Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες του κεφαλαίου

Κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες του κεφαλαίου για την εκμετάλλευση φθηνού, ευέλικτου και ανακυκλούμενου μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού είναι το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την «αναδιοργάνωση του συστήματος αδειοδότησης για τη διανομή αλλοδαπών» που συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με τις ρυθμίσεις του εξειδικεύονται κατευθύνσεις της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τη μετανάστευση. Απλουστεύεται υπέρ των εργοδοτών το ισχύον δουλεμπορικό καθεστώς εισαγωγής και μετάκλησης ξένου εργατικού δυναμικού. Οι καπιταλιστές θα μπορούν να έχουν όσο πιο φθηνούς και χωρίς δικαιώματα εισαγόμενους ξένους εργάτες για όσο τους χρειάζονται και όποια εργασία θέλουν. Στη συνέχεια να τους στέλνουν πίσω στις πατρίδες τους με συνοπτικές διαδικασίες. Ταυτόχρονα, εισάγεται το βιομετρικό φακέλωμα των αδειών παραμονής των μεταναστών, ακόμα και εξάχρονων παιδιών, όπου θα περιέχονται ψηφιακή φωτογραφία και δακτυλικά αποτυπώματα των δύο δεικτών.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ Θ. Ιγνατιάδης τόνισε ότι επιδιώκεται ο πλήρης έλεγχος της μετανάστευσης από τους εργοδότες και ρυθμίζονται οι διαδικασίες οργάνωσης δουλεμπορικού καθεστώτος εισαγωγής και μετάκλησης ξένου εργατικού δυναμικού αντανακλώντας έτσι τις αντιλαϊκές επιταγές της ΕΕ, τις οποίες ψήφισαν όλα τα κόμματα του κεφαλαίου.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση χορηγεί προσωρινή βεβαίωση παραμονής για ένα μόνο χρόνο θέλοντας έτσι να δημιουργήσει στρατιές μεταναστών, ανακυκλούμενες και μικρής διάρκειας για να μην έρχονται σε επαφή με τους Ελληνες εργαζόμενους, να μη διεκδικήσουν αγωνιστικά τα αιτήματά τους. Υπογράμμισε ότι ο καπιταλισμός είναι που ευθύνεται για τη μετανάστευση, την οποία συντηρεί και αξιοποιεί υπέρ του. Κατήγγειλε ότι με το βιομετρικό φακέλωμα τα προσωπικά δεδομένα των μεταναστών θα είναι διαθέσιμα σε κάθε ντόπια ή ξένη μυστική υπηρεσία.

Ακόμα αντιδραστικότερες αλλαγές ζήτησε ο εισηγητής της ΝΔ Θ. Νάκος, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση «συντελεί στην περαιτέρω γιγάντωση της λαθρομετανάστευσης». Επίθεση στους μετανάστες εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Θ. Πλεύρης. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Β. Μουλόπουλος μίλησε για νομοσχέδιο που αποσκοπεί στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ