Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Συνέχεια της αστυνομοκρατίας παρουσία Ναζαρμπάεφ

Από τις πρόσφατες συγκρούσεις των απεργών στην πετρελαιοβιομηχανία με την αστυνομία
Από τις πρόσφατες συγκρούσεις των απεργών στην πετρελαιοβιομηχανία με την αστυνομία
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Εισαγγελίας του Καζαχστάν, ο αριθμός των θυμάτων των αιματηρών γεγονότων στην πόλη Ζαναοζέν (16/12) ανέρχεται σε 15 άτομα, ενώ από τους 97 τραυματίες οι 60 εξακολουθούν να βρίσκονται στα νοσοκομεία. Από τις αρχές ασφαλείας έχουν συλληφθεί 8 διαδηλωτές και ακόμα 5 κρατούνται.

Να σημειωθεί πως, όπως καταγγέλλουν μαζικές και συνδικαλιστικές ενώσεις, οι συλλήψεις επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές. Ετσι, στις 21 Δεκέμβρη, στην πόλη Ζεζκαζγκάν, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, συνελήφθη το στέλεχος του ανεξάρτητου συνδικάτου «Ζαναρτού», Ερζάν Νταουκένοφ, κι έκτοτε χάθηκε η επικοινωνία μαζί του.

Σχολιάζοντας το βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και δείχνει τους αστυνομικούς να πυροβολούν κατά των διαδηλωτών, ο Αμανζόλ Καμπίλοφ, διοικητής «φρουράς» πόλης Ζαναοζέν (στην οποία έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος), δήλωσε πως με εντολή εισαγγελέα ξεκίνησε έρευνα για τα αιματηρά γεγονότα. Ο Καμπίλοφ διέψευσε τις πληροφορίες για 55 νεκρούς, ενώ ο γενικός εισαγγελέας του Καζαχστάν, Ασχάτ Νταουλμπάεφ, τάχτηκε υπέρ της συμμετοχής στην έρευνα εκπροσώπων του ΟΗΕ.

Μια σειρά κοινωνικές και μαζικές οργανώσεις μεταδίδουν πως στην πόλη Ζαναοζέν συνεχίζεται το όργιο της αστυνομοκρατίας, οι συλλήψεις και οι βασανισμοί εργαζομένων, έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία έως τις 5 Γενάρη του 2012, ενώ περιορίστηκε και η ελευθερία κίνησης γύρω από την πόλη Ζαναοζέν, η κίνηση από και προς την πόλη, καθώς και η λήψη φωτογραφιών και βίντεο.

Με μια λιτή ανακοίνωση η Προεδρία της Δημοκρατίας του Καζαχστάν έκανε γνωστό πως την Πέμπτη την πόλη Ζαναοζέν επισκέφτηκε ο πρόεδρος της χώρας Ν. Ναζαρμπάεφ και είχε συνάντηση με τις τοπικές αρχές και «κατοίκους» της πόλης. Αποτέλεσμα της επίσκεψης αυτής φαίνεται να είναι η απομάκρυνση από τα καθήκοντά του, του ντόπιου περιφερειάρχη, ο οποίος αποτελεί «εξιλαστήριο θύμα», με στόχο να αμβλυνθούν οι λαϊκές αντιδράσεις για το αντεργατικό έγκλημα.

Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των απεργών στο Καζαχστάν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους και καταγγέλλοντας τη δολοφονική επίθεση, στάθηκαν ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα και από την Ελλάδα, ενώ την Τετάρτη πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Καζακστάν αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ