ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ
Να ενταθεί η μάχη με προτεραιότητα την οργάνωση στους χώρους δουλειάς

Το προεδρείο. Στο βήμα ο Χρήστος Κατσώτης
Το προεδρείο. Στο βήμα ο Χρήστος Κατσώτης
Οι βασικοί στόχοι και ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να οργανωθεί η κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην εφαρμογή των νέων εφιαλτικών μέτρων και για να προστατευθεί η λαϊκή οικογένεια από την εξαθλίωση συζητήθηκαν στη χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσαν στην Αθήνα, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Για άλλη μια φορά, η μεγάλη αίθουσα στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» γέμισε ασφυκτικά, αφού πλατιά ήταν η ανταπόκριση από συνδικάτα, συνδικαλιστές, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, Λαϊκές Επιτροπές, γυναίκες και φοιτητές - σπουδαστές.

Την εισήγηση έκανε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και επικεφαλής της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ, που αναφέρθηκε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις και μεταξύ άλλων σημείωσε ότι όλο και περισσότερος κόσμος με μεγαλύτερη πείρα αντιμετωπίζει την αστική προπαγάνδα και τις προβοκατόρικες μεθόδους των κρατικών μηχανισμών. «Φάνηκε, συνέχισε, από τη μαζικότητα και τη συσπείρωση γύρω από τα μπλοκ του ΠAME, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, από τη συμπεριφορά του κόσμου που είχε ανέβει κατά χιλιάδες στο Σύνταγμα και μετά τα επεισόδια ερχόταν εκεί που ήταν συντεταγμένη η δική μας παρουσία. Η συμπεριφορά αυτού του κόσμου φανερώνει σε ένα βαθμό, ακόμα και στο επίπεδο μιας διαδήλωσης ότι κερδίζει έδαφος η αναγκαιότητα του οργανωμένου κινήματος, πράγμα που η αστική τάξη έδωσε μάχη όλο το καλοκαίρι μαζί με τις διάφορες οπορτουνιστικές ομάδες για να το χτυπήσει με το περιβόητο ακαθοδήγητο και ανοργάνωτο της πλατείας».

Διαφώτιση - οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη
Σε άλλο σημείο τόνισε ότι πρέπει να δοθεί μάχη για «να προφυλάξουμε το κίνημα και να διαφωτίσουμε πιο πλατιά τον κόσμο που προβληματίζεται, ότι το αντιμνημονιακό μέτωπο δεν μπορεί να είναι γραμμή πάλης και συμμαχίας. Δε γίνεται αγώνας με στόχο την αλλαγή της ΕΕ από τα μέσα. Δεν υπάρχει προοπτική με τις θεωρίες της συνύπαρξης με τα μονοπώλια, της ίσης κατανομής θυσιών και βαρών». Η ανάγκη της πλατιάς διαφώτισης του λαού αναδείχτηκε άλλωστε και από τη χτεσινή επιχείρηση, με την οποία τα επιτελεία της κυβέρνησης και της αστικής τάξης προσπάθησαν να παρουσιάσουν την προχτεσινή συμφωνία του Γιούρογκρουπ ως σωτήρια για τον ελληνικό λαό, την ώρα που γι' αυτόν έχει ήδη ξεκινήσει η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

Αναφερόμενος στους άμεσους πρακτικούς στόχους, ο Χρ. Κατσώτης είπε: «Αμεσα από σήμερα να πάμε με στόχο να προχωρήσουμε σε γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, σε όσους μπορούμε παραπάνω. Να παρθεί απόφαση για αγωνιστική απάντηση να μην περάσουν απολύσεις, μειώσεις μισθών, εφαρμογή του κατάπτυστου κατώτατου μισθού, κατάργηση κλαδικών συμβάσεων. Να μην περάσει κλίμα παραίτησης, φόβου. Να βάλουμε ανοιχτά και τολμηρά ότι οι εργάτες δεν πρέπει να φοβούνται δεν έχουν άλλο να χάσουν παρά μόνο τις αλυσίδες τους. Να ξεκαθαρίζεται ότι η απαλλαγή από την τρόικα και τις αντιλαϊκές πολιτικές μόνο με αποδέσμευση από την ΕΕ μπορεί να γίνει με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και εργατική λαϊκή εξουσία.

Παρακολουθούμε τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας. Προχωράμε σε συσκέψεις των κλαδικών ταξικών συνδικάτων μαζί με τα επιχειρησιακά και εργοστασιακά του κλάδου.

Να ανοίξουμε και άλλα μέτωπα σαν της Χαλυβουργίας. Να βγουν κοινά καλέσματα κλαδικών και επιχειρησιακών, απόφαση αγώνα σε κάθε κλάδο. Να φτιάξουμε κλίμα αντίστασης στους νόμους τους. Γι' αυτό είναι σημαντικό να δεθεί ο τόπος δουλειάς με τις γειτονιές. Ενας τρόπος είναι τέτοιες αποφάσεις να γίνουν αποφάσεις και των λαϊκών επιτροπών».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ για τους απεργούς Χαλυβουργούς τονίζοντας πως «παίρνουμε όλα τα μέτρα για την καλή οργάνωσή της. Το σωματείο θα κυκλοφορήσει κουπόνια των 2 ευρώ. Οργανώνουμε το πλατύ άνοιγμα, το βάζουμε σε όλους τους χώρους, σωματεία, συλλόγους, λαϊκές επιτροπές, φορείς».

Πιο κάτω αναφέρθηκε στα καθημερινά μέτωπα πάλης σημειώνοντας ότι πρέπει να δυναμώνουν ταυτόχρονα με το ξεκαθάρισμα του προσανατολισμού της γενικής γραμμής συσπείρωσης και πάλης. Τα μέτωπα αυτά είναι: μισθοί και συντάξεις, ανεργία, ασφαλιστικό, υγεία και παιδεία, εργασιακές σχέσεις, παιδικοί σταθμοί, φορολογία, χαράτσια.

«Ο αγώνας - είπε - ενάντια στη φοροκαταιγίδα με τα χαράτσια παίρνει τώρα νέα διάσταση. Οι μειώσεις μισθών, οι απολύσεις, η γενικευμένη αβεβαιότητα οδηγεί αρκετούς στην άρνηση πληρωμής των χαρατσιών. Το ίδιο για τους παιδικούς σταθμούς. Βασικό μέτωπο η στήριξη των ανέργων και το θέμα της υγείας για τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της. Επίσης, η άσχημη κατάσταση των σχολείων».

Κλείνοντας, κάλεσε στη μάχη για το σημερινό συλλαλητήριο και στις πρωινές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων και των οικοδόμων.

Πλούσια συζήτηση

Ο Γ. Σιφωνιός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ελληνική Χαλυβουργία, που έγινε δεκτός με θερμά χειροκροτήματα, αναφέρθηκε στο ρόλο της πλειοψηφίας των ΜΜΕ που αν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης «ήταν αντικειμενικά θα είχαμε προχωρήσει πιο μπροστά. Αλλά τα ΜΜΕ τα δικά μας είναι μόνο ο «Ρ», ο 902 και η φωνή των εργατών».

Ο Δ. Θεοδωρόπουλος, μέλος της Παναττικής Γραμματείας ΠΑΣΕΒΕ, σημείωσε ότι η σημερινή δουλειά είναι βήμα ενίσχυσης της συμμαχίας και της αγωνιστικής προοπτικής. Σε άλλο σημείο αποκάλυψε το ρόλο των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ που βαδίζουν ενάντια στα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων. Μιλώντας για τη δράση της ΠΑΣΕΒΕ αναφέρθηκε στη μάχη για το στήσιμο επιτροπών αγώνα, για την ενίσχυση των ενώσεων στους δήμους. Ακόμα ρίχνουν το βάρος στην ενίσχυση του σωματείου αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων της Α' Αθήνας, ώστε να καθιερωθεί ως πόλος συσπείρωσης και αντίστασης. Τέλος, είπε ότι η συμμετοχή των ΕΒΕ στο συλλαλητήριο στις 12 Φλεβάρη ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς κατέβηκε κόσμος που είχε πολύ καιρό να κατεβεί σε κινητοποίηση.

Η Κάτια Κρόκου, από την ΟΓΕ, ανέφερε ότι οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ έχουν διαρκή επαφή με τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Μίλησε για την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας με στόχο καμία γυναίκα, καμία άνεργη να μη μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μεταξύ άλλων, είπε για τη νέα επίσκεψη που έκανε η ΟΓΕ στους απεργούς της Χαλυβουργίας όπου παρέδωσε 1.000 ευρώ από την πανελλαδική εξόρμηση που κάνει για την ενίσχυση του αγώνα τους. Αξίζει να σημειωθεί η δράση των συλλόγων γυναικών στις γειτονιές όπου ζουν οι χαλυβουργοί. Αποτέλεσμα των παρεμβάσεων αυτών ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις οι χαλυβουργοί να μην πληρώνουν για τροφεία, για φροντιστήρια, για ΙΕΚ.

Παρεμβαίνοντας, εκ μέρους του ΜΑΣ, ο Νίκος Χονδρόπουλος μίλησε για τα εμπόδια που έβαλαν διάφορες δυνάμεις στη συμμετοχή των φοιτητών και σπουδαστών στις πρόσφατες κινητοποιήσεις. «Χαρακτηριστικά στη Φυσικομαθηματική Σχολή μέλη των παρατάξεων ΔΑΠ, ΠΑΣΠ αλλά και του οπορτουνιστικού χώρου θέλησαν να μας εμποδίσουν να κλείσουμε τις σχολές παρότι ήταν ημέρα απεργίας με το πρόσχημα ότι έχει εξεταστική και πρέπει οι φοιτητές να πάρουν τα πτυχία τους». Οπως υπογράμμισε, οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ πρέπει να βγούνε μπροστά, να είναι σε ετοιμότητα, να συνεδριάζουν οι γραμματείες τους και να κουβεντιάζουν με όλους τους σπουδαστές ότι αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα δουλέψουν με 400 ευρώ ή που θα βγούνε μαζικά στην ανεργία». Να γίνουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές σε κάθε αμφιθέατρο, σε κάθε εστία, σε κάθε εργαστήριο ο Γολγοθάς της κυβέρνησης στην εφαρμογή αυτών των μέτρων.

Εκ μέρους της ΠΑΣΥ ο Γιώργος Γκικόπουλος είπε πως η ΠΑΣΥ μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές έχει οργανώσει σειρά κινητοποιήσεων όπως για παράδειγμα ενάντια στα χαράτσια αλλά και έξω από την Αγροτική Τράπεζα, η οποία ξεπουλάει την περιουσία που έχουν οι συνεταιρισμοί και έχει πάνω από το 70% της καλλιεργήσιμης γης στα χέρια της. Οπως είπε οργανώνονται καθημερινά νέες εργατικές κινητοποιήσεις ταυτόχρονα αυξάνονται και οι διώξεις των αγροτών. «Ηρθαν μηνυτήριες αναφορές σε αγρότες, για κινητοποιήσεις που έκαναν τον Δεκέμβρη. Είναι καταδικασμένοι μία και δύο φορές και εξακολουθούν να σέρνονται στα δικαστήρια», τόνισε. Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Οπως στραγγαλίζονται οι εργαζόμενοι έτσι στραγγαλίζονται και οι αγρότες. Φέτος, οι αγρότες δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. Πάνε να αγοράσουν εφόδια για να τα καλλιεργήσουν και οι μικρέμποροι τους ζητούν να τα προπληρώσουν με μετρητά γιατί οι πολυεθνικές τα ζητάνε μπροστά και μετρητά και δεν δέχονται επιταγές».

Ακολούθησαν πολλές ακόμα τοποθετήσεις που μετέφεραν πείρα από την οργάνωση των αγώνων. Αντίστοιχη σύσκεψη έγινε χτες και στη Θεσσαλονίκη.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σήμερα παράσταση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) προχωρά σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ., η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, μαζί με άλλες Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, απαιτώντας τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας όλων δίχως όρους και προϋποθέσεις, χωρίς, δηλαδή, τη συμπλήρωση των απαραίτητων ημερών ασφάλισης (50 ένσημα).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ