ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Συνέχεια της αστυνομοκρατίας παρουσία Ναζαρμπάεφ

Από τις πρόσφατες συγκρούσεις των απεργών στην πετρελαιοβιομηχανία με την αστυνομία
Από τις πρόσφατες συγκρούσεις των απεργών στην πετρελαιοβιομηχανία με την αστυνομία
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Εισαγγελίας του Καζαχστάν, ο αριθμός των θυμάτων των αιματηρών γεγονότων στην πόλη Ζαναοζέν (16/12) ανέρχεται σε 15 άτομα, ενώ από τους 97 τραυματίες οι 60 εξακολουθούν να βρίσκονται στα νοσοκομεία. Από τις αρχές ασφαλείας έχουν συλληφθεί 8 διαδηλωτές και ακόμα 5 κρατούνται.

Να σημειωθεί πως, όπως καταγγέλλουν μαζικές και συνδικαλιστικές ενώσεις, οι συλλήψεις επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές. Ετσι, στις 21 Δεκέμβρη, στην πόλη Ζεζκαζγκάν, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, συνελήφθη το στέλεχος του ανεξάρτητου συνδικάτου «Ζαναρτού», Ερζάν Νταουκένοφ, κι έκτοτε χάθηκε η επικοινωνία μαζί του.

Σχολιάζοντας το βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και δείχνει τους αστυνομικούς να πυροβολούν κατά των διαδηλωτών, ο Αμανζόλ Καμπίλοφ, διοικητής «φρουράς» πόλης Ζαναοζέν (στην οποία έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος), δήλωσε πως με εντολή εισαγγελέα ξεκίνησε έρευνα για τα αιματηρά γεγονότα. Ο Καμπίλοφ διέψευσε τις πληροφορίες για 55 νεκρούς, ενώ ο γενικός εισαγγελέας του Καζαχστάν, Ασχάτ Νταουλμπάεφ, τάχτηκε υπέρ της συμμετοχής στην έρευνα εκπροσώπων του ΟΗΕ.

Μια σειρά κοινωνικές και μαζικές οργανώσεις μεταδίδουν πως στην πόλη Ζαναοζέν συνεχίζεται το όργιο της αστυνομοκρατίας, οι συλλήψεις και οι βασανισμοί εργαζομένων, έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία έως τις 5 Γενάρη του 2012, ενώ περιορίστηκε και η ελευθερία κίνησης γύρω από την πόλη Ζαναοζέν, η κίνηση από και προς την πόλη, καθώς και η λήψη φωτογραφιών και βίντεο.

Με μια λιτή ανακοίνωση η Προεδρία της Δημοκρατίας του Καζαχστάν έκανε γνωστό πως την Πέμπτη την πόλη Ζαναοζέν επισκέφτηκε ο πρόεδρος της χώρας Ν. Ναζαρμπάεφ και είχε συνάντηση με τις τοπικές αρχές και «κατοίκους» της πόλης. Αποτέλεσμα της επίσκεψης αυτής φαίνεται να είναι η απομάκρυνση από τα καθήκοντά του, του ντόπιου περιφερειάρχη, ο οποίος αποτελεί «εξιλαστήριο θύμα», με στόχο να αμβλυνθούν οι λαϊκές αντιδράσεις για το αντεργατικό έγκλημα.

Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των απεργών στο Καζαχστάν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους και καταγγέλλοντας τη δολοφονική επίθεση, στάθηκαν ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα και από την Ελλάδα, ενώ την Τετάρτη πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Καζακστάν αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.


Ι. Π.

ΙΤΑΛΙΑ
Ολοταχώς προς εφαρμογή της λιτότητας

ΡΩΜΗ.--

Ψήφο εμπιστοσύνης για το πακέτο λιτότητας ύψους 33 δισεκατομμυρίων ευρώ έλαβε, χτες, από τη Γερουσία η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι με 257 ψήφους υπέρ (καταψήφισαν οι 41 βουλευτές της «Λίγκας του Βορρά» και του «Κόμματος των Αξιών»). Είχε ήδη εγκριθεί και από τη Βουλή στις 16 Δεκέμβρη. Ετσι, η κυβέρνηση προχωρά στην αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από το Νοέμβρη του 2012, φορολογεί πλέον την πρώτη κατοικία, αυξάνει τη φορολογία στην τιμή του πετρελαίου, περικόπτει ακόμα μια φορά τις δαπάνες για τις περιφερειακές κυβερνήσεις, «παγώνει» τις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Επιπλέον, αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης από 60 σε 61 χρόνια για τις γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα το 2012 με στόχο τα 66 χρόνια έως το 2018, και παράλληλα αυξάνει τα απαιτούμενα χρόνια εργασίας για συνταξιοδότηση από 40 σε 41 για τις γυναίκες και στα 42 για τους άνδρες.

Μιλώντας στη Γερουσία λίγο πριν την τελική έγκριση των μέτρων λιτότητας ο Ιταλός πρωθυπουργός υποστήριξε πως «η Ιταλία θα ξεπεράσει την οικονομική κρίση» και πως είναι απαραίτητες «οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας», σημειώνοντας πως θα υπάρξει εκτεταμένος και αναλυτικός διάλογος με τους λεγόμενους «κοινωνικούς εταίρους». Χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο να τροποποιηθεί το άρθρο 18 που προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις με πάνω από 15 εργαζόμενους δεν μπορούν να απολύουν χωρίς βάσιμη αιτία, ο Μόντι άφησε ουσιαστικά ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο. Υπενθυμίζεται εξάλλου πως η υπουργός Εργασίας, Ελσα Φορνέρο, είχε υποστηρίξει πως κάτι τέτοιο «δεν είναι αιωνίως απαραβίαστο, δεν αποτελεί ταμπού»...

Ανθρωποφαγία!

Η επίδειξη κανιβαλισμού σε τηλεοπτικό δίκτυο της Ολλανδίας δείχνει, αν μη τι άλλο, μέχρι πού μπορεί να φτάσει η εξαχρείωση των μέσων μαζικής ενημέρωσης στον καπιταλισμό για την αύξηση της τηλεθέασης. Η είδηση αφορά στο τηλεοπτικό δίκτυο «BNN», που έδειξε την Τετάρτη δύο παρουσιαστές τηλεοπτικού προγράμματος να καταναλώνουν ο ένας τις σάρκες του άλλου! Οι δύο παρουσιαστές της εκπομπής με τίτλο «Πειραματόζωα» υποβλήθηκαν στις αρχές της βδομάδας σε χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία αφαιρέθηκαν μικρά τμήματα του σώματός τους. Στη συνέχεια, αυτά καταναλώθηκαν, αφού τα είχε ...μαγειρέψει γνωστός σεφ ολλανδικού εστιατορίου και ζωντανά έκαναν κρίσεις για τη γεύση της ανθρώπινης σάρκας. Ο εξευτελισμός της ανθρώπινης ύπαρξης σε όλο της το μεγαλείο!..

ΒΕΛΓΙΟ
Γενική απεργία στο δημόσιο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν χτες οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα του Βελγίου αντιδρώντας στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και στις περικοπές που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση του Ελιο Ντι Ρούπο. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε σχολεία, νοσοκομεία, κυβερνητικές υπηρεσίες, αλλά και στα ταχυδρομεία πήραν μαζικά μέρος στην απεργία, ενώ η «Eurostar» ανακοίνωσε πως δε θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια στο Βέλγιο για όσο διάστημα διαρκεί η απεργία.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση του Ελιο Ντι Ρούπο ανακοίνωσε πρόσφατα περικοπές δαπανών ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, που προβλέπει τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων με 42 χρόνια υπηρεσίας και ηλικία 62 ετών αντί για 35 χρόνια υπηρεσίας και ηλικία 60 ετών. Για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα το όριο θα ανέβει από τα 58 στα 60 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δρομολογεί μείωση των επιδομάτων ανεργίας, και σημαντικές περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίας.

ΤΣΕΧΙΑ
«Εβαλαν» τον Χάβελ στη θέση του

ΠΡΑΓΑ.--

Οι μέρες που ακολούθησαν μετά το θάνατο του αντικομμουνιστή Βάτσλαβ Χάβελ την περασμένη Κυριακή χαρακτηρίστηκαν από ύμνους για τη δράση του τόσο από την κυρίαρχη τάξη της Τσεχίας όσο και από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών ανά τον κόσμο. Τον εμφανίζουν ως «μεγάλο ηγέτη» και «αγωνιστή για τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα», για τη «δημοκρατία και την ελευθερία». Ο Χάβελ υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της αντεπανάστασης στην Τσεχοσλοβακία και πρώτος Πρόεδρος της χώρας μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, δρομολογώντας την ένταξη της Τσεχίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ με αρνητικές συνέπειες για το λαό.

Τέσσερις βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας διαφοροποιήθηκαν από τη στάση που τήρησε το κόμμα, αρνούμενοι να παραστούν στην ειδική τελετή στη Βουλή των Αντιπροσώπων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη για τον Χάβελ. Οι κομμουνιστές βουλευτές που δε δέχτηκαν να μπουν στο χορό των «υμνητών» του αντεπαναστάτη ήταν οι Στανισλάβ Γκρόσπιτς, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Μάρτα Σεμέλοβα, γραμματέας της ΚΟ της Πράγας, Μιροσλάβ Γκρεμπένιτσεκ, πρώην πρόεδρος του κόμματος, και Πάβελ Χόιντα.

ΡΩΣΙΑ
Υποσχέσεις για ... εκδημοκρατισμό

Στο επίκεντρο του ετήσιου προεδρικού διαγγέλματος, που εκφώνησε ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, βρέθηκαν φέτος οι δηλώσεις του για σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της Ρωσίας, στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού του. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν δείχνουν την ανησυχία της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας μπροστά στις μεγαλύτερες μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, αλλά και τη συνεχιζόμενη πτώση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού κι υποψήφιου για τη ρωσική προεδρία στις εκλογές του 2012, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ενώπιον και των δύο κοινοβουλευτικών Σωμάτων, ο Ντ. Μεντβέντεφ τάχθηκε υπέρ της απλοποίησης της αδειοδότησης της λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων. Ετσι δήλωσε πως θα προτείνει στο εξής, αντί για την παράδοση των στοιχείων 50 χιλιάδων μελών στις αρχές, να είναι αρκετές 500 υπογραφές για τη λειτουργία ενός πολιτικού κόμματος. Επίσης, για την κάθοδο στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα απαιτούνται στο εξής λιγότερες υπογραφές, ενώ θα επανέλθει η άμεση εκλογή των τοπικών κυβερνητών, κάτι που είχε καταργήσει ο Πούτιν το 2004. Εκτοτε, οι κυβερνήτες διορίζονται από το Κρεμλίνο.

Επιπλέον ο Ντ. Μεντβέντιεφ υποσχέθηκε κι αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ώστε να αυξηθεί ο έλεγχος των πολιτικών κομμάτων στη διαδικασία ελέγχου της καταμέτρησης.

Από το λόγο του, ωστόσο, δεν έλειψαν και οι απειλές που εξαπόλυσε προς τους «προβοκάτορες και εξτρεμιστές», που τους προειδοποίησε ότι δε θα τους επιτραπεί να διχάσουν την κοινωνία.


Ι. Π.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ