ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντός του στρατοπέδου οι έρευνες

Συνεχίζεται το μυστήριο γύρω από τη δολοφονία του στρατιώτη Σπ. Ρωμιόπουλου, ενώ οι έρευνες επικεντρώνονται στο προσωπικό της μονάδας του

Στο εσωτερικό του 640 Τάγματος Πεζικού έχουν επικεντρωθεί οι έρευνες για τις συνθήκες του θανάτου, που πλέον χωρίς αμφισβήτηση θεωρείται δολοφονία, του στρατιώτη Ρωμιόπουλου Σπυρίδωνα του Τρίφωνα, 21 χρόνων, από τη Χαλκίδα. Ο στρατιώτης βρέθηκε νεκρός την Πέμπτη το πρωί στο ύψωμα Βαμβακιές, στην περιοχή του Σουφλίου του Νομού Εβρου λίγες εκατοντάδες μέτρα από την ελληνοτουρκική μεθόριο.

Η εκτίμηση ότι πρόκειται για δολοφονία προέκυψε όταν η γνωμάτευση της ιατροδικαστή Ε. Ζαγκελίδου,η οποία διενήργησε την πρώτη νεκροψία στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης περί θανάτου οφειλόμενου σε παθολογικά αίτια, ανατράπηκε από τη νέα νεκροψία που διενήργησαν στην Αθήνα οι ιατροδικαστές Ε. Νόνας και Φ. Κουτσάφτης,οι οποίοι διαπίστωσαν "ευρήματα τα οποία συνηγορούν υπέρ του βίαιου θανάτου, συνιστάμενα σε ασφυξία που προήλθε από κακώσεις λόγω συμπίεσης του τραχήλου".Δηλαδή ο άτυχος στρατιώτης πέραν κάθε αμφισβήτησης δολοφονήθηκε διά στραγγαλισμού.Ωστόσο το γεγονός θα περνούσε απαρατήρητο, αν δεν επέμενε ο πατέρας του στρατιώτη και δεν άνοιγε το φέρετρο πριν την ταφή, όπου και διαπίστωσε με τα μάτια του ότι το κορμί του παιδιού του είχε φανερά σημάδια κακοποίησης, που όμως δεν καταγράφηκαν κατά την πρώτη νεκροψία.

Ο ιατροδικαστής Φ. Κουτσάφτης σε χτεσινές του δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό περιέγραψε, με βάση τα ιατροδικαστικά ευρήματα, τις συνθήκες δολοφονίας. Ο στρατιώτης, όπως είπε, δέχτηκε επίθεση και προσπάθησε να αμυνθεί. Σε αυτό συνηγορούν, πρόσθεσε, τα τραύματα στα χέρια του, τα χτυπήματα στα γεννητικά του όργανα από κλοτσιές, το σύρσιμο στα χαλίκια και τέλος οι κακώσεις στο λαιμό, που όμως δεν αξιολογήθηκαν κατά την πρώτη νεκροτομή.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, γίνονται διάφορες υποθέσεις για το ποιοι τελικά δολοφόνησαν τον Σπ. Ρωμιόπουλο. Οι έρευνες, όπως διαβεβαιώνει το ΓΕΣ, στρέφονται σε όλες τις κατευθύνσεις και δεν αποκλείεται ακόμα και η περίπτωση ο στρατιώτης να έπεσε θύμα καψωνιού από συναδέλφους του ή να δολοφονήθηκε από λαθρεμπόρους ναρκωτικών,που έπεσε στο δρόμο τους. Μάλιστα ο τραγικός πατέρας Τρύφωνας Ρωμιόπουλος σε δηλώσεις του σε εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο γιος του έπεσε θύμα "κυκλώματος λαθρεμπόρων ναρκωτικών και δουλεμπορίας που έχουν άκρες και μέσα στη μονάδα όπου υπηρετούσε",ενώ ρίχνει με άλλες δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό ευθύνες και στον ίδιο το διοικητή της μονάδας. Εκφράζονται ακόμα αμφιβολίες και για το αν πράγματι τα γεγονότα έχουν έτσι όπως περιγράφονται.

Πάντως από πλευράς στρατιωτικών αρχών οι έρευνες συνεχίζονται. Διεξάγεται τακτική ανάκριση και κατόπιν εντολής του αρχηγού ΓΕΣ, οι στρατιώτες που συμμετείχαν στην άσκηση τέθηκαν σε καραντίνα, δηλαδή μεταφέρθηκαν στην έδρα του Στρατοδικείου Ξάνθης, για να διασφαλιστεί, όπως λέγεται, η αντικειμενικότητα της έρευνας και να μείνουν ανεπηρέαστοι από το περιβάλλον της μονάδας, ενώ στη συνέχεια θα τους δοθούν μεταθέσεις για άλλες περιοχές.

Πεισμένοι ότι δολοφονήθηκε

"Είμαι πεισμένη ότι το παιδί μου το σκότωσαν. Ο Σπύρος μου πάει δεν ξαναγυρίζει πίσω, εγώ όμως δεν πρέπει να το "κουκουλώσω", γιατί δε θέλω να συμβεί και σε άλλα παιδιά που πάνε να υπηρετήσουν". Μέσα σε αυτά τα λόγια κρύβεται ο πόνος της χαροκαμένης μάνας Μαριάνθης Ρωμιοπούλου,που έχασε τον 21 χρονο γιο της, το τέταρτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Η οικογένεια δηλώνει αποφασισμένη να αψηφήσει τα απειλητικά τηλεφωνήματα. Γίναμε μάλιστα μάρτυρας ενός τέτοιου χτες το απόγευμα, που βρεθήκαμε στο σπίτι της στη Νέα Λάμψακο Εύβοιας. Επίσης δε θα εισακούσουν ούτε τις προτροπές στρατιωτικών αρχών. Σύμφωνα με τη μάνα, ανώτατος αξιωματικός πήρε τηλέφωνο ζητώντας να μην τα βάζουν με το Στρατό και "ό,τι έγινε έγινε". Ο Σπύρος, που ήταν λοχίας, είχε μόνο μια βδομάδα στη μονάδα του, το 640 ΤΠ, μετά από την εκπαίδευσή του στο ΚΕΒΟΠ.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν τα αδέλφια του, πρέπει να δολοφονήθηκε την Τρίτη το βράδυ και όχι την Τετάρτη το μεσημέρι. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο στρατιώτης μαζί τους, που τους είπε ότι το βράδυ θα πάει σε άσκηση επάνδρωσης θέσεων. Σήμερα ο πατέρας Τρύφωνας Ρωμιόπουλος θα μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη για να αναζητήσει ο ίδιος αυτούς που δολοφόνησαν το παιδί του. Για το σκοπό αυτό χτες βρέθηκε στο υπουργείο Αμυνας όπου συναντήθηκε με τον Γενικό Επιθεωρητή Στρατού.

Αντιλαϊκός κυνισμός

Η Σύνοδος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ με θέμα την "ανάπτυξη", έδωσε τη δυνατότητα για μια ακόμα φορά στον πρωθυπουργό να ξεδιπλώσει το εφ' όλης της ύλης πρόγραμμα της "υπανάπτυξης" που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να οδηγήσει τον τόπο και το λαό αυτής της χώρας. Ο Κ. Σημίτης γνωρίζει από πρώτο χέρι τις απαιτήσεις της ολιγαρχίας, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ξεθεμελιώματος, τόσο των εργασιακών σχέσεων, όσο και των κοινωνικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού. Γνωρίζει ότι η πλουτοκρατία επείγεται να βγάλει από τον δρόμο της, οτιδήποτε εμποδίζει την αδηφαγία της για θησαυρισμό και οτιδήποτε την εμποδίζει να πορεύεται στη ρότα των πολυεθνικών "ομογάλακτών" της.

Αυτός είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός φροντίζει να επιδεικνύει με κάθε ευκαιρία το μαστίγιο του "εκσυγχρονισμού". Αυτός είναι ο λόγος που πλέον δεν περιορίζεται σε διαβεβαιώσεις για "καμία χαλάρωση, καμία αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής", αλλά με κυνισμό και απειλές δηλώνει ότι επέρχεται "νέα ορμή" αντιλαϊκής χιονοστιβάδας. Παράλληλα, η βιασύνη των κεφαλαιοκρατών προκαλεί βαθύτατη ανησυχία στους πολιτικούς υπαλλήλους της άρχουσας τάξης. Επέρχονται "συγκρούσεις" με την κοινωνία, είπε απευθυνόμενος ο Κ. Σημίτης στα μέλη της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, για να τους καλέσει να ανασκουμπωθούν και να κινητοποιήσουν τον κομματικό μηχανισμό ενάντια στις "συντεχνίες"...

Είναι φυσικό να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ο πρωθυπουργός. Ούτε οι εκβιασμοί περί καταστροφής (! ) που θα επέλθει στη χώρα αν δεν ακολουθήσει τον Γολγοθά του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ, ούτε οι επιθέσεις κατασυκοφάντησης όσων απεργούν και κινητοποιούνται, ούτε τα κηρύγματα "συναίνεσης" και"κοινωνικού διαλόγου" με τα οποία διανθίζει τα αντιασφαλιστικά, αντεργατικά διαγγέλματα λιτότητας, είναι ικανά να αποτρέψουν τη λαϊκή οργή. Ο πρωθυπουργός διαβλέπει ότι η πολιτική κατακρεούργησης των κοινωνικών δαπανών, που όπως είπε δε θα περιοριστεί στους χώρους της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας, αλλά θα επεκταθεί σε "υπηρεσίες, υπαλλήλους, προβληματικές επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς", αποτελεί ένα εκρηκτικό αντιλαϊκό υλικό. Ενα μείγμα που σε συνδυασμό με το άμεσο, όπως εξήγγειλε, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, την κατά κύματα προώθηση των εντολών της"Λευκής Βίβλου", καθώς και το "μοντέλο Σπράου" για το "πάγωμα" των μισθών, δημιουργεί την ανάγκη συγκρότησης αναχωμάτων και κυβερνητικών οδοφραγμάτων για να αντιμετωπιστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια.

Το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω "φιρμάνια" επαναδιατυπώθηκαν στο προχτεσινό νεοφιλελεύθερο ξέσπασμα του Κ. Σημίτη, στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, εξηγούν και την καταφυγή του σε πρακτικές ευθείας επίθεσης εναντίον του ΚΚΕ. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του θέλουν να εκπροσωπήσουν πολιτικά την κεφαλαιοκρατική επέλαση κατά των εργαζομένων. Είναι τόσο στυγνή αυτή η πολιτική, που δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια να "μασούν τα λόγια" τους. Η εξαπάτηση του στιλ "παρέχουμε πραγματικές αυξήσεις στους μισθωτούς" και οι κωμικές κορόνες περί "σοσιαλιστικής άνοιξης" που πνέει πλέον στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών (! ), είναι το κερασάκι στην τούρτα του αντιλαϊκού κυνισμού. Ενας αντιλαϊκός κυνισμός που διέπνεε το σύνολο της ομιλίας Σημίτη στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και αποτελεί το έμβλημα του κυβερνητικού λόγου που ανταποκρίνεται πλήρως στο περιεχόμενο της ακολουθούμενης πολιτικής. Ταυτόχρονα, δε, συνιστά ικανή απόδειξη, τόσο του αντιδραστικού κυβερνητικού κατήφορου, όσο και της ανάγκης για λαϊκή αντίσταση, αντεπίθεση και ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών.

ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ
Κατατέθηκε η πρόταση για το "όνομα"

Σε δηλώσεις του, κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, επιβεβαίωσε τις ανεπίσημες μέχρι τώρα πληροφορίες ότι τα Σκόπια έχουν καταθέσει στον Σάιρους Βανς την πρότασή τους σχετικά με την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα γύρω από το όνομα.

Οπως ο ίδιος λακωνικά ανέφερε, η ΠΓΔΜ έχει καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Νέας Υόρκης την επίσημη πρότασή της για το όνομα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η δήλωση αυτή ουσιαστικά έρχεται να επιβεβαιώσει δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Πουλς" πριν δύο περίπου μήνες, η οποία επικαλούμενη ανεπίσημες πηγές ανέφερε ότι έχει κατατεθεί επίσημη πρόταση για το όνομα, σύμφωνα με την οποία η ΠΓΔΜ διεθνώς θα διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία, ενώ στις διμερείς της σχέσεις με την Ελλάδα, η Ελλάδα θα μπορεί να την αποκαλεί όπως θέλει.

Εκδήλωση - συζήτηση για τη Διακυβερνητική

Την Τετάρτη 2 του Ιούλη, στις 7.00 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων

Σε εκδήλωση - συζήτηση για την Ευρώπη μετά το Αμστερνταμ και τη Διακυβερνητική, για το τι αλλάζει στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ποιος κερδίζει και ποιος χάνει και ποιες θα είναι οι συνέπειες για τον ελληνικό λαό καλεί η ΚΕ του ΚΚΕ στην Αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος,στον Περισσό, την Τετάρτη 2 Ιούλη και ώρα 7.00 μ.μ.

  • Εισηγητής: Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
  • Παρεμβάσεις θα κάνουν:

Μπ. Αγγουράκης,μέλος της ΚΕ και βουλευτής: "Διακυβερνητική και Συνθήκη του Σένγκεν"

Γ. Θεωνάς,ευρωβουλευτής: "Αποτελέσματα της Διακυβερνητικής".

Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν δυνατότητα παρέμβασης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ