ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Σήμερα η χριστουγεννιάτικη γιορτή στη Θεσσαλονίκη

Στις 5 μ.μ. στο Δημαρχείο

Από την περσινή γιορτή στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από την περσινή γιορτή στη Θεσσαλονίκη
Σήμερα Πέμπτη, στις 5 το απόγευμα, γίνεται στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης η χριστουγεννιάτικη γιορτή για μικρούς και μεγάλους που διοργανώνουν οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τα μικρά παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν σε εργαστήρια πηλού και κατασκευών, να μάθουν τις νότες από τη «Μελωδία της ευτυχίας», να ζωγραφίσουν το «πώς θέλουν να είναι ο κόσμος μας». Επίσης θα παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση με τίτλο «πρωτοχρονιά με την κ. Κρίση» στην οποία πρωταγωνιστούν παιδιά 3-10 χρόνων, θα απολαύσουν την παρουσίαση του παραμυθιού «ο Τριμάτης» του Γιώργου Μαρίνου από τον ηθοποιό Ν. Ζώκα και θα συμμετέχουν στο μουσικοκινητικό παιχνίδι με τον Ρούντολφ το ελαφάκι. Ολα αυτά υπό τους ήχους παιδικών τραγουδιών. Και φυσικά, στο τέλος της γιορτής θα περάσει ο Αγιος Βασίλης και θα μοιράσει δώρα στα παιδιά.

Η εκδήλωση αυτή, έρχεται ως συνέχεια των παρεμβάσεων (λειτουργία παιδότοπων στις εκδηλώσεις κλπ) και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της ΚΝΕ για τα παιδιά και τους νέους γονείς, που έγιναν τον προηγούμενο χρόνο.

Για την πλατιά προπαγάνδιση της εκδήλωσης, οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συνέχισαν και χτες τις εξορμήσεις σε εργοστάσια, σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, στις γειτονιές, στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία της πόλης. Παντού η απήχηση που βρήκε γέμισε με κουράγιο και αισιοδοξία τους κομμουνιστές, καθώς επιβεβαίωσε πως ο εργαζόμενος λαός έχει ανάγκη από τέτοιες πρωτοβουλίες, τις αναζητά, τις αγκαλιάζει και τις στηρίζει. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνεται και από την εθελοντική προσφορά εκπαιδευτικών που βλέποντας την αφίσα ή παίρνοντας την πρόσκληση, αναζήτησαν, βρήκαν και πήραν τηλέφωνο στις οργανώσεις για να ενταχθούν στις ομάδες που δουλεύουν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Οι ζωγραφιές και οι άλλες κατασκευές που θα κάνουν τα παιδιά στη διάρκεια της εκδήλωσης, θα παραδοθούν, σε ένδειξη αλληλεγγύης, στους εργαζόμενους της επιχείρησης «Κ. Μπαλλής» στο πλαίσιο της Χριστουγεννιάτικης γιορτής που θα πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο, αύριο Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Κινητοποίηση για τη σίτιση και τη στέγαση

Η Επιτροπή Αγώνα της Εστίας του Πανεπιστημίου Πάτρας, μαζί με τις Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε όλες τις σχολές προχώρησαν, χτες, σε συμβολικό αποκλεισμό του ιδιωτικού εστιατορίου «Πάρκο ειρήνης» στο χώρο του ιδρύματος. Ηταν μια ακόμα κινητοποίηση για τη σίτιση και τη στέγαση που διοργάνωσαν οι δυνάμεις του ΜΑΣ. Οι φοιτητές στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι το χώρο της Εστίας, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία αλληλεγγύης - στήριξης των κινητοποιήσεων των οικότροφων και των εργαζομένων. Επίσης, έγινε κινητοποίηση στο εστιατόριο της Εστίας και οι φοιτητές έφαγαν δωρεάν.

Υπενθυμίζουμε πως η λειτουργία της Εστίας είναι στον «αέρα», αφού, σε προηγούμενη κινητοποίηση του ΜΑΣ, οι πρυτανικές αρχές δήλωσαν πως δεν υπάρχει δυνατότητα συντήρησης και λειτουργίας της, από την αρχή του 2012. Γενικότερα τα πανεπιστήμια δηλώνουν αδυναμία να συντηρήσουν τις Εστίες, οι οποίες έχουν «περάσει» στην ευθύνη τους, μετά την κατάργηση του ΕΙΝ. Ο νόμος - πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα για συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και για το θέμα των Εστιών.

Σημειώνεται πως με την αμφίβολη λειτουργία της Εστίας, οι 42 εργαζόμενοι είναι και αυτοί στον «αέρα», ενώ οι καθαρίστριες είναι απλήρωτες εδώ και τρεις μήνες. Επίσης, οι φοιτητές που στεγάζονται σε δωμάτια ξενοδοχείων, που ήταν νοικιασμένα, δε γνωρίζουν τι θα κάνουν απ' την αρχή της χρονιάς. Επιπλέον, 30 μετανάστες και ομογενείς δεν έχουν ακόμα δωμάτιο, αν και δικαιούνται, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, ενώ δεν υπάρχουν και διαθέσιμα δωμάτια. Οι δυνάμεις του ΜΑΣ θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και καλούν τους γονείς και εργαζόμενους της Πάτρας να συμμετάσχουν στον αγώνα για τη σίτιση και τη στέγαση, συμμετέχοντας σε νέα κινητοποίηση στις 11 Γενάρη στο Δημαρχείο της Πάτρας.

Απαίτησαν ανάκληση της απόλυσης του δασκάλου

Νέα κινητοποίηση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών την Παρασκευή, έξω από το ΠΥΣΠΕ Ανατολικής Αττικής

Οι εκπαιδευτικοί δε θα δεχτούν καμία άλλη απόφαση, από το ΠΥΣΠΕ Ανατολικής Αττικής, εκτός απ' την καταδίκη της τρομοκρατικής απόλυσης του δασκάλου και συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, Ν. Βουρδουμπά. Αυτό διαμήνυσαν, για μια ακόμα φορά χτες, έξω απ' το ΠΥΣΠΕ Ανατολικής Αττικής, το οποίο συνεδρίασε για το θέμα, αλλά δεν κατέληξε γιατί η διαδικασία προβλέπει να ακουστεί και η πλευρά της εργοδοσίας. Ο εκπαιδευτικός παρουσίασε στη συνεδρίαση τους λόγους της απόλυσης, αποδεικνύοντας πως μιλάμε για μια συνδικαλιστική δίωξη, που στρέφεται όχι μόνο ενάντια στον ίδιο, αλλά σε όποιον δε σκύβει το κεφάλι στην εργοδοσία.

Υπενθυμίζουμε πως ο Ν. Βουρδουμπάς απολύθηκε στις 8 Δεκέμβρη χωρίς καμία προειδοποίηση και εξήγηση. Οι λόγοι της απόλυσης, όμως, είναι παραπάνω από εμφανείς: Συμμετείχε σε απεργίες, αρνήθηκε το νέο μισθολόγιο, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως απολύθηκε μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του ονόματός του με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» για τις εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων».

Στη χτεσινή κινητοποίηση στο ΠΥΣΠΕ, οι εκπαιδευτικοί παρέδωσαν ψηφίσματα καταδίκης της απόλυσης από Συλλόγους και ΕΛΜΕ. Ψηφίσματα καταδίκης εξέδωσαν τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, καλώντας τα μέλη του ΠΥΣΠΕ Ανατολικής Αττικής να απορρίψουν την πρόταση της εργοδοσίας για την απόλυση.

Η νέα συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Ανατολικής Αττικής θα γίνει την Παρασκευή, στις 9 το πρωί, και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί σε νέα κινητοποίηση, έξω από το κτίριο που στεγάζεται το ΠΥΣΠΕ (Λαυρίου 150).

  • Τέλος, να αναφέρουμε πως η ασυδοσία των σχολαρχών, οι οποίοι προσπαθούν να υποχρεώσουν τους εκπαιδευτικούς να υπογράψουν το νέο μισθολόγιο, έχει ξεφύγει. Χαρακτηριστικό είναι πως η διεύθυνση του ΠΥΣΠΕ Ανατολικής Αττικής ζήτησε να επανέλθει το προηγούμενο μισθολόγιο.
ΧΑΛΚΙΔΑ
Εκθεση βιβλίου της ΚΝΕ

Με σύνθημα «Η γνώση είναι δύναμη. Ελάτε να γνωρίσουμε το μαρξιστικό βιβλίο», συνεχίζεται για δεύτερη μέρα και ολοκληρώνεται αύριο η έκθεση βιβλίου που διοργανώνει η Νομαρχιακή Οργάνωση Χαλκίδας - Θήβας της ΚΝΕ. Η έκθεση γίνεται στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου στη Χαλκίδα και λειτουργεί από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι και από τις 6.30 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, σήμερα θα γίνει και βιβλιοπαρουσίαση για μαθητές του έργου «Ανθρωπος αυτός ο γίγας» και αύριο θα γίνει εκδήλωση για την οικονομική κρίση και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προώθηση των αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς

Την προσπάθεια δημιουργίας θετικού κλίματος για την εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου - πλαίσιου, συνεχίζει ο αναπληρωτής υπουργός, Κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος, σε χτεσινή του συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς συντάκτες δήλωσε αισιόδοξος για την εφαρμογή του, όπως και για την εξέλιξη της διαδικασίας των εκλογών για τα Συμβούλια Διοίκησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε πως θα στείλει έγγραφο στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εξαιρεθούν οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ για ένα διάστημα από την εφεδρεία, ενώ είπε ότι έχει ζητήσει το διορισμό των πανεπιστημιακών που είναι εδώ και καιρό υπό τοποθέτηση κ.ά. Τέλος, είπε πως το σχέδιο νόμου για το «νέο» Λύκειο θα κατατεθεί μετά τις γιορτές.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είτε με την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ- ΛΑ.Ο.Σ.) συνεχίζει και στην Παιδεία τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ