Σάββατο 26 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Απεργιακές κινητοποιήσεις

ΠΕΚΙΝΟ.--

Κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων σημειώνεται στην Κίνα, καθώς οι εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους καταγγέλλουν τις συνθήκες εργασίας τους και ζητούν δικαιώματα και καλύτερες αποδοχές. Χιλιάδες εργαζόμενοι συγκρούστηκαν σε εργοστάσιο υποδημάτων, στην περιοχή Ντονγκουάν, με την αστυνομία την περασμένη βδομάδα, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων που αφορούσαν περικοπές στις υπερωρίες και απολύσεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 απεργοί να οδηγηθούν στο νοσοκομείο.

Η Κίνα έχει συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό εργοστασίων φασόν και μονάδων μαζικής παραγωγής προϊόντων πολυεθνικών, που ποντάρουν στη μείωση του κόστους παραγωγής, λόγω του φτηνού εργατικού δυναμικού. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα την καταπάτηση ακόμα και των ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων ενώ εντείνονται οι κοινωνικές αντιθέσεις.

Η πηγή των συγκεκριμένων προβλημάτων βρίσκεται στην στρατηγική επιλογή της Κίνας για ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων. Η ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης οδηγεί τους εργαζόμενους στους δρόμους, ενώ η ηγεσία της χώρας ισχυρίζεται ότι υπήρξαν σημαντικά «επιτεύγματα στον οικονομικό και τον κοινωνικό τομέα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ