Τετάρτη 25 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ
Μαζική και παγκόσμια η στήριξή τους

Απο παλιότερη κινητοποίηση για τους πέντε Κουβανούς αγωνιστές στην Ουάσιγκτον
Απο παλιότερη κινητοποίηση για τους πέντε Κουβανούς αγωνιστές στην Ουάσιγκτον
Την άμεση απάντηση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την απαίτηση για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών, που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, την οποία έχουν κάνει εξέχουσες προσωπικότητες του κόσμου, ζήτησε πρόσφατα ο κάτοχος βραβείου Νόμπελ Φυσικής από τη Ρωσία, Ζόρες Αλφιόροφ που συμμετέχει στην Διεθνή Επιτροπή για την Απελευθέρωση των «Πέντε».

Ο Ρώσος φυσικός και ακαδημαϊκός που ενώνει τη φωνή του μαζί με άλλους απέστειλε επιστολή στον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, τον υπουργό Δικαιοσύνης και άλλους εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης, καθώς και στα μέλη του Κογκρέσου και μέσα ενημέρωσης, ζητώντας να εξετάσουν την υπόθεση των «5» και να τους απελευθερώσουν αμέσως. Σειρά υπομνημάτων έχουν κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με αίτημα την αναθεώρηση της υπόθεσής τους. Τα υπομνήματα αυτά έχουν υπογράψει πρώην Πρόεδροι, βουλευτές και προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών, ανάμεσά τους και δέκα κάτοχοι βραβείων Νόμπελ (Χοσέ Ράμος Χόρτα, Αντόλφο Πέρες Εσκιβέλ, Ριγκομπέρτα Μεντσού, Χοσέ Σαραμάγκο, Ουόλ Σογίνκα, Ναντίν Γκόρντιμερ, Γκούντερ Γκρας, Ντάριο Φο και Μερίντ Μαγκίρε).

Στο μεταξύ, ο Ρικάρντο Αλαρκόν, πρόεδρος της κουβανικής Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας κατήγγειλε, για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ, και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το «πέπλο σιωπής» που τηρούν σε ό,τι αφορά τη μαζική παγκόσμια στήριξη που έχει εκφραστεί και με υπομνήματα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ώστε να επανεξεταστεί η υπόθεση των «πέντε». Σημείωσε, μάλιστα, πως η παγκόσμια στήριξη είναι ιδιαίτερα σημαντική αν αναλογιστεί κανείς πως καθένας που υπογράφει το υπόμνημα πρέπει να πληρώνει στο Ανώτατο Δικαστήριο 2.000 δολάρια, για να γίνει απλά αποδεκτό. Τέτοια ντοκουμέντα πρέπει να παρουσιάζονται από Αμερικανούς δικηγόρους, και σ' αυτήν την περίπτωση, όλοι οι νομικοί προσέφεραν αμοιβές τους (μέσο όρο περίπου 30.000 δολάρια).

Τέλος, νέα επείγουσα έκκληση γίνεται για δραστηριοποίηση υπέρ των συζύγων και των οικογενειών των «πέντε» για την έκδοση βίζας ώστε να τους επισκεφθούν. Συγκεκριμένα, στις 10 Απρίλη, μέλη των οικογενειών των «5» έχουν ζητήσει ακρόαση στο Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα για να κάνουν αίτηση για έκδοση βίζας. Πρόκειται για την 10η φορά που η Αντριάνα Πέρες, σύζυγος του ενός από τους «5», Χεράρδο Ερνάντες, κάνει αίτηση για έκδοση βίζας για να επισκεφθεί το σύζυγό της στη φυλακή, ενώ όλες οι προηγούμενες αιτήσεις της έχουν απορριφθεί.

Παραμένει άθικτος ο αποκλεισμός

Οι διατάξεις που εγκρίθηκαν τόσο από το Κογκρέσο όσο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και φέρουν και την υπογραφή του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα αποτελούν ένα πλήγμα για την αντικουβανική μαφία και τους εκπροσώπους της στη Γερουσία, αλλά στην ουσία δεν αλλάζουν τίποτα στον εφαρμοζόμενο αποκλεισμό που επιβάλλουν οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ, σημειώνεται μεταξύ άλλων στην εφημερίδα «Γκράνμα». Τα μέτρα αυτά δεν αποκαθιστούν το δικαίωμα των Κουβανών που ζουν στις ΗΠΑ να επισκέπτονται ελεύθερα την Κούβα, ούτε το δικαίωμα των Αμερικανών πολιτών να επισκεφθούν το Νησί, προστίθεται. Επιπλέον, παραμένουν οι διατάξεις που ζητούν την προκαταβολική πληρωμή των αμερικανικών προϊόντων πριν ακόμα αναχωρήσουν τα πλοία από τα αμερικανικά λιμάνια, αλλά και η έγκριση χρηματοδότησης για ραδιο-ηλεκτρονική παρεμβολή ενάντια στην Κούβα, μέσω ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών μεταδόσεων.Υπενθυμίζεται πως οι συγκεκριμένες διατάξεις αφορούν μεταξύ άλλων τις επισκέψεις των Κουβανοαμερικανών στην Κούβα μια φορά το χρόνο και όχι μια φορά ανά τρία, την παράταση του χρόνου παραμονής τους εκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες που ίσχυε μέχρι τώρα, καθώς και την αποστολή εμβασμάτων στους εκεί συγγενείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ