ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΑΝΟΜΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ
Φιέστα κοροϊδίας την Τρίτη στην Ξάνθη

Η ολέθρια πολιτική σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς δε διορθώνεται με εξαγγελίες και φιέστες ενοικίασης δημόσιας αγροτικής γης

Φιέστα κοροϊδίας των αγροτών για τη διανομή αγροτικής γης ετοιμάζεται να στήσει την ερχόμενη Τρίτη η κυβέρνηση στην Ξάνθη και το «πανηγύρι» θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε χτες πως θα γίνουν οι πρώτες συμβάσεις εκμίσθωσης που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και αφορούν 11 δικαιούχους, οι οποίοι μισθώνουν συνολικά 29 αγροτεμάχια έκτασης περίπου 180 στρεμμάτων και πως θα είναι και ο ίδιος εκεί. Δηλαδή, με έντεκα ολόκληρους αγρότες και 180 στρέμματα ξεκινάει το σόου εμπαιγμού και κοροϊδίας των αγροτών νέων και παλιών, των ανέργων και όλων όσων ελπίζουν ότι θα μπορούν να νοικιάσουν με πολύ φτηνό τίμημα αγροτική γη.

Ομως, η ολέθρια πολιτική των κυβερνώντων σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς δε διορθώνεται με εξαγγελίες και φιέστες ενοικίασης δημόσιας αγροτικής γης. Δεν πρόκειται, ουσιαστικά, να λυθεί κανένα πρόβλημα. Δεν πρόκειται να δοθεί έτσι προοπτική αγροτικής ανάπτυξης. Εξαιτίας της πολιτικής ΕΕ, της ΚΑΠ, του ΔΝΤ, του μνημονίου, η αγροτιά στενάζει και πετιέται εκτός αγροτικής παραγωγής, αφού οι τιμές παραγωγού κατρακυλούν, η παραγωγή μένει απούλητη και το κόστος παραγωγής όλο και αυξάνεται. Η πολιτική διανομής δημόσιας αγροτικής γης δε σημαίνει ότι εξασφαλίζει δουλειά και εισόδημα στους μικρούς και φτωχούς αγρότες, στους ακτήμονες και στους ανέργους. Δε σημαίνει ότι εξασφαλίζονται οι λαϊκές ανάγκες. Στη χώρα μας, υπάρχουν ακαλλιέργητα περίπου 3 εκατ. στρέμματα, γιατί δε συμφέρει στους αγρότες να καλλιεργήσουν, αφού δε βγάζουν βιώσιμο εισόδημα. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα δοθούν κάποιες δημόσιες εκτάσεις που υπάρχουν προς χρήση, αλλά ότι δεν υπάρχει κατώτερη εγγυημένη τιμή στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, δε βγαίνει ικανοποιητικό εισόδημα, δεν υπάρχει καμιά προστασία στην ανεξέλεγκτη εισαγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και στην ασυδοσία των εμπόρων και εισαγωγέων που πλήττει τους αγροτοκτηνοτρόφους, αλλά και τη λαϊκή κατανάλωση.

Η ακολουθούμενη πολιτική της ΕΕ και των κυβερνώντων στόχο έχει να φτιαχτούν μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις που θα συγκεντρώσουν γη και επιδοτήσεις. Είναι σχεδιασμένη για να κερδοσκοπούν ασύστολα τα μονοπώλια. Η νέα ΚΑΠ 2014 - 2020 που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου θα μειώσει δραματικά το αγροτικό εισόδημα με δραστική περικοπή των επιδοτήσεων, ενώ η αποσύνδεσή τους από την παραγωγή και επιβολή 7% αναγκαστικής αγρανάπαυσης, αποδεικνύουν ότι στόχος δεν είναι η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, αλλά η μείωση της αγροτικής παραγωγής. Η κυβέρνηση επιχειρεί να πουλήσει κάλπικη ελπίδα. Ομως, η πραγματική ελπίδα βρίσκεται αλλού. Βρίσκεται σε μιαν άλλη αγροτική ανάπτυξη, ενάντια στα μονοπώλια, στους επιχειρηματικούς ομίλους και τους μεγαλοαγρότες. Ανάπτυξη που θα συμφέρει το λαό και θα υλοποιείται με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και λαϊκό έλεγχο και με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης, θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και στις κρατικές, καθετοποιημένες, αγροτικές παραγωγικές μονάδες, θα εξασφαλίζει μόνιμη και σταθερή δουλειά στους μικρομεσαίους αγρότες και θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας για την παραγωγή επαρκών, φτηνών, ποιοτικών και υγιεινών τροφίμων, αλλά και πρώτων υλών στη μεταποιητική βιομηχανία. Με την αξιοποίηση της επιστήμης και της σύγχρονης τεχνολογίας και με την ολόπλευρη στήριξη του κράτους, θα αυξάνεται η παραγωγικότητα της γης. Προϋπόθεση, όμως, για όλα αυτά είναι η ανατροπή των συσχετισμών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος σε ριζικές αλλαγές, για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει συνεταιρισμούς μεγαλοαγροτών...

Και οι καρεκλοκένταυροι της ΠΑΣΕΓΕΣ προχώρησαν χτες σε εκλογές - παρωδία για την ανάδειξη νέου ΔΣ

Λίγους μεγάλους συνεταιρισμούς θέλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οπως δήλωσε χτες, ο αριθμός των συνεταιρισμών θα πρέπει να είναι περίπου 500 με 700. Η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική που υλοποιεί και ο Κ. Σκανδαλίδης θέλει λίγους συνεταιρισμούς, λίγων μεγαλοαγροτών, στο πλαίσιο του σχεδιασμού των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Χτες έληξε η προθεσμία εγγραφής των συνεταιριστικών οργανώσεων στο Εθνικό Μητρώο των Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων (ΣΑΟ) σε εφαρμογή του νόμου 4015/2011 και δε δόθηκε παράταση. Οπως ανακοίνωσε ο Κ. Σκανδαλίδης, είχαν εγγραφεί 2.870 συνεταιριστικές οργανώσεις από τις οποίες ενεργές θεωρούνται 1.195. Οι μη ενεργές θα πρέπει να συγχωνευτούν με ενεργές οργανώσεις. Αλλά το θέμα είναι πως η ακολουθούμενη πολιτική, όπως φάνηκε και από τις χτεσινές δηλώσεις του Κ. Σκανδαλίδη, απαιτεί ακόμα πιο λίγες συνεταιριστικές οργανώσεις. Οσο για τις οργανώσεις που δε θα εγγραφούν στο μητρώο, θα πάψουν να υφίστανται μετά την 31η Μάρτη του 2012. Για την ιστορία αναφέρουμε πως η υφιστάμενη κατάσταση των συνεταιρισμών είναι:

  • 6.280 πρωτοβάθμιοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί.
  • 114 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.
  • 9 Κεντρικές Συνεταιριστικές Ενώσεις.
  • 11 Κοινοπραξίες Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων.
  • 16 Συνεταιριστικές Εταιρείες.

Η ουσία όμως είναι πως ο ολέθριος νόμος για τους συνεταιρισμούς που ψήφισε η κυβέρνηση Παπανδρέου, εφαρμόζεται τώρα από την κυβέρνηση Παπαδήμου και θα συνεχίζει να εφαρμόζεται από όποιο άλλο αστικό κυβερνητικό σχήμα προκύψει, θα έχει πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα για τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους στις συνεταιριστικές οργανώσεις. Ετσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα οι λιγοστοί νέοι «συνεταιρισμοί» που θα προκύψουν θα μεταβληθούν σε αποκλειστικό φέουδο των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. Στους χαμένους θα είναι η πλειοψηφία των μικρών και φτωχών αγροτών που δε θα μπορούν να γίνουν μέλη στις νέες οργανώσεις, αφού δε θα μπορούν να καταβάλουν ούτε το αντίτιμο της «συνεταιριστικής μερίδας»...

Καρεκλοεκλογές...

Και ενώ γίνεται ό,τι γίνεται στους συνεταιρισμούς, οι καρεκλοκένταυροι της ΠΑΣΕΓΕΣ εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νόμο 4015/2011, βασικά για τις καρέκλες τους... Με βάση το νέο νόμο δόθηκε παράταση στη θητεία των διοικήσεων των συνεταιριστικών οργανώσεων μέχρι τέλος Ιούνη και μετά να γίνουν εκλογικές διαδικασίες με βάση το νέο σχήμα των συνεταιρισμών που θα προκύψει. Η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ αποφάσισε όμως να κάνει εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στη Συνομοσπονδία με τους αντιπροσώπους που εκλέγησαν στις προηγούμενες εκλογές! Ετσι χτες έγιναν εκλογές - παρωδία για την ανάδειξη νέας διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ. Οι πρασινογάλαζοι διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ δε διαφωνούν με την καταστροφική ουσία του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς. Δεν κάνουν καμία αντίσταση. Τους ενδιαφέρουν μόνο οι καρέκλες τους. Και στην πράξη τάσσονται ενάντια στους αγώνες της αγροτιάς και συμφωνούν απόλυτα στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική που εξαφανίζει συνεταιρισμούς και μικρομεσαίους αγρότες και οι ίδιοι είναι εκφραστές της πολιτικής που θέλει λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες - μεγαλοαγρότες. Μπρος στην υπάρχουσα κατάσταση οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και συνεταιριστικοί υπάλληλοι επιβάλλεται να βάλουν κάθε κατεργάρη στον πάγκο του και να συντονίσουν τη δράση και τον αγώνα τους για την ανατροπή αυτής της ολέθριας πολιτικής.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
Εξόφληση από Παρασκευή

Από αύριο θα μπορούν να εισπράξουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας το υπόλοιπο μισό της ενιαίας ενίσχυσης, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι θα δοθούν 1,04 δισ. ευρώ και επιχείρησε να εμφανίσει ως παροχή το αυτονόητο και παράλληλα να ευλογήσει τα γένια του λέγοντας πως αν δεν παρενέβαινε ο ίδιος σε πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών δε θα δίνονταν τα χρήματα. Για λόγους επίσης δημιουργίας εντυπώσεων ανέφερε ότι τα χρήματα εξασφαλίστηκαν από την 6η δόση, επειδή δεν μπορούσε να εξασφαλιστεί δάνειο από τις τράπεζες, αφού η ΕΕ τα καταβάλλει δύο μήνες μετά. Δηλαδή «ευλόγησε» και το μνημόνιο... Το θέμα είναι ότι και αυτά τα λεφτά των επιδοτήσεων που πρόκειται να δοθούν δε φτάνουν ούτε για «ζήτω» για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, μπροστά στη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής και ζωής εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνώντων και του μνημονίου, ενώ η προς ιδιωτικοποίηση ΑΤΕ καραδοκεί για την είσπραξη των χρεών και ο ΕΛΓΑ θα αρπάξει τώρα και το υπόλοιπο 50% από τα χαράτσια που επέβαλε φέτος. Και ο Κ. Σκανδαλίδης μπορεί να διαλαλεί ότι δίνονται δισεκατομμύρια στους αγρότες, όμως το αγροτικό εισόδημα το 2011 μειώθηκε κατά 5,3% και το 2010 κατά 4,3%...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ