ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΟΥΜΙΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΛΟΥΚΙΣΑ»
Σήμερα η συγκέντρωση αλληλεγγύης στο εργοστάσιο

Χτες το πρωί οι εργάτες του ΛΟΥΚΙΣΑ βρέθηκαν στο υπουργείο Εργασίας εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους απεργούς της χαλυβουργίας
Χτες το πρωί οι εργάτες του ΛΟΥΚΙΣΑ βρέθηκαν στο υπουργείο Εργασίας εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους απεργούς της χαλυβουργίας
Για 16η μέρα συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στην αλουμινοβιομηχανία «ΛΟΥΚΙΣΑ» στο Περιστέρι τις κινητοποιήσεις τους. Οι εργάτες συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας και απαιτούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους χρωστάει η εργοδοσία. Είναι ενδεικτικό ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου οι εργαζόμενοι πληρώνονται με «έναντι» και οι οφειλές ανά εργαζόμενο (περίπου 50) έχουν ξεπεράσει ακόμη και τα 20.000 ευρώ!

Την ίδια στιγμή, και ενώ οι εργαζόμενοι εντείνουν τους αγώνες τους, αναπτύσσεται κι ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης από μαζικούς φορείς και μαθητές του Περιστερίου και σήμερα Πέμπτη 22 Δεκέμβρη, στις 4 το μεσημέρι, η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου και το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, διοργανώνουν συγκέντρωση στο εργοστάσιο ΛΟΥΚΙΣΑ και από εκεί με πορεία θα κατευθυνθούν σε χώρους εργασίας (ΜΥΛΩΝΑΣ, ΑΛΤΕΡ κ.λπ.), της περιοχής που βρίσκονται σε κινητοποίηση, η οποία θα καταλήξει στην πλατεία Αγ. Αντωνίου.

Αυτή η κινητοποίηση έρχεται σε συνέχεια της προχτεσινής μαζικής συγκέντρωσης έξω από το εργοστάσιο από τη Λαϊκή Επιτροπή και αντιπροσωπεία των μαθητών του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Περιστερίου. Οπως, όμως, δέχονται έτσι και δίνουν αλληλεγγύη οι εργάτες του ΛΟΥΚΙΣΑ, οι οποίοι βρέθηκαν μαζί με τους χαλυβουργούς το πρωί, έξω από το υπουργείο.

Ωστόσο, σε αντίστοιχη κατάσταση με τους εργάτες του ΛΟΥΚΙΣΑ, είναι και οι εργάτες στην εταιρεία αλουμινοκατασκευών ΜΥΛΩΝΑΣ, επίσης στο Περιστέρι, οι οποίοι βρίσκονται για τρίτη μέρα σε επίσχεση εργασίας. Μάλιστα, ανάμεσα στους εργάτες των δύο επιχειρήσεων, έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται ένας πρώτος συντονισμός, προκειμένου να υπάρξει απάντηση στην εργοδοτική επιθετικότητα. Είναι ενδεικτικά τα όσα μας λένε οι εργάτες του ΜΥΛΩΝΑ, όπου η εργοδοσία έχει φτάσει στο σημείο να βάλει κάμερες μέσα στο εργοστάσιο, να τις συνδέει με το διαδίκτυο και να βλέπει ο εργοδότης κάθε κίνησή τους όπου κι αν βρίσκεται! «Αυτοί πήραν λεφτά, πήραν κότερα, πήραν ακριβά αυτοκίνητα, έφτιαξαν τέσσερα και πέντε σπίτια και σε μας υπάρχουν συνάδελφοι που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σπίτι», μας λένε εργάτες του ΜΥΛΩΝΑ.

ΕΡΓΑΤΕΣ «ΚΑΡΙΠΙΔΗ»
Συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Εργασίας

Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Καριπίδης ΑΒΕΕ», που εδώ και 3 χρόνια βρίσκονται όμηροι της εργοδοσίας, δίνοντας συνεχόμενες μάχες ενάντια στις απολύσεις και την απλήρωτη εργασία.

Πιο συγκεκριμένα, η επιχείρηση εδώ και 1 χρόνο έχει σταματήσει τις εργασίες της, παρά το γεγονός ότι έχει πριμοδοτηθεί με ζεστό κρατικό χρήμα μέσα από αναπτυξιακά προγράμματα. Αυτή τη στιγμή 50 οικογένειες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας η καθεμιά από την εργοδοσία δεδουλευμένα ύψους 7.000 ευρώ (!)

Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, σχεδόν δύο βδομάδες πριν, εκπρόσωπος της εργοδοσίας επιχείρησε να βολιδοσκοπήσει τους εργαζόμενους, ώστε να βρεθεί - όπως είπε - μία μέση λύση σε ό,τι αφορά τα χρωστούμενα του τελευταίου χρόνου, θέτοντας, ταυτόχρονα, ζήτημα να ανοίξει το εργοστάσιο τη νέα χρονιά είτε με το ίδιο προσωπικό αλλά με εκ περιτροπής ωράρια, είτε με το υπάρχον αλλά με μειωμένο προσωπικό.

Χθες στη συνάντηση που είχαν αντιπροσωπεία των εργαζομένων και του ΠΑΜΕ με τον υφυπουργό Εργασίας Γιάννη Κουτσούκο, ζήτησαν να παρέμβει, ώστε να παραταθεί το βοήθημα του ΟΑΕΔ που παίρνουν και το οποίο λήγει τον επόμενο μήνα, ενώ ταυτόχρονα απαίτησαν από τον υφυπουργό να συγκαλέσει τριμερή συνάντηση με την εργοδοσία, ώστε να ξεκαθαριστεί τι προτίθεται να κάνει το ερχόμενο διάστημα. Από την πλευρά του, ο Γ. Κουτσούκος δεσμεύθηκε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα καλέσει την εργοδοσία σε τριμερή συνάντηση, καθώς επίσης και ότι θα ελέγξει τι μπορεί να γίνει σε σχέση με το επίδομα του ΟΑΕΔ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στο εργοστάσιο που διαθέτει η επιχείρηση στο Βοτανικό και μίλησαν με τους συναδέλφους τους, οι οποίοι παραμένουν εδώ και 3,5 μήνες απλήρωτοι. Ακόμα, η εργοδοσία είχε μέχρι χτες να καταβάλει δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα εδώ και 3 χρόνια. Μόλις χτες έδωσε ένα μέρος του φετινού δώρου Χριστουγέννων. Από τη συζήτηση που είχαν οι εργαζόμενοι του Βοτανικού με τους συναδέλφους τους από το εργοστάσιο στα Γιάννενα, φάνηκε η διάθεση να εμπιστευτούν το σωματείο εργαζομένων των συναδέλφων τους και να συντονίσουν τη δράση τους στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Καταγγέλλει το πρόσφατο «εργοδοτικό έγκλημα»

Το τελευταίο «εργοδοτικό έγκλημα» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου που συνέβη τη Δευτέρα το πρωί στην εταιρεία επεξεργασίας χάρτου ΒΙΟΧΑΡΤΕΛ, όταν ο 42χρονος εργαζόμενος Χαράλαμπος Ρισκάκης τραυματίστηκε θανάσιμα, χάνοντας τον έλεγχο του κλαρκ, με αποτέλεσμα την πτώση του οχήματος από ράμπα ύψους περίπου 1 μέτρου.

«Πρόκειται για ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα, η εργοδοσία παντού, και στη συγκεκριμένη επιχείρηση, αξιοποιώντας το γενικότερο αντεργατικό κλίμα που έχει διαμορφώσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει με ιδιαίτερη ένταση η σημερινή τρικομματική, διευκολύνουν την εργοδοσία με ολόκληρο πλέγμα αντεργατικών νόμων και ρυθμίσεων στην ασύδοτη δράση της, για τη διασφάλιση των κερδών τους. Ετσι, χωρίς μέτρα ασφαλείας και χρησιμοποιώντας το συνάδελφο ως χειριστή ανυψωτικού μηχανήματος, ενώ η δουλειά του ήταν στην παραγωγή και με την εντατικοποίηση της δουλειάς, είχαμε το νέο εργοδοτικό έγκλημα», τονίζει η Ομοσπονδία.

Και σημειώνει: «Απαιτούμε να παρθούν άμεσα μέτρα ασφαλείας στη Βιοχαρτέλ, για να μη θρηνήσουμε άλλους συναδέλφους. Επίσης, να διερευνηθούν αντικειμενικά και σε βάθος τα αίτια του θανάτου του συναδέλφου από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να αποδοθούν οι ευθύνες. Να αποζημιωθεί η οικογένεια όσο απαιτείται, έως ότου τα παιδιά ενηλικιωθούν. Καλούμε τους εργαζόμενους, ενωμένοι, μαζί με το σωματείο, να επιβάλουμε να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες ασφαλείας».

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στην «3Ε ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ» συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, απαιτώντας την πλήρη εξόφληση των δεδουλευμένων τους. Σε αυτό το πλαίσιο, προχτές, πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ, απαιτώντας την καταβολή της επιδότησης για την επίσχεση εργασίας την οποία έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η διοίκηση του ΕΤΑΠ δεσμεύτηκε για την καταβολή της επιδότησης μετά την κινητοποίηση των εργαζομένων.

ΣΕΒΙΣΕ
Στις επάλξεις του αγώνα για 11η μέρα

Για 11η μέρα συνεχίζουν σήμερα τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι εργάτες της εταιρείας βιολογικών προϊόντων ΣΕΒΙΣΕ, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Η εργοδοσία, που τους χρωστάει σχεδόν τριών μηνών δεδουλευμένα, εξακολουθεί να παραμένει άφαντη. Μάλιστα, όταν οι εργάτες πριν από μερικές μέρες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά της εταιρείας, η εργοδοσία ήταν εξαφανισμένη και μόνο προχτές εμφανίστηκε ο οικονομικός διευθυντής, θέλοντας να κλειδώσει το εργοστάσιο. Οι εργάτες απέτρεψαν αυτή την εξέλιξη, ενώ στη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο απαίτησαν να γίνει άμεσα τριμερής συνάντηση. Ωστόσο, εμφανής επιδίωξη της εταιρείας είναι να απογοητεύσει τους εργάτες, να τους οδηγήσει στην παραίτηση από τον αγώνα και να τους κάμψει το ηθικό. Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκονται η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το Συνδικάτο της Αττικής.

Πεντάωρη στάση εργασίας (12 το μεσημέρι έως 5 μ.μ.) πραγματοποιούν σήμερα οι σιδηροδρομικοί, σύμφωνα με απόφαση που πήρε το ΔΣ της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣ). Στο πλαίσιο της στάσης θα γίνει συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Δε θα εκτελεστούν τα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων, π.χ. Αθήνα - Θεσσαλονίκη και του προαστιακού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ