Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες διαδηλώσεις κατά του στρατιωτικού καθεστώτος

Υπέρ του στρατού οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι»

ΚΑΪΡΟ.--

Απέναντι από τους διαδηλωτές που ζητούν να παραδώσει ο στρατός την εξουσία τάσσονται, ολοένα πιο ξεκάθαρα, οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και το κόμμα τους, Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, καθώς, όπως φαίνεται, πρωταρχικό τους μέλημα είναι να διασφαλίσουν την άνετη κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία, έστω και αν η εκλογική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη διεξάγεται υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπό μποϊκοτάζ μεγάλης μερίδας της πολιτικής σκηνής και έχει σημαδευτεί από τις αιματηρότερες συγκρούσεις διαδηλωτών - στρατού από την εκδίωξη Μουμπάρακ. Αυτό έγινε, χθες, σαφές από τις δηλώσεις του ηγετικού τους στελέχους Ισάμ αλ Αριάν, ο οποίος απέρριψε τις προτάσεις των κοσμικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης για επίσπευση της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών ή την παράδοση της εξουσίας από το στρατό σε κάποια προσωρινή προεδρική επιτροπή, έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Ο αλ Αριάν εκτίμησε ότι «αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει ο στρατός θα προκαλέσουν χάος» και παρέπεμψε στο απώτερο μέλλον για επίλυση των ζητημάτων αυτών. Η αντίδρασή του ήταν μάλλον αναμενόμενη, καθώς όλες αυτές τις τελευταίες μέρες οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» όχι μόνο δεν υποστήριξαν τις διαδηλώσεις κατά του στρατού, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις υιοθέτησαν και την επιχειρηματολογία του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου σε βάρος των διαδηλωτών, παρουσιάζοντάς τους ως «εχθρό της πατρίδας υποκινούμενο από ξένο δάκτυλο».

Είναι προφανές ότι η στάση αυτή οδηγεί σε περαιτέρω εμβάθυνση του διχασμού που εμφανίζεται στην αιγυπτιακή κοινωνία. Για σήμερα προγραμματίζεται νέα διαδήλωση με κύριο στόχο το στρατό, καθώς η έκκληση για «εθνικό διάλογο προκειμένου να σταθεροποιηθεί η χώρα» που απηύθυνε ο μεταβατικός πρωθυπουργός Καμάλ αλ Γκαντζούρι, επιμένοντας ότι ο στρατός «θέλει πολύ να αφήσει την εξουσία», δε βρήκε αποδέκτες. Οι διαδηλωτές και οι δυνάμεις που τους στηρίζουν εκτιμούν ότι πρόκειται «για ένα ακόμη κόλπο καθυστέρησης και κοροϊδίας». Ηδη, την τελευταία βδομάδα, έχουν σκοτωθεί 17 διαδηλωτές και έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ