Σάββατο 26 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προς επιβολή κυρώσεων ο Αραβικός Σύνδεσμος

ΚΑΪΡΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Μέχρι τα μεσάνυχτα χτες παρατάθηκε η διορία που ο Αραβικός Σύνδεσμος έδωσε στη συριακή ηγεσία για ν' απαντήσει αν αποδέχεται την εφαρμογή του σχεδίου του για αποκλιμάκωση αρχής γενομένης από την άμεση αποστολή Αράβων παρατηρητών. Ως πλέον πιθανό σενάριο θεωρούνταν να μην απαντήσει θετικά η συριακή ηγεσία, η οποία διά του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων SANA, χτες το πρωί, χαρακτήρισε το Σύνδεσμο «εργαλείο ξένης παρέμβασης και εξυπηρέτησης δυτικής ατζέντας» . Σε αυτήν την περίπτωση, όπως ανέφεραν πηγές του Αραβικού Συνδέσμου, θα γίνει μια πρώτη συνεδρίαση σήμερα για να καταληχθούν συγκεκριμένες μορφές οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Συρίας, τις οποίες θα εγκρίνουν επισήμως οι υπουργοί Εξωτερικών του Συνδέσμου την Κυριακή.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, οι πλέον πιθανές κυρώσεις είναι ο τερματισμός των εμπορικών πτήσεων προς και από τη Δαμασκό και ο τερματισμός της πραγματοποίησης συναλλαγών διά μέσου της συριακής κεντρικής Τράπεζας. Το πλήγμα στη συριακή οικονομία δεν θα είναι διόλου αμελητέο καθώς το 1/2 των εξαγωγών της προορίζεται για τις αραβικές χώρες και το 1/4 των εισαγωγών της προέρχεται από αυτές.

Η Δαμασκός υποστηρίζει ότι δέχτηκε τους παρατηρητές αλλά ότι δεν έγιναν δεκτές ορισμένες προτάσεις της σχετικά με την καλύτερη ανάπτυξή τους. Από την άλλη, πηγές του Συνδέσμου διατείνονταν ότι ενώ η πρόταση αφορά την ανάπτυξη 500 παρατηρητών, η Δαμασκός ήθελε να τους περιορίσει σε 40.

Τις πιέσεις προς τη συριακή ηγεσία ενέτεινε, χτες, εκ νέου η Αγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να χαρακτηρίζει την πρόταση για ανάπτυξη παρατηρητών «τελευταία ευκαιρία» της συριακής ηγεσίας. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς έσπευσε να συμφωνήσει αλλά δήλωνε κατηγορηματικά ότι «δεν τίθεται ζήτημα στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία» διευκρινίζοντας, μάλιστα, ότι «δεν πρόκειται η Τουρκία να επιτρέψει να γίνει ξένη επέμβαση, ούτε φυσικά να εμπλακούν δικά της στρατεύματα σε έναν τέτοιο σχεδιασμό». Αυτό που μπορεί να γίνει, υποστήριξε ο Αρίντς είναι «να δημιουργηθούν ζώνες ασφαλείας, προκειμένου να αποτραπεί η μαζική είσοδος κι άλλων Σύρων προσφύγων στο τουρκικό έδαφος πέραν όσων έχουν ήδη εισέλθει».

Κατηγορηματικά ενάντια στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Συρία τάχτηκε, εκ νέου, χτες, η Ρωσία, διά του υπουργείου Εξωτερικών της που υποστήριξε ότι «χρειάζεται άμεση έναρξη σοβαρού ενδο-συριακού διαλόγου, στο πλαίσιο που έχει τεθεί από τον Αραβικό Σύνδεσμο». Αναλόγου περιεχομένου είναι και η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι χώρες - μέλη του BRICS, (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), που συνεδρίασαν, χτες, στη Μόσχα. Η ρωσική ηγεσία, πάντως, ζήτησε διευκρινίσεις από τη γαλλική σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε περί δημιουργίας «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στη Συρία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Εντός χώρας, αντικαθεστωτικές πηγές μιλούσαν για «στρατιωτικές επιχειρήσεις με βομβαρδισμούς» σε περιοχές των Χάμα, Ιντλίμπ και Χομς. Οι συριακές αρχές, από την άλλη, απέδωσαν σε «ενόπλους τρομοκράτες» την ενέδρα σε βάρος λεωφορείου της πολεμικής αεροπορίας που στοίχισε τη ζωή σε επτά πιλότους την Πέμπτη έξω από την Παλμύρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ