ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
"Ανάπτυξη" των ανέργων και της "σταθεροποίησης"

Στη μισοάδεια αίθουσα συνεδριάσεων της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ με θέμα την "ανάπτυξη", ο πρωθυπουργός επανέλαβε το όραμά του για "σκληρή μακροοικονομική πολιτική", ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε "εγγυητής" της λιτότητας και όλοι συμφώνησαν ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι δεδομένη λόγω του προγράμματος "σύγκλισης"...

Με ύμνους στο "ολλανδικό μοντέλο" απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων και αναφορές στο "μονόδρομο" της "σκληρής μακροοικονομικής πολιτικής", που πρέπει να συνεχιστεί, έκλεισε ο πρωθυπουργός με τη δευτερολογία του, το περασμένο Σάββατο, τις διήμερες εργασίες της Συνόδου της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ με θέμα την "Ανάπτυξη".

Ο Κ. Σημίτης,παρουσιάζοντας το αντιασφαλιστικό "αναπτυξιακό" του όραμα, που περνά - όπως είπε - μέσα από τις "μειώσεις των υποχρεώσεων των εργοδοτών και των εργαζόμενων",ώστε να δημιουργούνται θέσεις εργασίας για τους νέους..., κατέληξε στη θεωρία της συσσώρευσης κεφαλαίου (των κερδών της πλουτοκρατίας, δηλαδή, σε συνθήκες καπιταλισμού), μέσα από μια "σκληρή μακροοικονομική πολιτική",όπως του την περιέγραψε πρόσφατα ο Ολλανδός πρωθυπουργός κ. Κοκ...

Στο παραπάνω μήκος κύματος κινήθηκε και ο "αριστερός" Γερ. Αρσένης,ο οποίος τάχθηκε υπέρ της "συνέχισης χωρίς χαλάρωση" της σταθεροποίησης... Κατά τα άλλα, το ενδιαφέρον των εργασιών της δεύτερης μέρας της Συνόδου φαίνεται και από το γεγονός της παρουσίας ούτε του ενός τρίτου των μελών της ΚΕ στην αίθουσα συνεδριάσεων...

Οσοι πάντως βρέθηκαν εκεί, άκουσαν τον Γ. Παπαντωνίου να δηλώνει ότι όσοι δεν ξέρουν την αναπτυξιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, είναι σαν να μην ξέρουν την πολιτική του κόμματος για τα Ιμια... και ότι στο πρόσωπό του εκφράζεται "η σταθερότητα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στην οικονομία",αφού και ο νυν και ο πρώην πρωθυπουργός του εμπιστεύτηκαν τη θέση που κατέχει... Ο τελευταίος πριν είχε δεχτεί τα πυρά του Γ. Σουλαδάκη,που διαπίστωσε ότι η αποχώρηση Γεννηματά από το υπουργείο Εθνικής δεν καλύφθηκε από κάποιον "πολιτικά και ανθρώπινα ισοδύναμο" και του Γ. Καψή που κάλεσε το Πειθαρχικό να παρέμβει για τις πρόσφατες δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου περί Δεξιάς που είναι Αριστερά...

Από την πλευρά του ο Αν. Πεπονής κατηγόρησε τον Κ. Σημίτη και το ΕΓ για τη "σιωπηρή απόρριψη" της πρότασής του για ειδική Σύνοδο της ΚΕ με θέμα το Μάαστριχτ, ενώ πληροφόρησε ότι παλιότερη πρότασή του για συζήτηση γύρω από τη θέσπιση του 35ωρου συνάντησε την αρνητική συμμαχία του ΣΕΒ και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας...

Αξίζει να σημειωθεί, σχετικά με την ουσία της συζήτησης, η ομολογία που διατυπώθηκε, σύμφωνα με την οποία οι πόροι που υπάρχουν μέχρι το 2000 στα πλαίσια της ΕΕ και του προγράμματος "σύγκλισης" είναι δεδομένοι, άρα η Σύνοδος της ΚΕ για την "ανάπτυξη" αφορά το χρονικό διάστημα μετά το... 2001.Οσο για το μέλλον, την αξία της έχει και η ομολογία του Επιτρόπου Χρ. Παπουτσή,που τόνισε ότι την επόμενη 25ετία οι άνεργοι στην ΕΕ θα ανέλθουν στα 35 εκατομμύρια...

Τέλος, στις ανέξοδες αποφάσεις της Συνόδου περιλαμβάνεται η αποδοχή της θέσης για προώθηση της... συζήτησης για καθιέρωση της 35ωρης απασχόλησης, ως γενικής θέσης στα πλαίσια της Ευρώπης, που, όμως δε θίγει τον "κοινωνικό διάλογο", που, σύμφωνα με τον Χρ. Πρωτόπαππα πρέπει να καταλήξει σε ένα "ευέλικτο" και "νέο πρότυπο εργασίας"...

"Αλληλοκαρφώματα" και ΣΥΝαίνεση στην Κεντροαριστερά

Τα μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ αποφάσισαν να πάνε στην... Κεντροαριστερά με απ' ευθείας διάλογο με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Διαπίστωσαν και βήματα προόδου στα πλαίσια του Μάαστριχτ, με την απόφαση του Αμστερνταμ!

Με κατηγορίες "για στελέχη που μιλούν σαν κυβερνητικοί εκπρόσωποι" και "αναμένοντες με το καμάκι στη στροφή" που εκτόξευσε ο Ν. Κωνσταντόπουλος κατά των "Σημιτικών" και ανταπάντηση από στελέχη της τάσης αυτής "για προεδρική νεοκεντρώα αντικυβερνητική δημαγωγία και υστερικό απολίτικο πολιτικαντισμό" και άλλους παρόμοιους χαρακτηρισμούς κύλησε το Σαββατοκύριακο η σύνοδος της ΚΠΕ του Συνασπισμού. Στο τέλος βέβαια, όπως ήταν φυσικό, όλοι μαζί, συμφώνησαν σε κοινό ψήφισμα περί του διαλόγου για την Κεντροαριστερά, ενώ διαπίστωσαν και... θετικά βήματα που γίνονται με τη Συμφωνία του Αμστερνταμ!

Ακριβώς το ζήτημα του διαλόγου περί της "κεντροαριστεράς" σύγκλισης ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ, ήταν που ουσιαστικά συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όλων των στελεχών - μελών της ΚΠΕ του ΣΥΝ που πήραν το λόγο, ενώ δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις σχετικά με την ουσία της Συμφωνίας του Αμστερνταμ: Πόσο μπροστά μάς πάει ή αν έγιναν βήματα προόδου στη διακυβερνητική. Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, εισηγητικά πρόβαλε πως η Συμφωνία μπορεί, τάχα, να διορθωθεί στην έκτακτη σύνοδο του Φθινοπώρου.

Οσον αφορά τη λεγόμενη Κεντροαριστερά, το "μήλον της έριδος" δεν ήταν άλλο παρά ποιος προωθεί καλύτερα το διάλογο με όρους συμφερότερους για το ΣΥΝ: Αν θα προχωρήσουν δηλαδή, στη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς μέσα από... Δίκτυα και Κινήσεις τύπου ΟΠΕΚ, όπως προκρίνουν και προωθούν οι της λεγόμενης Σημιτικής τάσης (Μ. Δαμανάκη, Μ. Παπαγιαννάκης, Θ. Γεωργακόπουλος κ.ά.). Είτε αν θα πάνε συντεταγμένα στο διάλογο με το ΠΑΣΟΚ, όπως επιδιώκουν οι προεδρικοί με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσουν καλύτερους όρους συμμετοχής στην Κεντροαριστερά (του ΠΑΣΟΚ). Οι τελευταίοι φαίνεται να κέρδισαν προσωρινά αφού στην απόφαση - που πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα (με 4 λευκά) - επαναδιατυπώνεται η γνωστή πρόταση Κωνσταντόπουλου προς "όλες τις δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου" που απευθύνεται, ουσιαστικά, μόνον προς το ΠΑΣΟΚ...

Είναι χαρακτηριστικό ότι, προσπαθώντας να απαντήσει στην κριτική των φιλοσημιτικών (για τη σκοπιμότητα της πρότασης αφού η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αρνείται), ο Ν. Κωνσταντόπουλος πρόβαλε ότι, έτσι θα αποκαλυφθεί η άρνηση του ΠΑΣΟΚ που δε θέλει διάλογο αλλά επιχειρεί το διεμβολισμό του κόμματός του με την πλαγιοκόπηση των Δικτύων και Κινήσεων για Κεντροαριστερά... Σχετικά, στα αποσπάσματα της απόφασης του ΣΥΝ που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τονίζεται ότι "ο ΣΥΝ διαφωνεί πολιτικά με τις όποιες προσπάθειες δημιουργίας αποπροσανατολιστικών συγχύσεων μέσα από Δίκτυα και Κινήσεις... ".

ΠΟΛ. ΑΝ.
Πρόωρες εκλογές "προσφέρει" ο Αντ. Σαμαράς

Το ..."όραμα" των πρόωρων εκλογών πρόσφερε ο Αντ. Σαμαράς στα στελέχη του κόμματός του, που πήραν μέρος στην πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου μετά το συνέδριο, το οποίο ανέδειξε το γραμματέα και τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή. Ο Αντ. Σαμαράς προβλέπει, με βάση την "ανάλυση" που έκανε για το πολιτικό σκηνικό, ότι είναι πιθανή η προκήρυξη πρόωρων εκλογών μέσα στο 1997 - αν προκύψει τετελεσμένο σε εθνικό μας θέμα - και πολύ πιθανότερη το 1998, "ίσως και την ημέρα διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών".

Ο αρχηγός της ΠΟΛ. ΑΝ. υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ "ετοιμάζεται να στήσει ένα ακραίο παιχνίδι πόλωσης, με στόχο από τη μια τον τερματισμό της εσωκομματικής αμφισβήτησης και από την άλλη, με το πρόσχημα της κεντροαριστερής συνεργασίας, τον εγκλωβισμό άλλων κομμάτων, όπως ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ. Γιατί πιστεύει, συμπλήρωσε, πως η ακραία πόλωση θα προσφέρει το τέλειο κλίμα για τη χειραγώγηση ολόκληρης της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, που θα ξεκινάει από τον δεξιόστροφο κ. Σημίτη ως τον αριστερόστροφο κ. Τσοβόλα". Η ΝΔ, κατά τον Αντ. Σαμαρά, "ενσυνείδητα κοιμάται όρθια και με την αντιπολιτευτική συμπεριφορά της "μουσικής δωματίου" εύχεται ο κ. Σημίτης να τελειώνει μια ώρα νωρίτερα με το κλείσιμο των εθνικών μας θεμάτων, ώστε να επωμιστεί ο ίδιος το πολιτικό κόστος των εθνικών υπαναχωρήσεων και της οικονομικής λιτότητας".

Β. ΚΟΚΚΙΝΟΣ
Επικεφαλής "νεοδεξιάς" κίνησης

Στη δημιουργία κίνησης θεματοφύλακα των συντηρητικών αξιών, που όμως θα παρεμβαίνει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, και στις τρέχουσες εξελίξεις, ιδιαίτερα στα λεγόμενα εθνικά θέματα, δίνοντας το δικό της "νεοδεξιό" στίγμα, προχωρά ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασ. Κόκκινος.

Για το σκοπό αυτό προχώρησε στη δημιουργία σωματείου, με την επωνυμία "Πανεθνική Δημοκρατική Ενωση" (ΠΑΔΕ), στο καταστατικό του οποίου αναφέρεται ότι "σκοπός του σωματείου είναι η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, της δημοκρατίας, των ατομικών δικαιωμάτων και η τήρηση της νομιμότητας (!)". Πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου είναι ο Β. Κόκκινος, αντιπρόεδρος ο ναύαρχος ε. α. Γρ. Δεμέστιχας, γγ ο αντιστράτηγος Χ. Μουστάκης, ενώ πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου (!) έχει οριστεί ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλας. Μεταξύ των μελών του ΔΣ περιλαμβάνονται ο ακαδημαϊκός Ευ. Μουτσόπουλος, ο υποναύαρχος ε. α. Μ. Ισμαηλάκος, ο εφοπλιστής Αλ. Κεφαλλονίτης κ. ά.

Τόσο από τη σύνθεση του ΔΣ όσο και από τους επιδιωκόμενους στόχους προκύπτει ότι πρόκειται για κίνηση με ακροδεξιά χαρακτηριστικά, η οποία θα επιχειρήσει να αποτελέσει πόλο αναφοράς στα πολιτικά πράγματα και κυρίως στην προβολή νεοσυντηρητικών θέσεων περί "διαφθοράς", "ηθικής" κ. λπ.

Σε δηλώσεις του ο Β. Κόκκινος εμφάνισε την κίνησή του ως "εθνικού χαρακτήρα", ενώ παράλληλα "φιλοδοξεί να συνδράμει την εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας σε θέματα εθνικής άμυνας και προστασίας των εθνικών συμφερόντων με μελέτη και υποδείξεις".

Ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και οι "συν αυτώ" διατηρούν στενές σχέσεις με βουλευτές και στελέχη της ΝΔ.

Διήμερη περιοδεία στην Κρήτη

Στα Χανιά βρίσκεται από σήμερα Τρίτη 24 Ιούνη ο Μπάμπης Αγγουράκης,μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, στα πλαίσια διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της παραμονής του στα Χανιά είναι το ακόλουθο:

  • Στις 8.30 πμ θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο Χανίων, όπου θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση του ιδρύματος.
  • Στις 11.00 πμ θα επισκεφθεί το ΜΑΙΧ, όπου επίσης θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση και το προσωπικό του ιδρύματος.
  • Στη 1.00 μμ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.
  • Το βράδυ στις 8.30 θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Δημαρχείο που οργανώνει η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ με θέμα: "Διακυβερνητική, Συμφωνία Σένγκεν, νέος προσανατολισμός του ΝΑΤΟ - Μύθος και πραγματικότητα".

Αύριο Τετάρτη 25 του Ιούνη ο Μπάμπης Αγγουράκης θα μιλήσει στην ανοιχτή συγκέντρωση που διοργανώνει η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ στις 8.00 μμ στην αίθουσα "Ανδρόγεω" του Δήμου Ηρακλείου, με θέμα: "Η αναθεώρηση της Συνθήκης Μάαστριχτ, η Συμφωνία Σένγκεν και οι θέσεις του ΚΚΕ".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ