ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΜΕ
Παρέμβαση στην πρεσβεία του Καζακστάν

Την εγκληματική επίθεση που δέχτηκαν οι απεργοί καταγγέλλουν Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα με κοινή ανακοίνωσή τους

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Καζακστάν πραγματοποίησε χτες το πρωί αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση της χώρας αυτής για την εγκληματική επίθεση σε βάρος των απεργών στην πόλη Zhanaozen με τους νεκρούς εργάτες και τους εκατοντάδες τραυματίες. Στο πλαίσιο της παράστασης κατατέθηκε υπόμνημα με το οποίο η αντιπροσωπεία ζήτησε εκ μέρους του ταξικού κινήματος στην Ελλάδα να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των απεργών, να απελευθερωθούν τώρα όλοι οι φυλακισμένοι συνδικαλιστές.

Τη δολοφονία των απεργών στο Καζακστάν καταγγέλλουν επίσης Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Στην επιστολή σημειώνουν:

«Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ελλάδας, που υπογράφουμε αυτήν την επιστολή, καταγγέλλουμε τη νέα εγκληματική δολοφονική επίθεση, με εντολή της κυβέρνησης του Καζακστάν, της αστυνομίας και του στρατού σε βάρος των απεργών στην πόλη Zhanaozen και η οποία είχε ως αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς εργάτες και εκατοντάδες τραυματίες.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους ηρωικούς απεργούς της πετρελαϊκής εταιρείας του Καζακστάν, που απεργούν εδώ και 7 μήνες απαιτώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Είμαστε στο πλευρό σας για την ελεύθερη δράση των αγωνιστικών συνδικάτων στη χώρα σας και ενάντια στην ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων. Απαιτούμε:

  • Να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των απεργών
  • Την παραδειγματική τιμωρία των αυτουργών και δολοφόνων της εγκληματικής επίθεσης σε βάρος των απεργών στην πόλη Zhanaozen και όσων χρησιμοποιούν κατασταλτικά μέσα κατά των απεργιών τους.
  • Ν' απελευθερωθούν ΤΩΡΑ όλοι οι φυλακισμένοι συνδικαλιστές».

Την επιστολή υπογράφουν οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων: Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Τύπου - Χάρτου, Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Λογιστών, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Ακόμα τα Εργατικά Κέντρα: Αρτας, Αγρινίου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Λάρισας, Λαυρίου, Λευκάδας, Νάουσας, Παλλεσβιακό, Σάμου.

ΒΕΛΓΙΟ
Γενική απεργία των δημοσίων υπαλλήλων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν χτες οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων του Βελγίου διαμαρτυρόμενοι ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και στις περικοπές που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση του Ελιο Ντι Ρούπο. Η απεργιακή αυτή κινητοποίηση έρχεται μόλις μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη γενική απεργία στο δημόσιο τομέα, στην οποία θα πάρουν μέρος και οι σιδηροδρομικοί για δεύτερη μέρα.

Η σημερινή απεργία των δημοσίων υπαλλήλων έρχεται ως απάντηση στην επίθεση που δρομολογεί η νέα κυβέρνησή του με περικοπές δαπανών ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Η σημερινή «ημέρα δράσης» των Βέλγων δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνει απεργίες σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ταχυδρομεία, την πυροσβεστική και τις διοικητικές υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση του Ντι Ρούπο, που ανέλαβε καθήκοντα στις 6 Δεκέμβρη μετά από 541 ημέρες χωρίς τυπικά να υπάρχει κυβέρνηση (φυσικά αυτό δεν απέτρεψε την προώθηση αντιλαϊκών μέτρων) αναμένεται να ψηφίσει αύριο την μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό τομέα, που προβλέπει περιορισμό των πρόωρων συντάξεων απαιτώντας πλέον 42 χρόνια υπηρεσίας και ηλικία 62 ετών αντί για 35 χρόνια υπηρεσίας και ηλικία 60 ετών. Για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα το όριο θα ανέβει από τα 58 στα 60 χρόνια. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δρομολογεί μείωση των επιδομάτων ανεργίας, και παράλληλα σημαντικές περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ηδη έχουν υπάρξει κινητοποιήσεις με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας με διαδηλώσεις. Μετά από πιέσεις των εργαζομένων οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, αναγκάστηκαν να προκηρύξουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εμφανίζοντας έτσι ένα «αγωνιστικό» προσωπείο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Για έβδομη μέρα, σήμερα, συνεχίζεται η απεργία των υπαλλήλων ασφαλείας των γαλλικών αεροδρομίων, οι οποίοι ζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αυξήσεις μισθών, με το δεύτερο αίτημα, συγκεκριμένα, να χαρακτηρίζεται εντελώς μη ρεαλιστικό από τη Διοίκηση. Ετσι, για δεύτερη μέρα σήμερα, άνδρες της αστυνομίας και της χωροφυλακής αναμένονταν να αντικαταστήσουν τους υπαλλήλους ασφαλείας στον έλεγχο διαβατηρίων, αποσκευών και επιβατών, αν και η ένωση των συνδικάτων των αστυνομικών, με ανακοίνωσή της, κατέστησε σαφές ότι «δεν είναι ρόλος της αστυνομίας να παρεμβαίνει με τον τρόπο αυτό σε κοινωνικές εργατικές διαμάχες, ούτε να μετατρέπεται σε απεργοσπαστικό μηχανισμό».

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ορκίστηκε χτες πρωθυπουργός της Ισπανίας ο Μαριάνο Ραχόι δύο ημέρες αφότου ανακοίνωσε σκληρά μέτρα λιτότητας με πρόσχημα τη μείωση κατά 16,5 δισεκατομμυρίων ευρώ του δημοσιονομικού ελλείμματος, που στην πραγματικότητα αφορά τη σωτηρία του κεφαλαίου από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Πλοίο που μετέφερε 69 πυραύλους «Patriot» με εκρηκτικά και περίπου 150 τόνους της εκρηκτικής ουσίας νιτρογουανιδίνης (πικρίτης) εντόπισε χτες η φινλανδική αστυνομία. Οπως ανακοίνωσε, το πλοίο «Thor Liberty» που είχε ελλιμενιστεί στη χώρα για να φορτώσει καλώδια έπλεε από τη Γερμανία στην Κίνα, και μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις δεν είχε γίνει γνωστή η προέλευση των πυραύλων, ούτε και ο παραλήπτης τους.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Νέες απειλές για το μέλλον των σχέσεων Γαλλίας - Τουρκίας αν εγκριθεί νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, εκτόξευσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα θα καταθέσει στην Τράπεζα του Νότου το 10% των συνολικών αποθεμάτων της σε χρυσό, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων «επαναπατρίζονται» από διεθνείς τράπεζες. Τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας αποτιμώνται σε 12-13 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Σε ελεύθερη πτώση προς τον πολιτικό του αφανισμό οδεύει το Κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την καγκελάριο Ανκελα Μέρκελ, καθώς, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για το περιοδικό «Stern», το ποσοστό του μειώθηκε και άλλο και έφτασε στο ιστορικό χαμηλό του 2%. Παράλληλα, το ποσοστό της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) παραμένει σταθερό, στο 35%, όπως και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο 28% και των Πρασίνων στο 14%. Το κόμμα Die Linke κατέγραψε πτώση δύο μονάδων (7%), ενώ το Κόμμα των Πειρατών κατέγραψε, αντίθετα, αύξηση 2%, στο 9%.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
«Προ των πυλών» οι επιδημίες

ΜΑΝΙΛΑ.--

Αυξάνεται η πιθανότητα εξάπλωσης επιδημιών στις Φιλιππίνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν πάνω από 44.000 ανθρώπους στο νησί Μινδανάο, ενώ οι επιβεβαιωμένοι νεκροί φτάνουν τους 1.002. Οι καταυλισμοί και τα καταλύματα που έχουν δοθεί για τους πληγέντες δεν επαρκούν για τις ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων αστέγων, με αποτέλεσμα να είναι ακόμα μία απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς οι συνθήκες υγιεινής δεν τηρούνται, σε συνδυασμό με τις περιοχές που είναι καλυμμένες από λάσπη. Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν σε φάρμακα, καθαρό νερό και τρόφιμα.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης αρκετοί είναι οι άνθρωποι που προσπαθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, που έχουν καλυφθεί από τη λάσπη, αψηφώντας τις επιπτώσεις, λόγω του υπερπληθυσμού που υπάρχει στα καταλύματα των πλημμυροπαθών.

Η κυβέρνηση της χώρας κάνει λόγο για εθνική καταστροφή, ωστόσο δείχνει ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πληγέντων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ήταν άνθρωποι που ζούσαν ήδη σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης.

ΡΩΣΙΑ
Απεργία πείνας αγωνιστή στις φυλακές

Με ανακοίνωση του, το Πολιτικό Συμβούλιο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΕΚΚ) καταδικάζει τα κατασταλτικά μέτρα των ρωσικών αρχών κατά του Σεργκέι Ουνταλτσόφ, επικεφαλής της οργάνωσης «Αριστερό Μέτωπο» και Γραμματέα - συντονιστή του «Ενιαίου Μετώπου Εργαζομένων της Ρωσίας» (ΡΟΤ - ΦΡΟΝΤ), ο οποίος συνελήφθη στις 4 Δεκέμβρη και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, όπου καταδικάστηκε σε πενταήμερη φυλάκιση, στην οποία στη συνέχεια προστέθηκαν κι άλλες μέρες φυλάκισης, επειδή αγνόησε επανειλημμένα συνεδριάσεις του δικαστηρίου.

Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της αυθαιρεσίας των αρχών, ο Σ. Ουνταλτσόφ ήδη εδώ και 16 μέρες κάνει απεργία πείνας. Η κατάσταση της υγείας του χειροτέρεψε. Ομως οι αρχές, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΚΕΚΡ, φαίνεται πως επιδιώκουν να κρατήσουν φυλακισμένο έναν εκπρόσωπο των ταξικών δυνάμεων, του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, ιδιαίτερα τις μέρες που αναμένεται η μεγάλη συμμετοχή στις μαζικές συγκεντρώσεις κατά της εκλογικής νοθείας, που προγραμματίζονται για το προσεχές σαββατοκύριακο.

Στην ανακοίνωση, επίσης, αναφέρεται πως: «Με αγανάκτηση σημειώνουμε πως σ' αυτήν την αντεργατική πολιτική οι αρχές βρίσκουν συμμάχους στις γραμμές της λεγόμενης «φιλελεύθερης αντιπολίτευσης», που, αξιοποιώντας την κατάσταση, προσπαθεί να παρουσιαστεί ως βασικός και μοναδικός συντελεστής της αντιπολίτευσης, ως υπερασπιστής του λαού».

Το ΚΕΚΡ υπενθυμίζει πως το «Ενιαίο Μέτωπο Εργαζομένων», που έχει συγκροτήσει το ΚΕΚΡ με άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, έχει δεχτεί για 6 συνεχόμενες φορές αυθαίρετα εμπόδια στη δράση του από τις ρωσικές αρχές, που το απέκλεισαν κι από τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Τέλος, ζητά την άμεση απελευθέρωση του Σ. Ουνταλτσόφ!


Ι.Π.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ