ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΟΤΕ
Απεργιακή απάντηση στους αντεργατικούς σχεδιασμούς

Πικετοφορία και κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης πραγματοποίησαν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στους δύο κλάδους

Σε 24ωρες πανελλαδικές απεργίες προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και στον όμιλο του ΟΤΕ, ενάντια στη συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοτών για το χτύπημα των ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων. Δύο απεργίες ξεχωριστές αλλά με τα προβλήματα να έχουν κοινή αιτία την ενίσχυση του ανταγωνισμού, την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ό,τι όνομα και αν παίρνει αυτό. Κάτι που αναδεικνύει την ανάγκη συντονισμού της δράσης, του αγώνα των εργαζομένων ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων.

Στην κατεύθυνση αυτή έδωσαν τη μάχη χτες οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στους δύο κλάδους, η ΕΣΚ-ΟΤΕ και η ΕΣΑΚ Τραπεζών, που κατά τη διάρκεια της απεργίας πραγματοποίησαν πικετοφορία στους δρόμους της Αθήνας και έκαναν κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης.

Με συνθήματα όπως «Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Τηλεπικοινωνίες φθηνές για το λαό, έξω το κεφάλαιο των πολυεθνικών», «Ο διάλογός σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και «Θέλουμε προσλήψεις και όχι απολύσεις» οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις από τους δύο κλάδους διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στα αντεργατικά σχέδια αλλά και στη στάση συναίνεσης και υποταγής των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών στην ΟΤΟΕ και στην ΟΜΕ-ΟΤΕ.


Εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ Τραπεζών και της ΕΣΚ-ΟΤΕ στη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Απασχόλησης Γερ. Γιακουμάτο κατήγγειλαν αυτή την πολιτική και δήλωσαν ότι θα βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Από τη μεριά του ο υφυπουργός απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Δήλωσε άγνοια για το σχέδιο της διοίκησης του ΟΤΕ να καταργήσει τη μονιμότητα. Ενώ, αν και επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό των τραπεζών, έκανε καθαρό ότι στόχος είναι η εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα.

ΟΧΙ στο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων

Ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ και της διοίκησης του ΟΤΕ για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης μέσω της κατάργησης της μονιμότητας και της δραματικής συρρίκνωσης των θέσεων εργασίας, στην ένταση της εργοδοτικής ασυδοσίας και στο χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας απέργησαν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και στις θυγατρικές του. Η υψηλή συμμετοχή στην απεργία, ειδικά των εργαζομένων στον ΟΤΕ, έστειλε, ταυτόχρονα, και ένα μήνυμα αντίθεσης στην τακτική συναίνεσης και διαλόγου που ακολουθεί η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΟΜΕ-ΟΤΕ) - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αγωνιστική Συνεργασία» (ΣΥΝ).

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η ΕΣΚ-ΟΤΕ, πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί συγκέντρωση έξω από το κτίριο του ΟΤΕ (ΝΥΜΑ) στην 3ης Σεπτεμβρίου, προβάλλοντας την ανάγκη κλιμάκωσης των αγώνων για τη διεκδίκηση αιτημάτων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Οι ταξικές δυνάμεις κατήγγειλαν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΤΕ και τη στάση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Με πανό, συνθήματα και ανακοινώσεις καλούσαν τους εργαζόμενους να δώσουν αποφασιστική αγωνιστική απάντηση σε εργοδοσία και κυβέρνηση βάζοντας φραγμό στα σχέδιά τους και, ταυτόχρονα, διεκδικώντας: Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων, κατάργηση όλων των θυγατρικών και ένταξη του έργου και του προσωπικού τους σε αντίστοιχες υπηρεσίες του ΟΤΕ, κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ, κ.ά.

Χαιρετίζοντας την απεργία, με χτεσινή της ανακοίνωση, η ΕΣΚ-ΟΤΕ σημείωσε ότι η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων έδειξε την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους και πως «δεν αποδέχονται τη λογική του συμβιβασμού, του "διαλόγου", που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΟΜΕ και των σωματείων». Ενώ καλεί «σε συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα, ώστε να αποτρέψουμε υποχωρήσεις της πλειοψηφίας που θα ακυρώνουν την πρώτη αυτή μεγάλη επιτυχία της απεργίας». Τέλος, υπογραμμίζει ότι οι εξελίξεις σχετικά με το ΤΑΠ- ΟΤΕ και το Ασφαλιστικό των Τραπεζών «δείχνουν πόσο επικίνδυνη είναι η επιλογή της πλειοψηφίας να απαιτήσει από την κυβέρνηση την άμεση ένταξη στο ΙΚΑ και τη δημιουργία ιδιωτικού ασφαλιστικού ταμείου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την επιτυχία της απεργίας η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία δεν είχε φροντίσει για την προετοιμασία της, ούτε για την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων, κάνοντας φανερό ότι δεν επιδιώκει την κλιμάκωση του αγώνα, πιστή στη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής.

Κάτω τα χέρια από την Ασφάλιση

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχώρησαν χτες και οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια κυβέρνησης και τραπεζιτών. Σχέδια που αποσκοπούν - στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας - στην απαλλαγή των τραπεζιτών από τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων. Ταυτόχρονα, επιδιώκουν μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των παροχών και των συντάξεων και την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης.

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η ΕΣΑΚ Τραπεζών, από νωρίς το πρωί βρέθηκαν μαζί με άλλους εργαζόμενους στα καταστήματα των τραπεζών πρωτοστατώντας στη μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας. Οι ταξικές δυνάμεις κατήγγειλαν τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΤΟΕ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚΕ και «Αυτόνομο Δίκτυο» (ΣΥΝ) - και κάλεσαν τους τραπεζοϋπαλλήλους να κλιμακώσουν αλλά και να συντονίσουν την αγωνιστική τους δράση με το σύνολο των εργαζομένων για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τη διεκδίκηση ενός δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (Ενιαίο Ταμείο όλων των μισθωτών) που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες. Στην προοπτική αυτή η ΕΣΑΚ προτείνει σήμερα να μην ενταχθούν τα ειδικά ταμεία στο ΙΚΑ και ως γραμμή αντίστασης και συσπείρωσης ενάντια στην αντιασφαλιστική μεθόδευση τραπεζιτών και κυβέρνησης τη διεκδίκηση ενιαίου ταμείου κύριας ασφάλισης όλων των τραπεζοϋπαλλήλων και ένα ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης. Η Κ. Πατούνα, εργαζόμενη στην Αγροτική Τράπεζα, δήλωσε στο «Ρ»: «Απεργούμε ενάντια στη συντονισμένη προσπάθεια που κάνουν για να χάσουμε ό,τι έχουμε, ειδικότερα οι νέες γενιές εργαζομένων». Εκφράζοντας δε την αγανάκτησή της για τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ σημείωσε ότι «η στάση της είναι απογοητευτική».

Από την άλλη μεριά, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ εμμένει στην πρότασή της για εφαρμογή του νόμου Ρέππα και στην τακτική του «κοινωνικού διαλόγου», διευκολύνοντας, έτσι, την αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Ενώ η προκήρυξη σποραδικών απεργιών αλλά και η κατά περίπτωση ματαίωσή τους σε ένδειξη «καλής θέλησης» προς τους εργοδότες οδηγούν στην αποκλιμάκωση των αγωνιστικών αντιδράσεων των εργαζομένων. Κάτι που ταυτόχρονα ανεβάζει το καθήκον των ταξικών δυνάμεων για πιο αποφασιστική και δυναμική παρέμβαση στην κατεύθυνση της οργάνωσης και κλιμάκωσης του αγώνα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ