ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΠΑΛ
Δεν έχουν παραλάβει βιβλία σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα!

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

MotionTeam

«Τρεις μήνες πριν τελειώσει η σχολική χρονιά και ακόμα τα βιβλία δεν έχουν πάει στα σχολεία. Ειδικά στα ΕΠΑΛ, οι μαθητές δεν έχουν παραλάβει βιβλία σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα»! Τα παραπάνω καταγγέλλει σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα αναφέρει ότι «τα βιβλία της "Γλώσσας - Εκφρασης" και των "Μαθηματικών" της Γ' τάξης του ΕΠΑΛ ακόμα έρχονται. Επίσης, σε πολλά σχολεία λείπουν και τα βιβλία των μαθημάτων που διδάσκονται ανάλογα την ειδικότητα του μαθητή και εξετάζονται και αυτά πανελλαδικά (π.χ. το βιβλίο της ειδικότητας των ψυκτικών, των ηλεκτρονικών κλπ...). Το βιβλίο των "Μαθηματικών" ούτε καν βρίσκεται σε διαδικασία εκτύπωσης.

Την ίδια ώρα το υπουργείο ανακοίνωσε πρόγραμμα εξετάσεων για μαθήματα που δεν έχουν καλά - καλά διδαχτεί.

Οι υποσχέσεις του υπουργείου ότι το πρόβλημα θα είχε λυθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου αποδείχτηκε στάχτη στα μάτια μπροστά στις αντιδράσεις μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Οι φωτοτυπίες δεν είναι δυνατό να αποτελέσουν λύση στο πρόβλημα και βέβαια η διδασκαλία των μαθημάτων με αυτές τις συνθήκες για κανένα λόγο δεν μπορεί να θεωρείται ουσιαστική προετοιμασία για πανελλαδική εξέταση στα πλαίσια ενός σκληρά ανταγωνιστικού σχολείου», αναφέρει ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «η πολιτική αυτή στέλνει τη νεολαία στον Καιάδα της αμορφωσιάς και της κατάρτισης. Θέλουν τα νέα παιδιά φτηνό ευέλικτο, εργατικό δυναμικό και όχι ανθρώπους με γνώση και δικαιώματα».

Ο βουλευτής ρωτά την υπουργό Παιδείας τι μέτρα θα πάρει:

  • Για να δοθούν άμεσα όλα τα βιβλία στους μαθητές.
  • Για να μειωθεί άμεσα η εξεταστέα ύλη.
  • Για να εξεταστούν οι μαθητές (πανελλαδικά) μόνο στην ύλη που πρόλαβαν να διδαχθούν.
Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Για βαρβαρότητα χωρίς όρια κάνει λόγο η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ αναφερόμενη στις ελλείψεις βιβλίων στα ΕΠΑΛ. «Είναι αδίστακτοι! Οπως ρημάζουν τη ζωή του λαού για τα κέρδη της πλουτοκρατίας, για να σώσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση και το καπιταλιστικό σύστημα, έτσι ρημάζουν και ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Καλεί επίσης το γονεϊκό κίνημα, τους μαθητές, τις ΕΛΜΕ να οργανώσουν την πάλη και απαιτήσουν άμεσα να δοθούν όλα τα βιβλία στους μαθητές και να μειωθεί η εξεταστέα ύλη, οι μαθητές να εξεταστούν (πανελλαδικά) μόνο στην ύλη που πρόλαβαν να διδαχθούν.

Οταν ο αντικομμουνισμός συνάντησε ... την Τέχνη!

Με αφορμή ένα μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής στο Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη Θεσσαλονίκης

Τη σταλινολογία ως κίνητρο για την έμπνευση και έκφραση μικρών μαθητών, χρησιμοποιεί η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, στο διαγωνισμό ζωγραφικής για μαθητές που διοργανώνει με θέμα «Η Ζωή Είναι Ωραία».

Στην πρόσκληση προβολής του διαγωνισμού, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής γράφει: «Ο Λέοντας Τρότσκι, εξόριστος στο Μεξικό, γνωρίζοντας ότι θα σκοτωθεί από δολοφόνους του Στάλιν, είδε τη σύζυγό του στον κήπο και έγραψε ότι "η ζωή είναι ωραία"»... Και προσθέτει ότι στόχος του διαγωνισμού «είναι εκτός του ανταγωνισμού για ένα υψηλό εικαστικό αποτέλεσμα, να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και μέσω της Τέχνης να σταλούν πολιτικά ή άλλα μηνύματα που να καταδεικνύουν ότι η χώρα μας έχει άξιο έμψυχο υλικό με ιδέες και όραμα και είναι σε θέση να ξεπεράσει κάθε δύσκολη κατάσταση, όπως το έχει κάνει τόσες φορές στην Ιστορία της».

Για ωμό αντικομμουνισμό και προώθηση όρων της επιχειρηματικής ζούγκλας στο χώρο του σχολείου καταγγέλλει το Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης και απαιτεί να σταματήσει άμεσα ο διαγωνισμός. Επίσης, καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους συλλόγους διδασκόντων, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Υπαίθρου, τη Δ' ΕΛΜΕ-Θ και τους συλλόγους γονέων να καταδικάσουν το αντικομμουνιστικό υπόβαθρο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Σε ανακοίνωσή του, σημειώνει: «Η ζωή είναι πράγματι ωραία και θα ήταν ακόμα ομορφότερη αν ο καπιταλισμός δεν κατέστρεφε καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Αν δεν κατέστρεφε ζωές παιδιών που δεν έχουν να φάνε, που κρυώνουν ελλείψει χρημάτων για θέρμανση, που βλέπουν τους γονείς τους τσακισμένους από την ανεργία ή κατάκοπους και ανήμπορους να ασχοληθούν μαζί τους μετά από 12ωρη εργασία.

Αυτή την ομορφιά τους την επιστρέφουμε! Μόνο μιλώντας στα παιδιά μας για την ανάγκη ανατροπής αυτού του σάπιου συστήματος και τους αγώνες του λαού θα τα βοηθήσουμε να αντέξουν τις δυσκολίες και τις ματαιώσεις των παιδικών ονείρων αλλά κυρίως να γεμίσουν τη δύσκολη καθημερινότητα με αυτή την πράγματι αναγκαία παράμετρο της διαπαιδαγώγησης που είναι η χαρά της ζωής».

Στο ΤΕΙ Χαλκίδας

Οι Επιτροπές Αγώνα του ΤΕΙ Χαλκίδας διοργανώνουν εκδήλωση σήμερα Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, στο κυλικείο του ΤΕΙ με θέμα: «Μη ναρκώνεις το μυαλό και τη ζωή σου, πες ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά». Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κατηφές, μέλος του ΔΣ του ΕΣΥΝ.

ΒΑΡΗ - ΒΟΥΛΑ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ
Δεν έχει συσταθεί Σχολική Επιτροπή

Χωρίς αναλώσιμα υλικά, με απλήρωτες και ανασφάλιστες καθαρίστριες και σχολικούς τροχονόμους, αγοράζοντας πετρέλαιο με πίστωση και πολλά άλλα που κάνουν δύσκολη έως αδύνατη τη λειτουργία των σχολείων, είναι η κατάσταση που περιγράφουν οι Σύλλογοι Γονέων εφτά δημοτικών σχολείων και ενός νηπιαγωγείου του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης σε κοινή ανακοίνωσή τους, καταγγέλλοντας το Δήμο που από το Σεπτέμβρη του 2011, δεν έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να συσταθεί η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ούτε για τη Δευτεροβάθμια δεν έχει συσταθεί), όπως προβλέπεται για τους Καλλικρατικούς δήμους.

Μια από τις συνέπειες περιγράφεται σε υπόμνημα της διευθύντριας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας προς το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, στο σχολείο εργάζονται από 1/12/11 δύο καθαρίστριες για 21 αίθουσες με συμβάσεις έργου. Η μη σύσταση Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές τους εισφορές, να μην έχει ανοίξει λογαριασμός τραπέζης για την καταβολή της αμοιβής τους κ.ά.

«Το μέλλον, η μόρφωση και η υγεία των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Να δοθεί τώρα λύση στο καίριο ζήτημα της Σχολικής Επιτροπής χωρίς άλλες καθυστερήσεις», απαιτούν οι Σύλλογοι Γονέων του Δήμου.

Εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα των ναρκωτικών και το νέο νομοσχέδιο. Τέτοιες εκδηλώσεις γίνονται:

Αύριο Πέμπτη
  • Στο Αιγάλεω, στο Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος», στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Θέμη Γκιώνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στη Λαμία, στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου, στις 6.30 μ.μ., με ομιλήτρια την Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στην Αμφισσα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου (πλατεία Κεχαγιά) στις 7.30 μ.μ., με ομιλήτρια την Γεωργία Καλαντζάκου, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Φωκίδας του ΚΚΕ.
Την Κυριακή 4 Μάρτη
  • Στην Πετρούπολη, στο Πολιτιστικό Κέντρο, στις 6.30 μ.μ., με ομιλητή τον Παναγιώτη Κατηφέ, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.
Καταργήσεις Ερευνητικών Κέντρων

Το υπουργείο Παιδείας προωθεί καταργήσεις και συγχωνεύσεις Ερευνητικών Ινστιτούτων και Κέντρων, ώστε να διαμορφωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για εμπορευματοποίηση της Ερευνας, το οποίο θα αποτυπωθεί σε σχέδιο νόμου. Συγκεκριμένα, τα 56 Ινστιτούτα και Ερευνητικά Κέντρα, που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, θα συγχωνευθούν σε 31, ενώ τα 14 Κέντρα Ερευνας της Ακαδημίας Αθηνών θα γίνουν 2.

Τα παραπάνω συζητιούνται στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας, που ξεκίνησε χτες και θα ολοκληρωθεί αύριο. Βασικός στόχος του νέου θεσμικού πλαισίου είναι η πλήρης προσαρμογή των ερευνητικών κέντρων στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων και η άμεση συνεργασία μαζί τους, με συμπράξεις, η προώθηση της έρευνας που έχει μόνο εμπορικό αποτέλεσμα κ.ά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ