Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εφτασε η πρώτη ομάδα Αράβων παρατηρητών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εφτασε, αργά χθες βράδυ, στη συριακή πρωτεύουσα η πρώτη επταμελής ομάδα παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία θα αποτελέσει και το συντονιστικό κέντρο για τους υπόλοιπους (περίπου 150) που αναμένεται να αφιχθούν σταδιακά, αρχής γενομένης από το Σάββατο. Επικεφαλής της συντονιστικής αυτής ομάδας είναι ο αναπληρωτής ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Σαμίρ Σαΐφ αλ Γιαζάλ, ο οποίος επανέλαβε ότι οι παρατηρητές θα μπορούν να μεταβούν όπου θέλουν και να ζητήσουν να έχουν μαζί τους και ΜΜΕ.

Στόχος, όπως είπε ο Γιαζάλ, είναι η εφαρμογή του σχεδίου αποκλιμάκωσης του Συνδέσμου που προβλέπει: απόσυρση όλων των ενόπλων από τους δρόμους, τερματισμό της βίας άμεσα από όλες τις πλευρές, απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και έναρξη πολιτικού διαλόγου. Η συριακή ηγεσία υποστηρίζει ότι, ήδη, έχει απελευθερώσει χιλιάδες πολιτικούς κρατουμένους (1.000 μόνο τις τελευταίες βδομάδες), ότι έχει αποσύρει το στρατό από τις πόλεις, με εξαίρεση τις περιοχές όπου «δέχεται επιθέσεις από ένοπλες συμμορίες» ενώ έχει, ήδη, υποσχεθεί διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις αρχές του χρόνου και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν, χθες, ότι από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 2.000 στρατιώτες και συμπλήρωσαν ότι και μόνο το στοιχείο αυτό αποδεικνύει το ανυπόστατο των εκτιμήσεων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που εκτιμά ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 5.000 πολίτες και θεωρεί ότι η δράση του στρατού μπορεί να χαρακτηριστεί και «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Από την άλλη, οι αντικαθεστωτικές οργανώσεις, και κυρίως το Εθνικό Συμβούλιο που εκπροσωπεί δυνάμεις φίλα προσκείμενες στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», χαρακτηρίζει «ελιγμούς» την αποστολή παρατηρητών και τις δεσμεύσεις, και ζητά «άμεση λήψη μέτρων για την εκδίωξη Ασαντ από την εξουσία». Σήμερα, οι αντιπολιτευόμενες οργανώσεις καλούν σε διαδηλώσεις κατά του Πρωτοκόλλου που υπέγραψε η Δαμασκός με τον Αραβικό Σύνδεσμο για εφαρμογή του σχεδίου του τελευταίου. Υποστηρίζουν δε, ότι χθες σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις σε διάφορες πόλεις με 17 νεκρούς πολίτες αλλά και ένοπλες συγκρούσεις πέριξ της Χομς με απώλειες εκατέρωθεν.

Νέα ανακοίνωση κατά της συριακής ηγεσίας έσπευσε να εκδώσει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εμφανιζόμενο «βασιλικότερο του βασιλέως» σε σχέση με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα, μια νεο-εμφανιζόμενη οργάνωση με έδρα τη Βρετανία (!), υπό την επωνυμία Avaaz, υποστηρίζει ότι έχει παρατηρητές εντός Συρίας και ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 6.200.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ