ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ
Πανελλαδική μέρα δράσης η 22 του Μάρτη

Το σχέδιο δράσης για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων και τη διεκδίκηση νέων κλαδικών συμβάσεων εργασίας ως βασικού καθήκοντος των ταξικών δυνάμεων συζήτησε η Εκτελεστική Γραμματεία

Να μετατρέψουν την Τρίτη 22 Μάρτη σε Μέρα Πανελλαδικής Δράσης στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, ενάντια στα νέα δεινά που θα επισφραγίσει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 25 Μάρτη καλεί τους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Παράλληλα, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου, που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη, υπογράμμισε τη σημασία των συλλογικών συμβάσεων, ως ένα «κομβικό ζήτημα της ταξικής πάλης», την υπεράσπιση των οποίων πρέπει να πάρουν στα χέρια τους οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία, σχεδιάζοντας και οργανώνοντας πλατιά αγωνιστική δράση.

Για τις 22 Μάρτη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τις τοπικές και κλαδικές γραμματείες, τις Ομοσπονδίες και τα ταξικά Συνδικάτα, τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, συνολικά τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 25 Μάρτη, να βρεθούν στους χώρους δουλειάς και κατοικίας και να συζητήσουν με τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα για την οργάνωση της πάλης ενάντια στα νέα μέτρα-φωτιά που ήδη έχουν συζητηθεί από τις 11 του μήνα και θα επικυρωθούν στις 25 Μάρτη.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της για τη Σύνοδο Κορυφής: «Το πολιτικό προσωπικό των πολυεθνικών, των επιχειρηματικών ομίλων, των μονοπωλίων θα καταλήξουν πώς θα διασφαλιστεί η αποπληρωμή των δανείων, πώς θα διασφαλιστούν τα κέρδη τους, με ποια μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Η συζήτηση που ήδη έγινε αφορά την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, με μείωση μισθών και συντάξεων, με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με χτύπημα των βαρέων και ανθυγιεινών, ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση της έμμεσης φορολογίας και αντίστοιχα μείωση των φόρων στο μεγάλο κεφάλαιο και μια σειρά άλλων μέτρων στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια, που κάνουν τη ζωή της λαϊκής οικογένειας κόλαση».

Γι' αυτό καλεί την ερχόμενη Τρίτη «όλες τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ με σχέδιο να βρεθούν στους χώρους δουλειάς για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, οι νέοι, τα λαϊκά στρώματα με συσκέψεις - συγκεντρώσεις και με όλες τις μορφές για τις αποφάσεις της ΕΕ, γιατί παίρνονται τα μέτρα αυτά, οι συνέπειες και η ανάγκη οργάνωσης και αντεπίθεσης».

Να υπερασπιστούμε τις συλλογικές συμβάσεις

Ταυτόχρονα, οι ταξικές δυνάμεις βάζουν στο κέντρο της προσοχής και της δράσης τους την υπεράσπιση των συμβάσεων και τη διεκδίκηση υπογραφής νέων κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ στην προχτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας υπογράμμισαν τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς κεφάλαιο και εργοδοσία σε συνθήκες κρίσης και με τη στήριξη της ΕΕ και της κυβέρνησης επιδιώκουν να απαλλαγούν από τις κλαδικές συμβάσεις, να ρίξουν μισθούς και μεροκάματα στο κατώτερο δυνατό σημείο, να καταργήσουν τον κατώτερο συλλογικό μισθό. Οπως τονίστηκε, η αύξηση της ανεργίας, οι εκβιασμοί και η αδιαλλαξία της εργοδοσίας, η τρομοκρατία που εξαπολύει στους χώρους δουλειάς, οι αντεργατικοί νόμοι που ψήφισε η κυβέρνηση, αλλά και το περιεχόμενο της τριετούς Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ορθώνουν σοβαρά εμπόδια στην υπογραφή κλαδικών συμβάσεων. Γι' αυτό απαιτείται ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων, δουλειά «από τα κάτω» και κυρίως «να προετοιμάζονται οι εργαζόμενοι για διεκδίκηση και διεκδίκηση σημαίνει αναμέτρηση...».

Γιατί, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, η συλλογική σύμβαση εργασίας και κυρίως η κλαδική δεν αφορά μόνο το ύψος του μεροκάματου και του μισθού. Οι συλλογικές συμβάσεις κατοχυρώνουν μια σειρά δικαιώματα, από τα διάφορα επιδόματα, τις τριετίες, τα ωράρια εργασίας, τις ειδικότητες και τους όρους δουλειάς, τις άδειες, τις συνθήκες εργασίας, υγιεινής και ασφάλειας, τα βαρέα και ανθυγιεινά (ΒΑΕ), συνδέονται και με το Ασφαλιστικό. Εχουν δηλαδή σχέση με το σύνολο των αναγκών της εργατικής τάξης και με τη δυνατότητά της να προστατεύεται συλλογικά από την εργοδοσία.

Με σχέδιο σε ολόκληρο τον κλάδο

Στα πλαίσια αυτά οι ομοσπονδίες όπου οι ταξικές δυνάμεις είναι πλειοψηφία θα πρέπει να ετοιμάσουν σχέδιο κλαδικής σύμβασης και με αυτό να οργανώσουν πλατιά συζήτηση μέσα στον κλάδο. Με συνεδριάσεις των διοικήσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων, με συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις, η κλαδική σύμβαση να γίνει υπόθεση όλου του κλάδου, όλων των εργαζομένων. Σχέδιο πρέπει να υπάρξει και στις ομοσπονδίες όπου οι ταξικές δυνάμεις είναι μειοψηφία και γύρω απ' αυτό να αναπτυχθεί συζήτηση και ζύμωση μέσα στους εργάτες. Αφετηρία των συμβάσεων πρέπει να είναι οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και της εργατικής οικογένειας. Με βάρος στις μεγάλες επιχειρήσεις, στις επιχειρήσεις-«κλειδιά» του κάθε κλάδου, να προωθηθεί πιο αποφασιστικά η συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων, η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μαζικής και αποτελεσματικής αντίστασης στην αντεργατική λαίλαπα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μέγιστη αλληλεγγύη στους κλάδους που θα δίνουν τη μάχη για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης.

Οικονομική εξόρμηση

Ως μια πολιτική μάχη που πρέπει να δοθεί απ' όλες τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, η Εκτελεστική Γραμματεία υπογράμμισε τη σημασία της φετινής οικονομικής εξόρμησης. Η οικονομική εξόρμηση με τη μορφή λαχειοφόρου θα γίνει από τον Απρίλη έως τον Ιούνη του 2011. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ σημείωσαν την ανάγκη για την οικονομική ενίσχυσή του, σημειώνοντας ότι η μη ύπαρξη οικονομικών μέσων βάζει εμπόδια στις προσπάθειες των ταξικών συνδικάτων, περιορίζουν τις δυνατότητες της καθημερινής τους δράσης.

Η φετινή Πρωτομαγιά

Με κεντρικό σύνθημα: «Με το ΠΑΜΕ και την Κοινωνική Συμμαχία να γίνει ο εργαζόμενος λαός δύναμη ανατροπής και εξουσίας», οι ταξικές δυνάμεις πορεύονται και στην οργάνωση της φετινής Πρωτομαγιάς. Ηδη, η Εκτελεστική Γραμματεία συζήτησε την προετοιμασία των εκδηλώσεων για τη μεγάλη μέρα της εργατικής τάξης και υπογράμμισε τη σημασία τους σε συνθήκες έντασης της αντεργατικής πολιτικής.

ΚΚΕ - ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ
Εκθεση φωτογραφίας για τον ΔΣΕ

Από την 1 έως τις 15 Απρίλη, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Τούμπα

Εκθεση φωτογραφίας, με θέμα τη δράση του ΔΣΕ 1946 - 1949 και τη ζωή της πολιτικής προσφυγιάς, διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από την 1 έως τις 15 Απρίλη στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Θα λειτουργεί καθημερινά 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.

Η Αλέκα Παπαρήγα σε εκδήλωση της ΚΟ Θεσσαλονίκης

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει σε πολιτική εκδήλωση - συνεστίαση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο 19 Μάρτη, στις 8.30 μ.μ. στο κέντρο Focus (περιοχή αεροδρομίου).

Εκδήλωση στα Τρίκαλα

Οι ΚΟΒ του Δήμου Φαρκαδόνας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι κατακτήσεις της γυναίκας στο σοσιαλιστικό σύστημα και η πάλη των γυναικών σήμερα», αύριο, Κυριακή 20 Μάρτη, στις 11.30 π.μ., στην καφετέρια «Βαγ. Νικολάου» στη Φαρκαδόνα. Θα μιλήσει η Βάσω Μπακάση, μέλος της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Κωνσταντινούπολη

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αναχώρησε στις 17 Μάρτη για την Κωνσταντινούπολη, μετά από πρόσκληση του ΚΚ Τουρκίας για διμερείς συνομιλίες. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν η κατάσταση στις δύο χώρες και στην ευρύτερη περιοχή μας, οι αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος, καθώς και η δράση των δύο ΚΚ, οι κοινές πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν. Το ΚΚΕ και το ΚΚ Τουρκίας συμμετέχουν δραστήρια στις Περιφερειακές και Διεθνείς Συναντήσεις των ΚΚ, ενώ συνεργάζονται στενά και στο πλαίσιο του περιοδικού «Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση».

ΑΧΤΙΔΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συζήτηση για τις εξελίξεις στον κλάδο

Η Αχτίδα Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη με θέμα: «Η κρίση και οι εξελίξεις στο εμπόριο μπροστά στις εκλογές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η ανάγκη για ισχυρό ΚΚΕ». Η σύσκεψη προγραμματίζεται για αύριο, Κυριακή 20 Μάρτη, στις 11 π.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών Αθήνας (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ