Τετάρτη 25 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τρομο-λαγνεία απέναντι στις προσπάθειες ενότητας

Η κατάσταση στη Γάζα εξακολουθεί να είναι δύσκολη

ISM

Η κατάσταση στη Γάζα εξακολουθεί να είναι δύσκολη
Εντός της βδομάδας αναμένεται να επαναληφθούν οι συνομιλίες όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, υπό αιγυπτιακή αιγίδα, με στόχο τη σύσταση, κατ' αρχάς, μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που θα διαδραματίσει, όπως διέρρεαν αξιωματούχοι που συμμετείχαν στον πρώτο μαραθώνιο γύρο των επαφών που ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα, το ρόλο της «γέφυρας» για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας αποκατάστασης της ενδο-παλαιστινιακής ενότητας. Πολλά βήματα φαίνεται ότι έχουν γίνει, αλλά εκκρεμεί ακόμη ένα πολύ βασικό ζήτημα: Σε ποιο πλαίσιο θα κινηθεί η ενωτική κυβέρνηση απέναντι στο Ισραήλ.

Αν και πριν από λίγο καιρό η συγκεκριμένη διαφωνία είχε τις διαστάσεις χάσματος, πλέον η κατάσταση φαίνεται να έχει αλλάξει. Μερίδα της ηγεσίας της «Χαμάς», με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον πολιτικό της ηγέτη Κχάλεντ Μασχάαλ, φέρεται πρόθυμη να υπάρξει προσέγγιση με την προεδρία Ομπάμα. Αυτή η αλλαγή στάσης αφήνει περιθώρια επίτευξης, τελικά, ενδο-παλαιστινιακής συμφωνίας, χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει ότι άλλα ζητήματα, όπως ο έλεγχος των δυνάμεων ασφαλείας, θα επιλυθούν με ευκολία.

Από την ισραηλινή πλευρά κυριαρχεί ο καταιγισμός καταγγελιών από διεθνείς και ανθρωπιστικές οργανώσεις για τη δράση του ισραηλινού στρατού κατά την 22ήμερη επιχείρηση στη Γάζα και η παράταση των διαδικασιών σύστασης κυβέρνησης. Η συμφωνία, την περασμένη βδομάδα, μεταξύ του «Λικούντ» του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του ακροδεξιού «Ισραελ Μπεϊτένιου» του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, όμως, έδωσε ένα σαφές στίγμα.

Οι ισχυρισμοί της ισραηλινής αστυνομίας, το περασμένο Σάββατο, ότι απέτρεψε την τελευταία στιγμή μια βομβιστική επίθεση, «τεράστιας ισχύος», σε εμπορικό κέντρο της Χάιφα, αποτέλεσε το έναυσμα για τη σταδιακή διαρροή σεναρίων τρομο-λαγνείας και την καλλιέργεια του σχετικού κλίματος στην ισραηλινή κοινή γνώμη. Ο ισραηλινός στρατός αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο επίθεσης με «πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς» από τη «Χεζμπολάχ» στο Λίβανο. Πίσω από όλες αυτές τις «απειλές», η νέα ισραηλινή κυβέρνηση «βλέπει» το Ιράν, ενώ δεν αποκλείει «διεύρυνση» της έντασης και προς τη Συρία και ταυτόχρονα δεν αποκλείει επιχειρήσεις εκ νέου στη Γάζα.

Αν κάτι γίνεται ξεκάθαρο, είναι ότι η νέα ισραηλινή ηγεσία, επικαλούμενη διάφορα σενάρια απόλυτης καταστροφής όπως τα προαναφερόμενα, θα επιδιώξει να διατηρήσει την προκλητική στάση της απέναντι στο Παλαιστινιακό και συνολικά απέναντι στην ισραηλινο-αραβική διένεξη. Η αλλαγή «ύφους» από το Λευκό Οίκο, ο οποίος είναι ξεκάθαρο ότι επιθυμεί αποκλιμάκωση προκειμένου να βελτιωθεί η αμερικανική εικόνα στον αραβικό κόσμο και να διευκολυνθεί διά του «καρότου» της διπλωματίας η προώθηση των συμφερόντων του φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει δυσαρεστήσει τη νέα ισραηλινή ηγεσία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ