Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
FRONTEX
Παραπέρα ισχυροποίηση στο κυνήγι προσφύγων

Παραπέρα ισχυροποίηση του FRONTEX (ΦΡΟΝΤΕΞ - ευρωενωσιακός οργανισμός, επιτηρεί τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ) αποφάσισε χτες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (431 ψήφοι υπέρ, 49 κατά, 48 αποχές). Πλέον μπορεί να αγοράσει ή μισθώσει δικό του εξοπλισμό. Επιπλέον ενοποιεί υφιστάμενες μονάδες συνοριοφύλαξης για βελτίωση του ανθρωποκυνηγητού που ήδη διεξάγουν ενάντια στους πρόσφυγες που δημιουργεί ο ιμπεριαλισμός.

«Εκτίμησή μας, από τα πρώτα 6 χρόνια λειτουργίας του οργανισμού, είναι ότι πρέπει να ενισχυθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικός», υπογράμμισε ο εισηγητής Simon Busuttil (Mάλτα). Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, ο Frontex θα αγοράζει ή θα μισθώνει δικό του εξοπλισμό, όπως αυτοκίνητα και ελικόπτερα, χωρίς να εξαρτάται πλέον από τις συνεισφορές των κρατών μελών. Βέβαια, οι νέοι κανόνες απαιτούν από τα κράτη μέλη να τηρούν τις δεσμεύσεις τους (έτσι όπως αυτές θα διαπραγματεύονται σε ετήσια βάση) και να παρέχουν ένα συγκεκριμένο αριθμό συνοριοφυλάκων ή ποσότητα εξοπλισμού στον οργανισμό.

Εξάλλου οι υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκές Ομάδες Συνοριοφυλάκων «θα ενισχύσουν» κατά τα ανακοινωθέντα «την αποτελεσματικότητα του οργανισμού». Θα προκύψουν από συγχώνευση των υφιστάμενων «Κοινών ομάδων συνδρομής» και των «Ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα». Θα αποτελούνται από εθνικούς συνοριοφύλακες που θα διαθέτουν στον οργανισμό τα κράτη μέλη. Οι νέοι κανόνες τίθενται σε ισχύ πριν το τέλος του 2011.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ