ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Κλιμακώνουν και δεν υποχωρούν

Νέα κινητοποίηση μεθαύριο στο κέντρο της Αθήνας

Σε νέα τροχιά κλιμάκωσης του αγώνα μπαίνουν οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο, που έφτασαν σήμερα τις 115 ημέρες απεργίας. Σήμερα δίνουν αγωνιστικό «παρών» στο μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια με προσυγκέντρωση στις 4.30 μ.μ. στην πλατεία Βάθης. Ταυτόχρονα προετοιμάζουν τη νέα κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας με συγκέντρωση τη Παρασκευή 24 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου. Ακόμα πιο αποφασιστικά οργανώνουν και νέες μαζικές εξορμήσεις σε μεγάλους εργασιακούς χώρους στον κλάδο του μετάλλου για να καλέσουν όλους τους μεταλλεργάτες να ξεσηκωθούν. Να ανάψουν παντού τη φωτιά της «Χαλυβουργίας», υψώνοντας τείχος αντίστασης στην εξαθλίωση που ετοιμάζουν οι εργοδότες για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Στο μεταξύ, η εργοδοσία επιβεβαίωσε χτες πόσο αδιάλλακτη και αδίστακτη είναι, με νέα επιστολή που έστειλε στο σωματείο, όπου, αφού χαρακτηρίζει κινήσεις εντυπωσιασμού τις κινητοποιήσεις στα γραφεία της στην Κηφισιά, δηλώνει ότι «δεν προτιθέμεθα να γίνονται συναντήσεις στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας» και ξεκαθαρίζει ότι θα «προχωρήσει το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του εργοστασίου Ασπροπύργου» (δηλαδή τις 180 απολύσεις που μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει).

Την ίδια στιγμή, η εργοδοσία απευθυνόμενη στους εργάτες εκτιμά πως «είναι λυπηρό που δεν έχετε αντιληφθεί ότι τα συμφέροντα της εταιρείας και των εργαζομένων σε αυτή είναι κοινά, πολύ περισσότερο τώρα που όλοι μας ζούμε αυτές τις δραματικές συνθήκες στη χώρα μας», επιστρατεύοντας κάθε μέσο για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και την ποδηγέτησή τους. Για να τους πείσει να δεχτούν το ξεζούμισμά τους μέσα στα καμίνια με όρους εξαθλίωσης για να αυξηθούν η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης και τα κέρδη.

Οπως ανακοινώθηκε από το σωματείο, αναβάλλεται για τις επόμενες ημέρες η προγραμματισμένη για σήμερα κινητοποίηση στην Κηφισιά στα γραφεία της εταιρείας.

Πολύμορφη και γνήσια αλληλεγγύη

Χτες, οι απεργοί δέχτηκαν την αλληλεγγύη που εξέφρασαν έμπρακτα οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Μεγάρων αλλά και απλοί άνθρωποι της περιοχής, όπως και πολλοί απλοί εργαζόμενοι που βρέθηκαν στην πύλη της «Χαλυβουργίας», προσφέροντας τρόφιμα που συγκέντρωσαν και χρήματα από το υστέρημά τους. Σήμερα οι χαλυβουργοί περιμένουν στην πύλη του εργοστασίου οδηγούς και μικρούς ιδιοκτήτες φορτηγών που θα εκφράσουν την αλληλεγγύη τους εκεί.

Γέμισε από εργατόκοσμο και απλούς ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων του Μενιδίου τη Δευτέρα το βράδυ η αίθουσα του Δήμου Μενιδίου, στην εκδήλωση αλληλεγγύης στον πολυήμερο αγώνα των απεργών χαλυβουργών που διοργάνωσε η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου. «Θα είμαστε παρόντες στον αγώνα των χαλυβουργών. Δεν είναι μόνοι τους. Γιατί για να κρατηθεί αυτός ο αγώνας πρέπει να έχει την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση της τάξης μας», τόνισε ανοίγοντας την εκδήλωση ο Αλέκος Κατσούλης εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής. Και στη συνέχεια όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση παρακολούθησαν το dvd του «902» με τις 100 ημέρες της απεργίας των χαλυβουργών, επιβραβεύοντας με θερμά χειροκροτήματα στο τέλος τον σκληρό παλικαρίσιο αγώνα που δίνουν για όλη την εργατική τάξη της χώρας. Και ήταν ακόμα πιο θερμή η υποδοχή που επιφύλαξαν όταν στο βήμα ανέβηκε ο Νίκος Χαροκόπος, αντιπρόεδρος του σωματείου των χαλυβουργών, και τόνισε χαιρετίζοντας: «Ο αγώνας μας είναι δύσκολος αλλά θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη. Η αλληλεγγύη του απλού εργατόκοσμου που συνεχίζεται πρέπει να γίνει ακόμα πιο δυνατή. Η καλύτερη αλληλεγγύη όμως πρέπει να είναι στους χώρους εργασίας, εκεί πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας και να ξεσηκωθούν».

Παγκόσμια βδομάδα αλληλεγγύης

Από 9 με 14 Μάρτη, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΣΟ και της Διεθνούς Οργάνωσης Μετάλλου

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή επίσκεψη των συνδικαλιστών στη «Χαλυβουργία»
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή επίσκεψη των συνδικαλιστών στη «Χαλυβουργία»
Μια αναπάντεχη και από τις πλέον ισχυρές κινήσεις έκφρασης διεθνιστικής αλληλεγγύης που περνάει κάθε προηγούμενη δέχτηκαν χτες το πρωί οι απεργοί χαλυβουργοί, όταν στην πύλη του εργοστασίου τούς επισκέφτηκε αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών που βρέθηκαν στην Αθήνα για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΣΟ. Εκεί, τους ανακοίνωσαν την απόφαση που πάρθηκε σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Μετάλλου, να διοργανώσουν Παγκόσμια βδομάδα αλληλεγγύης των χαλυβουργών από τις 9 έως στις 14 Μάρτη, ώστε να στηρίξουν τον αγώνα τους οικονομικά και με κάθε άλλο τρόπο.

Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, αποτελούνταν από τους: Πιερή Πιερή από την Κύπρο, Πιερπάολο Λεονάρντι από την Ιταλία, Στάνισλαβ Γκρόσπιτς από την Τσεχία (ταυτόχρονα είναι και βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχίας), τον επίσης Τσέχο Βλαντιμίρ Σεντλάτσεκ και τον Βάσκο Ιγκόρ Ουρουτικοετχέα.

Χαιρετίζοντας τους απεργούς χαλυβουργούς ο Ιγκόρ Ουρουτικοετχέα εξέφρασε την αλληλεγγύη της Διεθνούς Οργάνωσης Μετάλλου της οποίας είναι μέλος και του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΣΟ και επισήμανε: «Η απεργία σας είναι παράδειγμα για όλους τους εργαζόμενους. Οι εργοδότες ζητούν από τους εργάτες να πληρώσουν την κρίση που δεν είναι δική μας. Σήμερα, όπως εσείς, βρίσκονται σε απεργία στον κλάδο μετάλλου και εργαζόμενοι στην Ουρουγουάη και την Τουρκία και σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει κοινό στοιχείο ότι οι εργοδότες ζητούν μειώσεις μισθών και να πληρώσουμε εμείς την κρίση».

Ο συνδικαλιστής παρέδωσε στους απεργούς οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ από την Οργάνωση των Βάσκων στην οποία ανήκει σαν μικρό δείγμα αλληλεγγύης.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Στάνισλαβ Γκρόσπιτς ο οποίος μετέφερε την αλληλεγγύη των εργαζομένων της Τσεχίας και σημείωσε: «Παρακολουθούμε τον αγώνα σας και παίρνουμε μαθήματα από την απεργία σας. Πριν λίγες ημέρες 3.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους σε κλάδο όπως το δικό σας γι 'αυτό κατανοούμε τον αγώνα σας και τις δυσκολίες σας και αποφασίσαμε να σας στηρίξουμε».

Ο Γιώργος Σιφωνιός, ευχαρίστησε τους ξένους συνδικαλιστές, τους έδωσε dvd με το ντοκιμαντέρ από τις 100 ημέρες απεργίας και τόνισε: «Με τον αγώνα μας προσπαθούμε να κρατήσουμε τα δικαιώματα για όλη την εργατική τάξη. Γιατί το μνημόνιο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά σχεδιάζεται να εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη. Γι' αυτό «Ολη η Ευρώπη να γίνει μια χαλυβουργία».

«Μαζί θα φέρουμε τον αγώνα σε νίκη»

Χαιρετίζοντας τους απεργούς εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Πέρρος, τόνισε ότι η οικονομική εξόρμηση που έχει ξεκινήσει σε όλη τη χώρα προχωράει και τις επόμενες ημέρες θα φτάσουν τα μπλοκάκια μέχρι το τελευταίο χωριό σε όλη την Ελλάδα.

«Για μια ακόμα φορά υποσχόμαστε ότι θα στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις τις αποφάσεις του σωματείου και της Γενικής σας Συνέλευσης. Θα είμαστε μπροστά να βοηθήσουμε γιατί ο Μάνεσης επιχειρεί με διάφορα κόλπα να τουμπάρει συνειδήσεις. Οι εργοδότες θα αξιοποιήσουν δυσκολίες και ανάγκες αλλά και προβοκάτσιες και πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Ομως μπροστά εσείς, δίπλα εμείς, όλοι μαζί θα φέρουμε τον αγώνα σε νίκη, που θα είναι νίκη της τάξης μας και θα έρθει με το χέρι γροθιά και ψηλά».

ΠΑΜΕ
Ολοι με το κουπόνι στο χέρι!

Κάλεσμα για την οικονομική εξόρμηση για τη στήριξη των χαλυβουργών

Σε εντατική δράση για την επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης που εξήγγειλε για τη στήριξη των χαλυβουργών καλεί με χτεσινή του ανακοίνωση το ΠΑΜΕ. Στην ανακοίνωση τονίζει:

«Ξεκινάει η οικονομική εξόρμηση που εξήγγειλε το ΠΑΜΕ στις 9 του Φλεβάρη για την ενίσχυση των χαλυβουργών.

Για πάνω από 100 μέρες οι εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας δίνουν μια σκληρή μάχη, μάχη που αφορά όλη την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Εσπασαν το φόβο και την τρομοκρατία, την απειλή της πείνας. Ακολουθούν το δρόμο που θα ήθελαν να έχουν ακολουθήσει πολλοί περισσότεροι.

Χρειάζεται νέο κύμα αλληλεγγύης κυρίως με οικονομική στήριξη. Είναι χρέος κάθε εργάτη, άνεργου, φτωχού μεροκαματιάρη, της νεολαίας και των γυναικών, των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχής αγροτιάς. Είναι χρέος όλου του λαού απέναντι στα παιδιά του.

ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΠΟΝΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

Οι φορείς που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ, στην ΠΑΣΕΒΕ, στο ΜΑΣ, στην ΟΓΕ και στην ΠΑΣΥ, οι λαϊκές επιτροπές να πρωτοστατήσουν για την επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης.

Το κάθε ΔΣ του σωματείου, ο κάθε συνδυασμός που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, η κάθε σωματειακή επιτροπή να χρεώσει εργάτες και εργάτριες που θα διακινούν τα κουπόνια. Να απευθυνθούμε πλατιά στον εργατόκοσμο, σε κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά, σχολειό και πολυκατοικία, η νίκη των χαλυβουργών θα είναι νίκη όλων των εργατών.

Η διάρκεια της εξόρμησης θα είναι μέχρι : 31 ΜΑΡΤΗ

Λογαριασμός κατάθεσης : 146/762521-91 στην ΕΤΕ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ.

ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ