ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Εξέγερση στη Βατούσα για το γιατρό

"Εκσυγχρονιστική" εντολή του "Βοστάνειου" Νοσοκομείου Μυτιλήνης, αφήνει τρία χωριά χωρίς γιατρό!

To αγροτικό ιατρείο του χωριού τους κατέλαβαν (!) χτες το πρωί οι κάτοικοι της Βατούσας Λέσβου σε μία κίνηση αγανάκτησης, αφού με εντολή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ο γιατρός της Βατούσας θα επισκέπτεται μόνο μία μέρα τη βδομάδα το χωριό, για να επανδρώσει το Κέντρο Υγείας Αντισας που δεν έχει καθόλου γιατρό!

Χτες το πρωί μερικοί ηλικιωμένοι πήγαν στο αγροτικό ιατρείο για εξετάσεις, αλλά είδαν το γιατρό να ετοιμάζεται να φύγει. Μια ανακοίνωσηστην πόρτα τους ειδοποιούσε ότι ο γιατρός θα βρίσκεται στο χωριό μόνο κάθε Παρασκευή και όχι και τη Δευτέρα και την Τετάρτη, όπως γινόταν μέχρι τότε. Οι άνθρωποι, αγανακτισμένοι που θα έχαναν ακόμη και αυτή τη λειψή ιατρική φροντίδα, απέκλεισαν το γιατρό στο ιατρείο και απαίτησαν να ακολουθήσει το πρόγραμμα κανονικά, όπως κι έγινε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γιατρός δέχτηκε τηλεφώνημα από εισαγγελέα, ο οποίος τον απείλησε με μήνυση αν δεν εμφανιστεί στο Κέντρο Υγείας της Αντισας. Ο γιατρός απάντησε πως δεν έχει αντίρρηση, αλλά είναι αποκλεισμένος από ολόκληρο το χωριό που στο μεταξύ είχε μαζευτεί.

Σε λίγο, μικρή αστυνομική δύναμη ήρθε από την Αντισα, αποτελούμενη από το διοικητή της αστυνομίας Αντισας και δύο αστυνομικούς με πολιτικά οι οποίοι επέβαιναν σε φορτηγάκι (!) που προφανώς εκτελούσε χρέη περιπολικού... Ο επικεφαλής είπε στους κατοίκους ότι ο γιατρός κινδυνεύει με μήνυση αν δεν τον αφήσουν ελεύθερο, αλλά οι κάτοικοι του απάντησαν ότι τότε θα έπρεπε να μηνύσει όλο το χωριό! Οι αστυνομικοί έφυγαν άπρακτοι, ενώ ο γιατρός ακολούθησε κανονικά το πρόγραμμά του και εξέτασε τους κατοίκους.Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος γιατρός εξυπηρετεί άλλα δύο χωριά, τα Χίδαιρα και τη Φτερούντα, που κινδυνεύουν τώρα και αυτά να μείνουν χωρίς τις υπηρεσίες του. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από εντολή του "Βοστάνειου" Νοσοκομείου Μυτιλήνης, επειδή οι δύο γιατροί, που υπήρχαν στο Κέντρο Υγείας Αντισας αποσπάστηκαν ο ένας στην Αθήνα και ο άλλος στη Μυτιλήνη. Το κοινοτικό συμβούλιο της Βατούσας έχει πάρει απόφαση κατά της εντολής αυτής, ωστόσο ο πρόεδρος της κοινότητας δεν πήρε ξεκάθαρη θέση στα χτεσινά γεγονότα, πιθανόν επειδή εργάζεται σαν διοικητικός υπάλληλος στο Κέντρο Υγείας της Αντισας.

Οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μη χάσουν το γιατρό τους και θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και αύριο, Τετάρτη. Αλλωστε, φοβούνται ότι με την αύξηση του τουρισμού το καλοκαίρι, ο γιατρός τους, εκ των πραγμάτων, θα τρέχει να καλύπτει την Αντισα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι, όπως είχε γράψει ο "Ρ", ο ένας εκ των δύο γιατρών, που αποσπάστηκε από το Κέντρο Υγείας Αντισας για την Αθήνα, είναι ανιψιός του υπουργού Ναυτιλίας Σουμάκη...

ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Μαχητική η πρώτη μέρα απεργίας

Σήμερα η στάση εργασίας (10 π.μ.-12 μ.) των εργαζομένων στο Δρομοκα'ϊτειο για την έλλειψη προσωπικού

Με τη μαζική συμμετοχή των γιατρών άρχισε χτες η απεργία διαρκείας στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, γεγονός που ενόχλησε το υπουργείο Υγείας και εξέδωσε ανακοίνωση για την αδικαιολόγητη, δήθεν, απεργιακή κινητοποίηση, ενώ χτες το απόγευμα η Διοίκηση του νοσοκομείου επιχείρησε να τρομοκρατήσει τους γιατρούς με την απειλή κλήσης του εισαγγελέα.

Χτες στο Κρατικό αντιμετωπίστηκαν μόνο τα επείγοντα περιστατικά εκείνα που η ζωή τους κινδύνευε άμεσα. Μέχρι τις 7 μμ είχαν αντιμετωπιστεί 120 περιστατικά - ενώ σε άλλες μέρες εφημερίας αντιμετωπίζονται 900 περιστατικά. Απ' αυτά τα περιστατικά τα περισσότερα προωθήθηκαν προς άλλα νοσοκομεία, ενώ έγιναν 13 εισαγωγές - έναντι 70 ή 80 σε άλλες εφημερίες. Οπως κατήγγειλε στο "Ρ" ο πρόεδρος της Πενταμελούς Επιτροπής των γιατρών της ΕΙΝΑΠ του Κρατικού Π. Πολάκης χτες το απόγευμα ο αντιπρόεδρος του νοσοκομείου - εκτελώντας εντολή του προέδρου - τον κάλεσε και του ζήτησε να σταματήσει να γίνεται η επιλογή των περιστατικών με τον τρόπο που τον κάνει η Απεργιακή Επιτροπή, γιατί είναι παράνομη και σε αντίθετη περίπτωση θα στείλουν τον εισαγγελέα. Ο Π. Πολάκης απάντησε ότι την ευθύνη για τα περιστατικά την έχει η Απεργιακή Επιτροπή, η οποία έχει την επιστημονική επάρκεια και γνώση να κρίνει το επείγον ή όχι των περιστατικών και να πράξει κατά την ιατρική δεοντολογία.

Οι γιατροί του Κρατικού της Νίκαιας ζητούν να αλλάξει το σύστημα εφημερίας του νοσοκομείου και να ενταχθεί άμεσα σε μια από τις τέσσερις ομάδες νοσοκομείων της Αθήνας, ώστε να εφημερεύει ανά τετραήμερο - και όχι μέρα παρά μέρα. Ζητούν επίσης τη δημοπράτηση εντός του Ιούνη των έργων για την κατασκευή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και την έναρξη των εργασιών εντός του Ιούλη του 1997.

Ολα δρομολογημέναγια το υπουργείο

Με χτεσινή ολοσέλιδη ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας παρουσιάζει όλα τα θέματα που αφορούν το Κρατικό Νοσοκομείο ως δρομολογημένα.

Για την αλλαγή της εφημερίας αναφέρει ότι "έχουν πρόσφατα δρομολογηθεί προσπάθειες αποσυμφόρησης του νοσοκομείου", αλλά η επόμενη παράγραφος είναι αποκαλυπτική: "Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί στη φάση αυτή να ισχύσει σύστημα με εφημερίες ανά τέσσερις μέρες, δεδομένων των μεγάλων υγειονομικών αναγκών της περιοχής του Πειραιά".

Το υπουργείο επικαλείται τις υγειονομικές ανάγκες του Πειραιά αποσιωπώντας ότι το Κρατικό της Νίκαιας καλύπτει πληθυσμό 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που αρχίζει από το Θησείο και φτάνει ως τα Λιόσια. Επίσης κάνει πως δεν ξέρει ότι οι γιατροί συνδέουν την αλλαγή του τρόπου εφημερίας με την ενίσχυση του Νοσοκομείου Δυτικών Συνοικιών και - το σπουδαιότερο - την πλήρη λειτουργία του Θριάσιου Νοσοκομείου, ώστε να μπει στο σύστημα εφημεριών. Η κυβέρνηση εκτός απ' τις ανά δίμηνο επισκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου στο Θριάσιο δεν έχει να παρουσιάσει τίποτε άλλο για το νοσοκομείο...

Οσον αφορά τα ΤΕΠ το υπουργείο υποστηρίζει ότι έχουν δρομολογηθεί κι αυτά και μάλιστα τα αντιπαραθέτει με το αίτημα της πενταμελούς για προσωρινή λύση σε προκατασκευασμένα κτίρια. Τα κονδύλια για τα ΤΕΠ έχουν εγκριθεί από το 1993 και ο υπουργός είχε υποσχεθεί από το Μάρτη του 1997 ότι θα υπάρξει η περίφημη δρομολόγηση, αλλά το "έργο βρίσκεται στη φάση του ελέγχου της μελέτης εφαρμογής και των τευχών δημοπράτησης απ' το υπουργείο", όπως αναφέρεται στη χτεσινή ανακοίνωση.

Στάση στο Δρομοκαϊτειο

Σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαϊτειο Ψυχιατρείο κάνουν δίωρη στάση εργασίας (10 π.μ.-12 μ.) διαμαρτυρόμενοι για τη δραματική έλλειψη προσωπικού.

Οπως καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων είναι ακάλυπτες οι μισές απ' τις 1.100 οργανικές θέσεις, με αποτέλεσμα το απόγευμα και το βράδυ να υπάρχουν τμήματα με πενήντα ασθενείς που καλύπτονται με μονοβάρδιες. Την ώρα της στάσης εργασίας οι εργαζόμενοι θα κλείσουν την Ιερά Οδό.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες στην υπηρεσία των παιδιών

Περιοδεία κλιμακίου της ΚΟ Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον βουλευτή Στ. Παναγιώτου στο Κέντρο Περιθάλψεως Παίδων "Αγιος Δημήτριος"

Μία ενδιαφέρουσα συνάντηση με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση του Κέντρου Περιθάλψεως Παίδων "Αγιος Δημήτριος" είχε χτες κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Στ. Παναγιώτου, το οποίο επισκέφτηκε το παραπάνω Ιδρυμα στα πλαίσια της εξόρμησης για την Υγεία. Το ΚΕΠΕΠ "Αγιος Δημήτριος" είναι ΝΠΔΔ και παρέχει φροντίδα και εκπαίδευση σε 100 περίπου άτομα πάνω από 3 ετών με βαριές, πολλαπλές αναπηρίες. Το προσωπικό, όπως διαπίστωσε το κλιμάκιο και στη διάρκεια της περιοδείας που έκανε στους χώρους του Ιδρύματος, κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες - διαπίστωση που ισχύει και για άλλα παρόμοια Ιδρύματα - για να φροντίσει τα άτομα που τα περισσότερα έχουν βαρύτατες αναπηρίες. Οι άνθρωποι όμως που κάνουν αυτή τη δύσκολη δουλιά - λειτούργημα αμείβονται ιδιαίτερα χαμηλά, δεν παίρνουν το επίδομα ειδικών αναγκών και πολλές φορές, όπως συμβαίνει και στο ΚΕΠΕΠ "Αγιος Δημήτριος", ζουν με την αγωνία αν θα πληρωθούνε τον επόμενο μήνα, καθώς τα λιγοστά χρήματα που έδωσε το υπουργείο για τη μισθοδοσία έχουν τελειώσει.

Το ΚΕΠΕΠ έχει οργανώσει οικογενειακές μονάδες ημιαυτόνομης διαβίωσης, προγράμματα όπως το κέντρο Ημέρας και το Φιλοξενείο, χωρίς όμως να υπάρχει θεσμική κατοχύρωση. Από τη διοίκηση του Ιδρύματος και τους εργαζόμενους έχει προταθεί εδώ και δύο χρόνια ένας νέος Οργανισμός, αλλά το υπουργείο δεν έχει δώσει καμία απάντηση μέχρι τώρα. Οπως πιστεύει η διευθύντρια του Ιδρύματος Ευτ. Μπίντου, παρέχοντας στην οικογένεια υποστηρικτικές υπηρεσίες, δίνεις τη δυνατότητα να μείνει το παιδί στα πλαίσιά της όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρόνο, με πολύ θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του παιδιού και την ισορροπία της οικογένειάς του. Ακόμη το μοντέλο αυτό βοηθάει στην εξοικονόμηση πόρων, αφού το υπάρχον "κόστος περίθαλψης" είναι ιδιαίτερα υψηλό συγκρινόμενο με αυτό της "ανοιχτής φροντίδας". "Δεν υπάρχει πολιτική για την Πρόνοια. Τα παιδιά δεν εξυπηρετούνται με τον τρόπο που λειτουργούν τα περισσότερα Ιδρύματα παρόλο που το λειτουργικό κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό", επισήμανε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κυρ. Καζάς.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου τόνισε από την πλευρά του ότι είναι συγκεκριμένα τα συμφέροντα και είναι θέμα πολιτικής βούλησης που δε δίνονται λύσεις στα προβλήματα, τα οποία με τόση οξύτητα αντιμετωπίζει ο χώρος της Πρόνοιας.

Α. Ν.

Λεζάντα 2ου σελ. 21

Το "Κρατικό" Νοσοκομείο Νίκαιας είναι "γονατισμένο" εδώ και χρόνια

Πενθήμερη απεργία της ΕΙΝΑΠ

Την προώθηση στο πρώτο ή δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής του αντι - ΕΣΥ νομοσχεδίου σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Μ. Σκουλάκη στο ραδιοσταθμό "Φλας".

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει το νομοσχέδιο αυτό ως προϊόν διαλόγου, τη στιγμή που δεν επιτράπηκε στην ΕΙΝΑΠ να πάρει μέρος στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ενώ εκκρεμεί το αίτημα της ΕΙΝΑΠ για συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα, εδώ και πάνω από δύο βδομάδες.

Την Πέμπτη αρχίζει η πενθήμερη απεργία της ΕΙΝΑΠ (26 Ιούνη μέχρι 2 Ιούλη 1997) με κύριο αίτημα την απόσυρση του αντι - ΕΣΥ νομοσχεδίου. Χτες το βράδυ συνεδρίασε η απεργιακή επιτροπή για το σχεδιασμό των δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Επανεξελέγη ο Β. Γολεμάτης

Ο καθηγητής χειρουργικής Βασίλης Γολεμάτης εκλέχτηκε, την προηγούμενη Πέμπτη, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο καθηγητής ορθοπεδικής Ηλίας Λαμπίρης, ενώ τα τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΣΥ είναι - μετά από μυστική ψηφοφορία - οι Β. Λαοπόδης, Μ. Κοκκολιού και Ε. Καλοκαιρινός.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ