Σάββατο 26 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Επιμένουν οι διαδηλωτές κατά του στρατού

Σε άμεση συμμετοχή στις διαδηλώσεις και σε γενική απεργία καλούν συνδικάτα διαφόρων κλάδων

Και χτες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του στρατού
Και χτες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του στρατού
KAΪΡΟ.--

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν, και χτες, την πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, ζητώντας την άμεση αποχώρηση του στρατού από την εξουσία και απορρίπτοντας την πρόταση σχηματισμού νέας «μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» υπό τον Καμάλ Γκαρζούνι, άλλον έναν πρώην συνεργάτη του Μουμπάρακ, ο οποίος είχε εγκαίρως πάρει αποστάσεις από τον πρώην ισχυρό άνδρα, αλλά όχι και από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα των οποίων υπήρξε βασικός συνομιλητής στην Αίγυπτο. Ο 78χρονος Γκαρζούνι, ο οποίος εκτός των άλλων διετέλεσε και πρωθυπουργός υπό τον Μουμπάρακ μεταξύ 1996-1999.

Οι διαδηλωτές ζητούν αναβολή της διεξαγωγής των εκλογών, τη Δευτέρα, προκειμένου να προηγηθεί η μεταβίβαση της εξουσίας και να μπορέσουν οι εκλογές, όπως έλεγαν, να γίνουν πραγματικά «ελεύθερα».

Στο πλευρό των διαδηλωτών τάχθηκε, χτες, η Ομοσπονδία Συνδικάτων, η οποία κάλεσε τα μέλη της με πορείες να κατευθυνθούν στην Ταχρίρ, ενώ σειρά άλλων συνδικαλιστικών οργάνων καλούν σε γενική απεργία μέχρις ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματα των διαδηλωτών. Υπέρ των διαδηλωτών τάχθηκε, προκαλώντας ιδιαίτερη αίσθηση, αλλά και ερωτηματικά για τους απώτερους στόχους του που μπορεί να μην είναι άλλοι από την αποκλιμάκωση και χειραγώγηση της οργής, και ο μεγάλος ιμάμης του τεμένους αλ Αζχαρ, του σημαντικότερου σουνιτικού σημείου αναφοράς, ο οποίος κάλεσε το στρατό να ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα των διαδηλωτών άμεσα.

Αντίθετα, την υποστήριξή τους στο στρατό εξέφρασαν διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν, μακριά από την Ταχρίρ, στην πλατεία Αμπασιγιάντλ, κοντά στο υπουργείο Αμυνας. Για πολλούς η πρώτη αυτή συγκέντρωση «οπαδών» του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου αποτελεί πρώτο δείγμα γραφής μιας ευρείας εκστρατείας διχασμού του αιγυπτιακού λαού και υπόσκαψης των διαδηλώσεων, κάτι που επιδιώκουν οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», οι οποίοι έχουν πάρει σαφείς αποστάσεις από τους διαδηλωτές και ζητούν κανονική διεξαγωγή εκλογών.

Το «καλό του προσωπείο» έσπευσε να δείξει, χτες, και ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός με το Λευκό Οίκο να ζητά, γενικόλογα, τη μεταβίβαση της εξουσίας «σε μια πολιτική κυβέρνηση το γρηγορότερο δυνατό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ