Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ
Ολοκληρώνεται σήμερα η ακρόαση στη Χάγη

Δεν υφίσταται θέμα ετεροδικίας σε εγκλήματα πολέμου, είπαν χτες οι νομικοί της Ιταλίας

ΧΑΓΗ.--

Δεν υφίσταται τεκμηρίωση ετεροδικίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως στην περίπτωση της σφαγής αμάχων στο Δίστομο από τις ναζιστικές δυνάμεις γερμανικής κατοχής το 1944, υποστήριξαν χτες οι εκπρόσωποι της ιταλικής κυβέρνησης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο έχει προσφύγει η Γερμανία, επιδιώκοντας την καταδίκη της Ρώμης επειδή θεωρεί ότι τα ιταλικά δικαστήρια που δικαίωσαν τα θύματα του ναζισμού στην Ιταλία και στην Ελλάδα παραβίασαν την ετεροδικία.

Οι εκπρόσωποι της Ιταλίας σημείωσαν ότι η ετεροδικία υφίσταται μόνο για την επίλυση διαφορών μεταξύ φιλικών κρατών και ότι δεν ισχύει για εγκλήματα πολέμου, που δικάζονται από τα δικαστήρια και δε λύνονται μέσω των διεθνών συμβάσεων και ως τέτοια θεωρούνται τα εγκλήματα που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα. Σήμερα αναμένεται η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ελληνικής πλευράς, καθηγητή Στέλιου Περράκη, όχι με την ιδιότητα του διάδικου αλλά του παρατηρητή.

Οι εκπρόσωποι των θυμάτων, ζητάνε «να εκτελεστεί η απόφαση των ελληνικών και των ιταλικών δικαστηρίων» και διευκρινίζουν ότι «η ετεροδικία κάμπτεται όταν πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Με νόημα σημειώνουν από τη Χάγη ότι μέχρι χτες δεν είχαν καμιά ενημέρωση για το τι θα πει σήμερα ο εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους. Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς της Γερμανίας, επισημαίνουν ότι τα 55 παιδιά από τους 215 που εκτελέστηκαν στο Δίστομο δεν ήταν στρατιώτες, ότι κανένα από τα παιδιά δε φορούσε στολή και δεν κρατούσε όπλο για να μπορούν οι Γερμανοί διάδικοι να ισχυριστούν ότι η δολοφονία τους ήταν πολεμική πράξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ