ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προς επιβολή κυρώσεων ο Αραβικός Σύνδεσμος

ΚΑΪΡΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Μέχρι τα μεσάνυχτα χτες παρατάθηκε η διορία που ο Αραβικός Σύνδεσμος έδωσε στη συριακή ηγεσία για ν' απαντήσει αν αποδέχεται την εφαρμογή του σχεδίου του για αποκλιμάκωση αρχής γενομένης από την άμεση αποστολή Αράβων παρατηρητών. Ως πλέον πιθανό σενάριο θεωρούνταν να μην απαντήσει θετικά η συριακή ηγεσία, η οποία διά του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων SANA, χτες το πρωί, χαρακτήρισε το Σύνδεσμο «εργαλείο ξένης παρέμβασης και εξυπηρέτησης δυτικής ατζέντας» . Σε αυτήν την περίπτωση, όπως ανέφεραν πηγές του Αραβικού Συνδέσμου, θα γίνει μια πρώτη συνεδρίαση σήμερα για να καταληχθούν συγκεκριμένες μορφές οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Συρίας, τις οποίες θα εγκρίνουν επισήμως οι υπουργοί Εξωτερικών του Συνδέσμου την Κυριακή.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, οι πλέον πιθανές κυρώσεις είναι ο τερματισμός των εμπορικών πτήσεων προς και από τη Δαμασκό και ο τερματισμός της πραγματοποίησης συναλλαγών διά μέσου της συριακής κεντρικής Τράπεζας. Το πλήγμα στη συριακή οικονομία δεν θα είναι διόλου αμελητέο καθώς το 1/2 των εξαγωγών της προορίζεται για τις αραβικές χώρες και το 1/4 των εισαγωγών της προέρχεται από αυτές.

Η Δαμασκός υποστηρίζει ότι δέχτηκε τους παρατηρητές αλλά ότι δεν έγιναν δεκτές ορισμένες προτάσεις της σχετικά με την καλύτερη ανάπτυξή τους. Από την άλλη, πηγές του Συνδέσμου διατείνονταν ότι ενώ η πρόταση αφορά την ανάπτυξη 500 παρατηρητών, η Δαμασκός ήθελε να τους περιορίσει σε 40.

Τις πιέσεις προς τη συριακή ηγεσία ενέτεινε, χτες, εκ νέου η Αγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να χαρακτηρίζει την πρόταση για ανάπτυξη παρατηρητών «τελευταία ευκαιρία» της συριακής ηγεσίας. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς έσπευσε να συμφωνήσει αλλά δήλωνε κατηγορηματικά ότι «δεν τίθεται ζήτημα στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία» διευκρινίζοντας, μάλιστα, ότι «δεν πρόκειται η Τουρκία να επιτρέψει να γίνει ξένη επέμβαση, ούτε φυσικά να εμπλακούν δικά της στρατεύματα σε έναν τέτοιο σχεδιασμό». Αυτό που μπορεί να γίνει, υποστήριξε ο Αρίντς είναι «να δημιουργηθούν ζώνες ασφαλείας, προκειμένου να αποτραπεί η μαζική είσοδος κι άλλων Σύρων προσφύγων στο τουρκικό έδαφος πέραν όσων έχουν ήδη εισέλθει».

Κατηγορηματικά ενάντια στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Συρία τάχτηκε, εκ νέου, χτες, η Ρωσία, διά του υπουργείου Εξωτερικών της που υποστήριξε ότι «χρειάζεται άμεση έναρξη σοβαρού ενδο-συριακού διαλόγου, στο πλαίσιο που έχει τεθεί από τον Αραβικό Σύνδεσμο». Αναλόγου περιεχομένου είναι και η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι χώρες - μέλη του BRICS, (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), που συνεδρίασαν, χτες, στη Μόσχα. Η ρωσική ηγεσία, πάντως, ζήτησε διευκρινίσεις από τη γαλλική σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε περί δημιουργίας «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στη Συρία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Εντός χώρας, αντικαθεστωτικές πηγές μιλούσαν για «στρατιωτικές επιχειρήσεις με βομβαρδισμούς» σε περιοχές των Χάμα, Ιντλίμπ και Χομς. Οι συριακές αρχές, από την άλλη, απέδωσαν σε «ενόπλους τρομοκράτες» την ενέδρα σε βάρος λεωφορείου της πολεμικής αεροπορίας που στοίχισε τη ζωή σε επτά πιλότους την Πέμπτη έξω από την Παλμύρα.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Επιμένουν οι διαδηλωτές κατά του στρατού

Σε άμεση συμμετοχή στις διαδηλώσεις και σε γενική απεργία καλούν συνδικάτα διαφόρων κλάδων

Και χτες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του στρατού
Και χτες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του στρατού
KAΪΡΟ.--

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν, και χτες, την πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, ζητώντας την άμεση αποχώρηση του στρατού από την εξουσία και απορρίπτοντας την πρόταση σχηματισμού νέας «μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» υπό τον Καμάλ Γκαρζούνι, άλλον έναν πρώην συνεργάτη του Μουμπάρακ, ο οποίος είχε εγκαίρως πάρει αποστάσεις από τον πρώην ισχυρό άνδρα, αλλά όχι και από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα των οποίων υπήρξε βασικός συνομιλητής στην Αίγυπτο. Ο 78χρονος Γκαρζούνι, ο οποίος εκτός των άλλων διετέλεσε και πρωθυπουργός υπό τον Μουμπάρακ μεταξύ 1996-1999.

Οι διαδηλωτές ζητούν αναβολή της διεξαγωγής των εκλογών, τη Δευτέρα, προκειμένου να προηγηθεί η μεταβίβαση της εξουσίας και να μπορέσουν οι εκλογές, όπως έλεγαν, να γίνουν πραγματικά «ελεύθερα».

Στο πλευρό των διαδηλωτών τάχθηκε, χτες, η Ομοσπονδία Συνδικάτων, η οποία κάλεσε τα μέλη της με πορείες να κατευθυνθούν στην Ταχρίρ, ενώ σειρά άλλων συνδικαλιστικών οργάνων καλούν σε γενική απεργία μέχρις ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματα των διαδηλωτών. Υπέρ των διαδηλωτών τάχθηκε, προκαλώντας ιδιαίτερη αίσθηση, αλλά και ερωτηματικά για τους απώτερους στόχους του που μπορεί να μην είναι άλλοι από την αποκλιμάκωση και χειραγώγηση της οργής, και ο μεγάλος ιμάμης του τεμένους αλ Αζχαρ, του σημαντικότερου σουνιτικού σημείου αναφοράς, ο οποίος κάλεσε το στρατό να ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα των διαδηλωτών άμεσα.

Αντίθετα, την υποστήριξή τους στο στρατό εξέφρασαν διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν, μακριά από την Ταχρίρ, στην πλατεία Αμπασιγιάντλ, κοντά στο υπουργείο Αμυνας. Για πολλούς η πρώτη αυτή συγκέντρωση «οπαδών» του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου αποτελεί πρώτο δείγμα γραφής μιας ευρείας εκστρατείας διχασμού του αιγυπτιακού λαού και υπόσκαψης των διαδηλώσεων, κάτι που επιδιώκουν οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», οι οποίοι έχουν πάρει σαφείς αποστάσεις από τους διαδηλωτές και ζητούν κανονική διεξαγωγή εκλογών.

Το «καλό του προσωπείο» έσπευσε να δείξει, χτες, και ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός με το Λευκό Οίκο να ζητά, γενικόλογα, τη μεταβίβαση της εξουσίας «σε μια πολιτική κυβέρνηση το γρηγορότερο δυνατό».

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο πλέει προς Συρία

Το αεροπλανοφόρο G.H.W Bush, το πλέον σύγχρονο και πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ (με 90 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα) έχει ξεκινήσει ήδη από την Τρίτη από τα στενά του Ορμούζ με κατεύθυνση τη Μεσόγειο και τα συριακά παράλια, σύμφωνα με το περιοδικό στρατηγικής ανάλυσης «Stratfor».

Η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου, ενώ το ρωσικό δίκτυο Interfax συνδυάζει την άφιξη του αεροπλανοφόρου G.H.W. Bush με την έκκληση που απηύθυνε η αμερικανική πρεσβεία στη Δαμασκό προς τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη Συρία να εγκαταλείψουν «άμεσα τη χώρα όσο υπάρχουν διαθέσιμα εμπορικά μέσα μεταφοράς» και το γεγονός ότι θα πάρει μέρος στις επιχειρήσεις «ασφαλούς ναυσιπλοΐας και υποστήριξης των επιχειρήσεων Διαρκής Ελευθερία και Νέα Αυγή» με τον 6ο Στόλο.

ΜΑΡΟΚΟ
Εκλογές κατευνασμού

ΡΑΜΠΑΤ.--

Στις κάλπες καλούνταν να προσέλθουν χθες περισσότεροι από 13 εκατομμύρια ψηφοφόροι, στις πρώτες εκλογές που διοργανώνονται μετά την υιοθέτηση νέου Συντάγματος με δημοψήφισμα τον Ιούλη. Το Σύνταγμα που προτάθηκε από τον ίδιο τον βασιλιά Μουχάμαντ επεδίωκε να «απαντήσει» σε διαδηλώσεις με αίτημα την παροχή περισσότερων ελευθεριών που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι το Φλεβάρη. Ετσι παραχωρεί μεγαλύτερες εξουσίες στον πρωθυπουργό και στο Κοινοβούλιο, ενώ προβλέπει ότι πρωθυπουργός επιλέγεται από το πρώτο κόμμα όπως αυτό θα προκύψει από τις εκλογές και δεν ορίζεται αυθαίρετα από το βασιλιά, ο οποίος, όμως, παρ' όλα αυτά, διατηρεί τον τελευταίο λόγο σε θέματα άμυνας, ασφάλειας και θρησκείας.

Πιο κοντά στη νίκη φερόταν να είναι το Ισλαμιστικό Κόμμα, που δηλώνει, επίσης, όπως το ανάλογο κόμμα στην Τυνησία, μετριοπαθές. Εντούτοις, η συμμετοχή δεν αναμενόταν μεγάλη και πιθανώς δε θα ξεπερνούσε ούτε το 37% που είχε καταγραφεί στις εκλογές του 2007. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος του μαροκινού λαού, ιδιαίτερα στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές, είναι εντελώς αποστασιοποιημένο από τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ όσοι δραστηριοποιήθηκαν στο πλαίσιο των διαδηλώσεων, στην πλειοψηφία τους, μποϊκοτάρουν τις εκλογές μιλώντας για παρωδία που στήθηκε από το βασιλιά για να «ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου».

Εξαχρείωση ολκής

Τεράστια πλήθη στριμώχτηκαν σε πολύωρες ουρές έξω από πολυκαταστήματα και παντός είδους «ναούς της κατανάλωσης» στις ΗΠΑ, προκειμένου να προλάβουν να αγοράσουν δώρα και ό,τι άλλο υπάρχει σε προσφορά (άλλωστε, τα αποθέματα προϊόντων είναι τεράστια σε περίοδο κρίσης), με αφορμή τη λεγόμενη «Μαύρη Παρασκευή», που σηματοδοτεί την έναρξη της αγοραστικής περιόδου ενόψει των εορτών.

Παντός είδους τραγελαφικά περιστατικά έλαβαν χώρα, καθώς ουκ ολίγες φορές μάχες διεξήχθησαν για ένα προϊόν ή μία καλή θέση στην ουρά. Πιο κραυγαλέα περίπτωση μία «καταναλώτρια», που σε ένα πολυκατάστημα της «Walmart» στα περίχωρα του Λος Αντζελες μιμήθηκε τις δυνάμεις καταστολής και έκανε χρήση σπρέι πιπεριού, προκειμένου να απομακρύνει «επίδοξους» αντιπάλους για την απόκτηση μίας κονσόλας X-BOX (βιντεοπαιχνίδια). Τουλάχιστον 20 άνθρωποι, μεταξύ αυτών αρκετά παιδιά, ήταν τα θύματά της. Η εξαχρείωση σε όλο της το μεγαλείο.

ΚΕΝΥΑ-ΣΟΜΑΛΙΑ
Νέες αιματηρές επιθέσεις

ΝΑΪΡΟΜΠΙ._

Τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 13 τραυματίστηκαν από επιθέσεις αγνώστων με χειροβομβίδες σε ξενοδοχείο και κεντρικό δρόμο της μεθοριακής πόλης Γκαρίσα κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία.Οι κενυατικές αρχές στρέφουν τις υποψίες τους σε ισλαμιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» που δρουν στη Σομαλία.

Το ίδιο 24ωρο, σε περιφερειακή σύνοδο χωρών της Ανατολικής Αφρικής («Διακυβερνητική Αρχή Ανάπτυξης», IGAD) στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, ζητήθηκε από Αιθίοπες αξιωματούχους να συνεισφέρουν στρατεύματα στην ένοπλη αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία (AMISOM) και από Κενυάτες να εντάξουν τα στρατεύματά τους στην ίδια αποστολή ώστε να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός στις επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών της «Αλ Σαμπάμπ» και να «αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Σομαλία».

Μάλιστα, δικαιολογήθηκε ως «ορθή» η επέμβαση που ξεκίνησε ο κενυατικός στρατός στην Κένυα από τα μέσα Οκτώβρη καθώς θεωρήθηκε ότι είχε «κάθε δικαίωμα να αναλάβει τη δράση». Στη συνάντηση της Αντίς Αμπέμπα προεδρεύων ήταν ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Μέλες Ζενάουι και παρόντες ο πρόεδρος της Κένυας Μουάι Κιμπάκι, του Τζιμπουτί Ισμαήλ Ομάρ Γκέλεχ και της Σομαλίας, σεΐχης Σαρίφ Αχμέντ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ