ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Κλείνει σχολεία για να «ανοίξει» τις πόρτες στην «αγορά»

1.933 σχολεία καταργούνται και «συνενώνονται» σε 877, για να προωθηθεί το σχολείο της «αγοράς», της αμάθειας και της διαφοροποίησης

Μαθητές, γονείς εκπαιδευτικοί χρειάζεται να γυρίσουν την πλάτη συνολικά στο σχολείο της αγοράς που προωθεί η κυβέρνηση
Μαθητές, γονείς εκπαιδευτικοί χρειάζεται να γυρίσουν την πλάτη συνολικά στο σχολείο της αγοράς που προωθεί η κυβέρνηση
Ο στόχος είναι ένας, μοναδικός και διατυπωμένος: Κτίζουν το σχολείο της «αγοράς» και μπροστά σε αυτό θα κάνουν τα πάντα για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους.

Την Κυριακή το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα σχολεία που καταργούνται και συγχωνεύονται, ώστε να οικοδομηθεί το «νέο» σχολείο, όπου τα προγράμματα θα είναι διαφοροποιημένα, τα σχολεία θα κρίνονται με κριτήρια «ανταγωνιστικότητας», οι χορηγοί θα «αλωνίζουν» και οι γονείς θα πληρώνουν ακόμη περισσότερα για τη «δωρεάν» Παιδεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου, συνενώνονται 1.933 σχολεία και προκύπτουν 877. Οι περισσότερες συνενώσεις - καταργήσεις γίνονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (δημοτικά - νηπιαγωγεία), όπου 1.523 σχολικές μονάδες γίνονται 672. Χαρακτηριστικό είναι ότι ελάχιστες από τις υπό συγχώνευση σχολικές μονάδες (μόλις 169) είναι μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία. Επίσης, 98 σχολεία ήταν σε αναστολή λειτουργίας και 18 ήταν χωρίς μαθητές. Τα υπόλοιπα 1.238, δηλαδή πάνω από 80%, έχουν ως μοναδικό κριτήριο το σχεδιασμό για το σχολείο της «αγοράς».

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συγχωνεύονται 410 σχολικές μονάδες σε 205. Σύμφωνα με το υπουργείο, από αυτά τα σχολεία «το 30% των Γυμνασίων είχαν μαθητικό δυναμικό μικρότερο από 35 μαθητές» και «πάνω από το 50% των Γενικών Λυκείων που συνενώνονται είναι λυκειακές τάξεις».

Το υπουργείο Παιδείας προσπάθησε - και πάλι - να κάνει λόγο για «παιδαγωγικά κριτήρια», αλλά δεν είχε κανένα πρόβλημα να επαναλάβει πως ο βασικός λόγος είναι η προώθηση του «νέου» σχολείου (σχολείο της «αγοράς») μαζί με τη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Στη σχετική ανακοίνωση για τις συγχωνεύσεις αναφέρεται ότι στόχος είναι «η δημιουργία εύρωστων σχολικών μονάδων (6θέσιων και 12θέσιων στην Πρωτοβάθμια) τα οποία θα έχουν πλέον τη δυνατότητα - και τις απαιτούμενες υλικοτεχνικές υποδομές - να υποστηρίξουν τις καινοτόμες δράσεις που δρομολογούνται στο Νέο Σχολείο».

Οι καινοτόμες δράσεις του σχολείου της «αγοράς» έχουν άμεση αναφορά στα διαφοροποιημένα προγράμματα, όπου άλλα θα μαθαίνουν στο Πέραμα και άλλα στην Κηφισιά, άλλα προγράμματα θα παρακολουθούν τα παιδιά ακόμα και στο ίδιο σχολείο ή και στην ίδια τάξη...

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα θα μείνει σταθερός (έως 25 στην Πρωτοβάθμια, έως 25+10% στη Δευτεροβάθμια). Εκτός απ' το γεγονός ότι οι παραπάνω αριθμοί ανά τάξη είναι απαράδεκτοι για σχολεία στον 21ο αιώνα, από ορισμένες προτάσεις διευθύνσεων εκπαίδευσης προκύπτουν και παραδείγματα που υπερβαίνουν και τα 25 παιδιά ανά τάξη στην πρωτοβάθμια.

Επίσης, απ' τις συγχωνεύσεις αντικειμενικά θα προκύψει και μεγάλη απώλεια οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών.

Με όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση θα φτιάξει ένα σχολείο όπου - με τη διαφοροποίηση στα προγράμματα και τους χορηγούς που θα παρεμβαίνουν στην παρεχόμενη γνώση - οι μαθητές θα χωρίζονται πιο έντονα σε... κατηγορίες, αυτών που «παίρνουν» κι αυτών που «δεν παίρνουν τα γράμματα».

Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι μαθητές δε θα ξεπερνούν τους 400 ανά σχολική μονάδα, ενώ μόνο 6 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα έχουν από 400 έως 500 μαθητές.

«Αντιδράσεις» μακριά απ' την ουσία

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ σε σχετική ανακοίνωσή της μένει, κυρίως, στον «αδιαφανή τρόπο με τον οποίο (το υπουργείο) προχώρησε στην όλη διαδικασία, αγνοώντας στις περισσότερες περιπτώσεις τις τοπικές κοινωνίες», μένει στο ζήτημα των οικονομικών περικοπών, ενώ δεν κάνει καμία σύνδεση με το σχολείο της «αγοράς». Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι σε ορισμένες περιοχές (π.χ., Σέρρες, Καρδίτσα, Πρέβεζα, Τρίκαλα) καταργήθηκαν πάνω από 30 - 40% των σχολείων.

Με ανακοινώσεις που δεν αντιπαρατίθενται στην ουσία του σχολείου της «αγοράς» αντέδρασαν στην ανακοίνωση των συγχωνεύσεων τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
«Οχι» στο έγκλημα σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών του λαού

«"Οχι" στο έγκλημα σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών του λαού, όχι στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, καταγγέλλοντας τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων: «Η πολιτική της ΚΑΠ, της ΕΕ, καθώς και των ελληνικών κυβερνήσεων ερήμωσαν την ύπαιθρο, ξεκλήρισαν εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς αγρότες, μείωσαν δραστικά το εισόδημά μας και διέλυσαν τον πρωτογενή παραγωγικό τομέα της χώρας μας.

Με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων (νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων) που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εντείνεται πιο πολύ η ερήμωση της υπαίθρου και των χωριών μας, υποβαθμίζεται παραπέρα το επίπεδο παροχής γνώσης, άρα και το μορφωτικό επίπεδο των μαθητών, μπαίνουν νέοι ταξικοί φραγμοί στη γνώση για τα παιδιά των αγροτικών οικογενειών.

Αυτό που επιδιώκουν είναι να στοιβάξουν τα παιδιά της αγροτικής οικογένειας σε πολυδύναμα σχολεία, που θα παράγουν μαζικά ευέλικτους, φτηνούς, καταρτίσιμους εργαζόμενους».

Η ΠΑΣΥ επισημαίνει ότι ήδη έχουν περικοπεί τα κονδύλια για τη μεταφορά των μαθητών και στις κυβερνητικές εξαγγελίες δεν αναφέρεται πουθενά η ευθύνη του κράτους για τη μεταφορά των μαθητών, ενώ κάνει λόγο για επίθεση «τόσο στην τσέπη των εργαζόμενων-γονιών, όσο και στα μυαλά των μαθητών».

Η ΠΑΣΥ καλεί τις τοπικές γραμματείες, τις Ομοσπονδίες, τους αγροτικούς συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα και τους αγρότες να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της πάλης στα χωριά για: Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Για σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Να μην περάσουν οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων. Καμιά τάξη πάνω από 20 μαθητές. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία. Ενιαίο Δωδεκάχρονο Υποχρεωτικό Σχολείο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, χωρίς ταξικές και φυλετικές διακρίσεις. Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή. Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.

Αντιδράσεις γονέων

Να διαδηλώσουν μαζί με τα παιδιά τους στις 17 Μάρτη καλεί τους γονείς η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, ενώ σήμερα οργανώνεται παράσταση διαμαρτυρίας στον Πειραιά

H Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, με ανακοίνωσή της, τονίζει «κανένας οικονομικός ή παιδαγωγικός λόγος δεν εξηγεί το κλείσιμο κανενός σχολείου. Η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την "Αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του εκπαιδευτικού συστήματος", μέρος της οποίας είναι και οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων, ολοκληρώνουν ένα έγκλημα δεκαετιών! Στόχος τους, η δημιουργία "πολυδύναμων σχολικών κέντρων" 400-500 μαθητών, έτσι που να είναι άξια επένδυσης από τους μεγαλοεργολάβους και τις επιχειρήσεις που θα μπορούν να λυμαίνονται την Παιδεία.

Το λεγόμενο "νέο σχολείο", είναι αυτo-διαχειριζόμενο, λειτουργεί όχι με ευθύνη του κράτους, ενιαία για όλα τα παιδιά, αλλά με ευθύνη της "τοπικής κοινωνίας" (βλ. γονείς, επιχειρήσεις, Δήμους και Περιφέρειες)». Η Ομοσπονδία, προβάλλοντας αιτήματα για το σχολείο με βάση τις λαϊκές ανάγκες, καλεί τους γονείς να διαδηλώσουν στις 17 Μάρτη μαζί με το Μέτωπο Αγώνα και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, στις 12.00 το μεσημέρι στην Ομόνοια, ενάντια στις συγχωνεύσεις, το σχολείο της «αγοράς», το Πανεπιστήμιο ΑΕ.

Στον Πειραιά, σήμερα στη 1 το μεσημέρι, γονείς κι εκπαιδευτικοί κινητοποιούνται ενάντια στις συγχωνεύσεις με παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

Η Ενωση Γονέων Αγρινίου καλεί τους γονείς και τους φορείς «σε διαμαρτυρία και να μην εφησυχάζουν διότι αυτές οι συγχωνεύσεις είναι μόνο το πρώτο μέρος και σίγουρα θα επακολουθήσουν και νέες στα πλαίσια της εφαρμογής του νόμου "Καλλικράτη"».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα στη μόρφωση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Για τις καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων που αποφάσισε η κυβέρνηση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:

«Η κατάργηση 2.000 σχολικών μονάδων από την κυβέρνηση αποτελεί ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα των παιδιών του λαού να μορφώνονται και αποφασιστικό βήμα στη διαμόρφωση του σχολείου της αγοράς.

Η εξέλιξη αυτή δεν αφορά απλά και μόνο οικονομικούς λόγους. Εντάσσεται στη νέα διοικητική δομή της εκπαίδευσης, την ανακήρυξη της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, που υλοποιεί την αποφασιστική διάσπαση του όποιου ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, τη διαφοροποίηση του προγράμματος σπουδών, το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, την ακόμα παραπέρα μείωση των προσλήψεων. Αυτό είναι το "νέο σχολείο της αγοράς" όπου χορηγοί θα μπαινοβγαίνουν στα σχολεία, ανταλλάσσοντας τα ψίχουλα που θα πετούν με το δικαίωμά τους να καθορίζουν οι ίδιοι το αναλυτικό πρόγραμμα.

Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός. Από κοινού εκπαιδευτικοί, γονείς, συνδικάτα να κάνουν δική τους υπόθεση τη μάχη ενάντια στις καταργήσεις σχολείων, για:

  • Να μην κλείσει κανένα σχολείο!
  • Σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
  • Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να παρέχεται αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία Παιδεία για όλα τα παιδιά με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση.

Απαιτείται πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα βάζει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών μορφωτικών αναγκών. Απαιτείται λαϊκή εξουσία και οικονομία ως προϋπόθεση για Λαϊκή Παιδεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ