ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
Απαισιόδοξοι για το 2005 οι Ελληνες

Επιδείνωση των συνθηκών ζωής του το 2005 προβλέπει το 22% των Ελλήνων, από 13% που ήταν στην προηγούμενη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου (άνοιξη 2004). Το 49% αναμένει στασιμότητα.

Το στοιχείο αυτό, όπως και άλλα, περιλαμβάνεται στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που διεξάχθηκε από τις 2 Οκτώβρη έως τις 8 Νοέμβρη του 2004 σε όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα αποτελέσματα δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, οι Ελληνες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την καθημερινή τους ζωή και απαισιόδοξοι για τη βελτίωσή της στους επόμενους 12 μήνες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική κοινή γνώμη παραμένει η ανεργία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ για το 69% των Ελλήνων η ανεργία είναι η μεγαλύτερη απειλή, ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 46%.

Σχετικά με τις διεθνείς εξελίξεις, οι Ελληνες εκφράζουν την ισχυρή αντίθεσή τους στην πολιτική των ΗΠΑ. Το 88% των ερωτηθέντων κατά τη διάρκεια της έρευνας χαρακτήρισαν ιδιαίτερα αρνητική την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ειρήνη, την αντιμετώπιση της φτώχειας, την προστασία του περιβάλλοντος, την τρομοκρατία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος της αρνητικής θέσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την αμερικανική πολιτική είναι 58%.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Η ασυνεννοησία των υπουργών είναι το πρόβλημα...

Ετοιμος να προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο Γ. Παπανδρέου με ομιλία του την προηγούμενη Κυριακή από το Αγρίνιο, αφού σαν μοναδικό... όρο για να τη «ζητήσει» η κυβέρνηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε «να τα βρουν οι υπουργοί μεταξύ τους και να μπορέσουν να συνεννοηθούν»...

Την ίδια στιγμή λοιπόν που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρόσφερε ουσιαστικά συναίνεση στην κυβέρνηση για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, εκτελώντας και τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα, απέδωσε την εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων στην «απογραφή Αλογοσκούφη - Καραμανλή». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «την πλήρη ευθύνη για την εικόνα που παρουσιάζει όχι μόνο η οικονομία, αλλά και η κυβέρνηση ως σχήμα», τη φέρει ο Κ. Καραμανλής.

Αναφερόμενος στο θέμα της Εκκλησίας και γενικότερα της απαξίωσης των θεσμών, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στη Βουλή» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ενώ προεκλογικά συνεργαζόταν με την ιεραρχία της Εκκλησίας, τώρα νίπτει τας χείρας της». Ο ίδιος υποστήριξε ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης των θεσμών «χρειάζεται δημοκρατικός έλεγχος και κοινωνική λογοδοσία, που θα επιτευχθούν μέσα από μια δημοκρατική επανάσταση».

Μάλιστα ο Γ. Παπανδρέου, την ίδια στιγμή που το κόμμα του υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ισχυρίστηκε: «Η πολιτική που θα ακολουθήσουμε θα είναι πολιτική υπεράσπισης των κεκτημένων του ελληνικού λαού και δε θα αφήσουμε να ποδοπατηθούν από τις πολιτικές της ΝΔ»...

Οχι αντιδράσεις στην επίσκεψη Μπους...

Συναίνεση ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε και για τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Αμερικής. Οπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πρέπει να συνεργαστούν για να φτιάξουν ένα μοντέλο» για τον «εκδημοκρατισμό του υπόλοιπου κόσμου»!!

Ο Γ. Παπανδρέου, σε ομιλία του στο συνέδριο που διοργανώθηκε στο Παρίσι, το προηγούμενο Σάββατο από την οργάνωση - πρωτοβουλία «Αριστερά στην Ευρώπη», με θέμα: «Το μέλλον των ευρωατλαντικών σχέσεων», πρόσθεσε ότι «οι δύο πλευρές πρέπει να έχουνε συνεκτικό λόγο». Μάλιστα προέτρεψε την...«ευρωπαϊκή αριστερά», να μην αντιδράσει αρνητικά όταν «ο Μπους θα έρθει στην Ευρώπη και θα μιλήσει για την ευρωπαϊκή συμμετοχή στο ιρακινό ζήτημα»... Γιατί, όπως υποστήριξε, ο Αμερικανός πρόεδρος «θα μιλήσει για συνεργασία, δε θα χρησιμοποιήσει πια τη λέξη σταυροφορία, θα μιλήσει ίσως για την επικράτηση της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο»... και προέτρεψε την «ευρωπαϊκή αριστερά» να μην... προτρέξει και να δηλώσει ότι «δεν τον πιστεύει», γιατί μια «τέτοια αντίδραση δεν επιτρέπει καμία εναλλακτική πρόταση»!!

Νέες αποκαλύψεις για τον Απ. Βαβύλη

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις από τον Τύπο για το βίο και την πολιτεία του Απ. Βαβύλη.

Από τις κυριακάτικες εφημερίδες η «Απογευματινή» γράφει πως ο Απ. Βαβύλης είχε ταξιδέψει ως Α. Καβελαράς στην Αλβανία. Τα ταξίδια είχαν γίνει την περίοδο 1995-1996 και 800.000 δολάρια μεταφέρθηκαν από την εταιρία VEFA προς την εταιρία THORNE, των Χ. Κωνσταντινίδη και Απ. Βαβύλη.

Η πρώτη εταιρία ανήκε στον Β. Αλιμουτσάι. Ηταν η εποχή της ανάπτυξης των «πυραμίδων» στη γειτονική χώρα. Σε ένα ταξίδι στα Τίρανα συμμετείχαν, εκτός των άλλων, ο Κ. Μπαλέρμπας, σύμβουλος του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Σ. Βαλυράκη. Παράλληλα ο Απ. Βαβύλης το 2002 απόχτησε διαβατήριο από τη νομαρχία Μαγνησίας με το πραγματικό του όνομα, ενώ δικηγόρος στο Βόλο τον βοήθησε να επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Η δικηγόρος φέρεται να είχε ερωτικό δεσμό με τον Ν. Σασόν, πρώην πρεσβευτή του Ισραήλ στην Ελλάδα.

Η «Ελευθεροτυπία» αναφέρει ότι κατά την περίοδο 1992-1995 στις αστυνομικές σχολές διδασκόταν 80σέλιδο εγχειρίδιο σχετικό με τη δίωξη ναρκωτικών. Είχε συνταχθεί από τους Απ. Βαβύλη και Ι. Τριανταφυλλάκη. Αναφερόμενη στην απόφαση του πενταμελούς Εφετείου Λάρισας, που το 1993 χορήγησε στον καταδικασθέντα για εμπόριο ναρκωτικών Απ. Βαβύλη 15ετή αναστολή, η εφημερίδα γράφει πως ο Δ. Τσίμας, που ήταν εισαγγελέας στη δίκη, είχε προτείνει να μην ισχύσει η αναστολή. Κι αυτό διότι υπήρχε επιστολή ενός κρατουμένου της φυλακής του Βόλου που κατηγορούσε τον Απ. Βαβύλη ότι του χορήγησε νοθευμένη δόση ηρωίνης μέσα στη φυλακή.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στο ίδρυμα με την ονομασία «Magna Graecia» που ίδρυσαν οι Απ. Βαβύλης (ως μοναχός Ραφαήλ) και Ι. Τριανταφυλλάκης και κινήθηκαν με επίκεντρο το μοναστήρι «όσιος Νικηφόρος ο μονάζων» στο Μαντανίτσι της Ιταλίας. Το ίδρυμα δε λειτούργησε, αλλά ολόκληρα φορτηγά έφυγαν από την Αθήνα με υλικό εξοπλισμό για το μοναστήρι.

«Το Παρόν» υποστηρίζει ότι οι αρχές «χτενίζουν» το Αγ. Ορος προκειμένου να τον εντοπίσουν.

Από τις χτεσινές εφημερίδες «Τα Νέα» αναφέρονται στη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Ε. Οικονόμου, που έγινε στο «Σκάι», όπου παραδέχεται ότι ο Απ. Βαβύλης ήταν πληροφοριοδότης - συνεργάτης της Ασφάλειας. «Μην περιμένετε συνεργάτες της Αστυνομίας να είναι ευυπόληπτοι και επιφανείς πολίτες. Πολλές φορές είναι κακοποιοί. Εξάλλου η «Ελευθεροτυπία» αναφέρεται σε τοποθέτηση του υφυπουργού Δημόσιας τάξης, Χ. Μαρκογιαννάκη, σύμφωνα με την οποία «...αυτός ο άνθρωπος είχε τέτοιο θράσος ή απολάμβανε τέτοιας προστασίας, που μπήκε στο στόμα του λύκου, μπήκε στο ΥΔΤ και ήταν βέβαιος ότι δε θα συλληφθεί, διότι διαφορετικά δε θα το έκανε». Η εφημερίδα προσθέτει, ανάμεσα στα αλλά, ότι ο Απ. Βαβύλης είναι εξαιρετικά πιθανόν να είχε σχέσεις με την αμερικάνικη υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών DEA, που διαθέτει τμήμα και στην Αθήνα, ενώ κατάφερε να αναφέρεται ως σύνδεσμος αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που ήθελαν να προσεγγίσουν άτομα του χώρου της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

«ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
«Επικύρωση» ερήμην του λαού

Με συνοπτικές διαδικασίες και ερήμην του ελληνικού λαού κυβέρνηση και ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προχωρούν τις επόμενες μέρες στην επικύρωση του αντιδραστικού «ευρωσυντάγματος».

Αδιαφορώντας επιδεικτικά ή μάλλον εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν του ελληνικού λαού αγνοεί παντελώς τις ολέθριες επιπτώσεις και τα νέα δεσμά που συνεπάγεται για τους λαούς η εφαρμογή της «συνταγματικής συνθήκης», η οποία γράφτηκε «διά χειρός» μονοπωλίων, οι δύο μονομάχοι βάζουν πλάτη για να περάσει σε δήθεν κλίμα συναίνεσης.

Σήμερα συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή προκειμένου να καθοριστεί η «επικοινωνιακή» (προπαγανδιστική) τακτική για να πλασαριστεί το «ευρωσύνταγμα», η επικύρωση του οποίου από τη Βουλή, όπως είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα γίνει «πολύ σύντομα». Η κυβέρνηση θα κινηθεί στη γραμμή του εξωραϊσμού και της πλήρους αντιστροφής της πραγματικότητας, ισχυριζόμενη ότι το «ευρωσύνταγμα» είναι ένα «ιστορικό βήμα» το οποίο συμβάλλει ...«στη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος» που παρατηρείται σήμερα στην ΕΕ, ενώ «κατοχυρώνει τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα»!

Πολύτιμος βοηθός και σύμμαχος της κυβέρνησης ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σε δηλώσεις από το Παρίσι πρόσφερε «αριστερή» στήριξη στο «ευρωσύνταγμα»: «Ως αριστερός θεωρώ ότι το ευρωσύνταγμα είναι μια διασφάλιση των συμφερόντων των πολιτών και των εργαζομένων, και άρα έχει και αυτή την ιδεολογική χροιά», δήλωσε διαστρέφοντας βάναυσα την αλήθεια. Και συνέχισε ξεδιάντροπα: «Μιλάει για την πλήρη απασχόληση, μιλάει για θέματα οικολογίας, την ισότητα μεταξύ των φύλων, δηλαδή έννοιες οι οποίες είναι πολύ κοντά στην καρδιά, αν θέλετε, των αξιών της αριστεράς».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ