ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τρομο-λαγνεία απέναντι στις προσπάθειες ενότητας

Η κατάσταση στη Γάζα εξακολουθεί να είναι δύσκολη

ISM

Η κατάσταση στη Γάζα εξακολουθεί να είναι δύσκολη
Εντός της βδομάδας αναμένεται να επαναληφθούν οι συνομιλίες όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, υπό αιγυπτιακή αιγίδα, με στόχο τη σύσταση, κατ' αρχάς, μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που θα διαδραματίσει, όπως διέρρεαν αξιωματούχοι που συμμετείχαν στον πρώτο μαραθώνιο γύρο των επαφών που ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα, το ρόλο της «γέφυρας» για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας αποκατάστασης της ενδο-παλαιστινιακής ενότητας. Πολλά βήματα φαίνεται ότι έχουν γίνει, αλλά εκκρεμεί ακόμη ένα πολύ βασικό ζήτημα: Σε ποιο πλαίσιο θα κινηθεί η ενωτική κυβέρνηση απέναντι στο Ισραήλ.

Αν και πριν από λίγο καιρό η συγκεκριμένη διαφωνία είχε τις διαστάσεις χάσματος, πλέον η κατάσταση φαίνεται να έχει αλλάξει. Μερίδα της ηγεσίας της «Χαμάς», με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον πολιτικό της ηγέτη Κχάλεντ Μασχάαλ, φέρεται πρόθυμη να υπάρξει προσέγγιση με την προεδρία Ομπάμα. Αυτή η αλλαγή στάσης αφήνει περιθώρια επίτευξης, τελικά, ενδο-παλαιστινιακής συμφωνίας, χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει ότι άλλα ζητήματα, όπως ο έλεγχος των δυνάμεων ασφαλείας, θα επιλυθούν με ευκολία.

Από την ισραηλινή πλευρά κυριαρχεί ο καταιγισμός καταγγελιών από διεθνείς και ανθρωπιστικές οργανώσεις για τη δράση του ισραηλινού στρατού κατά την 22ήμερη επιχείρηση στη Γάζα και η παράταση των διαδικασιών σύστασης κυβέρνησης. Η συμφωνία, την περασμένη βδομάδα, μεταξύ του «Λικούντ» του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του ακροδεξιού «Ισραελ Μπεϊτένιου» του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, όμως, έδωσε ένα σαφές στίγμα.

Οι ισχυρισμοί της ισραηλινής αστυνομίας, το περασμένο Σάββατο, ότι απέτρεψε την τελευταία στιγμή μια βομβιστική επίθεση, «τεράστιας ισχύος», σε εμπορικό κέντρο της Χάιφα, αποτέλεσε το έναυσμα για τη σταδιακή διαρροή σεναρίων τρομο-λαγνείας και την καλλιέργεια του σχετικού κλίματος στην ισραηλινή κοινή γνώμη. Ο ισραηλινός στρατός αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο επίθεσης με «πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς» από τη «Χεζμπολάχ» στο Λίβανο. Πίσω από όλες αυτές τις «απειλές», η νέα ισραηλινή κυβέρνηση «βλέπει» το Ιράν, ενώ δεν αποκλείει «διεύρυνση» της έντασης και προς τη Συρία και ταυτόχρονα δεν αποκλείει επιχειρήσεις εκ νέου στη Γάζα.

Αν κάτι γίνεται ξεκάθαρο, είναι ότι η νέα ισραηλινή ηγεσία, επικαλούμενη διάφορα σενάρια απόλυτης καταστροφής όπως τα προαναφερόμενα, θα επιδιώξει να διατηρήσει την προκλητική στάση της απέναντι στο Παλαιστινιακό και συνολικά απέναντι στην ισραηλινο-αραβική διένεξη. Η αλλαγή «ύφους» από το Λευκό Οίκο, ο οποίος είναι ξεκάθαρο ότι επιθυμεί αποκλιμάκωση προκειμένου να βελτιωθεί η αμερικανική εικόνα στον αραβικό κόσμο και να διευκολυνθεί διά του «καρότου» της διπλωματίας η προώθηση των συμφερόντων του φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει δυσαρεστήσει τη νέα ισραηλινή ηγεσία.

ΡΩΣΙΑ
Πληθαίνει η δράση ένοπλων αποσχιστικών ομάδων

Την ώρα που και στη Ρωσία γίνονται όλο και πιο ορατές οι συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, φαίνεται πως και η κατάσταση, με τα αποσχιστικά κινήματα στο Βόρειο Καύκασο παραμένει αρκετά δύσκολη.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλ. Πούτιν είχε την περασμένη Παρασκευή (20/3) συνάντηση με τους Προέδρους των Αυτόνομων Ρωσικών Δημοκρατιών του Νταγκεστάν και της Τσετσενίας Μουχού Αλίεφ και Ραμζάν Καντίροφ, στις οποίες παρατηρείται αύξηση της δράσης και των συγκρούσεων με ένοπλες αποσχιστικές ομάδες. Τα γεγονότα που εξελίσσονται αυτές τις μέρες στο Βόρειο Καύκασο δείχνουν πως οι «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, που επιχειρούν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο δεν έχουν λύσει οριστικά το πρόβλημα, αλλά συναντούν νέες δυσκολίες.

Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών στο Νταγκεστάν σκοτώθηκαν συνολικά 16 ένοπλοι. Στην περιοχή Καραμπουνταχκέντ, οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις εξολόθρεψαν μια ένοπλη ομάδα, που έκανε μποϊκοτάζ. Σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού Εσωτερικών του Νταγκεστάν Α. Μαγκομεντταγκίροφ, οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να εξοντώσουν 12 ενόπλους. Εκτός απ' τις ορεινές περιοχές, οι ένοπλοι τις τελευταίες μέρες δρούσαν ενεργά μέσα στις πόλεις Χασαβιούρτ και Μαχατσκαλά.

Οπως υπογραμμίζουν στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Ρωσίας, σε τρεις περιοχές του Νταγκεστάν εξοντώθηκε μόνο μία από τις τρεις ομάδες ενόπλων που διαπιστωμένα δρα. Προβλέπεται πως οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στις ορεινές περιοχές της Δημοκρατίας θα συνεχισθούν περίπου δύο μήνες.

Αύξηση της δραστηριότητας των ένοπλων αποσχιστών παρατηρείται επίσης στις Αυτόνομες ρωσικές Δημοκρατίες της Τσετσενίας, της Ινγκουσετίας και της Καμπαρντίνο - Μπαλκάριας. Προβλέπεται πως μαζί με την άνοιξη θα ανοίξουν νέα μέτωπα σύγκρουσης στην περιοχή με τις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ηδη στις 20 Μάρτη έγινε μάχη με μέλη των εκτός νόμου ένοπλων σχηματισμών στο χωριό Ελιστάνζι (Τσετσενία). Στην Καμπαρντίνο - Μπαλκάρια στις 19 Μάρτη κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στην πόλη Μπακσάν σκοτώθηκαν δύο ένοπλοι, οι οποίοι διώκονταν για διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων.

Να σημειωθεί πως ο Ολέγκ Ζάρικοφ, εισαγγελέας της Καμπαρντίνο - Μπαλκάρια, ανακοίνωσε πως σ' αυτήν την Αυτόνομη Δημοκρατία συνεχίζει να λειτουργεί συνωμοτική και καλά οργανωμένη θρησκευτικο - εξτρεμιστική παράνομη οργάνωση, που είχε οργανώσει την επίθεση στην πόλη Νάλτσικ τον Οκτώβρη του 2005.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ινγκουσετίας, Γιουνούς - Μπεκ Ευκούροφ έκανε πρόταση να αμνηστευτούν τα μέλη των ένοπλων παράνομων ομάδων και οι συνεργάτες τους. Πρόταση που έπεσε όπως φαίνεται στο κενό, αφού ως απάντηση ακολούθησαν πέντε ένοπλες επιθέσεις μέσα στη διάρκεια της τελευταίας βδομάδας.


Ι.Π.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Μεγαλύτερη αμερικανική παρουσία

Ο Υπουργός Αμυνας της Κολομβίας, πιστή σύμμαχος των ΗΠΑ, Χουάν Μανουέλ Σάντος, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Περού, ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ότι αυξάνεται η παρουσία των ΗΠΑ στην Κολομβία με τη «διεύρυνση και οριστικοποίηση» των διμερών συμφωνιών σε στρατιωτικά θέματα, ενώ παραδέχτηκε την πιθανότητα, οι βορειοαμερικανικές κατασκοπευτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη στρατιωτική βάση της Μάντα στο Εκουαδόρ, να μεταφερθούν σε βάσεις που βρίσκονται στα κολομβιανά παράλια του Ειρηνικού Ωκεανού. Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών του Περού, Χοσέ Γκαρσία Μπελαούντε, στην ίδια συνέντευξη Τύπου απέκλεισε την πιθανότητα η στρατιωτική βάση της Μάντα να μεταφερθεί στο Περού και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του «δε συζήτησε καν το θέμα με τις ΗΠΑ». Στο μεταξύ η εκουαδοριανή κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορέα ενημέρωσε και επίσημα τις ΗΠΑ για την απόφασή του για τη λήξη της συμφωνίας αναφορικά με τη χρήση της βάσης της Μάντα από βορειοαμερικανούς στρατιωτικούς, που είχε υπογραφεί στις 12 Νοεμβρίου του 1999.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Σε δεύτερο γύρο για νέο Πρόεδρο

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.--

Με χαμηλό ποσοστό συμμετοχής, 43,63%, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στη Σλοβακία προεδρικές εκλογές, στις οποίες κανένας από τους υποψηφίους δεν κατάφερε να λάβει το απαιτούμενο 50% συν 1 των ψήφων και έτσι ο δεύτερος γύρος αναμένεται να διεξαχθεί στις 4 Απρίλη.

Πάντως, ο απερχόμενος σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος Ιβάν Γκασπάροβιτς συγκέντρωσε το 46,7%, η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, Ιβέτα Ραντίκοβα το 38,1%, ο συντηρητικός βουλευτής Φραντίσεκ Μικλόσκο το 5,4%, ενώ ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Σλοβακίας έλαβε το 1,11% των ψήφων. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί ανάμεσα στον Γκασπάροβιτς - που υποστηρίζει πως μπορεί να προσφέρει σταθερότητα στη χώρα - και στην Ραντίκοβα - που δεν κρύβει τα φιλοδυτικά της αισθήματα.

Πάντως, χτες ο πρόεδρος του ΚΚ Σλοβακίας Γιόζεφ Χρντλίκα κάλεσε τα μέλη και τους οπαδούς του να συμμετάσχουν ενεργά στο δεύτερο γύρο ψηφίζοντας τον Γκασπάροβιτς υποστηρίζοντας ότι η υποψηφιότητα της Ραντίκοβα είναι απαράδεκτη για την αριστερά, καθώς, ανάμεσα στα άλλα «προώθησε αντικοινωνικούς νόμους» στους τομείς της εργασίας και των κοινωνικών υποθέσεων όταν υπήρξε υπουργός Εργασίας (2005 - 2006). Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα του κόμματος - που σημειώνεται ότι στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές ήταν στο 7,4% το 2004, ο Χρντλίκα υποστήριξε ότι «δεν έχει σημασία ο αριθμός των ψήφων» που έλαβε το κόμμα, αλλά οι εκλογές αποτέλεσαν ευκαιρία να προβληθούν οι θέσεις του, οι οποίες ωστόσο, αποκλείστηκαν από τα μέσα ενημέρωσης.

ΙΡΑΝ
Αναμένοντας «αποδείξεις της αλλαγής»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Το Ιράν θ' αλλάξει τη στάση και τη συμπεριφορά του απέναντι στις ΗΠΑ, όταν και αυτές πράξουν το ίδιο. Προς το παρόν, δε φαίνεται να το πράττουν, παρά τις σχετικές διακηρύξεις του νέου Προέδρου τους». Αυτό τόνισε, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του με αφορμή τους εορτασμούς για το ιρανικό νέο έτος, ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ,οδηγώντας πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι η ιρανική ηγεσία, προς το παρόν, κρίνει ανεπαρκή τα "βήματα" της Ουάσιγκτον αλλά δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση την προοπτική μιας προσέγγισης».

Η αποστροφή του Χαμενεΐ αποτελεί, ουσιαστικά, την πρώτη επίσημη απάντηση της Τεχεράνης στο τηλεοπτικό μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα, μόλις πριν λίγες μέρες. Με αφορμή την ιρανική Πρωτοχρονιά, ο Ομπάμα υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του «δεσμεύεται» για τη διπλωματική αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν προκειμένου να γίνει μια «νέα αρχή» και να θεμελιωθεί μια «εποικοδομητική σχέση». Εντούτοις, ο Ομπάμα δεν παρέλειψε να νουθετήσει την ιρανική ηγεσία ότι το «μεγαλείο του ιρανικού λαού και της παράδοσής του δεν είναι η καταστροφή αλλά η δημιουργία» για να καταλήξει ότι χρειάζονται «δύο μέρη» για να υπάρξει πρόοδος και ότι «οι ΗΠΑ θέλουν να πάρει το Ιράν τη θέση που του αξίζει ανάμεσα στις άλλες χώρες, όμως αυτό δε θα επιτευχθεί με απειλές».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ