ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
Το μέλλον των λαών ο σοσιαλισμός!

Γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή εμπειριών στην εκδήλωση με τις ξένες αντιπροσωπείες που διοργανώθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ, το περασμένο Σάββατο

«Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός!». Αυτό το σύνθημα έβγαινε αβίαστα από τα χείλη των μελών και φίλων του Κόμματος, που είχαν κατακλύσει το Σάββατο το απόγευμα την αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ στη Θεμιστοκλέους, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Αχτίδες Δημόσιας Διοίκησης, Κατασκευών, Βιομηχανίας και Υπηρεσιών για τους αντιπροσώπους των αδελφών Κομμουνιστικών Κομμάτων.

Στην εκδήλωση του Σαββάτου συμμετείχαν, ανταλλάσσοντας εμπειρίες για την κατάσταση του εργατικού κινήματος στη χώρα τους και εκφράζοντας τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη στα άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα, αντιπρόσωποι των: Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, ΚΚ Βενεζουέλας, ΚΚ Αλβανίας, Κόμματος Εργασίας Τουρκίας (ΕΜΕΠ), ΣΚ Λετονίας και ΚΚ Βουλγαρίας «Γκ. Ντιμιτρώφ».

Τη συζήτηση άνοιξε ο Κ. Ζιώγας, από την Αχτίδα Κατασκευών, ο οποίος τόνισε τη μεγάλη προσφορά του ΚΚΕ στο διεθνές εργατικό κίνημα, καθώς 86 χρόνια τώρα βρίσκεται ακλόνητο στις υπηρεσίες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, και κατέληξε: «Η βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού επιβάλλει περισσότερο από ποτέ τη συντονισμένη δράση όλων των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Να δημιουργηθεί παγκοσμίως ένας κομμουνιστικός πόλος, μια αντιιμπεριαλιστική συμμαχία, να αναδειχτεί η αναγκαιότητα και ο ρεαλισμός της πάλης για ανατροπή».


Ολοι οι ομιλητές εξέφρασαν το σεβασμό και το θαυμασμό τους στη μακρόχρονη και ηρωική πορεία του ΚΚΕ, στη συνέπειά του στις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, αλλά και την πεποίθηση ότι το 17ο Συνέδριό του θα φέρει θετική εμπειρία στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα. «Οι κομμουνιστές της Ρωσίας εκτιμούν ιδιαίτερα το γεγονός ότι το ΚΚΕ οικοδομεί τη δράση του πάνω στις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού, στην πίστη στο σοσιαλισμό. Παρακολουθήσαμε με μεγάλη προσοχή την προετοιμασία του ΚΚΕ για το Συνέδριό του. Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα βοηθήσουν στο ιδεολογικό και οργανωτικό δυνάμωμα του ΚΚΕ», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Σαπόζνικοβ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΡΟ.

«Μάθαμε από το αντάρτικο των Ελλήνων κομμουνιστών, από τον αγώνα τους για μια κοινωνία δίκαιη. "Αγκαλιάσαμε" τους Ελληνες πολιτικούς πρόσφυγες», είπε συγκινημένος ο Μ. Μίντσεφ, Πολιτικός Γραμματέας του ΚΚ Βουλγαρίας, και τελείωσε λέγοντας: «Ξανά λοιπόν μαζί στον αγώνα και έτσι όπως κερδίσαμε πριν από 60 χρόνια, ξανά θα νικήσουμε, αλλά αυτή τη φορά για πάντα!».

Δριμύ «κατηγορώ» στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα αποτέλεσε η ομιλία του Κ. Σουρέκ, μέλους της ΚΕΕ του ΕΜΕΠ Τουρκίας: «Η προσωρινή νίκη του καπιταλισμού άνοιξε το δρόμο για τη μεγαλύτερη επίθεση του ιμπεριαλισμού. Χαράζουν τα σύνορα με το αίμα των λαών. Βομβαρδίζουν για να κατακτήσουν νέες αγορές. Οι λαοί όμως θα ανασυγκροτήσουν ξανά τις δυνάμεις τους και θα παλέψουν με αγώνα κοινό ενάντια στον κοινό εχθρό».

«Στον 20ό αιώνα γνωρίσαμε την απειλή του φασισμού», είπε ο Ο. Μιλόσι, Α΄ Γραμματέας του ΚΚ Αλβανίας, και συνέχισε τονίζοντας: «Ο κίνδυνος αυτός στο νέο αιώνα δεν είναι καθόλου μικρότερος. Οι μεγαλύτεροι εχθροί της ειρήνης βασανίζουν σήμερα στο όνομα της ειρήνης, μιλάνε στο όνομα της ελευθερίας καταδικάζοντας και θάβοντας την ελευθερία των λαών».

Την καταδίκη τους και στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ εξέφρασαν σχεδόν όλοι οι αντιπρόσωποι των αδελφών Κομμουνιστικών Κομμάτων, με πιο χαρακτηριστική την τοποθέτηση του Α. Γκολοούμποβ, Γραμματέα της ΚΕ του ΣΚ Λετονίας:«Οι σοσιαλιστές της Λετονίας γνωρίζουν τι σημαίνει απαγόρευση της δράσης Κομμουνιστικού Κόμματος σε μια χώρα. Η "παινεμένη" δημοκρατία της ΕΕ δεν αναγνωρίζει ούτε τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών στις 9 του Μάη, ούτε παγκόσμιες κατακτήσεις της δημοκρατίας, ούτε καν το δικαίωμα της ελευθερίας των πολιτικών πεποιθήσεων».

Η ομιλία του Περφέτο Α. Νιέβες, Εθνικού Οργανωτικού Γραμματέα του ΚΚ Βενεζουέλας, ενθουσίασε και γέμισε αισιοδοξία τις καρδιές των παραβρισκόμενων: «Στη Βενεζουέλα γίνονται προσπάθειες να δοθεί η γη σ' αυτούς που τη δουλεύουν. Για ένα χρόνο διοργανώθηκε εκπαιδευτική εκστρατεία για να μάθουν 1.300.000 ενήλικες γραφή και ανάγνωση. Κάθε γειτονιά έχει πλέον το γιατρό της. Σιγά σιγά δίνονται δωρεάν κατοικίες. Οσο υπάρχει εργατική τάξη, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι, θα υπάρχει και αγώνας για σοσιαλισμό. Είμαστε βέβαιοι ότι το ΚΚΕ με άλλες προοδευτικές δυνάμεις θα εγκαθιδρύσει το σοσιαλισμό και στην Ελλάδα!».


Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών

Με συνθήματα υποδέχτηκαν τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος στη Χαλκίδα τις ξένες αντιπροσωπείες, στην εκδήλωση που έγινε το περασμένο Σάββατο, στο θέατρο «Παπαδημητρίου»

«Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός» και «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών» ήταν τα συνθήματα που υποδέχτηκαν μέλη, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος τις αντιπροσωπείες των τεσσάρων κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, το προηγούμενο Σάββατο, στο θέατρο «Παπαδημητρίου» της Χαλκίδας, σε μια ιδιαίτερα θερμή, εγκάρδια, συντροφική εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης, που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του 17ου Συνεδρίου, που, εκείνη την ημέρα ολοκληρώνονταν οι εργασίες του με την εκλογή της νέας ΚΕ.

Ηταν μια εκδήλωση διαφορετική από τις άλλες. Μια συνάντηση συντρόφων και αγωνιστών από διαφορετικές χώρες, αλλά με κοινούς σκοπούς - με τις ιδιαιτερότητές του ο καθένας - την πρόοδο και κοινωνική ευημερία, την προκοπή, για μια κοινωνία σοσιαλιστική. Γι' αυτό και το ενδιαφέρον υπήρξε έντονο.

Τελικά, αποδείχτηκε ότι η διεθνιστική εργατική πάλη και αλληλεγγύη είναι που τρομάζει την άρχουσα τάξη - γι' αυτό έχει «ευαγγέλιο» το «διαίρει και βασίλευε» - και απ' αυτήν κινδυνεύουν τα θεμέλια του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος. Την εκδήλωση, εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ άνοιξε ο Βαγγέλης Μαγκόπουλος, σημειώνοντας ότι το παγκόσμιο εργατικό - λαϊκό κίνημα προετοιμάζεται να δώσει την απάντηση, σε όσους ονειρεύτηκαν, πως η εργατική τάξη θα αφήσει την κοινωνία να αργοσβήνει, σε όσους σπέρνουν τις αυταπάτες πως ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει ανθρώπινος. Η εργατική τάξη και οι λαοί θα εμποδίσουν την καταστροφή της φύσης και του ανθρώπου. Γιατί και σήμερα παραμένει και οξύνεται η βασική αντίθεση εργασίας - κεφαλαίου. Ο παραγόμενος πλούτος - οι κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας - στα χέρια αυτών που τον παράγουν, μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες των λαών όλου του κόσμου.


Σήμερα, ολόκληρη η ανθρωπότητα μπορεί να αντιληφθεί την επικαιρότητα του διλήμματος «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Η αρνητική αλλαγή του συσχετισμού δύναμης που συνέβη με την ανατροπή του σοσιαλισμού στις χώρες όπου οικοδομούνταν, δεν αλλάζει το χαρακτήρα της εποχής μας, ως εποχής περάσματος στο σοσιαλισμό, που αποτελεί και το κύριο καθήκον των κομμουνιστών.

Στη συνέχεια, πρώτος το λόγο πήρε ο Τσόε Ταέκ Σαν, πρέσβης στην Ιταλία, που, μεταφέροντας τους συντροφικούς χαιρετισμούς της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Εργατών Κορέας, τόνισε «είμαστε πεπεισμένοι ότι οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στα δυο κόμματα θα επεκταθούν και ενδυναμωθούν στον κοινό αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό για την ανεξαρτησία και το σοσιαλισμό».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Εντι Γκλάκιν, μέλος της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιρλανδίας. Αφού αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη χώρα του, στον αμερικανικό και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό (δεν πιστεύουμε, είπε, στο παραμύθι κάποιου «καλοήθους» ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού), στην πάλη των λαών, σημείωσε: «Το κομμουνιστικό μας κίνημα γεννήθηκε και σφυρηλατήθηκε μέσα στην ταξική πάλη και τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Παρά τον αρνητικό (σημερινό) συσχετισμό δυνάμεων, γνωρίζουμε ότι ο εχθρός δεν είναι ανίκητος. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη αντιιμπεριαλιστική ενότητα. Πρέπει να σταθούμε πλάι - πλάι μ' όλους όσοι μάχονται τον ιμπεριαλισμό. Πρώτα απ' όλα, χρειάζεται μεγαλύτερη ενότητα και αλληλεγγύη ανάμεσα στους κομμουνιστές. Το ΚΚΕ έχει εξέχοντα ρόλο και το ΚΚ Ιρλανδίας εκτιμά και αναγνωρίζει τις καταπληκτικές προσπάθειές του στην οργάνωση της συνεργασίας ανάμεσα στα ΚΚ και στην αναδιοργάνωση της Κομμουνιστικής Ενότητας».

«Οι αστοί ιδεολόγοι που, παίρνοντας θάρρος από τις αρνητικές εξελίξεις στα σοσιαλιστικά κράτη, ονειρεύτηκαν το τέλος της ιστορίας, σήμερα υποχωρούν σιωπηλά» τόνισε ο Β.Τ. Σεναβιράνθα, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Σρι Λάνκα και συνέχισε: «Στο πλαίσιο των εξελίξεων το συνέδριο των Ελλήνων Κομμουνιστών σίγουρα θα δώσει μια παραπάνω δύναμη και έμπνευση σ' όλους εκείνους που αγωνίζονται με στόχο την εθνική, κοινωνική και ανθρώπινη απελευθέρωση».

Σημειωτέον ότι ο σ. Σεναβιράνθα δεν πρόφτασε τις εργασίες του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, λόγω προβλημάτων απόκτησης βίζας.

Σείστηκε το θέατρο «Παπαδημητρίου» από χειροκροτήματα και συνθήματα όπως «Ελλάδα - Κύπρος - Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει», όταν κλήθηκε στο βήμα να χαιρετίσει ο Α. Αμιρέχ, μέλος του ΠΓ του Κόμματος Λαού της Παλαιστίνης και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ. Μεταφέροντας τους χαιρετισμούς της ΚΕ, ευχήθηκε την επίτευξη των στόχων του Συνεδρίου «για ισχυρό ΚΚΕ για το Λαό, τη Συμμαχία, το Σοσιαλισμό» τονίζοντας: «Εκτιμούμε την ιστορική θέση σας και την αλληλεγγύη σας με το κόμμα και το λαό μας και σας θεωρούμε ως τους αυθεντικούς εκπροσώπους του σκοπού μας, στην Ελλάδα».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προσφορά αναμνηστικών στους συντρόφους των αδελφών κομμάτων και με τους παρευρισκόμενους όρθιους με την αριστερή γροθιά υψωμένη να τραγουδούν τη «Διεθνή».


ΓΑΛΑΤΣΙ
Αναγκαιότητα ο κοινός βηματισμός των ΚΚ

Μεγάλη η επιτυχία της εκδήλωσης φιλίας και αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γκράβας το Σάββατο το απόγευμα

Μια πλούσια συζήτηση που ανέδειξε, όχι μόνο την αναγκαιότητα του κοινού συντονισμού και βηματισμού των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων στην Ευρώπη και παγκόσμια, αλλά και τον πρωτοπόρο ρόλο που έχει διαδραματίσει το ΚΚΕ σε αυτή την κατεύθυνση, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα, στην κατάμεστη αίθουσα της Γκράβας.

Εκεί, στην εκδήλωση φιλίας και αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης της Αχτιδικής Επιτροπής του 5ου - 6ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ, συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τα εξής κόμματα: Κόμμα Σοσιαλιστικής Συμμαχίας της Ρουμανίας, Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας και Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας.

Η εκδήλωση άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό του Χρ. Πάτση, μέλους του γραφείου της Αχτιδικής Επιτροπής, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στη δουλιά του ΚΚΕ στην περιοχή του 5ου και 6ου Διαμερίσματος. Οπως σημείωσε, οι κάτοικοι, που στην πλειοψηφία τους είναι εργαζόμενοι, βιοτέχνες και μετανάστες, αντιμετωπίζουν μια σειρά από σημαντικά προβλήματα: Αστυνομοκρατία, ξενοφοβία, έλλειψη πρασίνου είναι μερικά από αυτά. «Δουλεύουμε με κοινωνικοταξικά κριτήρια», σημείωσε ο ομιλητής και αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών που έχει πάρει η Οργάνωση, με κυριότερες για τα ζητήματα Παιδείας, Υγείας, συσπείρωσης μεταναστών κλπ.

Αμέσως μετά την ομιλία εκ μέρους της Αχτιδικής Επιτροπής, το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των ξένων αντιπροσωπειών, με πρώτο τον Αλεξάντρ Παούνοφ, Πρώτο Γραμματέα του ΚΚ Βουλγαρίας. «Είμαστε βέβαιοι, τόνισε, ότι η επίλυση των προβλημάτων μπορεί να γίνει μόνο στην κομμουνιστική ανανέωση του πλανήτη» και συμπλήρωσε: «Αυτό θα μπορέσουμε να το πετύχουμε μόνο με το δυνάμωμα της διεθνούς αλληλεγγύης των εργαζομένων και των μαζικών δημοκρατικών οργανώσεων».

Από την πλευρά του ο Κεμάλ Οκουγιάν, Γενικός Γραμματέας του ΚΚ Τουρκίας, αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων κομμουνιστών: «Οι Ελληνες και Τούρκοι κομμουνιστές έχουν φωνάξει τουρκικά και ελληνικά συνθήματα στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης, γνωρίζοντας πως έτσι δίνουν το παράδειγμα της αδελφότητας των λαών που θα δούμε στο σοσιαλισμό».

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός διευρυμένου αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, αναφέρθηκε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου του Εργατικού Κομμουνιστικού Κόμματος Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Γκόραν Μάρκοβιτς: «Ο εθνικισμός ως πολιτικό εργαλείο που εξουσιάζει και κρατά τις εργαζόμενες μάζες με πολιτικές και οικονομικές αλυσίδες είναι ακόμα πολύ ισχυρός. Οι διαμάχες στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το Κόσσοβο, τη Μακεδονία και αλλού δεν μπορούν να λυθούν στο πλαίσιο του καπιταλισμού και της "νέας τάξης πραγμάτων". Γι' αυτό το λόγο χρειαζόμαστε ένα πιο αποφασιστικό και ευρύ αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο όλων των προοδευτικών και άλλων κοινωνικών δυνάμεων».

Ο Φρανκ Νάες, Γραμματέας του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Νορβηγίας, αφού ενημέρωσε τους Ελληνες κομμουνιστές ότι στις 16 Φλεβάρη τα εργατικά σωματεία της Νορβηγίας, σε συνεργασία με τις ενώσεις των αγροτών και των ψαράδων, πραγματοποιούν γενική απεργία ενάντια στην ένταξη της Νορβηγίας στην ΕΕ, σημείωσε: «Η παράλληλη ενίσχυση του ΚΚΕ μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο επιταχύνει τη συσπείρωση αντιιμπεριαλιστικών, αντιμονοπωλιακών και δημοκρατικών δυνάμεων, μια σημαντική συμβολή στον κοινό μας αγώνα για έναν κόσμο ειρηνικό και σοσιαλιστικό».

Τέλος, ο Κονσταντίν Κρέτσου, γραμματέας του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος Σοσιαλιστικής Συμμαχίας της Ρουμανίας, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας του, τονίζοντας πως στη χώρα του είναι απαγορευμένη η ύπαρξη ΚΚ, αφού θεωρείται αντίστοιχο με το... φασιστικό. Αλλά, συμπλήρωσε, στόχος του κόμματός του είναι «σε σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάξουμε το όνομα του κόμματός μας σε Ρουμάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα και πλούσια συζήτηση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ