Τετάρτη 25 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Πόλεμος» για τα μνημόνια των βασανιστηρίων της CIA

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντονες αντιδράσεις εντός των κόλπων της CIA προκαλεί, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η πρόθεση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να εγκρίνει τη δημοσιοποίηση τριών απόρρητων μνημονίων, όπου περιγράφονται λεπτομερώς οι μέθοδοι βασανισμού φερόμενων «υπόπτων για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα», επί Προεδρίας Τζορτζ Ου. Μπους.

Το θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας το αμερικανικό περιοδικό «Newsweek» και αφορά στα έγγραφα που συντάχθηκαν το 2005 από δικαστικούς του υπουργείου Δικαιοσύνης, κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ, και παραθέτουν για πρώτη φορά τις λεπτομέρειες για τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάκριση κρατουμένων.

Τα έγγραφα ενδεχομένως είναι επιβαρυντικά για τη CIA. φέρεται να δηλώνει στο «Newsweek» Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ άλλοι αξιωματούχοι προβλέπουν ότι μετά τη δημοσιοποίηση των εγγράφων είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί η σύσταση ειδικής επιτροπής για να διερευνηθούν οι βασανισμοί. Σημειώνεται ότι ο πρώην διευθυντής της CIA Μάικλ Χάιντεν φέρεται να προσπάθησε να παρεμποδίσει τη δημοσιοποίηση των εγγράφων.

Υπέρ της δημοσιοποίησης των εγγράφων έχει ταχθεί και ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Ερικ Χόλντερ Τζ., που υποστηρίζει ότι δεδομένης της απόφασης Ομπάμα, που απαγορεύει τη διενέργεια τέτοιων τακτικών ανάκρισης, δεν υπάρχει λόγος να θεωρούνται απόρρητα έγγραφα. Πάντως, επισήμως, αντίδραση του Λευκού Οίκου ή του υπουργείου Δικαιοσύνης όσον αφορά στις αποκαλύψεις του «Newsweek» δεν υπάρχει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ