Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνάντηση για συνεργασία «Φατάχ» - «Χαμάς»

ΚΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Νέα συνάντηση είχαν, χτες, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο πολιτικός ηγέτης της ισλαμιστικής «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ, και ο επικεφαλής της «Φατάχ», Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, επιτεύχθηκαν σημαντικά «βήματα στην κατεύθυνση της "εθνικής συμφιλίωσης"» καθώς αποφασίστηκε ν' αρχίσει, σταδιακά, η διαδικασία ένταξης της «Χαμάς» στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Με βάση, πάντα, αυτές τις πηγές, ο Μασχάαλ θα συμμετάσχει, στο πλευρό του Αμπάς, στην προετοιμασία των εκλογών για την ανάδειξη του εξόριστου Κοινοβουλίου της ΟΑΠ. Επίσης, οι δύο άνδρες αποφάσισαν να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση ξεχωριστών εκλογών σε Δ. Οχθη και Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου, όμως, να αναδειχθεί μία κυβέρνηση συνεργασίας με βάση το αποτέλεσμα.

Παρά την αισιοδοξία που επικρατεί, τα «αγκάθια» μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν πολλά, με κυριότερο το μέλλον των σωμάτων ασφαλείας που η καθεμία ελέγχει. Παρ' όλα αυτά, φαίνεται ότι η «Χαμάς» διαβεβαιώνει τον Αμπάς ότι «δε θα μπει εμπόδιο σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ εφόσον τηρηθούν οι όροι που ο Αμπάς θέτει - δηλαδή πάγωμα εποικισμών και αφετηρία τα σύνορα του '67 - και ότι θα στηρίξει την καμπάνια για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του '67».

Αρνητική, φυσικά, ήταν η αντίδραση της ισραηλινής ηγεσίας, η οποία τόνισε ότι «όσο και να προσπαθεί να φανεί μετριοπαθής, η "Χαμάς" είναι τρομοκρατική οργάνωση» και ξεκαθάρισε ότι όσο συνεχίζεται η προσέγγιση «Χαμάς» - «Φατάχ» δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος. Βέβαια, όταν δεν υπήρχε η προσέγγιση αυτή, υποστήριζε ότι ο Αμπάς δεν εκπροσωπεί όλους τους Παλαιστινίους, κ.ο.κ., αφού πάγια ισραηλινή τακτική είναι ν' αρνείται την οποιαδήποτε πρόοδο και να θέτει διαρκώς νέους όρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ