομηθούν από το πάγωμα των ωριμάνσεων στους μισθούς, ενώ με άλλες περικοπές επιδομάτων εκτιμάται ότι η εξοικονόμηση κόστους θα ανέλθει σε 70 έως 100 εκατομμύρια ευρώ».

Οι αποκρατικοποιήσεις, όπως παλιότερα οι κρατικοποιήσεις προβληματικών ιδιωτικών επιχειρήσεων, είναι ταξική επιλογή του αστικού κράτους προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζόμενων, συνολικά του λαού. Για παράδειγμα, στις αρχές Αυγούστου - μέσα σε βαθιά ύφεση - ο ΟΤΕ ανακοίνωσε καθαρά κέρδη για το β' τρίμηνο του 2011 62,2 εκατομμύρια ευρώ, υψηλότερα των αναμενόμενων από τη διεύθυνση. Την ίδια ώρα, στους χιλιάδες εργαζόμενους του Οργανισμού, η διοίκηση προχωρά σε μειώσεις μισθών και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αξιοποιώντας στο έπακρο τους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ αυξάνει και το κόστος των υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.

Η «δημιουργία νέου πλούτου για τη χώρα», που υπόσχεται ο πρωθυπουργός δεν αφορά τους εργαζόμενους. Ο «νέος πλούτος» που θα παραχθεί, θα καταλήξει στις τσέπες των κεφαλαιοκρατών, ενώ η δημιουργία του περνάει μέσα από την ισοπέδωση της ζωής των εργαζομένων και την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Για τους εργαζόμενους, για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Εδώ και τώρα να εγκαταλείψουν τα κόμματα του κεφαλαίου, να συνταχθούν με το ΚΚΕ. Ανάπτυξη προς όφελος του λαού σημαίνει κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, λαϊκή εξουσία και οικονομία.


Π.Θ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ